Barcelona Torre Agbar

1,830 views

Published on

Published in: Travel, Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,830
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
6
Actions
Shares
0
Downloads
43
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Barcelona Torre Agbar

 1. 2. Barcelona este unul dintre cele mai frumoase orase pe care le-am vazut. Mi-a placut mai mult ca Viena . . . mai mult ca Parisul . . . . Pe Avenida de la Gracia am vazut mai multe case frumoase ca in intregul Bucuresti. part one Torre Agbar
 2. 3. Ideea de a face o prezentare a Barcelonei, in mai multe etape, mi-a venit de la cateva prezentari pps pe care le-am primit si eu despre Gaudi. Una dintre lucrari, poate cea mai celebra, Sagrada Familia, se vede si aici in poza, inca neterminata. Ceva mai la stanga se dovedeste ca nici „concurenta“ nu doarme: Torre Agbar, proiect al arhitectului francez Jean Nouvel, despre care am mai scris in prezentarea Gazometrelor din Viena.
 3. 5. Torre Agbar Plaça de les Glòries Catalanes
 4. 6. Plaça de les Glòries Catalanes
 5. 7. Musee de Quai Branly Galeriile Lafayette Berlin Jean Nouvel, creatorul acestui turn, este un arhitect francez. La inceput a vrut sa studieze pictura insa, de gura parintilor a inceput studiul arhitecturii in 1964 la École des Beaux-Arts de Bordeaux , trecand apoi la Paris. Lucrarea cu care a devenit cunoscut a fost „Institut du monde arabe“ terminata in 1987. Alte lucrari importante sunt opera din Lyon 1993, galeriile Laffayette / Berlin, Gasometru / Viena . . . . In proiect sunt doua muzee Guggenheim in Tokyo si Rio de Janeiro. In Paris are un birou mare, cu 140 de angajati, fondat in 1994, „Ateliers Jean Nouvel“.
 6. 8. Torre Agbar a fost construit in 2005 la comanda „agbar group“ ( AG ) un grup multinational cu firme in domeniul alimentarilor cu apa, sanatate, controlul calitatii. Functiunea cladirii este de birouri ale firmei Aguas de Barcelona, furnizorul de apa al orasului. Despre forma cladirii s-a discutat mult, incepand cu castravete . . . vibrator . . . geiser . . . glonz . . . Nouvel spune ca s-ar fi inspirat de la forma muntelui Montserrat, de langa Barcelona. El mai spune ca aceasta cladire nu trebuie inteleasa in sensul unui zgarie-nori, ci mai mult ca un fluid ce tasneste din pamant. In 2006 Torre Agbar a primit un premiu international de arhitectura. Daca ar fi existat si un premiu pentru amplasament, beneficiarul l-ar fi primit cu sigurata , cladirea gasindu-se intr-o zona pana acum cam „terna“. De asemenea, prin inaltimea ei de 142 m, nu va concura in final cu Sagrada Familia, al carei turn in mijloc ( inca neconstruit ), sugerandu-l pe Iisus, va fi mai inalt, ca 170 m. Desi la inceput a fost primit cu destula neincredere de locuitorii zonei, influenta turnului a fost benefica asupra preturilor terenurilor din apropiere, acestea crescand cu timpul.
 7. 9. Constructia are 30 etaje cu trei nivele tehnice si patru nivele de subsol.
 8. 10. In principiu cladirea este compusa din doua inele neconcentrice din beton, ce formeaza structura turnului. O problema de statica a fost distibutia in aceasta coaja a deschiderilor pentru ferestre, caci, desi egale, ele nu trebuiau in nici un caz uniform distribuite, una peste cealalta, intr-un raster. Programul de calcul al acestei structuri a fost dezvoltat impreuna cu Universiatea Tehnica din Barcelona, un program ce putea foarte repede calcula static si dinamic influenta pozitiei unei ferestre asupra intregii structuri.
 9. 12. Structura a fost realizata prin metoda cofrajelor glisante, ingreunata insa de diametrul variabil al inelului exterior
 10. 13. De fapt, inelul exterior arata ca un urias schweizer. Planseele au o structura metalica si sunt calculate pentru 1500 kg/m², ceea ce este destul de mult pentru o cladire de birouri. Inelul interior include lifturile pentru personalul de conducere, un lift de marfa, scari.
 11. 15. Etajele destinate conducerii sunt retrase in trepte la interior si beneficiaza de o cupola vitrata.
 12. 16. Fatada este gandita ca o „ media fasade“, pe ea putand fi proiectate diferite combinatii de culori sau mesaje. Aceasta poza am vazut-o in doua variante, cu aceleasi masini asteptand la stop.
 13. 17. Lumina este data de o uriase instalatie cu LED-uri, ce acopera ( cu exceptia ferestrelor ) intregul inel exterior. Ea poate genera 40 de culori ce strabat acele lamele din sticla satinata. In zonele de ferestre, aceste lamele sunt totusi din sticla clara. In total sunt ca. 60.000 de de lamele, ce acopera, ca 16.000 m² de fatada.
 14. 18. Si fundalul instalatiei de LED-uri este colorat, de la rosu ( simbolizand legatura cu focul si pamantul ) la albastru si transparenta.
 15. 20. Turnul ofera „spectacole“ de lumina de regula numai la sfarsit de saptamana
 16. 21. Un aspect interesant de discutat ar fi despre comportamentul cladirii in timp. La scurt timp, in nici macar doi ani, acele lamele de sticla, mai ales cele satinate, au adunat atata praf ca devenisera opace. Ar fi interesant de stiut daca a fost gandit un sistem de curatire a acestora. De asemenea, m-ar interesa cam cat ar costa o reparatie capitala a sistemului de iluminat si cand ar putea fi necesara. Cum s-ar putea face ? O schela este exclusa ! Aceste detalii nu le-am gasit pana acum in nici o informare. Stie cineva ceva ?
 17. 22. Placerea mea sadica este de a va plictisi cu Barcelona in ca. 10-12 episoade. Cu ceva noroc, sper sa va plictisesc doar pana spre Craciun. Music by John Zorn - La Flor Del Barrio
 18. 23. fin mihail d. - martie 2009

×