Syprina e trapezit

SYPRINA E TRAPEZIT
KUJTOHU!!!
 Katërkëndëshi ABCD në vizatim është trapez ku AB BC
A B
CD
F
A B
CD
x
a
b
h cd
S= a+b/2 ∙ h
x= a+b/2S= x ∙ h
a , b-bazat
c, d-krahët
m-vija emesme
h-lartësia
Syprina e trapezit
S = (a + b )·h
2
S = ( a + b )∙ h
2
Kemi fituar dy formula:
Janë të njëjta, apo janë dy formula të ndryshme?
Të njëjta! Tek të dyja mbledhim bazat,
i shumzojmë me gjysmën e lartësisë.
Mbaje mend vetëm njërën nga to.
d c
a
h
b
Trapezi
Tek drejtëkëndëshi dhe paralelogrami vërejtëm se tek formulat për syprinë
shumzuam ata që janë normale
Është e njëjta edhe këtu? Me çka shumzohet
Me shumën e bazave a dhe b.
Në çfarë pozite janë brinja dhe lartësia? Lartësia është normal me bazën!
Trapezi
d c
a
h
S = (a + b )· h
2
b
DETYRA:
 Bazat e një trapezi janë 8cm dhe 4 cm, kurse syprina e tij 42 cm2.
Njehso lartësinë.
a= 8cm
b= 4cm
S= 42 cm2
h=?
h=2 · S/a+b
h=2 ·42/ 8+4= 84/12
h=7cm
S= 150 cm2
a=11cm
b=?
h=10cm
b= (2 · S/ h)-a
b=(2 · 150/10)-11
b=(300/10)-11
b=30-11
b=19cm
S= 8,8cm2
a=3cm
b=2,5cm
h=?
h=2 · S/a+b
h=2 · 8,8/3+2,5
h=17,6/5,5
h= 3,2 cm
S= 74 cm2
a=?
b=3,5 cm
h= 8cm
a=(2 · S/h)-b
a=(2· 74/8)- 2,5
a= (148/8)-3,5
a=18,5-3,5
a=15 cm
Punoi:
Adelina Fejzulla Vlll-5
1 of 9

Recommended

Syprina e trekëndëshit by
Syprina e trekëndëshitSyprina e trekëndëshit
Syprina e trekëndëshitAdelina Fejzulla
116.7K views8 slides
Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshit by
Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshitSyprina e katërorit dhe drejtkëndëshit
Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshitAdelina Fejzulla
124.3K views12 slides
Syprina e trekëndëshit by
Syprina e trekëndëshitSyprina e trekëndëshit
Syprina e trekëndëshitRamiz Ilazi
53.3K views8 slides
Syprina e paralelogramit by
Syprina e paralelogramitSyprina e paralelogramit
Syprina e paralelogramitAdelina Fejzulla
34.7K views9 slides
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit by
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisitxhulia osmanllari
206.5K views34 slides
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti. by
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.enerisaloti
58.6K views29 slides

More Related Content

What's hot

Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi by
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiNdikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiFlavioHabilaj
67K views5 slides
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme by
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmeProjekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmesidorelahalilaj113
53K views27 slides
Matematika ne jeten e perditshme by
Matematika ne jeten e perditshmeMatematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshmeAna Ana
150.7K views15 slides
Projekt Matematike by
Projekt MatematikeProjekt Matematike
Projekt MatematikeS Gashi
55.8K views21 slides
provimi i lirimit 2018 matematike by
provimi i lirimit 2018 matematikeprovimi i lirimit 2018 matematike
provimi i lirimit 2018 matematikeaulenc gjini
53K views4 slides
Ngrohja globale by
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globaleKristjana Llolli
51.3K views8 slides

What's hot(20)

Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi by FlavioHabilaj
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiNdikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
FlavioHabilaj67K views
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme by sidorelahalilaj113
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmeProjekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
sidorelahalilaj11353K views
Matematika ne jeten e perditshme by Ana Ana
Matematika ne jeten e perditshmeMatematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshme
Ana Ana150.7K views
Projekt Matematike by S Gashi
Projekt MatematikeProjekt Matematike
Projekt Matematike
S Gashi55.8K views
provimi i lirimit 2018 matematike by aulenc gjini
provimi i lirimit 2018 matematikeprovimi i lirimit 2018 matematike
provimi i lirimit 2018 matematike
aulenc gjini53K views
shkrimtaret e brezit te humbur by FialdoMema
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humbur
FialdoMema47K views
Konventa mbi te Drejtat e Femijeve by Megi Braka
Konventa mbi te Drejtat e Femijeve Konventa mbi te Drejtat e Femijeve
Konventa mbi te Drejtat e Femijeve
Megi Braka18.9K views
Gazeta e shkolles by Valeria Baçi
Gazeta e shkollesGazeta e shkolles
Gazeta e shkolles
Valeria Baçi148.1K views
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut by mikaela basha
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
mikaela basha38.4K views
iliada analize , Analize e Iliades by ssuseree34b8
iliada analize , Analize e Iliadesiliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliades
ssuseree34b8106.2K views
Filozofia gjate shekullit XVII by Denisa Caushi
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVII
Denisa Caushi6.7K views
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore by Mirsad
Traditat dhe Zakonet  shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore Traditat dhe Zakonet  shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore
Mirsad114.1K views
Te drejtat e femijeve by 22062002
Te drejtat e femijeveTe drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeve
2206200241.1K views
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr... by Edward Newgate
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Edward Newgate37.7K views
Funksionet ne jeten e perditshme by matildad93
Funksionet ne jeten e perditshmeFunksionet ne jeten e perditshme
Funksionet ne jeten e perditshme
matildad9330K views
Aparati i ekskretimit by Matilda Gremi
Aparati i ekskretimitAparati i ekskretimit
Aparati i ekskretimit
Matilda Gremi37.9K views

Viewers also liked

Siperfaqja e figurave gjeometrike by
Siperfaqja e figurave gjeometrikeSiperfaqja e figurave gjeometrike
Siperfaqja e figurave gjeometrikeKlodian Tashi
56K views112 slides
Paralelogrami, trapezi, rombi by
Paralelogrami, trapezi, rombiParalelogrami, trapezi, rombi
Paralelogrami, trapezi, rombiYsni Ismaili
14.4K views10 slides
Trapezi dhe delltoidi by
Trapezi dhe delltoidi Trapezi dhe delltoidi
Trapezi dhe delltoidi Besjona Jusufi
30.6K views13 slides
Trekendeshat dhe simbolet by
Trekendeshat dhe simboletTrekendeshat dhe simbolet
Trekendeshat dhe simboletLediø Bøjka
53.8K views11 slides
Matematika8 by
Matematika8Matematika8
Matematika8Esmer Alda
58K views12 slides
Presentation kubi, kuboidi,prizmi by
Presentation kubi, kuboidi,prizmi Presentation kubi, kuboidi,prizmi
Presentation kubi, kuboidi,prizmi zenel hajdini
60.7K views33 slides

Viewers also liked(20)

Siperfaqja e figurave gjeometrike by Klodian Tashi
Siperfaqja e figurave gjeometrikeSiperfaqja e figurave gjeometrike
Siperfaqja e figurave gjeometrike
Klodian Tashi56K views
Paralelogrami, trapezi, rombi by Ysni Ismaili
Paralelogrami, trapezi, rombiParalelogrami, trapezi, rombi
Paralelogrami, trapezi, rombi
Ysni Ismaili14.4K views
Trapezi dhe delltoidi by Besjona Jusufi
Trapezi dhe delltoidi Trapezi dhe delltoidi
Trapezi dhe delltoidi
Besjona Jusufi30.6K views
Trekendeshat dhe simbolet by Lediø Bøjka
Trekendeshat dhe simboletTrekendeshat dhe simbolet
Trekendeshat dhe simbolet
Lediø Bøjka53.8K views
Presentation kubi, kuboidi,prizmi by zenel hajdini
Presentation kubi, kuboidi,prizmi Presentation kubi, kuboidi,prizmi
Presentation kubi, kuboidi,prizmi
zenel hajdini60.7K views
Projekt matematike by XhuLia Muca
Projekt matematike Projekt matematike
Projekt matematike
XhuLia Muca75.7K views
Projekt Matematike by Matilda Gremi
Projekt MatematikeProjekt Matematike
Projekt Matematike
Matilda Gremi151.2K views
Trapezi barakrahas by Ysni Ismaili
Trapezi barakrahasTrapezi barakrahas
Trapezi barakrahas
Ysni Ismaili3.7K views
Syprina e paralelogramit by Ramiz Ilazi
Syprina e paralelogramitSyprina e paralelogramit
Syprina e paralelogramit
Ramiz Ilazi6.6K views
Projekt matematike by Sejda Meça
Projekt matematikeProjekt matematike
Projekt matematike
Sejda Meça35.6K views
Syprina e trapezit dhe e delltoidit by Ramiz Ilazi
Syprina e trapezit dhe e delltoiditSyprina e trapezit dhe e delltoidit
Syprina e trapezit dhe e delltoidit
Ramiz Ilazi1.8K views
Trekendeshat mat. 9.3 by Stiven Baci
Trekendeshat mat. 9.3Trekendeshat mat. 9.3
Trekendeshat mat. 9.3
Stiven Baci20.5K views
Rregulla e thjeshtë e treshit by Adelina Fejzulla
Rregulla e thjeshtë e treshitRregulla e thjeshtë e treshit
Rregulla e thjeshtë e treshit
Adelina Fejzulla28.7K views
Diagonalet e shumekendeshit by Ramiz Ilazi
Diagonalet e shumekendeshitDiagonalet e shumekendeshit
Diagonalet e shumekendeshit
Ramiz Ilazi20.4K views
Presentation1 by Eva Kajushi
Presentation1Presentation1
Presentation1
Eva Kajushi12.6K views
Matematika - Dr. Ajet Ahmeti (provim me detyra të zgjidhura) by fatonbajrami1
Matematika - Dr. Ajet Ahmeti (provim me detyra të zgjidhura)Matematika - Dr. Ajet Ahmeti (provim me detyra të zgjidhura)
Matematika - Dr. Ajet Ahmeti (provim me detyra të zgjidhura)
fatonbajrami1127.8K views
131 detyra me zbatimin e t.p. by Besjona Jusufi
131 detyra me zbatimin e t.p.131 detyra me zbatimin e t.p.
131 detyra me zbatimin e t.p.
Besjona Jusufi2.1K views

Syprina e trapezit

  • 2. KUJTOHU!!!  Katërkëndëshi ABCD në vizatim është trapez ku AB BC A B CD F
  • 3. A B CD x a b h cd S= a+b/2 ∙ h x= a+b/2S= x ∙ h a , b-bazat c, d-krahët m-vija emesme h-lartësia
  • 5. S = (a + b )·h 2 S = ( a + b )∙ h 2 Kemi fituar dy formula: Janë të njëjta, apo janë dy formula të ndryshme? Të njëjta! Tek të dyja mbledhim bazat, i shumzojmë me gjysmën e lartësisë. Mbaje mend vetëm njërën nga to. d c a h b Trapezi
  • 6. Tek drejtëkëndëshi dhe paralelogrami vërejtëm se tek formulat për syprinë shumzuam ata që janë normale Është e njëjta edhe këtu? Me çka shumzohet Me shumën e bazave a dhe b. Në çfarë pozite janë brinja dhe lartësia? Lartësia është normal me bazën! Trapezi d c a h S = (a + b )· h 2 b
  • 7. DETYRA:  Bazat e një trapezi janë 8cm dhe 4 cm, kurse syprina e tij 42 cm2. Njehso lartësinë. a= 8cm b= 4cm S= 42 cm2 h=? h=2 · S/a+b h=2 ·42/ 8+4= 84/12 h=7cm
  • 8. S= 150 cm2 a=11cm b=? h=10cm b= (2 · S/ h)-a b=(2 · 150/10)-11 b=(300/10)-11 b=30-11 b=19cm S= 8,8cm2 a=3cm b=2,5cm h=? h=2 · S/a+b h=2 · 8,8/3+2,5 h=17,6/5,5 h= 3,2 cm S= 74 cm2 a=? b=3,5 cm h= 8cm a=(2 · S/h)-b a=(2· 74/8)- 2,5 a= (148/8)-3,5 a=18,5-3,5 a=15 cm