Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Presentatie inrichting rijksmonument

412 views

Published on

Een prachtig pand heeft op de verdieping een vergaderkamer. Het plafond is helaas niet zo fraai en aangetast. Mijn voorstel is het plafond opnieuw te waarderen door er een vrijhangend plafond eronder te hangen voorzien van fraai gelaserde patronen die in het pand voorkomen. Het plafond deel dan voorzien van hedendaagse technieken zoals LED verlichting.

Published in: Design
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Presentatie inrichting rijksmonument

 1. 1. Ontwerp vergaderruimte Enkstein 14 september 2007
 2. 2. Om de vergaderruimte een grandeur te geven die past bijHuize Enkstein is het belangrijk om rust in de ruimte te Indelingbrengen. De faciliteiten zijn weggewerkt in een vaste kastachter de schuifdeuren en het meubilair nodig voor defunctie, de vergadertafel, staat centraal in de ruimte.In het ontwerp zijn modern vormgegeven meubilair ge-combineerd met een barokke vormgeving.
 3. 3. De bestaande gashaard wordt gesloopt en de schoorsteenverwijderd. De wanden worden afgewerkt met een inge- Wandentogen, bijna witte kleur. Voor de ramen worden vitragesgehangen met een koof tegen het plafond. De deuren,koven, radiatoromkastingen en vensterbanken wordenafgewerkt met een witte lak.
 4. 4. Het meubilair is een combinatie van klassieke stoelen vanCharles Eames en een specifiek voor deze ruimte vervaar-dige vergadertafel.De vergadertafel heeft een blad van verschillende soortenhout. Houtresten die anders bij het productieafval terechtzouden komen worden nu hergebruikt om een tafelbladmee te maken.Het patroon waarin het hout verwerkt wordt doet denkenaan de lattenbouw van oude friese zeilschepen, zoals dezestienkwadraat of de pampus en aan teakdekken opnieuwe zeilboten.Meubilair
 5. 5. Achter de bestaande schuifdeuren wordt een vast kastgemaakt die geluidsoverlast van en in de aangrenzende Vaste kastruimte voorkomt.In de kast worden een whiteboard, projectiescherm enkoffiemachine weggewerkt.De kast heeft een werkblad op tafelhoogte met daar-onder een afzonderlijke onderkast. Deze onderkast is metdeurtjes afgesloten, zodat als de schuifdeuren open staande kopjes en printpapier e.d. niet in het zicht liggen.De aansluitingen voor telefoon en op het LAN-netwerkworden ook in de kast geplaatst.
 6. 6. Eén van de grootste bedreigingen van de mensheid is ongetwijfeld de ongelimiteerde exploitatie van de natu- urlijke hulpbronnen op aarde. Eén van die bronnen is het hardhout, met name de tropische houtsoorten. Bamboe biedt een zinvol alternatief: geen boom, maar een “grassoort”, dat verhout en razendsnel groeit. In het groei- seizoen groeit de “reuzenbamboe” 30 cm tot 50 cm per dag en kan uiteindelijk 15 tot 30 meter hoog worden, met een stamomtrek van 35 cm of meer. Wereldwijd bestaan er meer dan 1500 bamboesoorten: de “reuzenbamboe” kan men echter alleen vinden in (sub-)tropische klimaatzones. ‘s-Werelds belangrijkste bamboereservoir bevindt zich in China. Hier groeit de “reuzenbamboe” Phyllostachys pubes- cens. Door haar fijne structuur is deze bamboesoort uiter- mate geschikt voor decoratieve toepassingen, zoals vloeren en meubels. De Phyllostachys pubescens groeit in uit- gestrekte oerbossen, maar ook op, door boeren beheerde, plantages. Jaarlijks kan ongeveer een derde van het aantal bamboestammen worden gekapt, zonder dat het bosbe- stand in omvang gereduceerd wordt. Milieuvriendelijk De milieuvriendelijkheid van een product bepalen is vaak niet zo eenvoudig. Voor bamboe is de milieubalans zonder twijfel positief. De kap- en groeiwijze zijn belangrijke mi- lieu-argumenten. Elk jaar maakt de moederplant meerdere nieuwe stammen aan, zodat in een volwassen plantage na 5 jaar de stammen kunnen worden geoogst, zonder dat de omvang van het bos afneemt. De groeikracht van het bam- boebos wordt zelfs versterkt door geregeld te kappen. Deze werkwijze zorgt voor een nóg grotere aanwas van nieuwe scheuten en staat borg voor een perfecte kwaliteit van de volgende kap.Het Landhuisdeel van Moso bamboe vloeren is een lichtgekleurde vloer die goed past bij de klassieke ambiance Vloervan Huize Enkstijn. Bamboe is minder milieubelastenddan hout (zie kader rechts) maar is wel veel harder enslijtvaster dan hout.Het landhuisdeel heeft een mes-en-groef verbinding enis opgebouwd uit 3 bamboelagen, waarbij de middelstelaag dwars geperst is (afstand tussen de strips ca. 2mm).De strips van de middelste laag zijn op speciale wijzegeplaatst om een optimale stabiliteit te waarborgen. Hetlandhuisdeel kan onbehandeld (scherp gekant) of gelakt(micro velling) worden toegepast.
 7. 7. De ruimte wordt voorzien van een verlaagd plafond meteen barok patroon. Het plafond wordt gemaakt van gelakt Plafondmdf. In het plafond worden downlights verwerkt voordirecte verlichting op de vergadertafel.In het plafond wordt ook de beamer verwerkt.
 8. 8. In het verlaagd plafond zijn downlighters voor functioneleverlichting. Door het plafond steekt een kroonluchter voor Verlichtingdecoratieve verlichting.Boven het verlaagd plafond wordt led-verlichting ge-plaatst die met centale aansturing traploos van lichtkleurkan veranderen. Hiermee kunnen alle mogelijk licht-kleuren worden toegepast voor een speciale sfeer.Led-verlichting is energiezuinig: de lichtopbrengst isca. 45 Lumen per Watt, in vergelijking met gloeilampen(15 Lumen per Watt) of halogeen (20 Lumen per Watt)een aanzienlijke besparing. Die energiebesparing wordtvoornamelijk gerealiseerd doordat Led-verlichting in te-genstelling tot gloeilampen of halogeenverlichting meerenergie om zet in licht en midner in warmte. Daarmeedraagt Led-verlichting ook nog bij aan een prettiger bin-nenklimaat.
 9. 9. Het patroon van het gietijzeren deurrooster. Om de bestaande radiatoren wordt een omkasting gep- laatst van gelakte plaat, waardoor de radiatoren uit het zicht worden onttrokken. In het mdf is een barok patroon uitgefreesd. Dit patroon is hetzelfde patroon als het giet- ijzeren rooster voor de voordeur van Huize Enkstein. Door de fijnmazige perforatie aan de voorzijde en boven- zijde wordt de luchtstroom en stralingswarmte niet be- lemmerd. Verwarming

×