Advertisement
Advertisement

More Related Content

Advertisement

Kanceri i qafës së mitrës

  1. Kanceri i qafës së mitrës
  2. • Kanceri i qafes se mitres eshte nje tumor qe formohet ne qafen e mitres. . Ndodh kur qelizat e qafes se mitres fillojne te rriten ne menyre jo normale dhe te pakontrolluar • Nga momenti i shfaqjes se qelizave jo normale ne qafen e mitres deri ne shfaqjen e plote te kancerit ne qafen e mitres duhen shume vjet, rreth 10 vjet deri ne 20 vjet. Fatmiresisht koha e gjate e zhvillimit te ketij kanceri i jep mundesi cdo femre ta kapi ne kohe ate, nese kontrollohet rregullisht. • Shkaktari kryesor i kancerit te qafes se mitres eshte Virusi i papilomes njerezore ose HPV. HPV eshte nje virus qe mbetet i fshehur ne organizem pa dhene asnje shenje semundje. HPV perhapet nepermjet kontakteve seksuale.
  3. Faktorë të ndryshëm shtojnë rrezikun për kancerin në mitër. Këtu do të hynin: 1. Me aktivitet seksual mbi një vit nga kontakti i parë, pa marrë vlerësimin e analizës së Pap-testit. 2. Me moshë nën 18 vjeç, që kanë kryer marrëdhënie seksuale, 3. Me partnerë të shumtë seksual, ose me partner të cilët kanë patur shumë partnere seksuale, 4. Me prani të infeksionit HPV, ose me infeksione seksualisht të transmetueshme përfshi HIV/AIDS, 5. Me nënë, motër apo gjyshe që kanë patur kancer të qafës së mitrës. 6. Që pijnë duhan. 7. Me shtatzëni të shumta. 8. Me imunitet të ulët.
  4. • Shkaktari kryesor i kancerit të qafës së mitrës, është virusi human papiloma (HPV). Në fakt, janë konstatuar mbi 100 tipe të këtij virusi por, vetëm disa prej tyre klasifikohen si shkaktar me rrezik të lartë për kancer të qafës së mitrës. • HPV-ja përhapet nëpërmjet kontakteve seksuale dhe transmetimi jo seksual është i rrallë. Në organizmin e infektuar, virusi mund të mbetet i fshehur për vite pa dhënë asnjë shenjë. Infeksioni nga HPV-ja, është më i zakonshëm në grup moshat e reja të cilat janë seksualisht aktive dhe rreziku rritet me shtimin e numrit të partnerëve seksual.
  5. Si realizohet Pap-testi dhe sa shpesh duhet bërë?
  6. Pap-testi ose testi i Papanikolaut, konsiston në marrjen e materialit qelizor në disa pika të qafës së mitrës (colum uteri). Eshtë një veprim që realizohet me një teknikë të thjeshtë, pa dhimbje dhe pa efekte anësore. Shumë pak i bezdishëm, për shkak të përdorimit të spekulumit. Materiali qelizor i marrë në qafën e mitrës, shtrihet në fletë xhami (lama) dhe shikohet në mikroskop në një laborator të specializuar. Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë rekomandohet: • Të gjitha femrat e moshave nga 21 deri në 65 vjeç, duhet të kryejnë Pap-testin. Femrat e moshave 21 deri në 49 vjeç, duhet të kryejnë Pap-testin çdo vit. Nëse 3 Pap-teste rrjesht dalin normal, atëherë vazhdohet kryerja e Pap-testeve çdo 3 vjet. • Femrat e moshave 50 deri në 64 vjeç, duhet të kryejnë Pap-testin çdo 3 deri në 5 vjet. Në moshën 65 vjeç, nuk ka nevojë të vazhdohet me kryerjen e Paptestit nëse ai është kryer rregullisht nga mosha 50 vjeç dhe ka dalë me rezultate normale/indeksonline.
  7. Simptomat: Fillimisht gruaja nuk ka shenja të sëmundjes, sepse ky kancer lind dhe zhvillohet në heshtje për vite me radhë (6-7 vjet). Kur kanceri fillon të veprojë, si shenja dominante mund të jenë : • • • • • Gjakderdhje nga vagina ne mes te dy cikleve menstruale Gjakrrjedhje ose dhimbje gjate marredhenieve seksuale Gjakderdhje ne menopauze Dhimbje ne pjesen e poshtme te stomakut Sekret vaginal i shumte dhe me ere te rende i cili mund te kete dhe njolla gjaku • Dobesim i organizmit
Advertisement