Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Upcoming SlideShare
ми и они други 2
Next

1

Share

IКТ u nastavi

Related Books

Free with a 30 day trial from Scribd

See all

IКТ u nastavi

 1. 1. *
 2. 2. * У чувеном научном чланку “Хоће ли медији утицати на учење” Роберт Козма, каже „Ако не схватимо и не учврстимо везу између медија и учења та ће се могућност првенствено користити за интерактивне сапунице и онлајн куповину робе с аутоматским преносом средстава плаћања. Њену ће образовну употребу можда одређивати филмски могули који ће производити образовнозабавне пустоловне игре виртуалне стварности, а допринос образовних стручњака ће бити сведен на минимум. Поново тврдим да би могли да се нађемо на клупи утакмице коју играмо.“  Да ли нам се баш овај, најгори могући сценарио, у добу мас-медија и ИКТ-а остварује?  Каква је улога наставника историје, који образује и васпитава у окружењу јаких мас медија?
 3. 3. Савремено схватање учења
 4. 4. Знање је социјална конструкција Стварање „мапе значења“ на основу дијалога, дељења искустава и заједничке акције усмерене на одређени циљ.
 5. 5. „Е-учење 2.0“  Е-Learning (е-учење, е-образовање) можемо дефинисати као образовни процес који се реализује уз помоћ ICT-а. E-учењем се може назвати и обогаћивање традиционалне наставе у учионици, визуелизацијом одређене теме уз помоћ пројектора и рачунара.  Е-учење представља посебан облик учења помоћу рачунара и интернета где корисник садржајима приступа индивидуално без просторног и временског ограничења. Корисник сам може организовати своје учење, с места и у време које му одговара.  Е-Учење 2.0 је термин који је настао као последица развоја WWW (Wеб 2.0). Овакав начин учења представља нову перцепцију учења које се одвија конверзацијом, дељењем или разменом садржаја у отвореном окружењу.
 6. 6. Већина користи Интернет за активности које не спадају у учење. Извор: Политика, 25. 9. 2012.
 7. 7. Окружење за индивидуализовано учење веб енциклопедије ИНФОРМИСАЊЕ претраживачи блогови ОИУ ДЕЉЕЊЕ ГЛЕДАЊЕ, СЛУ ЊЕ микроблогови веб разговори друштвене мреже ПОВЕЗИВАЊЕ ДИЈАЛОГ
 8. 8. ОКРУЖЕЊЕ ЗА ИНДИВИДУАЛИЗОВАНО УЧЕЊЕ Пружа ми већу аутономију и контролу над учењем. Омогућује ми да будем креативан и да експериментишем са различитим средствима испољавања. Могу да делим своја искуства са другима. Могу да користим разноврсне ресурсе и да креирам сопствене. Учим оно што ми треба и кад ми треба.
 9. 9. Окружење за индивидуализовано учење Мреже учења „Онлајн“ заједнице (социјалне мреже) Шира искуства учења, која подразумевају коришћење претраживача, електронских часописа и књига, виртуелних енциклопедија исл. Особе са којима се повезујемо преко социјалних мрежа да бисмо дошли до информација. Групе окупљене око онлајн сервиса, као што су Facebook, Tweeter i Google. Активности ових заједница нису искључиво везане за учење, већ и за забаву, запошљавање, куповину итд.
 10. 10. Предности ОИУ  Скоро неограничен избор оруђа, која су прилагодљива различитим конфигурацијама и контекстима Недостаци ОИУ  Комликовано за креирање садржаја за почетнике  Проблеми заштите приватности и личних података  Бесплатно коришћење  Нема временских ограничења, стално је „укључено“  Ограничена институционална контрола над креирањем садржаја и активности  Отворено за размену и повезивање без обзира на званичну укљученост у програме, институције или курсеве  Нечија одлука да уклони ресурс (нпр. блог) може створи несигурност и неизвеност у мрежи учења  Усредсређено на потребе оних који уче  Недостатак координатора који сумира и интегрише информације pilcasopis.wordpress.com vebciklopedija
 • tatjanakrpovic

  Nov. 16, 2014

Views

Total views

519

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

8

Actions

Downloads

0

Shares

0

Comments

0

Likes

1

×