Salvador Espriu

5,502 views

Published on

Vida i obra de Salvador Espriu

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
5,502
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
140
Actions
Shares
0
Downloads
65
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Salvador Espriu

 1. 1.  VIDA OBRES -NARRATIVA -POESIA -TEATRE BIBLIOGRAFIA
 2. 2. -Neix al 1913 a Sta. Coloma de Farners, on va viure fins que es va traslladar a Barcelona a causa de problemes de feina de la seva família. -A Barcelona van resoldre els seus problemes econòmics i es podien permetre poder estiuejar a Arenys de Mar, on era l’origen de la família.
 3. 3. -De nen era trapella i juganer, però hi va haver una mala passada a la seva vida; a la dècada del 1920 la casa dels Espriu va sofrir una profunda sotragada ja que els cinc germans van agafar alhora el xarampió. Va trigar en recuperar-se i ho va acabar fent a Viladrau, però dos dels seus germans van morir, i a causa d’aquests entrebancs va passar a ser un nen delicat i a estar en perill de poder recaure malalt. Per aquest motiu, moltes vegades acabava al llit i amb el temps lliure que tenia es va convertir en un amant de la literatura.
 4. 4. -Estudis: Al 1930 va accedir a la Universitat de Barcelona per seguir les carreres de Dret i Filosofia i Lletres alhora. Al 1931 publica la seva primera novel·la: El Doctor Rip. Amb la intervenció de la Guerra Civil no va poder acabar la carrera de lletres.
 5. 5. -El seu pare va morir al voltant d’aquella època i va haver de fer de notari per treure endavant la seva família, on va restar fins a vint anys, segons ell, els pitjors anys de la seva vida, ja que s’havia dedicat a una cosa que a ell no li agradava. -Tot i la mala època en que estava, va ser fidel al català i es va decantar per la poesia en forma d’expressió, ja que era la menys controlada per el franquisme. -Al 1950 va morir la seva mare, un altre cop fort per a ell. Ell com ella havia sigut molt fidel a la religió.
 6. 6. -Al 1969 se’l proposa el Premi Nobel de Literatura però no li van concedir, li van concedir el Premi d’Honor a de les Lletres Catalanes. -Una vegada, als últims anys de la seva vida, va fer unes declaracions opinants la igualtat que sentia entre el català i el castellà, i alguns catalans li van criticar per això, però altres intel·lectuals van estar al seu costat. -Va ser un home molt malaltís, que va morir el 22 de febrer de 1985, a l’edat de 72 anys.
 7. 7. Salvador Espriu és un dels poetes fonamentals de la portguerra, també va treballar en teatre i narrativa, convertint- se en una figura representativa de la resistència cultural sota el franquisme. Algunes de les característiques de les obres d’aquest autor és la necesitat en el record i la constant meditació sobre la mort. Constitueix el panorama que resta després de la Guerra Civil
 8. 8. NARRATIVA: Novel·les: - El doctor Rip (1925) - Laia (1934) Novel·les breus: - Aspectes (1934) - Miratge a citerea (1935) - Letízia i altres proses (1937) - Anys d’aprenentage (1952) - Narracions (1965)
 9. 9. LAIA: És una de les seves millors novel·les, va ser escrita el 1932, quan nomès tenia 18 anys. El narrador és en 3ª persona, omniscient. La novel·la relata situacions amoroses i enigmàtiques d’una dona, Laia, que viu a un poble mariner. La novel·la reflecteix la vida de Laia en tres moments diferenciats de la seva vida: infantesa, joventut, adulta. Dintre dels quals s’inclouen el casament, el fill, la mort del fill.
 10. 10. POESIA -Cementiri de Sinera (1946) -Cançons d’Ariadna (1949) -Obra lírica (1951) -Mrs. Death (1952) -El caminant i el mur (1954) -Final del laberint (1955) -La pell de brau (1960) -Llibre de Sineres (1963) -Setmana Santa (1971) -Formes i paraules (1975) -Per a la bona gent (1984)
 11. 11. Cementiri de Sinera Aquest poema és un dels Quina petita pàtria poemes més coneguts de encercla el cementiri! Salvador Espriu. Aquesta mar, Sinera, El poeta quan diu Sinera es turons de pins i vinya, refereix a Arenys de Mar, el lloc pols de rials. No estimo on procedeix la seva família i el res més, excepte l'ombra lloc on el poeta estiuejava. El viatgera d'un núvol. poema evoca un món perdut, la El lent record dels dies Sinera mítica des del record. que són passats per sempre.
 12. 12. La pell de brau A vegades és necessari i forçós En aquest poema, Salvador que un home mori per un poble, Espriu, expressa un somni de però mai no ha de morir tot un poble per un home sol: llibertat, de convivència i de pau recorda sempre això, Sepharad. per tots el pobles d’Espanya. Fes que siguin segurs els ponts del diàleg Quan el poeta utilitza el terme i mira de comprendre i estimar les raons i les parles diverses dels teus fills. Sepharad, es refereix a a la Que la pluja caigui a poc a poc en els Península Ibèrica. sembrats i l'aire passi com una estesa mà suau i molt benigna damunt els amples camps. Que Sepharad visqui eternament en l'ordre i en la pau, en el treball, en la difícil i merescuda llibertat.
 13. 13. En aquest poema, Salvador Espriu, expressa un somni de llibertat, de convivència i de pau per tots el pobles d’Espanya. Quan el poeta utilitza el terme Sepharad, es refereix a a la Península Ibèrica.
 14. 14. TEATRE - Primera història d’Esther (1948) - Antígona / Fedra (1955) - Una altre Fedra si us plau (1978) - Les veus del carrer (1980) - D’una vella i encerclada terra (1980) - Ronda de mort a Sinera (1985)
 15. 15. http://www.escriptors.cat/autors/esprius/obra.php #441 (3/5/2009) http://ca.wikipedia.org/wiki/Salvador_Espriu _i_Castell%C3%B3 (3/5/2009)
 16. 16. Itziar Rodríguez Díaz Sandra Tavera Pastor

×