Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

0

Share

Download to read offline

La imatge característiques

Download to read offline

Característiques i funcions de les imatges

 • Be the first to like this

La imatge característiques

 1. 1. Tipologia de la IMATGE
 2. 2. Segons la materialitat de la imatge • Imatge mental: És de naturalesa psíquica. No necessita estímuls físics ni la visió d’alguna realitat. • Imatge natural i de la realitat: Són les imatges que percebem del nostre entorn quan hi ha llum suficient per veure-les amb la nostra vista. No estan manipulades i es plasmen a la retina dels nostres ulls. • Imatge creada pel ésser humà: Necessita un suport material i implica un procés de manipulació i elaboració amb determinats materials. • Imatge registrada: Imatges obtingudes mitjançant un sistema de registre i reproducció.
 3. 3. Naturalesa de la imatge Tota imatge té un referent a la realitat, independentment del seu grau d’iconicitat (semblança amb l’original) o la seva forma de reproducció. •Les imatges poden arribar a representar objectes del nostre entorn, es a dir, que existeixen en la realitat però també aquelles que la seva representació no ha existit com una realitat total. •Les imatges poden ser analitzades per l’artista de maneres diferents: el de la representació i el de la interpretació d’objectes o temes que no estan presents però que generen sensacions i motivacions diverses. Antonio López. Lavabo y espejo.
 4. 4. REPRESENTACIÓ PEDRO MORENO “esmorzar”, 1996
 5. 5. Imatge simbólica d’Osiris
 6. 6. SIGNE
 7. 7. DENOTACIÓ/CONNOTACIÓ  Imatges connotatives La connotació és una lectura d’imatges on la subjectivitat és el factor més significatiu. Així doncs, cada observador pot obtenir una anàlisi pròpia de la mateixa imatge. Les persones concedeixen al missatge transmés per una obra plàstica un significat connotatiu en funció de la seva formació cultural i ideològica. Imatges denotatives La denotació és el grau més proper a la realitat que ens pot mostrar una figura. Per tant, denominarem una imatge amb el terme denotativa quan realitzem una lectura de la mateixa descrivint i enumerant el que representa, sense realitzar cap estimació personal que no estigui dins la seva configuració.
 8. 8. DENOTACIÓ - CONNOTACIÓ
 9. 9. El significant i el significat En tota imatges poden analitzar dos elements fortament associats: SIGNIFICANT: és la configuració de la imatge a través de la conjunció de tots els seus elements. És allò que podem percebre a simple vista. SIGNIFICAT: És el contingut informatiu que la imatge intenta transmetre. És “el sentit” que nosaltres mateixos li donem al significat la información.
 10. 10. FORMA=SIGNIFICANT=DENOTATIU CONTINGUT=SIGNIFICAT=CONNOTATIU
 11. 11. LECTURA D'IMATGES La imatge pot ser força complexa, de manera que caldrà fer-ne la lectura per parts, caldrà identificar i analitzar: LECTURA DENOTATIVA ELEMENTS Dades observades: gràfiques i verbals. ESTRUCTURES Relació entre els elements gràfics, entre aquests i els elements verbals, tipus de composició, enquadrament, tipus de pla, recursos, funcions: narrativa, descriptiva... LECTURA CONNOTATIVA SIGNIFICATS Coses que suggereix la imatge, sentiments i emocions que produeix, experiències que ens fa recordar... La lectura dels significats és molt personal i cadascú pot fer-la a la seva manera, les interpretacions depenen de cada individu.
 12. 12. Imatges icóniques i abstractes • La iconicitat d’una imatge és el nivell de semblança que té amb la realitat que representa. Una fotografia d’un personatge té més iconicitat que un dibuix o una caricatura de la mateixa. La imatge figurativa és la que representa figures i/o objectes que es poden reconèixer, siguin molt o poc realistes. (imitació de la realitat) En una representació abstracta no hi ha cap forma que es pugui relacionar amb objectes de la realitat. (transcendeix la realitat)
 13. 13. ICONICITAT / ABSTRACCIÓ
 14. 14. FUNCIONS de les imatges • Funció INFORMATIVA I DESCRIPTIVA: La imatge aporta informació sobre el món. Abans de la reproducció de les imatges la gent només podia conèixer visualment allò que percebien els seus ulls. La imatge ens ensenya allò que no coneixem de forma directa. El dibuix no mostra cap interpretació personal, es a dir, tracta de representar de manera rigorosa la descripció del model. (identificatives: logotips; indicatives: signes o senyals; descriptives: dibuixos científics, plans). • Funció EXHORTATIVA: Aquest tipus d’imatge tracta de convèncer la receptor per que faci el que proposa el missatge. S’utilitzen fonamentalment en publicitat. L’objectiu principal és crear en l’espectador la necessitat de realitzar les accions que es narren. • Funció ESTÈTICA: Imatges destinades a complaure a l’espectador, a transmetre sensacions.
 15. 15. Informativa i descriptiva
 16. 16. Funció simbòlica
 17. 17. Funció científica
 18. 18. FUNCIÓ INFORMATIVA
 19. 19. FUNCIÓ EXHORTATIVA
 20. 20. FUNCIÓ RECREATIVA O ESTÈTICA

Característiques i funcions de les imatges

Views

Total views

2,929

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

1,276

Actions

Downloads

26

Shares

0

Comments

0

Likes

0

×