Rancangan pengajaran-tahunan-matematik-kssr-tahun-1

3,605 views

Published on

2 Comments
8 Likes
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
3,605
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
16
Actions
Shares
0
Downloads
259
Comments
2
Likes
8
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Rancangan pengajaran-tahunan-matematik-kssr-tahun-1

 1. 1. DISEDIAKAN OLEH : PN. WAN ILYANI YUSRINA BINTI WAN MUSTAMA, SK JIJAN, NEGERI SEMBILAN 2011 MINGGU BIDANG TAJUK STANDARD KANDUNGAN Murid dibimbing untuk STANDARD PEMBELAJARAN Murid berupaya untuk : CATATAN 1 NOMBORDANOPERASI 1.NOMBOR BULAT HINGGA 100 1.1 Menyatakan kuantiti secara intuitif. (i) Menyatakan kuantiti melalui perbandingan banyak atau sedikit, sama banyak atau tidak sama banyak dan lebih atau kurang secara: (a) Kumpulan yang mempunyai banyak dan sedikit objek. (b) Membandingkan dua kumpulan secara padanan. (c) Pola yang berlainan dengan menggunakan dua kumpulan objek. KREATIVITI DAN INOVASI: menghasilkan idea melalui pemerhatian, dan menyatakan idea secara lisan. NILAI MURNI DAN SIKAP KEUSAHAWANAN: Bekerjasama dalam kumpulan dan berani membuat keputusan. BBM: Objek sebenar, kad gambar dan lembaran kerja 1-3 (rujuk modul) 2 1.2 Menama dan menentukan nilai. ii) Menamakan nombor hingga 100: (a) Membilang objek dalam kumpulan. (b) Menamakan nombor bagi kumpulan objek sebagai mewakili kuantiti. (c) Membandingkan dua kumpulan objek untuk menentukan kumpulan lebih atau kurang satu hingga sembilan. (d) Menamakan angka. KREATIVITI DAN INOVASI: Membuat perbandingan melalui pemerhatian, menghasilkan idea bermakna dan menterjemahkan idea melalui penulisan. NILAI MURNI DAN SIKAP KEUSAHAWANAN: Kerjasama, berdisiplin, tolong- menolong, bertanggungjawab, yakin diri. BBM: Guli,biji saga, kacang tanah,kad imbasan ,lampiran A dan lembaran kerja 4 (rujuk modul) RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN MATEMATIK TAHUN 1 (KURIKULUM STANDARD SEKOLAH RENDAH)
 2. 2. DISEDIAKAN OLEH : PN. WAN ILYANI YUSRINA BINTI WAN MUSTAMA, SK JIJAN, NEGERI SEMBILAN 2011 MINGGU BIDANG TAJUK STANDARD KANDUNGAN Murid dibimbing untuk STANDARD PEMBELAJARAN Murid berupaya untuk : CATATAN 3 dan 4 (i) Menentukan nilai nombor hingga 100: a) Menunjukkan kuantiti bagi nombor yang disebut dengan menggunakan objek sebenar, gambar, garis nombor dan abakus 4:1. b) Memadankan kumpulan objek dengan nombor. c) Membandingkan nilai dua nombor dan menyatakan hubungannya “lebih daripada” dan “kurang daripada”. d) Menyusun kumpulan objek, kad gambar dan kad angka mengikut tertib menaik dan tertib menurun. e) Membandingkan dua nombor dan menyebut sebarang nombor yang terletak di antaranya. KREATIVITI DAN INOVASI: Menterjemahkan idea kepada bentuk konkrit, membuat perbandingan melalui pemerhatian dan menyusun maklumat ikut kriteria. TMK: Murid menggunakan abakus bagi mewakilkan nombor. NILAI MURNI DAN SIKAP KEUSAHAWANAN: Bekerjasama dalam kumpulan dan berani menyatakan idea. BBM: Objek sebenar, kad nombor, abakus 4:1 dan lembaran kerja 5- 8 (rujuk modul). 5 1.3 Menulis nombor. (i) Menulis nombor hingga 100 dalam: (a) Angka (b) Perkataan KREATIVITI DAN INOVASI: Membuat pemerhatian dan analisis ,menyusun maklumat mengikut kriteria. TMK: Murid menggunakan abakus bagi mewakilkan nombor.
 3. 3. DISEDIAKAN OLEH : PN. WAN ILYANI YUSRINA BINTI WAN MUSTAMA, SK JIJAN, NEGERI SEMBILAN 2011 MINGGU BIDANG TAJUK STANDARD KANDUNGAN Murid dibimbing untuk STANDARD PEMBELAJARAN Murid berupaya untuk : CATATAN NILAI MURNI DAN SIKAP KEUSAHAWANAN: Bekerjasama dalam kumpulan dan berani menyatakan idea. BBM: Objek sebenar, kad nombor, abacus 4:1 dan lembaran kerja 9- 11 (rujuk modul). 6 1.4 Melengkapkan sebarang rangkaian nombor. (i) Membilang nombor dalam lingkungan 100 secara: (a) Satu-satu (b) Dua-dua (c) Lima-lima (d) Sepuluh-sepuluh tertib menaik dan menurun dengan menggunakan pelbagai objek dan garis nombor. KREATIVITI DAN INOVASI: Menggunakan deria, menggabung jalin berdasarkan maklumat yang ada dan menyusun maklumat mengikut kriteria. TMK: Membilang nombor berpandukan garis nombor yang disediakan dalam bentuk Power Point. NILAI MURNI DAN SIKAP KEUSAHAWANAN: Yakin pada diri sendiri dan disiplin. BBM: Objek sebenar seperti guli, pensel, buku, garis nombor, kad nombor 0-100 dan lembaran kerja 12-13 (rujuk modul).
 4. 4. DISEDIAKAN OLEH : PN. WAN ILYANI YUSRINA BINTI WAN MUSTAMA, SK JIJAN, NEGERI SEMBILAN 2011 MINGGU BIDANG TAJUK STANDARD KANDUNGAN Murid dibimbing untuk STANDARD PEMBELAJARAN Murid berupaya untuk : CATATAN 7 (ii) Melengkapkan sebarang rangkaian nombor dalam lingkungan 100 secara: (a) Satu-satu (b) Dua-dua (c) Lima-lima (d) Sepuluh-sepuluh tertib menaik dan menurun. KREATIVITI DAN INOVASI: Menghubungkait, menyusun maklumat dan membuat sekuen. TMK: Melengkapkan garis nombor yang disediakan dalam bentuk Power Point. NILAI MURNI DAN SIKAP KEUSAHAWANAN: Sikap kerjasama semasa menjalankan aktiviti berkumpulan. BBM: Garis nombor, kad nombor 1-100 dan lembaran kerja 14-15 (rujuk modul). 8 1.5 Menentukan nilai tempat bagi nombor. (i) Menyatakan nilai tempat bagi sebarang nombor hingga 100. (ii) Menyatakan nilai digit bagi sebarang nombor hingga 100. (iii) Menyatakan nilai tempat dan nilai digit bagi sebarang nombor dengan menggunakan abakus 4:1. KREATIVITI DAN INOVASI: Menggunakan alat (dekak- dekak), mengenalpasti ciri, menyusun maklumat mengikut kriteria dan mengimbas kembali idea. TMK: Penggunaan abakus bagi mewakilkan nombor. NILAI MURNI DAN SIKAP KEUSAHAWANAN: Didiplin diri. BBM: Dekak-dekak, blok asas, kad imbasan dan lembaran kerja 16- 18 (rujuk modul).
 5. 5. DISEDIAKAN OLEH : PN. WAN ILYANI YUSRINA BINTI WAN MUSTAMA, SK JIJAN, NEGERI SEMBILAN 2011 MINGGU BIDANG TAJUK STANDARD KANDUNGAN Murid dibimbing untuk STANDARD PEMBELAJARAN Murid berupaya untuk : CATATAN 9 1.6 Menganggar. (i) Memberi anggaran bilangan objek yang munasabah dengan (a) Menyatakan kuantitinya. (b) Menggunakan perkataan “lebih daripada” dan “kurang daripada”. KREATIVITI DAN INOVASI: Membuat inferens dan membuat penganggaran melalui pemerhatian. NILAI MURNI DAN SIKAP KEUSAHAWANAN: Memupuk sikap ingin tahu dan berdikari. BBM: Guli atau objek sekeliling kelas, bekas yang berlainan saiz, kad gambar dan lembaran kerja 19- 20 (rujuk modul). 10 1.7 Membundarkan nombor bulat. (i) Membundarkan nombor bulat kepada puluh terdekat dengan menggunakan garis nombor. KREATIVITI DAN INOVASI: Membuat penghampiran dan penganggaran, membina pemahaman melalui alat yang bersesuaian dan pemerhatian situasi sekeliling. NILAI MURNI DAN SIKAP KEUSAHAWANAN: Berani dan sikap kerjasama. BBM: Dekak-dekak, garis nombor dan lembaran kerja 21-22 (rujuk modul).
 6. 6. DISEDIAKAN OLEH : PN. WAN ILYANI YUSRINA BINTI WAN MUSTAMA, SK JIJAN, NEGERI SEMBILAN 2011 MINGGU BIDANG TAJUK STANDARD KANDUNGAN Murid dibimbing untuk STANDARD PEMBELAJARAN Murid berupaya untuk : CATATAN 11 1.8 Melengkapkan pola nombor. (i) Mengenal pasti pola bagi siri nombor yang diberi. (ii) Melengkapkan pelbagai pola nombor yang mudah. KREATIVITI DAN INOVASI: Mencari hubungkait, mengesan sebab dan mengubah suai idea. NILAI MURNI DAN SIKAP KEUSAHAWANAN: Ketelitian dan cekap. BBM: Garis nombor, bongkah dan lembaran kerja 23-26 (rujuk modul). 12 NOMBORDANOPERASI 2. TAMBAH DAN TOLAK 2.1 Mengenal pasti pasangan nombor untuk membentuk satu nombor yang berkaitan. (i) Menyatakan pasangan nombor bagi jumlah nombor yang diberi. (ii) Menyebut jumlah dua nombor. (ii)Senaraikan kombinasi dua nombor bagi jumlah nombor yang diberi. KREATIVITI DAN INOVASI: Menghasilkan idea dari pemerhatian, menilai idea secara kritis dan mengubahsuai idea. NILAI MURNI DAN SIKAP KEUSAHAWANAN: Yakin, sikap ingin mencuba dan tidak putus asa. BBM: Objek seperti guli, gula-gula, blok warna, kad gambar dan lembaran kerja 27-30 (rujuk modul). 13 2.2 Mengenal simbol. (i) Menggguna dan mempelbagaikan perbendaharaan kata yang relevan dalam konteks tambah dan tolak. (ii) Memperkenalkan simbol bagi tambah, tolak dan sama dengan. KREATIVITI DAN INOVASI: Menghasilkan idea dari pemerhatian, fenomena dapatan makna, membuat perkaitan dan mengubahsuai idea.
 7. 7. DISEDIAKAN OLEH : PN. WAN ILYANI YUSRINA BINTI WAN MUSTAMA, SK JIJAN, NEGERI SEMBILAN 2011 MINGGU BIDANG TAJUK STANDARD KANDUNGAN Murid dibimbing untuk STANDARD PEMBELAJARAN Murid berupaya untuk : CATATAN (iii) Menggunakan simbol tambah, tolak dan sama dengan bagi menulis ayat matematik berdasarkan situasi yang diberi. NILAI MURNI DAN SIKAP KEUSAHAWANAN: Yakin, kerjasama dan cekal. TMK: Penggunaan Power Point. BBM: Objek seperti guli, gula-gula, blok warna, kad gambar, kad perkataan, kad simbol + / - dan lembaran kerja 31-32 (rujuk modul). 14, 15, dan 16 2.3 Tambah dan tolak dalam lingkungan 100. (i) Tambah dan tolak dalam lingkungan fakta asas: (a) Menyatakan secara spontan fakta asas tambah. (b) Menyatakan secara spontan fakta asas tolak. (c) Menyatakan fakta asas tolak sejajar dengan fakta asas tambah. (d) Menggunakan strategi tertentu bagi membina dan menyatakan fakta asas tambah dan tolak. (e) Menggunakan abakus 4:1 untuk mewakilkan pengiraan tambah dan tolak. KREATIVITI DAN INOVASI: Mengimbas kembali idea, praktikkan proses kreatif untuk menghasilkan idea secara berterusan. TMK: Penggunaan Power Point dan abakus bagi penambahan dan penolakan. NILAI MURNI DAN SIKAP KEUSAHAWANAN: Berani mencuba, ketelitian, kesungguhan dan sifat tidak putus asa- Mengaitkan penolakan dan penambahan dalam aktiviti jual beli barang. BBM: Kad gambar, kad simbol =/-, abakus 4:1 dan lembaran kerja 33-36 (rujuk modul).
 8. 8. DISEDIAKAN OLEH : PN. WAN ILYANI YUSRINA BINTI WAN MUSTAMA, SK JIJAN, NEGERI SEMBILAN 2011 MINGGU BIDANG TAJUK STANDARD KANDUNGAN Murid dibimbing untuk STANDARD PEMBELAJARAN Murid berupaya untuk : CATATAN 17, 18, dan 19 (ii) Tambah dan tolak dalam lingkungan 100: (a) Melaksanakan pengiraan tambah dan tolak. (b) Menggunakan abakus 4:1 untuk mewakilkan pengiraan tambah dan tolak. (c) Menggunakan strategi pengiraan secara mental bagi penambahan dan penolakan. KREATIVITI DAN INOVASI: Mengendalikan alat dengan prosedur yang teratur, mengubungkait idea dan mengimbas kembali idea. TMK: Penggunaan Power Point untuk menghasilkan ayat matematik dan penggunaan abakus bagi pengiraan penambahan dan penolakan. NILAI MURNI DAN SIKAP KEUSAHAWANAN: Didiplin diri. BBM: Abakus 4:1 dan lembaran kerja 37-45 (rujuk modul). 20 2.4 Membina dan menyelesaikan masalah yang melibatkan situasi cerita bagi operasi tambah dan tolak. (i) Mereka cerita masalah tambah dan tolak dalam lingkungan 100. (ii) Menyelesaikan masalah tambah dan tolak melalui simulasi atau model situasi. (iii)Menyelesaikan masalah tambah dan tolak yang melibatkan situasi harian. KREATIVITI DAN INOVASI: Membuat simulasi, membuat pemerhatian dan analisis idea untuk mengenalpasti masalah dan menyelesaikannya serta praktikkan proses kreatif untuk menghasilkan idea secara berterusan. TMK: Penggunaan Power Point untuk paparan gamabr dan ayat matematik serta penggunaan abakus bagi pengiraan penambahan dan penolakan.
 9. 9. DISEDIAKAN OLEH : PN. WAN ILYANI YUSRINA BINTI WAN MUSTAMA, SK JIJAN, NEGERI SEMBILAN 2011 MINGGU BIDANG TAJUK STANDARD KANDUNGAN Murid dibimbing untuk STANDARD PEMBELAJARAN Murid berupaya untuk : CATATAN NILAI MURNI DAN SIKAP KEUSAHAWANAN: Berani menyatakan idea, bertanggungjawab terhadap keputusan dan berani mengambil risiko. BBM: Gambarajah dan lembaran kerja 46-47 (rujuk modul). 21 NOMBORDANOPERASI 3. PECAHAN 3.1 Mengenal pasti konsep satu perdua dan satu perempat. (i) Mengenal pasti satu perdua dan satu perempat dengan mengunakan perkataan ”setengah”, “separuh” dan ”suku” dengan menggunakan bahan konkrit, gambar dan lipatan kertas. KREATIVITI DAN INOVASI: Mengenalpasti ciri, menerokai dan mencari makna melalui pengalaman dan pemerhatian. NILAI MURNI DAN SIKAP KEUSAHAWANAN: Ketelitian, cermat dan saling berkongsi dengan rakan. BBM: Buah epal, kek, kertas A4 atau kertas lukisan dan lembaran kerja 48-49 (rujuk modul).
 10. 10. DISEDIAKAN OLEH : PN. WAN ILYANI YUSRINA BINTI WAN MUSTAMA, SK JIJAN, NEGERI SEMBILAN 2011 MINGGU BIDANG TAJUK STANDARD KANDUNGAN Murid dibimbing untuk STANDARD PEMBELAJARAN Murid berupaya untuk : CATATAN 22 dan 23 NOMBORDANOPERASI 4. WANG HINGGA RM10 4.1 Mengenal pasti ringgit dan sen. (i) Mengenal pasti mata wang Malaysia dalam bentuk syiling dan wang kertas. (ii) Mewakilkan nilai wang: (a) Sen hingga RM1. (b) Ringgit hingga RM10. (iii) Mewakilkan nilai wang dengan menggunakan abakus 4:1. (iv) Menukar wang: (a) Syiling hingga 1 ringgit. (b) Ringgit hingga RM10. KREATIVITI DAN INOVASI: Mengenalpasti ciri, menterjemah idea, menghubungkait dan menganalisis persamaan dan perbezaan. TMK: Penggunaan Power Point dan abakus bagi mewakilkan nilai wang. KEUSAHAWANAN: Mengaitkan penggunaan wang dalam aktivit jual beli. NILAI MURNI DAN SIKAP KEUSAHAWANAN: Bekerjasama, jimat-cermat, teliti, jujur ,amanah dan bersyukur. BBM: Duit syiling dan duit kertas, kad gambar, abakus 4:1 dan lembaran kerja 51-53 (rujuk modul). 24 dan 25 4.2 Tambah dan tolak melibatkan wang. (i) Tambah dan tolak: (a) Sen hingga RM1. (b) Ringgit hingga RM10. (ii) Tambah dan tolak melibatkan wang dengan menggunakan abakus 4:1. KREATIVITI DAN INOVASI: Mengimbas kembali idea, memberi pelbagai contoh berkaitan tugasan dan mempraktikkan penyelesaian masalah.
 11. 11. DISEDIAKAN OLEH : PN. WAN ILYANI YUSRINA BINTI WAN MUSTAMA, SK JIJAN, NEGERI SEMBILAN 2011 MINGGU BIDANG TAJUK STANDARD KANDUNGAN Murid dibimbing untuk STANDARD PEMBELAJARAN Murid berupaya untuk : CATATAN TMK: Penggunaan abakus bagi pengiraan tambah dan tolak wang. KEUSAHAWANAN: Mengaitkan penggunaan wang dalam aktivit jual beli. NILAI MURNI DAN SIKAP KEUSAHAWANAN: Jujur, teliti dan dan bantu- membantu. BBM: Duit syiling dan duit kertas, kad gambar, objek seperti buku, pensil, pembaris abakus 4:1 dan lembaran kerja 54-59 (rujuk modul). 26 dan 27 SUKATANDANGEOMETRI 5. MASA DAN WAKTU 5.1 Menamakan hari dan bulan dan menerangkan aktiviti sejajar dengan hari persekolahan. (i) Menyatakan waktu dalam sehari. (ii) Menyatakan dalam urutan peristiwa dalam sehari(pada hari persekolahan sahaja). (iii) Menamakan hari dalam seminggu Mengikut urutan. (iv) Menamakan bulan dalam setahun. KREATIVITI DAN INOVASI: Mengenalpasti ciri dan situasi, menjana idea serta membuat sekuen. TMK: Paparan slide power point. NILAI MURNI DAN SIKAP KEUSAHAWANAN: Kerjasama, disiplin dan bersyukur. BBM: Kad imbasan nama hari, kad gambar ,kad imbasan nama bulan dan lembaran kerja 60-63 (rujuk modul).
 12. 12. DISEDIAKAN OLEH : PN. WAN ILYANI YUSRINA BINTI WAN MUSTAMA, SK JIJAN, NEGERI SEMBILAN 2011 MINGGU BIDANG TAJUK STANDARD KANDUNGAN Murid dibimbing untuk STANDARD PEMBELAJARAN Murid berupaya untuk : CATATAN 28 5.2 Menyebut dan menulis waktu. (i) Mengenal pasti dan menyatakan “setengah” dan “satu perempat” berdasarkan muka jam. (ii) Menyebut dan menulis waktu dalam jam dan setengah jam sahaja dengan menggunakan jam analog. KREATIVITI DAN INOVASI: Mengimbas kembali idea, menjana idea, membuat pemerhatian sekeliling dan menggunakan alat berpandukan prosedur tertentu. TMK: Paparan slide power point dan murid melukis jarum jam dan jarum minit dengan menggunakan perisian Paint. NILAI MURNI DAN SIKAP KEUSAHAWANAN: Tepati masa, bersyukur atas segala nikmat dan bertanggungjawab. BBM: Jam analog, kad gambar aktiviti harian, dan lembaran kerja 64-65. 29 dan 30 SUKATANDANGEOMETRI 6. PANJANG 6.1 Menggunakan unit relatif untuk mengukur panjang. (i) Membuat pengukuran objek menggunakan unit bukan piawai. (ii) Membanding dua atau lebih ukuran objek menggunakan unit bukan piawai. (iii) Mengggunakan dan mempelbagaikan perbendaharaan kata ukuran panjang dalam konteks. KREATIVITI DAN INOVASI: Membuat perbandingan, membuat pemerhatian dengan menggunakan alat dan prosedur tertentu, menjana idea dan menghubungkait idea dengan pengetahuan sedia ada. TMK: Paparan slide power point dan murid melukis jarum jam dan jlatihan dengan menggunakan Power Point / Word.
 13. 13. DISEDIAKAN OLEH : PN. WAN ILYANI YUSRINA BINTI WAN MUSTAMA, SK JIJAN, NEGERI SEMBILAN 2011 MINGGU BIDANG TAJUK STANDARD KANDUNGAN Murid dibimbing untuk STANDARD PEMBELAJARAN Murid berupaya untuk : CATATAN NILAI MURNI DAN SIKAP KEUSAHAWANAN: Berani mencuba, teliti dan kreatif. BBM: Kad gamabr, kad imbasan, objek seperti pembaris, buku, pemadam, klip kertas, pengasah pensil dan dan lembaran kerja 66-67(rujuk modul). 31 dan 32 SUKATANDANGEOMETRI 7. TIMBANGAN 7.1 Menggunakan unit relatif untuk timbangan. (i) Membuat timbangan objek berkaitan jisim menggunakan unit bukan piawai. (ii) Membanding dua atau lebih timbangan objek menggunakan unit bukan piawai. (iii) Mengggunakan dan mempelbagaikan perbendaharaan kata timbangan dalam konteks. KREATIVITI DAN INOVASI: Membuat pemerhatian, membanding, membuat inferens, menghubungkait idea dengan pengetahuan sedia ada dan membuat keputusan tentang sintesis akhir. NILAI MURNI DAN SIKAP KEUSAHAWANAN: Berani mencuba, sifat ingin tahu, kreatif dan tidak putus asa. BBM: Kad imbasan, kad gamabr, objek seperti pembaris, buku, pemadam, klip kertas, pengasah pensil dan dan lembaran kerja 68 (rujuk modul).
 14. 14. DISEDIAKAN OLEH : PN. WAN ILYANI YUSRINA BINTI WAN MUSTAMA, SK JIJAN, NEGERI SEMBILAN 2011 MINGGU BIDANG TAJUK STANDARD KANDUNGAN Murid dibimbing untuk STANDARD PEMBELAJARAN Murid berupaya untuk : CATATAN 33 dan 34 SUKATANDANGEOMETRI 8. ISIPADU CECAIR 8.1 Menggunakan unit relatif untuk isipadu cecair. (i) Melakukan aktiviti yang berkaitan dengan isipadu cecair menggunakan unit bukan piawai. (ii) Membandingkan dua atau lebih bekas cecair menggunakan unit bukan piawai. (iii) Menggunakan dan mempelbagaikan perbendaharaan kata isipadu cecair dalam konteks. KREATIVITI DAN INOVASI: Membuat pemerhatian, membanding, membuat inferens, menghubungkait idea dengan pengetahuan sedia ada dan membuat keputusan tentang sintesis akhir. NILAI MURNI DAN SIKAP KEUSAHAWANAN: Berani mencuba, sifat ingin tahu, kreatif dan tidak putus asa. BBM: Kad imbasan, botol air pelbagai saiz, gelas, baldi, cawan dan lembaran kerja 69(rujuk modul). 35 dan 36 SUKATANDANGEOMETRI 9. RUANG 9.1 Mengenal pasti bentuk tiga dimensi (3D). (i) Menamakan bentuk kuboid, kubus, kon, piramid tapak segiempat sama,silinder dan sfera. (ii) Memperihalkan permukaan, sisi dan bucu bagi bentuk 3D. (iii) Menyusun objek mengikut pola. (iv) Membina model 3D dan menerangkannya. KREATIVITI DAN INOVASI: Mengenalpasti ciri dan situasi sekeliling, mengimbas kembali idea, beri pelbagai contoh berkaitan tugasan, mempraktikkan proses kreatif untuk menghasilkan idea secara berterusan. TMK: Melukis dan membina bentuk 3D dengan menggunakan perisian Paint.
 15. 15. DISEDIAKAN OLEH : PN. WAN ILYANI YUSRINA BINTI WAN MUSTAMA, SK JIJAN, NEGERI SEMBILAN 2011 MINGGU BIDANG TAJUK STANDARD KANDUNGAN Murid dibimbing untuk STANDARD PEMBELAJARAN Murid berupaya untuk : CATATAN NILAI MURNI DAN SIKAP KEUSAHAWANAN: Kreatif, berani mencuba, tidak putus asa, peka terhadap persekitaran dan bekerjasama. BBM: Kad imbasan, objek 3D, objek di sekeliling kelas, kad gambar dan lembaran kerja 70-71 (rujuk modul) 37 dan 38 9.2 Mengenal pasti bentuk dua dimensi (2D). (i) Menamakan bentuk segiempat sama, segiempat tepat, segitiga dan bulatan. (ii) Memperihalkan garis lurus, sisi, bucu dan lengkung bagi bentuk 2D. (iii) Menyusun bentuk 2D mengikut pola. (iv) Menghasilkan corak berasaskan bentuk 2D. KREATIVITI DAN INOVASI: Mengenalpasti ciri dan situasi sekeliling, mengimbas kembali idea, beri pelbagai contoh berkaitan tugasan, mempraktikkan proses kreatif untuk menghasilkan idea secara berterusan. TMK: Melukis dan membina bentuk 2D dengan menggunakan perisian Paint. NILAI MURNI DAN SIKAP KEUSAHAWANAN: Kreatif, berani mencuba, tidak putus asa, peka terhadap persekitaran dan bekerjasama. BBM: Kad imbasan, objek 3D, objek di sekeliling kelas, kad gambar dan lembaran kerja 72-77 (rujuk modul).
 16. 16. DISEDIAKAN OLEH : PN. WAN ILYANI YUSRINA BINTI WAN MUSTAMA, SK JIJAN, NEGERI SEMBILAN 2011

×