Implementasi dan Pengawasan Peraturan

298 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
298
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Implementasi dan Pengawasan Peraturan

 1. 1. IMPLIMENTASI DAN PENGAWASAN PERATURAN ABDUL HALIM BIN SAADAN 192134
 2. 2.  Peraturan yang telah ditetapkan pada awal tahun persekolahan hendaklah diimplimentasikan dengan serta merta, konsisten, dan tegas. Guru harus sentiasa berwaspada dengan peraturan di sekolah untuk menjamin kredibiliti seseorang guru tersebut. Guru harus mengawasi respon yang diberi murid-murid terhadap peraturan yang diimplimentasi.
 3. 3.  Guru harus menanamkan fahaman bahawa peraturan yang dibuat adalah termaktub kepada semua orang “ini peraturan kita” Guru perlu sensitif dengan keperluan murid- murid. Guru juga boleh merujuk kembali peraturan yang telah diimplimentasikan jika terdapat keperluan untuk berbuat demikian. (ganti,tambah,mansuh peraturan)
 4. 4. RUTIN DAN PROSEDUR Selain daripada peraturan sekolah,rutin dan prosedur dalam bilik darjah juga boleh dikira sebagai salah satu perlaksanaan peraturan. Cth: tugasan harian blik darjah,cara menghantar tugasan,prosedur keluar masuk kelas Tugas guru adalah untuk memastikan arahan terhadap rutin dan prosedur yang diberi adalah jelas dan khusus mengikut aktiviti yang dijalankan.
 5. 5. MENGURUS AKTIVITI PEMBELAJARAN Mohamad Syazni bin Aziz 192141
 6. 6.  Dlm usaha utk menarik perhatian murid di dalam kelas, guru mestilah membuat rancangan pengajaran yang menarik dan bermakna mengikut tahap kesesuaian murid2. Sbg cth: kerja berkumpulan, kerja berpasangan, lakonan, kuiz dan permainan ilmiah. Kini, pembelajaran berasaskan komputer semakin meluas. Kesan drpd pembelajaran menggunakan komputer tidak boleh dipandang enteng.
 7. 7. AKTIVITI PnP BERASASKAN KONTEKS YANG BERLAINAN Guru yang terbaik akan sentiasa memvariasikan aktiviti pembelajaran supaya pengajarannya semakin menarik. Utk memastikan keberkesanan aktiviti2 pembelajaran, guru harus membuat persediaan yang rapi dan memberikan bimbingan yang jelas kpd anak muridnya.
 8. 8.  Tugas guru adalah utk membimbing dan mengajar murid2 cara2 melaksanakan sesuatu aktiviti. Guru tidak boleh mempunyai tanggapan bahawa semua murid dpt menjalankan aktiviti dgn jayanya tanpa perlu bantuan serta tunjuk ajar drpd guru.
 9. 9. KERJA BERKUMPULAN Aktiviti yang lazim dijalankan di mana2 sekolah. Bertujuan utk memastikan penglibatan murid-murid belajar bersama serta berinteraksi secara positif di dlm kumpulan. Saiz kumpulan adalah berbeza mengikut saiz kelas. Perancangan yang rapi oleh guru akan dapat memastikan aktiviti di dlm kelas berjalan dgn lancar.
 10. 10. Kaedah meminimumkankerumitan dalam menguruskan kerja berkumpulan Muhammad Amri Bin Mat Yadi 192094
 11. 11. Kaedah meminimumkan kerumitandalam menguruskan kerjaberkumpulan Grouping (kumpulan) Assigning pupil roles (pembahagian tugas) Setting clear procedures (menetapkan prosedur@ tatacara yang jelas) Having accountability ( mempunyai kebertanggungjawaban) Monitoring and assisting ( mengawas dan membantu) Debriefing and appraising (maklum balas dan pengamatan)
 12. 12. Grouping (kumpulan) Aktiviti pembelajaran kooperatif (saling mencukupi) Campuran kebolehan Kemudahan (susunan tempat duduk) Pemilihan rawak (pakai nombor, sama nombor= 1 kumpulan) Pilihan sendiri
 13. 13. Pembahagian tugas Pembahagian tugas – tahu peranan masing2 (contoh; ketua, penolong, penjaga masa, etc) Peranan berubah untuk aktiviti yang lain
 14. 14. Menetapkan prosedur@ tatacarayang jelas Amat penting untuk memberikan arahan atau langkah- langkah dengan jelas di awal tugasan. Pastikan kelas tidak bising Kurangkan atau hapuskan ketidakpastian
 15. 15. Mempunyaikebertanggungjawaban Pelajar perlu tahu apa yang perlu dicapai di pengakhiran aktiviti. Penekanan terhadap proses dan produk aktiviti. (contoh: membuat refleksi, latihan)
 16. 16. Mengawas dan membantu Bergerak dari kumpulan ke kumpulan untuk melihat hasil kerja pelajar. Berhenti seketika untuk mendengar perbincangan mereka. Memberi bantuan sekiranya perlu, supaya pelajar dapat menghasilkan kerja yang berkualiti.
 17. 17. Maklum balas danpengamatan Tidak ada aktiviti yang berakhir tanpa penutup yang bersesuaian. Amat penting untuk menutup sesuatu aktiviti dengan memberikan galakan serta mampu memotivasikan pelajar.
 18. 18. SE K I A N,T E R I M A K A SI H ( > .< )

×