Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Jасеновац

1,346 views

Published on

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Jасеновац

 1. 1. Јасеновац Логор Јасеновац је био највећи логор смрти у Независној Држави Хрватској за време Другог светског рата. Саграђен је у августу 1941.године у околини истоимног градића, а уништен од усташа априла 1945. године.
 2. 2.  Јасеновац се налази на реци Сави, на граници данашње Хрватске и Босне и Херцеговине, око 100 км југоисточно од Загреба. Већи део логора се налазио са хрватске стране, док је место Доња Градина, саставни део мучилишта, било с друге стране границе.
 3. 3.  Логор је осмислио Вјекослав Макс Лубурић по примеру нацистичких логора које је он посетио као гост Гестапо-а у Немачкој почетком октобра1941 године. Десно горе - Логор Матхаузен Десно доле – Дахау, логори у Немачкој
 4. 4.  Јасеновац је био вишенаменски логор, али пре свега логор смрти. Био је губилиште за већину оних који су у њега ушли, а нису се уклапали у појам “расне чистоће” (највише Срби, али и Јевреји и Роми).
 5. 5. Затворенике и све оне који су завршили у Јасеновцу, усташе су убијале посебно обликованим ножевима или су их убијали секирама, мањевима и чекићима; били су такође и стрељани или вешани по дрвећу или бандерама. Чак су и нацистички генерали били запањени ужасима Јасеновца. Тако је генерал фон Хорстенау, Хитлеров изасланик у Загребу, записао у свом личном дневнику за 1942. годину да су усташки логори у НДХ били “суштина ужаса”, а Артур Хефнер, официр задужен за транспорт радне снаге у немачки Рајх, написао је за Јесеновац 11. новембра 1942. године: „ Концепт логора у Јасеновцу требало би заправо схватити као комплекс од неколико логора,који су удаљени по неколико километара један од другог, а груписани су око самог Јасеновца. Без обзира на јавну пропаганду, ово је један од најстрашнијих логора, који би се могао поредити једино са Дантеовим “Паклом”.
 6. 6.  Многе жене, често са својом децом, довођене су у Јасеновац. У логор су људи довожени возом, камионима и запрежним возилима.
 7. 7.  Међу њима је била и моја прабака Миља Боројевић из села Горња Слабиња код Босанске Костајнице. Она је ухваћена на планини Козари. Спасила се тако што су је послали да ради код једног Славонског властелина. Страх, исцрпљеност и неизвесност. Козарачке породице на путу у непознато.
 8. 8. Број жртава у Јасеновцу  Коначан број жртава до данас није утврђен. Број жртава логора Јасеновац је до данашњег дана предмет научних и политичких дебата.  Данашњи изглед локације усташког логора Доња Градина. Спомен табле са бројем убијених Срба, Јевреја и Рома у систему усташких концентрационих логора Јасеновац.
 9. 9.  Од укупне површине Спомен - подручја Доња Градина истражено је и заштићено 117 хектара. На том делу до сада је откривено 105 масовних гробница огромних димензија.
 10. 10.  Гробнице се распростиру на девет гробних поља: Тишина, Тополе, Храстови, Јасен, Баре, Кошуте, Бријестови, Орловаче и Врбе. Осим масовних гробница, у Доњој Градини се налази и Топола ужаса. На том дрвету су усташе обесиле на хиљаде мушкараца, жена и деце.
 11. 11. Свети српски новомученици Јасеновачки  Српска Православна Црква је све пострадале у Јасеновцу прогласила светитељима мученицима.  13. септембра се у Црквама спомињу у молитвама ови свети мученици.
 12. 12.  Манастир посвећен светим новомуч. Јасеновачким у Јасеновцу.
 13. 13.  Реферат припремила: Јелена Павловић 8-2 Податци узети са Википедије.

×