Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Cblm.mens.haircut copy

5,051 views

Published on

  • How long does it take for VigRX Plus to start working? ➤➤ https://tinyurl.com/yy3nfggr
       Reply 
    Are you sure you want to  Yes  No
    Your message goes here
  • Reasons why you should know this homemade recipe to stop your hair loss ●●● https://bit.ly/2N8ZrEt
       Reply 
    Are you sure you want to  Yes  No
    Your message goes here
  • Profollica�'s all-natural formula helped 90% of men reduce hair loss in a clinical trial. ➤➤ https://bit.ly/2N8ZrEt
       Reply 
    Are you sure you want to  Yes  No
    Your message goes here
  • Profollica�'s all-natural formula helped 90% of men reduce hair loss in a clinical trial. ➤➤ https://tinyurl.com/y49r9d8j
       Reply 
    Are you sure you want to  Yes  No
    Your message goes here
  • Can You Spare 1 Minute Per Day? If you have a few spare minutes per day, we have some very exciting news for you! ▲▲▲ http://ishbv.com/1minweight/pdf
       Reply 
    Are you sure you want to  Yes  No
    Your message goes here

Cblm.mens.haircut copy

  1. 1. 1 Maintain an Effective Relationship with clients | TESDA-ANAS.CBLM Haircutting NC II. Amado M. Cadiong. March 2014 Sector: HEALTH, SOCIAL AND OTHER COMMUNITY DEVELOPMENT SERVICES SECTOR Qualifications: HAIRDRESSING NC II Unit of Competency: PERFORM HAIRCUT Module Title: PERFORMING HAIRCUT Technical Education and Skills Development Authority ARTECHE NATIONAL AGRICULTURAL SCHOOL Arteche, Eastern Samar COMPETENCY-BASED LEARNING MATERIAL
  2. 2. 2 Maintain an Effective Relationship with clients | TESDA-ANAS.CBLM Haircutting NC II. Amado M. Cadiong. March 2014 HOW TO USE THIS COMPETENCY BASED LEARNING MATERIAL Welcome! The unit of competency PERFORM HAIRCUT is one of the competencies of HAIRDRESSING NC II, a course which comprises the knowledge skills and attitude in cutting the hair. It involves conduction initial consultation with the client assessing their needs, actual cutting of the hair, check and apply finishing touches and perform post hair cutting activities. The module PERFORMING HAIRCUT contains training materials and activities. This unit involves the skills, knowledge and attitudes required in performing post hair activities. In this module, you are required to go through a series of learning activities in order to complete each learning outcome. In each learning outcome are lnformation Sheets, Self – Checks, Task Sheets and Job Sheets. Follow and perform the activities on your own. If you have questions, do not hesitate to ask assistance from your facilitator. Remember to: Read Information Sheets and complete the Self – checks. Suggested references are included to supplement the material provided in this module. Perform the task sheets until you are confident that your output conforms to the performance criteria checklist that follows the sheets. Submit outputs of the Task Sheets and Job Sheets to your facilitator for evaluation and recording in the Accomplishment Chart. Outputs shall serve as your portfolio during the institutional competency evaluation. When you feel confident that you have had sufficient practice, ask your trainer to evaluate you. The results of your assessment will be recorded in your Progress Chart and your Accomplishment Chart. You must pass the Institutional Competency Evaluation for this competency before moving to another competency. A Certificate of Achievement will be awarded to you after passing the evaluation.You need to complete this module before you can perform the module on PERFROM BLEACHING OF HAIR.
  3. 3. 3 Maintain an Effective Relationship with clients | TESDA-ANAS.CBLM Haircutting NC II. Amado M. Cadiong. March 2014 HAIRDRESSING NC II COMPETENCY BASED LEARNING MATERIAL No. Unit of competency Module title Code BASIC COMPETENCIES 1 Participate in workplace communication Participating in workplace communication 500311105 2 Work in a team environment Working in a team environment 500311106 3 Practice career professionalism Practicing career professionalism 500311107 4 Practice occupational health and safety procedures Practicing occupational health and safety procedures 500311108 COMMON COMPETENCIES 1 Maintain an Effective Relationship with clients Maintaining an Effective Relationship with clients HCS515201 2 Manage Own Performance Managing own Performance HCS515202 3 Apply Quality Standards Applying Quality standards HCS515204 4 Maintain a Safe, Clean and Efficient Environment Maintaining a Safe, Clean and Efficient Environment HCS515205 CORE COMPETENCIES 1 Perform pre and post hair care activities Performing pre and post hair care activities HCS515301 2 Perform Hair and scalp treatment Performing Hair and Scalp Treatment HCS515302 3 Perm Hair Perming Hair HCS515303 4 Perform Hair Color Performing Hair Color HCS515304 5 Perform Haircut Performing Haircut HCS515305 6 Perform Bleaching of Hair Performing Bleaching of Hair HCS515306
  4. 4. 4 HCS515306 | TESDA-ANAS.CBLM Haircutting NC II. Amado M. Cadiong. March 2014 MODULE CONTENT QUALIFICATION TITLE : HAIRDRESSING NC II UNIT OF COMPETENCY : Perform haircut for Men MODULE TITLE : Performing Haircut for Men MODULE DESCRIPTOR : This module covers the knowledge, skills and attitudes in performing basic haircut for men. It involves conducting initiative consultation with client, assessing the needs, actual cutting of the hair, checking and applying the finishing touches and performing post haircutting activities. NOMINAL DURATION : 50 Hrs LEARNING OUTCOMES : At the end of this module you MUST be able to:  Prepare client;  perform men’s haircut;  perform blow drying techniques; and  clean and sanitize workplace, tools and equipment. ASSESSMENT CRITERIA : LO1 1.1 Appropriate courtesy is extended to the client according to salon’s policy and procedure. 1.2 Hair catalog is presented to the client for selection of hairstyle. 1.3 Hair is analyzed based on condition, texture, density and length. 1.4 hairstyle is agreed by both patron and hairdresser. 1.5 Protective clothing materials and gadgets are prepared according to Occupational Health and safety Rules and Regulations (OHSRR). 1.6 Cutting needs are assessed in accordance with service requirements.
  5. 5. 5 HCS515306 | TESDA-ANAS.CBLM Haircutting NC II. Amado M. Cadiong. March 2014 LEARNING OUTCOME SUMMARY LEARNING OUTCOME # 1 Prepare the client CONTENTS: 1. Hair Analysis 2. Protective clothing and materials 3. Handling of tools 4. Work values 5. Interpreting hair catalogue 6. Basic hairstyles of haircut for men 7. Factors influencing hairstyle PERFORMANCE CRITERIA: 1.1 hair cutting needs of client are assessed. 1.2 Appropriate courtesy to the client is extended 1.3 Hair catalog is presented to the client for selection of hairstyle. 1.4 Hair is analyzed based on condition, texture, density, and length 1.5 Hairstyle is agreed upon by both client and hairdresser. 1.6 Protective clothing materials and gadgets are prepared according to salon policies and requirements. CONDITION:Trainees must be provided with the following Tools:  Barber brush  Cutting scissors  Water sprayer  Cutting comb without tail (fine-tooth comb, coarse tooth comb)  Assorted brushes  Cutting clips  Blade/razor Materials:  Bath towel  Tissue  Shoulder cape  Talcum powder  Shampoo  Hair conditioner  Hair/catalogue
  6. 6. 6 HCS515306 | TESDA-ANAS.CBLM Haircutting NC II. Amado M. Cadiong. March 2014 Equipment:  Hair blower  Clipper w/ comb (hand and electric clipper)  trolley METHODOLOGIES:  Lecture  Discussion/Demo  Hands-on ASSESSMENT METHOD:  Demonstration with Q & A  Performance Test
  7. 7. 7 HCS515306 | TESDA-ANAS.CBLM Haircutting NC II. Amado M. Cadiong. March 2014 LEARNING EXPERIENCES Learning Outcome 1 Prepare Client Learning Activities Special instructions 1. Read: Information sheet 5.1-1 This learning outcome comprises the knowledge and skills on preparing and mixing a range of cocktails. Read and understand the Information Sheets 5.1-1 to 5.1-1 and check yourself by answering the Self – check 5.1-1 to 5.1-1. You must answer all the questions correctly before proceeding to the next activity. You must also do Operation Sheet 3.1-1, Task Sheets 3.1-1 & 3.1-2 and Job Sheets 3.1-1to 3.1-6 for you to pass this Learning outcome. Evaluate performance using the performance criteria checklist. 2. Answer: Self check 5.1-1 Compare your answers to Answer key 5.1-1 3. Do Activity 5.1-1 and Task sheet 5.1-1 4. Answer: Self check 5.1-2 Compare your answers to Answer key 5.1-2 5. Do: Task sheet 5.1-1 on identifying bar tools and equipment and the different types of bar glasses and their uses 6. Evaluate performance using the performance criteria checklist. 7. 7.
  8. 8. 8 HCS515306 | TESDA-ANAS.CBLM Haircutting NC II. Amado M. Cadiong. March 2014 INFORMATION SHEET 5.1-1 Prepare client Learning Objectives: After reading this INFORMATION SHEET, you mustbe able to:  Conduct initial consultation with the patron;  Assess client’s needs; and  Analyze condition of hair Definition of terms: draping - wearing of protective clothing usually by a patron shoulder Cape - a garment worn by a client while having a haircut hair Texture - the general quality as to coarseness or fineness of hair consultation - meeting between the client and the hairdressers at which advice is given Ways of Addressing the Client  Greet the client politely, pleasantly and courteously.  Attend to the client’s needs promptly.  Acknowledge the arrival of another client and assure that he will soon be attended to All patron need to feel valued. The following interpersonal skills are desirable:  Speak clearly.  Be friendly.  Give each patron individual attention and respect. Assessing client’s hair cutting needs  Discuss with the client what he wants and expects  Listen to what he tells you and understand what he requires you to do
  9. 9. 9 HCS515306 | TESDA-ANAS.CBLM Haircutting NC II. Amado M. Cadiong. March 2014  Examine your client’s hair to determine its type, texture, color, length the factors that may affect the services requested.  Tell your patron the limitations. Convince him to cut hair to a style you are sure would suit him.  Show hair catalogues to guide the patron’s decision. After assessing your client’s haircutting needs, you may take the initiative in guiding your client to a decision. Be sure that he understands, accepts and agrees with you on the decided haircut style. Examination of Hair and Scalp  Note the texture pf the hair.  If it is coarse and tightly curled, you need stronger combs to stretch the hair out and firmer movements to be applied.  Note the texture pf the hair.  Fine hair requires a great deal of attention and expertise.  Note the thinning crowns and decreasing density of hair.  Take this into consideration when designing and cutting hairstyles specifically for men. Factors Influencing Hairstyle  Shape the face and head  Features of the face, head and body  Quality and quantity of the hair  Weight, shape and distribution of the hair  Age of the patron  Growth pattern, proportion and form.
  10. 10. 10 HCS515306 | TESDA-ANAS.CBLM Haircutting NC II. Amado M. Cadiong. March 2014 Basic Styles for Men IMPORTANT TO REMEMBER  Conduct initial consultation with your client before you proceed to perform the service.  Examine your patron’s hair to determine other factors that may affect the service.  Drape patron’s properly before cutting Activity: With your patron, perform the steps before haircutting service. Criteria Yes (5) No (3) Expressed courtesy at all time. Assessed cutting needs of the patron. Draped the patron properly. Analyzed texture of hair Presented hair catalog for the selection of hair style. Total Score:________________
  11. 11. 11 HCS515306 | TESDA-ANAS.CBLM Haircutting NC II. Amado M. Cadiong. March 2014 TASK SHEET 5.1-1 TITLE: Proper draping for a male client . PERFORMANCE OBJECTIVE:  Identify the proper draping for a male client. To make him feel comfortable, A clean draping garment must be used. Draping procedure  Seat the client comfortably.  Tuck in the collar to sure that it will not wrinkle.  Place the neck strip or towel the around patron’s neck.  Adjust the cape over the neck strip or towel.  Fold neck strip or towel around patron’s neck.  Adjust the cape over neck the strip or towel.  Fold the neck strip or towel over the cape. Assessment method: 1. Written 2. Demonstration /Oral Questioning
  12. 12. 12 HCS515306 | TESDA-ANAS.CBLM Haircutting NC II. Amado M. Cadiong. March 2014 Performance Criteria Checklist 5.1-1 Trainee’s Name:__________________________ Date: _______________ Criteria Yes No Were you able to… 1. Seat the client comfortably. 2.Tuck in the collar to sure that it will not wrinkle. 3. Place the neck strip or towel the around patron’s neck 4. Adjust the cape over the neck strip or towel? 5. Fold neck strip or towel around client’s neck? 6. Adjust the cape over neck the strip or towel? 7. Fold the neck strip or towel over the cape? Comments and Suggestion The trainee was able to Give Proper ways of receiving a client, various ways of offering/advising a client of hair care options. Trainer: _________________________________ Date: _____________________
  13. 13. 13 HCS515306 | TESDA-ANAS.CBLM Haircutting NC II. Amado M. Cadiong. March 2014 Self Check Let us find out how much you already know about assessing and performing men’s hair cut. Read and understand the item being described below. Select the best answer. Use a separate sheet for your answer. 1. It refers to the general quality of coarseness or fineness of the hair. a) density b) hair texture c) hair elasticity d) hair length 2. It is a material used to protect the patron’s clothing. a) cape b) towel c) neck strip d) tissue 3. This is a factor that should be considered first in hair activity to achieve best results. a) amount of hair b) practicality c) suitability d) all of the above 4. This is not used for drapping the patron. ___________. a) comb b) cape c) towel d) neck strip 5. This should be done first in draping the patron. a) tuck in collar b) place neck strip c) seat client comfortably d) fold neck strip 6. Why should the patron be assessed for his needs? a) To get an idea of his preferred service. b) Know exactly what he wants. c) save time and effort. d) All of the above.
  14. 14. 14 HCS515306 | TESDA-ANAS.CBLM Haircutting NC II. Amado M. Cadiong. March 2014 7. What do you use in draping your client for a haircut service? a) towel b) neck strip c) tissue d) shoulder cape and neck strip 8. Which one does not analyze the condition of the hair? a) by checking its elasticity b) by checking its texture c) the scalp condition d) the amount of hair 9. How do you describe the hair that absorbs fluid or moist rapidly? a) Hair is elastic b) Hair is porous c) Hair is thick d) Hair is thin 10. What refers to assessing your client’s needs? a) draping your patron b) discussing what is required c) adjusting cape d) preparing the patron
  15. 15. 15 HCS515306 | TESDA-ANAS.CBLM Haircutting NC II. Amado M. Cadiong. March 2014 ANSWERS KEY 1) d 2) d 3) c 4) b 5) b 6) a 7) b 8) a 9) c 10) a
  16. 16. 16 HCS515306 | TESDA-ANAS.CBLM Haircutting NC II. Amado M. Cadiong. March 2014 INFORMATION SHEET 5.2-3 PERFORM MEN’S HAIRCUT Learning Objectives: After reading this INFORMATION SHEET, you must be able to:  Learn how to select appropriate tools;  Learn how to use tools properly;  Learn how to section the hair for men’s hair cut; and  Learn how to be perform men’s hair cut. DIFINITION OF TERMS: Serrate - having a saw-toothed edge Clubbing - a method of cutting hair sections bluntly, straight across Layering- cutting sections of hair at varying angles from the head Tapering - means reducing hair to a point where unwanted weight is removed Cutting Tools Scissors. These are the most important tool in hair cutting Choose the size of the scissors that best suit the size of your hand. This will help to cut hair neatly, quickly and efficiently. The best way is to hold the pair of scissors with the thumb through one handle and the third through the other.
  17. 17. 17 HCS515306 | TESDA-ANAS.CBLM Haircutting NC II. Amado M. Cadiong. March 2014 Razors. Modern counter parts pf scissors are called hair shapes. The modern razor llike hair shapes has a replaceable blade and a protective handle. With the opened handle. The back of the guarded blade is held by the thumb between the pivot and the tang. The two middle fingers rest and the tang, an either side of the handle. Thinning scissors. May be held in the same way as cutting scissors Clippers. Hand clippers are operated by pushing the handles together while electric clippers are operated by a motor. The distance between the blade points and the spacing of the teeth determines how closely the hair can be cut.
  18. 18. 18 HCS515306 | TESDA-ANAS.CBLM Haircutting NC II. Amado M. Cadiong. March 2014 Combs. Suitable for cutting are thin and pliable comb, with both fine and coarse teeth. Fine teeth allow the hair to be controlled and closely cut. Coarse teeth allow for repeated combing and positioning of the hair. Mirrors. These are useful while cutting the patron’s hair so that the shape can clearly be seen over the shoulder around the neck and remain firmly in position Cutting collars. Placed over the shoulders, around the neck, and remain firmly in position. Cutting Method 1. Clubbing: Scissors over comb 2. Clubbing over fingers
  19. 19. 19 HCS515306 | TESDA-ANAS.CBLM Haircutting NC II. Amado M. Cadiong. March 2014 3. Clippers clubbing 4. Thinning 5. Texturizing 6. Razoring 7. Fringe shaping 8. Outlining
  20. 20. 20 HCS515306 | TESDA-ANAS.CBLM Haircutting NC II. Amado M. Cadiong. March 2014 9. Completed cut IMPORTANT TO REMEMBER  Competent handling of tools achieves the most precise results.  Wet hair stretches from a third to half its length, Allow for this so that when it reverts back to the original length it is not too short.  Position your client’s head carefully so that you can carry out chosen techniques efficiently.
  21. 21. 21 HCS515306 | TESDA-ANAS.CBLM Haircutting NC II. Amado M. Cadiong. March 2014 Activity 1 – Get your client. Perform hair cut for men. Criteria for grading Performance Indicator Criteria 5 achieved all items with accuracy 4 achieved most items with minimal inaccuracy 3 achieved most items with numerous errors 2 only 2 or 3 items done 1. Prepared appropriate haircutting tools and materials. 2. Handled haircutting tools properly 3. Observed proper posture while performing hair cutting activities. 4. Applied cutting techniques to achieved desired cut. Total Score: _______
  22. 22. 22 HCS515306 | TESDA-ANAS.CBLM Haircutting NC II. Amado M. Cadiong. March 2014 Self-Check Direction: Read the questions carefully. Choose the letter of the best answer. write your answer on a separate sheet of paper. 1. Which of the following refers to the texture of the hair? a) feel of the hair b) length of the hair c) amount of hair d) growth pattern 2. What does density of the hair refers to? a) length of hair b) amount of hair c) texture of the hair d) feel of the hair 3. What do you call a method of cutting hair sections bluntly? a) clubbing b) feathering c) razoring d) tapering 4. What do consists of an edged steel blade protected b a handle? b) clipper c) scissors d) razor e) shears 5. What is considered as the most important tool in cutting? a) haircutting scissors b) mirror c) barber comb d) drape 6. This cutting tool is used to reduce the length of some of the hair without shortening the overall length of the hair. a) shears b) thinning shears c) clippers d) razor 7. This is a method of cutting hair sections bluntly.
  23. 23. 23 HCS515306 | TESDA-ANAS.CBLM Haircutting NC II. Amado M. Cadiong. March 2014 a) tapering b) club cutting c) thinning d) razoring 8. This term means means serrated. a) saw-toothed edge b) blunt edge c) straight edge d) pointed edge 9. This means reducing hair were unwanted weight is removed. a) cutting b) clubbing c) texturizing d) tapering 10. Cutting the hair straight off, without tapering a) blunt cutting b) texturizing c) thinning hair d) clippering
  24. 24. 24 HCS515306 | TESDA-ANAS.CBLM Haircutting NC II. Amado M. Cadiong. March 2014 ANSWERS KEY 1) b 2) b 3) a 4) c 5) a 6) a 7) b 8) a 9) c 10) a
  25. 25. 25 HCS515306 | TESDA-ANAS.CBLM Haircutting NC II. Amado M. Cadiong. March 2014 JOB SHEET 5.1-2 TITLE: Perform Haircut for Men PERFORMANCE OBJECTIVE: Given the appropriate haircutting tools/equipment, you should be able to learn how to section the men’s haircut method based on international standards. Supplies and materials: Steps / procedure: 1. Prepared appropriate haircutting tools and materials. 2. Handled haircutting tools properly. 3. Observed proper posture while performing hair cutting activities. 4. Applied cutting techniques to achieved desired cut. Assessment method: Demonstration /Oral Questioning Tools/equipment: ,  Cutting tools  Draping materials  Hair catalogue  Trolley
  26. 26. 26 HCS515306 | TESDA-ANAS.CBLM Haircutting NC II. Amado M. Cadiong. March 2014 Performance Criteria Checklist 5.1-2 Trainee’s Name: ______________________ Date: __________________ Criteria Yes No Did you… 1. Prepared appropriate haircutting tools and materials? 2. Handled haircutting tools properly? 3. Observed proper posture while performing hair cutting activities? 4. Applied cutting techniques to achieved desired cut? Comments and Suggestion The trainee appropriately performed the job required. Trainer: __________________________________ Date: _______________________
  27. 27. 27 HCS515306 | TESDA-ANAS.CBLM Haircutting NC II. Amado M. Cadiong. March 2014 INFORMATION SHEET 5.1-3 PERFORMING FINISHING TOUCHES Learning Objectives: After reading this INFORMATION SHEET, you must be able to:  Learn how to perform blow drying;  Learn how to perform finishing towels; and  Learn how to suggest hair care maintenance products Equipment/tools:  Hand held dryer is the most important piece of equipment you need  Hand dryer attachments such as nozzles and diffusers  Brushes are probably the most important items after blow-dryer.  Combs should be professional and heat resistant DEFINITION OF TERMS: Grip – hold firmly Clamp – group of things clustered together Nozzle – a short tube constricted in the middle and use to speed and direct a flow of fluid Tact – a keen sense of what to do or say to keep good relations of other Blow Styling Techniques Blow waving – shaping the hair into waves, using directed heated aim from a dryer and combs, brushes or your hands Blow drying – drying the hair with the hand held dryer Scrunch drying – gripping and squeezing clumps of hair while directing heated air into the hand Finger or Hand drying – lifting, teasing, pulling and directing hair with
  28. 28. 28 HCS515306 | TESDA-ANAS.CBLM Haircutting NC II. Amado M. Cadiong. March 2014 the fingers or hands Blow-combing – drying and shaping using comb or a comb attachment fixed to the hair dryer. Styling Aids  Blow styling aids protect the hair from excessive heat and give body to the hair.  Dressing aids give sheen, shine and gloss to the hair.  Setting aids enhance the hair’s elasticity and help hair to keep it manageable.  Protectors shield the hair from the harsh effects of exposure from the sun.  Curl enhancers enable the hair to retain curl or wave formation longer Tips on Hair Care for Patron  Keep your hair clean. Use a shampoo formulated for your hair type.  Use crème rinse if necessary.  Give your hair a deep conditioning or hot oil treatment once a month.  Brush your hair often. This distributes the oil evenly through the hair and adds shine.  Don’t over use the blow dryer.  Have your hair trimmed one half inch every month. Regular trimming keeps split ends to a minimum length. Dealing with complaints If your client does not like the style you have produced, the following may help:  Honestly justify what you believe is correct and suitable.  Do not allow the client to leave with poor shape and style.  Exercise tact, understanding and courtesy throughout.  Take steps to rectify the complaint as soon as possible.  Give tips on hair care.
  29. 29. 29 HCS515306 | TESDA-ANAS.CBLM Haircutting NC II. Amado M. Cadiong. March 2014 Precautions when blow styling  Use only professional tools.  Never use electrical equipment with wet hands.  Direct hair away from the scalp.  Do not keep dryer in one place for too long.  Do not attempt to shape hair when it is too wet. IMPORTANT TO REMEMBER  Perform blow drying for cross-checking.  Apply finishing styling products for better hold and style.  Establish professional relationship with the patron. HOW MUCH HAVE YOU LEARNED? Answer the following questions clearly. Use a separate sheet of paper for your answers. 1) Why is it proper to determine a suitable blow-style and agree it with the client? 2) Why is it important to ensure that the equipment used is safe? 3) How are you going to settle problems that may arise with the client? LET US APPLY WHAT YOU HAVE LEARNED? Activity: Select one client. Perform blow drying and apply finishing touches. You will be evaluated based on your effort to perform this activity.
  30. 30. 30 HCS515306 | TESDA-ANAS.CBLM Haircutting NC II. Amado M. Cadiong. March 2014 Criterion Excellent 5 Very Satisfactory 3 Satisfactory 1 Total 1. Blow dry hair for finishing touches 2. Check sections of the side, nape, top and front for accuracy and finishing touches 3. Use appropriate finishing cutting tools 4. Apply appropriate hair finishing touches *highest score is 20 points Total RESOURCES:  Styling tools  Styling products  Index card  Patrons/Patron’s record  Draping garments
  31. 31. 31 HCS515306 | TESDA-ANAS.CBLM Haircutting NC II. Amado M. Cadiong. March 2014 Self-Check 5.3.1 Direction: Select the letter of the best answer. Use a separate of paper for your answers. 1. The following are considered tools except the _____. a) hand dryer b) brush c) comb d) protectors 2. The shaping of hair into waves using dryer or comb brushes is called _____. a) blow drying b) scrunch drying c) finger drying d) blow waving 3. Lifting, teasing, pulling and directing hair with fingers or hands is a) blow drying b) finger drying c) blow waving d) scrunch drying 4. The drying and shaping of the hair using comb or a comb attachment fixed to the hairdryer is called _____. a) blow combing b) hand drying c) blow waving d) scrunch drying 5. Gripping and squeezing columns of hair when directing heated air to the hair is called _____. e) scrunch drying f) hand dry g) blow waving h) blow combing 6. Drying the hair with hand held dryer is___________. a) blow waving b) blow drying c) scrunch drying d) hand drying 7. Lifting and directing hair with fingers or hand is _____ a) blow drying
  32. 32. 32 HCS515306 | TESDA-ANAS.CBLM Haircutting NC II. Amado M. Cadiong. March 2014 b) hand drying c) blow waving d) blow combing 8. Styling aids which shield the hair from the harsh effects of exposure from the sun__________. a) protectors b) dressing aids c) curl enhancers d) setting aids 9. Probably the most important tool after blow-dryer is a _____. a) cape b) brush c) comb d) diffuser 10. Styling aids which gives sheen, shine and gloss to the hair is a _____. a) dressing aid b) setting aid c) curl enhancer d) prote
  33. 33. 33 HCS515306 | TESDA-ANAS.CBLM Haircutting NC II. Amado M. Cadiong. March 2014 ANSWERS KEY 5.3-1 1) d 2) d 3) b 4) a 5) a 5) b 7) b 8) a 9) 10) a
  34. 34. 34 HCS515306 | TESDA-ANAS.CBLM Haircutting NC II. Amado M. Cadiong. March 2014

×