Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Benito musolini

3,581 views

Published on

Published in: Education
 • Be the first to comment

Benito musolini

 1. 1.  Пуно име:Бенито Амилкаре Андреа Мусолини Рођен је у селу Довија ди Предапио 29.-ог јула 1883.-е године, а стрељан је у селу Донго 28.-ог априла 1945.-е године Од 1922-1943. године био је италијански вођа Коришћењем личне харизме створио је фашистичку државу Пораз у Другом светском рату довео је до пада Мусолинија и фашистичког режима
 2. 2.  Мусолинијева мајка Роза била је најугледнија учитељица у околини, а његов отац Алесандро био је ковач и предани социјалиста. Имао је и брата и сестру, али су они веома млади умрли. Као мало дете Бенито је био повучен: није пуно причао, никада није плакао, ретко се смејао... Пошто је био непослушан у разреду, Мусолини је избачен из интерната. Oд ране младости био је окружен утицајима социјализма, анхаризма и других политичких опција.
 3. 3.  1901.-eje добио звање наставника и радио је неколико месеци у основној школи, све док није започео своју политичку каријеру као радикални социјалиста.
 4. 4.  Пошто није успео да нађе стално запошљење, Мусолини је 1902.-е емигрирао у Швајцарску. 1908.-е године написао је новелу “Кардиналова љубавница”. 1910.-е године оженио је Ракел Гвиди која му је родила 5-оро деце. Када је1911.-е Италија објавила рат Турској, Бенито је био затворен због своје пацифистичке пропаганде. Већ 1912.-е био је изабран за председника социјалистичке странке.
 5. 5.  Почетком Првог светског рата Мусолини је био против тога да Италија уђе у “тај оружани сукоб”. Али 2 месеца након почетка рата залаже се да Италија уђе у рат и то на страни сила Антанте и због тога бива избачен из Социјалистичке странке. У априлу 1915.-е Италија улази у рат, а у септембру исте године Мусолини бива мобилисан и послат на италијански фронт. Убрзо затим је рањен,пошто је експлодирао минобацач.
 6. 6.  Мусолинију су у почетку подршку пружали посланици либералне странке у парламенту. Mусолини је у различитим временским периодима преузимао вођење спољних и унутрашњих послова, градских управа, војске... Истовремено Мусолини је био вођа Фашистичке странке и наоружане Фашистичке полиције. До 1926.-е године у Италији је успостављен једнопартијски тоталитарни режим. Преко кинематографије, новина и образовног система се доказивало да је фашизам доктрина 20.-ог века.
 7. 7.  1929.-е године Мусолини је потписао кондорат са Ватиканом и тиме је Италија призната од римокатоличке цркве. За време фашистичке диктатуре парламентарни систем је укинут и закони су поново писани. Сви учитељи су морали да се заклињу да ће бранити фашистички режим. Основна намера која је стајала иза формирања корпоративног система, а која никада није до краја реализована, била је да се сви италијански грађани учлане у различите професионалне организације или корпорације које надзире влада како би се остварила потпуна државна контрола над становништвом Италије.
 8. 8.  Његова економска реформа довела је Италију до значајних поремећаја у привредним токовима, пошто је постојала превелика концентрација тешке индустрије за коју нису имали довољно сировина. У спољној политици Мусолини је постао веома агресиван националиста(1923.-е године бомбардовао је Крф). Пошто је био занет достигнућима старих Римљана, Мусолини се заносио идејом понављања римског царства, који се простирао на обалама Средоземног мора. У Шпанском грађанском рату био је на страни Франка и тима још више погоршао своје односе са Француском и Британијом.
 9. 9.  1938.-е године на Минхенској конференцији, Мусолини се залагао за мир у свету. Такође је и желео да што већи део југословенске обале припоји Италији. Његов савез с Немачком је потврђен када је склопио пакт с Хитлером у априлу 1939.-е године. Као потпуно потчињени партнер, Мусолини је следио нацисте у спровођењу радикалне политике која је водила прогону Јеврејa.
 10. 10.  Пошто је 15 година био на власти и спремао Италију за рат, његове оружане снаге су неспремно дочекале почетак рата и зато је Бенито одложио улазак Италије у рат. Тек након пада Француске у јуну 1940.-е године, надајући се да ће рат трајати само још неколико недеља, ступио је у оружани сукоб. Његова агресија на Грчку у новембру исте године свима је показала да није ништа учинио како би поправио катастрофално стање у италијанским оружаним снагама.
 11. 11.  По краљевом наређењу Мусолини је ухапшен и стављен у кућни притвор. Плашећи се да ће га Немци ослободити, Италијани су Мусолинију стално мењали његово место боравка. 12.-ог септембра 1943. године немачки падобранци су извршили десант и ослободили Мусолинија без иједног испуцаног метка. У овој операцији учествовао је и Хитлеров најспособнији командос који је довео Бенита до Берлина.
 12. 12.  У априлу 1945.(када су се савезничке снаге приближавале Милану, а Немачке снаге повлачиле из Италије), Мусолинија су заједно са његовом љубавницом Кларом Петачи, у селу Донго, ухватили италијански партизани и стрељали. Мусолинијево тело је, заједно са осталим телима познатих фашиста, обешено наглавачке. Рат су преживела мусолинијева 2 сина и супруга.
 13. 13. 1) http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%91%D0%B5%D0%B D%D0%B8%D1%82%D0%BE_%D0%9C%D1%83 %D1%81%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D 0%B8 – о њему2) http://www.youtube.com/watch?v=cM_maErpw7w - његов говор3) http://www.google.rs/search?q=musolini&hl=sr&biw= 1366&bih=624&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&sour ce=univ&sa=X&ei=m2xvT- qzMOag0QXInaWNAg&sqi=2&ved=0CEoQsAQ – слике4) http://www.limundo.com/kupovina/MUSOLINIJEVO -RIMSKO-CARSTVO-Denis-Mack-Smith-/3921298 - нешто више о његовим размишљањима
 14. 14. ПАВКОВИЋ САРА VIII-2

×