Successfully reported this slideshow.

Benito musolini

3,351 views

Published on

Published in: Education
 • Be the first to comment

Benito musolini

 1. 1.  Пуно име:Бенито Амилкаре Андреа Мусолини Рођен је у селу Довија ди Предапио 29.-ог јула 1883.-е године, а стрељан је у селу Донго 28.-ог априла 1945.-е године Од 1922-1943. године био је италијански вођа Коришћењем личне харизме створио је фашистичку државу Пораз у Другом светском рату довео је до пада Мусолинија и фашистичког режима
 2. 2.  Мусолинијева мајка Роза била је најугледнија учитељица у околини, а његов отац Алесандро био је ковач и предани социјалиста. Имао је и брата и сестру, али су они веома млади умрли. Као мало дете Бенито је био повучен: није пуно причао, никада није плакао, ретко се смејао... Пошто је био непослушан у разреду, Мусолини је избачен из интерната. Oд ране младости био је окружен утицајима социјализма, анхаризма и других политичких опција.
 3. 3.  1901.-eje добио звање наставника и радио је неколико месеци у основној школи, све док није започео своју политичку каријеру као радикални социјалиста.
 4. 4.  Пошто није успео да нађе стално запошљење, Мусолини је 1902.-е емигрирао у Швајцарску. 1908.-е године написао је новелу “Кардиналова љубавница”. 1910.-е године оженио је Ракел Гвиди која му је родила 5-оро деце. Када је1911.-е Италија објавила рат Турској, Бенито је био затворен због своје пацифистичке пропаганде. Већ 1912.-е био је изабран за председника социјалистичке странке.
 5. 5.  Почетком Првог светског рата Мусолини је био против тога да Италија уђе у “тај оружани сукоб”. Али 2 месеца након почетка рата залаже се да Италија уђе у рат и то на страни сила Антанте и због тога бива избачен из Социјалистичке странке. У априлу 1915.-е Италија улази у рат, а у септембру исте године Мусолини бива мобилисан и послат на италијански фронт. Убрзо затим је рањен,пошто је експлодирао минобацач.
 6. 6.  Мусолинију су у почетку подршку пружали посланици либералне странке у парламенту. Mусолини је у различитим временским периодима преузимао вођење спољних и унутрашњих послова, градских управа, војске... Истовремено Мусолини је био вођа Фашистичке странке и наоружане Фашистичке полиције. До 1926.-е године у Италији је успостављен једнопартијски тоталитарни режим. Преко кинематографије, новина и образовног система се доказивало да је фашизам доктрина 20.-ог века.
 7. 7.  1929.-е године Мусолини је потписао кондорат са Ватиканом и тиме је Италија призната од римокатоличке цркве. За време фашистичке диктатуре парламентарни систем је укинут и закони су поново писани. Сви учитељи су морали да се заклињу да ће бранити фашистички режим. Основна намера која је стајала иза формирања корпоративног система, а која никада није до краја реализована, била је да се сви италијански грађани учлане у различите професионалне организације или корпорације које надзире влада како би се остварила потпуна државна контрола над становништвом Италије.
 8. 8.  Његова економска реформа довела је Италију до значајних поремећаја у привредним токовима, пошто је постојала превелика концентрација тешке индустрије за коју нису имали довољно сировина. У спољној политици Мусолини је постао веома агресиван националиста(1923.-е године бомбардовао је Крф). Пошто је био занет достигнућима старих Римљана, Мусолини се заносио идејом понављања римског царства, који се простирао на обалама Средоземног мора. У Шпанском грађанском рату био је на страни Франка и тима још више погоршао своје односе са Француском и Британијом.
 9. 9.  1938.-е године на Минхенској конференцији, Мусолини се залагао за мир у свету. Такође је и желео да што већи део југословенске обале припоји Италији. Његов савез с Немачком је потврђен када је склопио пакт с Хитлером у априлу 1939.-е године. Као потпуно потчињени партнер, Мусолини је следио нацисте у спровођењу радикалне политике која је водила прогону Јеврејa.
 10. 10.  Пошто је 15 година био на власти и спремао Италију за рат, његове оружане снаге су неспремно дочекале почетак рата и зато је Бенито одложио улазак Италије у рат. Тек након пада Француске у јуну 1940.-е године, надајући се да ће рат трајати само још неколико недеља, ступио је у оружани сукоб. Његова агресија на Грчку у новембру исте године свима је показала да није ништа учинио како би поправио катастрофално стање у италијанским оружаним снагама.
 11. 11.  По краљевом наређењу Мусолини је ухапшен и стављен у кућни притвор. Плашећи се да ће га Немци ослободити, Италијани су Мусолинију стално мењали његово место боравка. 12.-ог септембра 1943. године немачки падобранци су извршили десант и ослободили Мусолинија без иједног испуцаног метка. У овој операцији учествовао је и Хитлеров најспособнији командос који је довео Бенита до Берлина.
 12. 12.  У априлу 1945.(када су се савезничке снаге приближавале Милану, а Немачке снаге повлачиле из Италије), Мусолинија су заједно са његовом љубавницом Кларом Петачи, у селу Донго, ухватили италијански партизани и стрељали. Мусолинијево тело је, заједно са осталим телима познатих фашиста, обешено наглавачке. Рат су преживела мусолинијева 2 сина и супруга.
 13. 13. 1) http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%91%D0%B5%D0%B D%D0%B8%D1%82%D0%BE_%D0%9C%D1%83 %D1%81%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D 0%B8 – о њему2) http://www.youtube.com/watch?v=cM_maErpw7w - његов говор3) http://www.google.rs/search?q=musolini&hl=sr&biw= 1366&bih=624&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&sour ce=univ&sa=X&ei=m2xvT- qzMOag0QXInaWNAg&sqi=2&ved=0CEoQsAQ – слике4) http://www.limundo.com/kupovina/MUSOLINIJEVO -RIMSKO-CARSTVO-Denis-Mack-Smith-/3921298 - нешто више о његовим размишљањима
 14. 14. ПАВКОВИЋ САРА VIII-2

×