Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Upcoming SlideShare
Први српски устанак
Next

Share

велика географска открића

велика географска открића

 1. 1. ВВЕЕЛЛИИККАА ГГЕЕООГГРРААФФССККАА ООТТККРРИИЋЋАА
 2. 2. ПЛОВИТИ СЕ МОРА, ЖИВЕТИ СЕ НЕ МОРА – ИЗРЕКА МОРЕПЛОВАЦА Османлије су у XV веку прекинули путеве који су Европу спајали са Далеким истоком одакле се увозила луксузна роба: свила и зачини. Требало је пронаћи поморски пут за Индију, а Португлаци и Шпанци су први кренули у потрагу за тим путем. Италијан у служби шпанског краља Кристофор Колумбо био је уверен да ће пловећи на запад стићи до обала Индије. Он је 1492. допловио до острва Сан Салвадор, уверен да је допловио у Индију, а не нови континент Америку. Португалски морепловац Бартоломео Дијаз истражио је Африку и допловио 1487/8. до југа континента Рта добре наде. Португалац Васко да Гама је опловио Африку и први пронашао пут до Индије 1498. Највеће откриће после Колумба учинио је Португалац у служби шпанског краља Фернандо Магелан. Он је 1519-1522. опловио земљину куглу и доказао да је земља округла.
 3. 3. У истраживању Новог света Шпансцима и Португалцима убрзо су се прикључили Енглези и Французи. Енглески краљ послао је Џона Кабота који је истражио северни део америчког континента Њу Фаунленд и Гренланд. Америго Веспучи испитао је пределе Средње и Јужне Америке која је по њему добила име. Португалац Педро Карбал стигао је до обала Бразила 1500. Француз Жак Картије испитао је Канаду. Средином XVII века низоземски морепловац Тасман открио је последњи континент Аустралију.
 4. 4. МАГЕЛАНОВ БРОД ВИКТОРИЈА
 5. 5. КОЛОНИЗАЦИЈА АМЕРИКЕ – СУСРЕТИ КУЛТУРА И ЊИХОВЕ ПОСЛЕДИЦЕ Шпанци и Португалци кренули су у освајање Јужне Америке, док су Британци и Французи истраживали Северну Америку. Колумбови следбеници кренули су у конквисту (освајање) Новог света, тако да шпанске освајаче, који су били најагресивнији називамо конквистадорима. Европски освајачи открили су огомне количине злата и сребра, а убрзо је и почела размена пољопривредних добара, трговина зачинима... Европске државе почеле су нагло да се развијају.
 6. 6. Фернандо Кортес освојио је државу Астека тј. данашњи Мексико за шпанску круну. Франциско Пизаро покорио је државу Инка на територији данашњег Перуа.
 7. 7. ЗНАЧАЈ И ПОСЛЕДИЦЕ ВЕЛИКИХ ГЕОГРАФСКИХ ОТКРИЋА ИЗ ЕВРОПЕ У АМЕРИКУ ИЗ АМЕРИКЕ У ЕВРОПУ Домаће животиње: коњи, магарци, кокошке и свиње Мишеви и пацови Биљке: пшеница, раж, јечам, кељ, спанаћ, лан, конопља, банане, бадем, маслина, јабуке, брескве, дуње... Језик, вера и писмо Барут, новац, алкохол, заразне болести Ћурани, ламе Биљке: кромпир, кукуруз, парадајз, краставац, какао, ванила, кокаин, дуван, памук, кикирики, јагоде, малине, купине... Кану, мрежа за лежање, боје, заразне болести НЕГАТИВНЕ ПОСЛЕДИЦЕ КОЛОНИЗАЦИЈЕ:  Уништење домородачких цивилизација у Јужној и Северној Америци  Почетак афричког црначког ропства мапа
 • sladjanabegovic

  Apr. 13, 2020
 • tamaramotrenko

  Sep. 17, 2018
 • aleksandarmilinovic

  Apr. 5, 2017
 • JelenaMalievi

  Sep. 14, 2015
 • robespijer

  Sep. 4, 2015
 • teodoraristovic7

  Feb. 11, 2015
 • aleksandrakitic

  Nov. 19, 2014
 • andjelcicmaleni

  Nov. 19, 2014
 • urke72

  Sep. 28, 2012

Views

Total views

42,996

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

26,890

Actions

Downloads

0

Shares

0

Comments

0

Likes

9

×