Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Frank Owen Gehry
BIOGRAPHY <ul><li>FRANK GEHRY WAS born in Toronto, Canada, in 1929 </li></ul><ul><li>At the age of 17, he moved with his f...
BIOGRAPHY <ul><li>Since that time, he has designed public and private buildings in America, Japan and Europe. </li></ul><u...
DESIGN STYLE <ul><li>&quot;Every building is by its very nature a sculpture. You can't help it. Sculpture is a three-dimen...
DESIGN STYLE <ul><li>Gehry’s architecture has undergone a marked evolution from the plywood and corrugated-metal vernacula...
WORKS
 
THE GEHRY HOUSE
The Gehry House <ul><li>Location :  Santa Monica, California   </li></ul><ul><li>Date : 1978     </li></ul><ul><li>Constru...
THE ORIGINAL BUNGLOW By wrapping the perimeter of the lot with construction materials and leaving the original house as it...
THE CONCRETE LAYER Low aqua concrete walls were used to mark the boundary
THE CORRUGATED METAL LAYER CORRUGATED METAL WAS USED  CORRUGATED METAL walls were used TO build NEW SPACES AS KITCHEN AND ...
THE WOODEN LAYER Wooden plank walls were build in the back yard
LAYER OF FLOOR  A new roof was added to the additional spaces created
LAYER OF CHAIN LINK FENCING Chain link fencing was used  Chain link fencing was used to enclose the floor added.
LAYER OF GLASS Glass cubes were placed over the kitchen and dining to throw in light
THE EXTERIOR LOOK
RELATIONSHIP OF THE NEW AND THE OLD HOUSE
THE RELATION IN THE INTERIORS
PLANS ENTRANCE GROUND  FLOOR  PLAN FIRST  FLOOR  PLAN
kITCHEN Living room Backyard and swimming pool
Guggenheim museum bilbao
GUGGENHEIM MUSEUM <ul><li>Location :   BILBAO, SPAIN   </li></ul><ul><li>Date : 1997    </li></ul><ul><li>Construction Sys...
LOCATION Puente De La Salve  Campo Volantin Footbridge N The river walk
HIGHLIGHTER FOR BILBAO
THE CONCEPT
view from Puente De La Salve
View from Campo Volantin Footbridge
CALM AND UNINTERACTIVE
ENTRANCE TO THE BUILDING
THE ATRIUM
SKYLIGHT OVER THE ATRIUM
OTHER SOURCES OF LIGHT IN THE ATRIUM
Atrium surrounded by exhibition galleries
SUSPENDED WALKWAYS CONNECTING GALLERIES
THE terrace
GALLERIES Ground floor plan Third floor plan
LIGHTING IN GALLERIES
PARTITIONS IN GALLERIES
RECTANGULAR LOFTS UNDER SKYLIGHTS
RECTANGULAR LOFTS UNDER SKYLIGHTS
The service areas OFFICES PARKING
Views of the service areas
landscaping SHADES AND TREES LANDSCAPE FURNITURE
Water bodies
Water bodies
Water bodies
Water bodies
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Frank Owen Gehry

25,213 views

Published on

ppt on gehry house and gugennium bilbao...

Published in: Design, Business

Frank Owen Gehry

  1. 1. Frank Owen Gehry
  2. 2. BIOGRAPHY <ul><li>FRANK GEHRY WAS born in Toronto, Canada, in 1929 </li></ul><ul><li>At the age of 17, he moved with his family to Los Angeles, California and studied architecture at the University of Southern California. </li></ul><ul><li>Later, he studied city Planning at Harvard University. </li></ul><ul><li>He established his own firm in 1962 in Los Angeles. </li></ul>MAGGIE’S CENTRE, DUNDEE, SCOTLAND VITRA DESIGN MUSEUM, WEIL EM RHEIM, GERMANY
  3. 3. BIOGRAPHY <ul><li>Since that time, he has designed public and private buildings in America, Japan and Europe. </li></ul><ul><li>Gehry’s work has earned him several of the most significant awards in the architectural field. Including the Pritzker Architectural Prize. </li></ul>The dancing house, Prague, Czech republic Gehry tower, Hanover, Germany
  4. 4. DESIGN STYLE <ul><li>&quot;Every building is by its very nature a sculpture. You can't help it. Sculpture is a three-dimensional object and so is a building.“ </li></ul><ul><li>Frank O. Gehry </li></ul><ul><li>“ I approach each building as a sculptural object, a spatial container, a space with light and air, a response to context and appropriateness of feeling and spirit. To this container, this sculpture, the user begins his baggage, his program, and interacts with it to accommodate his needs. If he can’t do that, I’ve failed.” </li></ul><ul><li>Frank O. Gehry </li></ul><ul><li>In spite of changes in Gehry’s design over the years, his approach to a building as a sculpture retains. </li></ul>
  5. 5. DESIGN STYLE <ul><li>Gehry’s architecture has undergone a marked evolution from the plywood and corrugated-metal vernacular of his early works to the distorted but pristine concrete of his later works. However, the works retain a deconstructed aesthetic that fits well with the increasingly disjointed culture to which they belong. </li></ul><ul><li>Most recently, Gehry has combined sensuous curving forms with complex deconstructive massing, achieving significant new results. </li></ul>
  6. 6. WORKS
  7. 8. THE GEHRY HOUSE
  8. 9. The Gehry House <ul><li>Location : Santa Monica, California   </li></ul><ul><li>Date : 1978   </li></ul><ul><li>Construction System : light wood frame, corrugated metal, chain link </li></ul>Photo coutesy: Thomas mayer
  9. 10. THE ORIGINAL BUNGLOW By wrapping the perimeter of the lot with construction materials and leaving the original house as it was, Gehry created a new space between the lots lines and the old house. THE NEWBUNGLOW THE ORIGINAL HOUSE WAS A SMALL, TWO STORY COTTAGE COVERED BY SHINGLE.
  10. 11. THE CONCRETE LAYER Low aqua concrete walls were used to mark the boundary
  11. 12. THE CORRUGATED METAL LAYER CORRUGATED METAL WAS USED CORRUGATED METAL walls were used TO build NEW SPACES AS KITCHEN AND DINING
  12. 13. THE WOODEN LAYER Wooden plank walls were build in the back yard
  13. 14. LAYER OF FLOOR A new roof was added to the additional spaces created
  14. 15. LAYER OF CHAIN LINK FENCING Chain link fencing was used Chain link fencing was used to enclose the floor added.
  15. 16. LAYER OF GLASS Glass cubes were placed over the kitchen and dining to throw in light
  16. 17. THE EXTERIOR LOOK
  17. 18. RELATIONSHIP OF THE NEW AND THE OLD HOUSE
  18. 19. THE RELATION IN THE INTERIORS
  19. 20. PLANS ENTRANCE GROUND FLOOR PLAN FIRST FLOOR PLAN
  20. 21. kITCHEN Living room Backyard and swimming pool
  21. 22. Guggenheim museum bilbao
  22. 23. GUGGENHEIM MUSEUM <ul><li>Location : BILBAO, SPAIN   </li></ul><ul><li>Date : 1997   </li></ul><ul><li>Construction System : STEEL FRAME, TITANIUM SHEATHING </li></ul>
  23. 24. LOCATION Puente De La Salve Campo Volantin Footbridge N The river walk
  24. 25. HIGHLIGHTER FOR BILBAO
  25. 26. THE CONCEPT
  26. 27. view from Puente De La Salve
  27. 28. View from Campo Volantin Footbridge
  28. 29. CALM AND UNINTERACTIVE
  29. 30. ENTRANCE TO THE BUILDING
  30. 31. THE ATRIUM
  31. 32. SKYLIGHT OVER THE ATRIUM
  32. 33. OTHER SOURCES OF LIGHT IN THE ATRIUM
  33. 34. Atrium surrounded by exhibition galleries
  34. 35. SUSPENDED WALKWAYS CONNECTING GALLERIES
  35. 36. THE terrace
  36. 37. GALLERIES Ground floor plan Third floor plan
  37. 38. LIGHTING IN GALLERIES
  38. 39. PARTITIONS IN GALLERIES
  39. 40. RECTANGULAR LOFTS UNDER SKYLIGHTS
  40. 41. RECTANGULAR LOFTS UNDER SKYLIGHTS
  41. 42. The service areas OFFICES PARKING
  42. 43. Views of the service areas
  43. 44. landscaping SHADES AND TREES LANDSCAPE FURNITURE
  44. 45. Water bodies
  45. 46. Water bodies
  46. 47. Water bodies
  47. 48. Water bodies

×