Solunski front

3,946 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
3,946
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
582
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Solunski front

 1. 1. SOLUNSKIFRONT
 2. 2.  Vreme održavanja:Oktobar 1915-Novembar 1918 Mesto: Makedonija, Albanija, Grčka i Bugarska Rezultat na frontu: Proboj solunskog fronta i Saveznicka pobeda
 3. 3. KARTA SOLUNSKOG FRONTA
 4. 4.  Solunski front je jedan od frontova koji je nastao u Prvom svetskom ratu. Nastao je kao pokušaj saveznika da pomognu Srbiji, u jesen 1915. godine, da bi se odbrannila od napada Nemačke, Austrougarske i Bugarske. Pored velikih kriza na kraju je stvoren front koji se prostirao od Jadranskog mora (ali u Albaniji) sve do reke Strume (u Grčkoj). Bio je prilično stabilan sve do velike ofanzive u septembru 1918. godine koji je rezultovan kapitulacijom Bugarskom i osloboĎenjem Srbije. Svi vojnici koji su poginuli na solunskom frontu sahranjeni su na Solunskom groblju u centru Soluna.
 5. 5. SOLUNSKO GROBLJE
 6. 6.  Odlučujući faktor bio je položaj Bugarske.Ona je zauzimala strateški položaj na boku Srbije. Pošto su Bugarska i Srbija u poslednjih 30 godina stalno ratovale to Srbiji nije odgovaralo. Zato je Srbija bila primorana da do Grčke ode preko Albanije i tako dospe do solunskog fronta.
 7. 7.  Vojvoda Putnik je bio naredio da se povuku civili na, prema Crnoj Gori i Albaniji. Vreme i putevi su bili loši a vojska je morala da pomogne hiljadama civila koji su se povlačili zajedno sa njima. 125 000 vojnika je stiglo iz Srbije do obala Jadranskog mora. Tu ih je sačekalo nekoliko brodova koji su ih prevezli do grčkih ostrva. Najviše njih je poslato na ostvo Krf, a zatim na Solun.
 8. 8.  Nakon oporavka i odmora na Krfu, srpska vojska je francuskim brodovima prebačena na solunski front. U meĎuvremenu politička situacija u Grčkoj se jako zaoštrila. Zvanično je Grčka bila neutralna, ali je kralj Konstantin I bio nemački opredeljen dok je premijer Elefterios bio na strani Francuske. Grčka je u početku podržavala francusko- britansku pomoć Srbiji,a onda joj se posle nekog vremena i suprostavila. Za to vreme Nemci su pokušavali da pridobiju Grke na svojoj strani, ali da pritom ne preĎu granicu Grčke.
 9. 9.  Kada je general Saraj saznao da će se Rumunija pridružiti Saveznicima spremali su se da napadnu Bugarsku vojsku. Nemci su dobijali obaveštenja od Grčkih pristalica i tako sačinili plan za iznenadni napad. Nemačka ofanziva bila je pokrenuta 17. avgusta (3 dana pre nego što je bila planirana Francuska ofanziva). Pošto je napad bio iznenada, ofanziva je u početku dobro prošla, ali je nakon 2 nedelje srpska vojska je zauzela odbrambeni stav, zaustaviila ofanzivu i izvela kontranapad-14. septembra. Srpski napredak je nastavio i ako se vreme pogoršavalo, pošto je počela zima.Na kraju su Srpska i Francuska vojska zauzele Bitolj 19. novembra.Bilo je oko 60 000 hiljada poginulih, ili zarobljenih Bugara i Nemaca.
 10. 10.  Bugarsko napredovanje u Grčku i Istočnu Makedoniju je izazvalo još jednu grčku krizu. Vlada je naredila da vojnici sa tog područja ne pružaju otpor. Uprkos povremenom otporu koji je pružao nekoliko vojnika, bili su primorani da se predaju Nemačkim vojnicima i oni su na kraju završili u zarobljeništvu u nemačkom gradu Gerlic. U isto vreme su Italijanci razmestili još vojnika u Albaniji i uspeli da ih nateraju na povlačenje kroz planinske predele južno od jezera Ostrovo.
 11. 11. 1917 Do proleća te godine vojska generala Saraja je bila povećana na 22 devizije: 6 francuskih 6 srpskih 7 britanskih 1 italijanska 1 grčka
 12. 12.  Saveznici su želeli da izvrše veći pritisak na Atinu, pa su okupirali Tesaliju i podelili zemlju na 2 dela. Dalji pritisak rezultovan je abdikacijom Grčkog kralja i premijera.Nova vlada je objavila rat Centralnim silama i počela da stvara novu vojsku. Iste godine novi premijer Francuske je zamenio generala Saraja za više diplomatskog generala Adolfa Gijoma.
 13. 13. 1918 U maju su Grčke snage zauzele jake Bugarske položaje,što je bila prva velika Grčka akcija u ratu na strani saveznika. Savezničke snage su bile veoma velike nisu imale samo grčku vojsku na svojoj strani, nego i 6 000 ljudi iz Češke legije, koji su bil evakusisani iz Rusije posle Oktobarske revolucije. Osmansko carstvo je bio pod kolapsom, Austrougarska vlada je bila u haosu, a Nemačka vojska je poražena na Zapadnom frontu.
 14. 14.  Od 1. januara do 13. septembra bio je zastoj na Solunskom frontu. 6. jula kreću pripreme za odlučnu ofanzivu koja je trajala do 13. septembra. PLAN OFANZIVE: Osnovna ideja bila je da se napadom srpskih armija;u planinskom predelu; izvrči proboj neprejateljskoj fronta na širini od 30 km, a zatim proširiti front.
 15. 15. BITKA KOD DOBROG POLJA Započela je bombardovanjem neprijateljskih položaja 14. septembra.Saveznici su duž celih svojih linija pokrenuli ofanzivu i bugarski car je naredio povlačenje.Njihovi avioni su bombardovali bugarske vojnike i povlačenje je postalo bekstvo. Bugarskoj je 30. septembra zagarantovano primirje i na taj način je ona izbačena iz rata. 4 dana kasnije kralj Ferdinand je abdicirao i otišao u izgnanstvo.
 16. 16.  U tom trenutku britanska vojska je skrenula prema istočnom delu Osmanskog carstva;dok su srpska i francuska vojska nastavile na sever. Uz britansku vojsku kod Instambula, bez značajnih turskih snaga,turska vlada je zatražila primirje 26. oktobra. Srpske i Francuske snage su oslobodile Srbiju i savladale nekoliko Nemačkih devizija. 1.novembar-OSLOBOĐEN JE BEOGRAD 10.novembar-Epereva vojska je prešla Dunav i spremala se da uĎe u središte MaĎarske, kada se rat završio.
 17. 17. IZGLED SRBIJE PRE I POSLE 1. SVETSKOG RATA

×