Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Architectural Design
Form Based Analysis of School
By – Aditya Saharia
Auroville School Complex
School system is Auroville were very different.
Unlike other states, all schools in Auroville wer...
Schools
• The Pyramids
• New Era Secondary School
• After School
• Super School Building
• The Last School
The Pyramids
It was previously the Pyramid Art Centre, now it
has been allotted to New Era Secondary School
(NESS) for use...
The basic shape of building was pyramid.
There were small gaps between every
pyramid roof.
The structure was load bearing
structure.
Material used was Ferro Cement.
Small Gaps between roof was covered
by glass so ...
Previously it was the Auroville Language
Laboratory, now it is planned for use by New Era
Secondary School (NESS) as a com...
The shape of structure was like
mushroom.
The Curves of the buildings were
smooth. The material used was
Ferro Cement.
Door was 4.5 inches (130 mm)
above the ground.
The roof was made by Ferro Cement.
There were 4 gaps which were
covered by glass and made window
so that enough light can ...
After School
Previously it was known as Sanskrit School.
The building is used for higher education, providing
computer fac...
The buildings was under
construction.
Garden is been made in center.
The expected result
(photoshopped)
Large opening in the roof were given to ensure good
sunlight for growth of plants that will be planted just
below that.
St...
The building was under
construction.
The expected result
(photoshopped)
These structures are hollow and
were made using chicken mash
and Ferro cement. This hollow
structure traps heat inside the...
Super School Building
It is now allotted for eventual use by Deepam
and for evening classes in Tamil, though before
that i...
The roof and side elevation were
esthetically appealing. The rectangular
shape of roof are in harmony.
The Last School
It was known as The Last School, but now it is
known as Progress Landscape. It is located near the
Aspirat...
The main structure was again made by Ferro Cement.
It is curved and was made hollow so that it could trap
heat and make in...
Entrance is made slightly inside followed by hollow
walls made by Ferro cement.
The Amphitheater
The roof is made by pre-fabricated fiber.
This roof mainly reflects the direct
sunlight and keeps the interior cool. Also
...
Many beautiful sculptures, installation
and decorative were found near the
building improving its landscape
beauty vastly.
The landscape around the last school is
pretty awesome. Due to great landscape
around this building, it will be used to
te...
Thank You
architectural case study of schools in auroville,puducherry, south india
architectural case study of schools in auroville,puducherry, south india
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

architectural case study of schools in auroville,puducherry, south india

5,320 views

Published on

architectural case study of schools in auroville,puducherry, south india

Published in: Data & Analytics

architectural case study of schools in auroville,puducherry, south india

  1. 1. Architectural Design Form Based Analysis of School By – Aditya Saharia
  2. 2. Auroville School Complex School system is Auroville were very different. Unlike other states, all schools in Auroville were situated at a large School Complex. Their structure and functions were also very different. There were many Schools, some of them are documented by me.
  3. 3. Schools • The Pyramids • New Era Secondary School • After School • Super School Building • The Last School
  4. 4. The Pyramids It was previously the Pyramid Art Centre, now it has been allotted to New Era Secondary School (NESS) for use as science laboratories. It was Designed By Architect : Roger Anger
  5. 5. The basic shape of building was pyramid.
  6. 6. There were small gaps between every pyramid roof.
  7. 7. The structure was load bearing structure. Material used was Ferro Cement. Small Gaps between roof was covered by glass so that it can enlighten the building. Very less artificial lights were installed in this school.
  8. 8. Previously it was the Auroville Language Laboratory, now it is planned for use by New Era Secondary School (NESS) as a complex of classrooms. It was designed by Architect Roger Anger New Era Secondary School
  9. 9. The shape of structure was like mushroom.
  10. 10. The Curves of the buildings were smooth. The material used was Ferro Cement. Door was 4.5 inches (130 mm) above the ground.
  11. 11. The roof was made by Ferro Cement. There were 4 gaps which were covered by glass and made window so that enough light can pass and lighten the building.
  12. 12. After School Previously it was known as Sanskrit School. The building is used for higher education, providing computer facilities, a library and classrooms for Auroville students. It was designed by Architect Roger Anger
  13. 13. The buildings was under construction. Garden is been made in center. The expected result (photoshopped)
  14. 14. Large opening in the roof were given to ensure good sunlight for growth of plants that will be planted just below that. Students will get the feel of nature close to the heart.
  15. 15. The building was under construction. The expected result (photoshopped)
  16. 16. These structures are hollow and were made using chicken mash and Ferro cement. This hollow structure traps heat inside them and make interior cool.
  17. 17. Super School Building It is now allotted for eventual use by Deepam and for evening classes in Tamil, though before that it will be used by New Era Secondary School. It was designed by Architect Anupama Kundoo.
  18. 18. The roof and side elevation were esthetically appealing. The rectangular shape of roof are in harmony.
  19. 19. The Last School It was known as The Last School, but now it is known as Progress Landscape. It is located near the Aspiration Community. This building is planned to be used as an educational facility dealing with landscaping. It was again designed by Architect Roger Anger
  20. 20. The main structure was again made by Ferro Cement. It is curved and was made hollow so that it could trap heat and make interior cool. This amazing structure was made in 1971.
  21. 21. Entrance is made slightly inside followed by hollow walls made by Ferro cement.
  22. 22. The Amphitheater
  23. 23. The roof is made by pre-fabricated fiber. This roof mainly reflects the direct sunlight and keeps the interior cool. Also there are inlets for water channels which is used in rain water harvesting.
  24. 24. Many beautiful sculptures, installation and decorative were found near the building improving its landscape beauty vastly.
  25. 25. The landscape around the last school is pretty awesome. Due to great landscape around this building, it will be used to teach about landscaping designs.
  26. 26. Thank You

×