Masalah Dalam NyanyianSetiap penyanyi mempunyai masalah nyanyian yg tersendiri danberbeza2.bahkan saya sendiri dan penyany...
Sebagai contoh,jika saya suruh seorang pelajar lelaki nyanyikan note“high E” atau F beliau mungkin tak sampai dan pitch be...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Masalah dalam nyanyian

1,136 views

Published on

Published in: Education, Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,136
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
26
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Masalah dalam nyanyian

  1. 1. Masalah Dalam NyanyianSetiap penyanyi mempunyai masalah nyanyian yg tersendiri danberbeza2.bahkan saya sendiri dan penyanyi professional juga adamasalah sebeginiTapi ini bukan lah penghalang untuk kita mempunyai suara ygdiidam2kan bukan ?Yang penting kita kena faham apa masalah tersebut dan bagaimanauntuk mengatasinya dan meningkatkan lagi semangat kita untuk lebihbagus dalam nyanyian kitaAda 5 masalah yg selalu kita lakukan semasa menyanyi:-1. Menyanyi Out of Tune /sumbang2. Buta Irama3.Tak cukup Nafas semasa Menyanyi4. Suara yg terlampau lembut/perlahan5. Sebutan yg tak jelasSelain itu ada beberpa lagi kesalahan yg biasa dilakukan antaranya1. Menyiksa tekak anda2. Tak buka mulut semasa menyanyi3. Terlampau mendongakSemua masalah ni akan menjejaskan mutu nyanyian andaOleh sebab itu kita kena buat sesautu iaitu:Berubah! Nyanyian Sumbang?Ada beberapa 3 sebab mengapa masalah ini boleh terjadiPertama, kita mungkin tak tahu apa itu note atau pic yg kita nyanyikanatau vocal range lagu yg kita nyanyikanSbg contoh,sesebuah lagu mungkin mempunyai banyak lompatanpitcing,dan kita mungkin tak tahu bagaimana nak nyanyikan perubahanpitching2 ini dan dengan bebrapa latihan mengenai skala muzik danintervals akan dapat membantu kita mengenali setiap nada seterusnyamembantu kita menyanyi dalam pelbagi pitch/nadaKedua, kita mungkin kurang tahu mengenai vocal register/perletakansuara yg seharusnya kita gunakan semasa kita menyanyikan satu2 pitch
  2. 2. Sebagai contoh,jika saya suruh seorang pelajar lelaki nyanyikan note“high E” atau F beliau mungkin tak sampai dan pitch beliau akan tak tepatini adalah disebabkan belaiu tidak kenal/tidak tahu dimanakah vocalregister yg sepatutnyaBeberapa latihan untuk mempertajamkan lagi teknik ini dan latihan vocalwarm-up akan dapat membantu anda mencapai note yg tinggi denganlebih tepatKita juga mungkin tak beri perhatian pada sokongan pernafasanataubreath support yg diperlukan bgi mencapai atau pun projectkannote note yg kita nyanyikan terutamanya di range tinggi suara kita ygmana ini akan menyebabkan kita of tune semasa menyanyiLatihan latihan pernafasan akan dapat membantu kita mengatasi masalahiniKetiga, kita mungkin tak biasa mendengar suara kita dan adakah suarakita serasi dengan muzik semasa kita menyanyi?Ini adalah amatlah vitalskill yg perlu ada pd setiap penyanyiKadangkala semasa kita menyanyi,kita lebih fokuskan pada nyanyiantetapi tidak pada muzik yg mengiringi kita,ini adalah factor ygmenyumbang kepada “sumbangnya” nyanyian kita tanpa kita sedari.

×