Rancangan Tahunan PSV Tahun 4 ikut takwim 2010

17,429 views

Published on

Published in: Education
2 Comments
8 Likes
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
17,429
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3,995
Actions
Shares
0
Downloads
1,047
Comments
2
Likes
8
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Rancangan Tahunan PSV Tahun 4 ikut takwim 2010

  1. 1. RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 4 JABATAN PELAJARAN NEGERI JOHOR SEKOLAH KEBANGSAAN CONVENT, MUAR
  2. 2. RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 4 MINGGU AKTIVITI / BIDANG / TAJUK OBJEKTIF IMPAK /CATATAN ISI KANDUNGAN 1 Menggambar. Di akhir pelajaran, murid dapat ; Capan. Alatan : Ubi kentang, pisau dan berus Sekuntum Bunga a) Mengetahui teknik capan warna. Matahari. bulatan hasil daripada ubi Bahan : Warna air kentang. Rujukan : Buku b) Memilih warna dan bentuk Sumber Guru bulatan yang sesuai. Pendidikan Seni c) Menghasilkan susunan capan KBSR dan HSP PSV untuk membentuk daun, KBSR. batang dan bunga matahari. Pedagogi : TKP dan KBKK. 2 Membuat Corak a) Menyusun motif mengikut grid. Capan. Alatan : Berus dan dan Rekaan. b) Menghasilkan corak dengan pisau. menggunakan teknik cetakan. Bahan : Dakwat (2 Pembalut Hadiah. Warna), kertas lukisan dan ubi kentang. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : Kontekstual, TKP dan KBKK. 3 Membentuk dan a) Memilih bahan yang sesuai Model Alatan : Gunting. Membuat Binaan. untuk menghasilkan model Bahan : Kotak, pen lori. marker, gam, Lori. b) Menghasilkan sebuah model tutup botol dan lidi. lori yang kreatif. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : KMD, Kontekstual dan KBKK. 4 Mengenal Kraf a) Meningkatkan pengetahuan Membuat Alatan : Gunting dan Tradisional. tentang pedang. Senjata. pensel. b) Membentuk pedang secara Bahan : Kad manila Pedang. lakaran. dan warna c) Menghasilkan pedang dari air. manila kad. Rujukan : Buku d) Mengolah warna air. Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi: Kontekstual, Pembelajaran Masteri,
  3. 3. RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 5 UJIAN DIAGNOSTIK 6 Menggambar a) Mengenali bentuk geometri. Asemblaj. Alatan : Gunting. b) Memilih warna dan bentuk Bahan : Kertas Lori. geometri yang sesuai. warna, gam, c) Menghasilkan susunan gambar lakaran, pensel asemblaj untuk membentuk dan pembaris. gambar sebuah lori. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : Kontekstual, TKP dan KBKK. 7 CUTI TAHUN BARU CINA 8 Membuat Corak a) Menghasilkan corak geometri Garisan Alatan : Ranting dan Rekaan. melalui garisan dan gurisan. Dan kayu, pensel dan paku. Gurisan. Bahan :Krayon. Hiasan Ruang Rujukan : Buku Tamu. Sumber Guru PSV KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : Pembelajaran Masteri, Kontekstual, TKP dan KBKK. 9 UPPM 1 10 Membentuk dan a) Menghasilkan topeng wajah Topeng. Alatan : Gunting, Membuat Binaan. kucing. gambar kucing dan b) Membuat imbangan contoh topeng. Topeng Wajah menggunting, menebuk dan Bahan : Kad manila, Kucing. memotong topeng wajah pensel warna, oil pastel kucing. dan gelang getah. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : Kontekstual, TKP dan KBKK.
  4. 4. RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 11 Mengenal Kraf a) Mengenali rupa corak seni Menghasil Alatan : Pemidang, Tradisional. tekat. kan jarum, pisau, gunting, b) Menghasilkan mempulur untuk Mempulur pensel, pembaris, Mempulur Flora. seni tekat. Tekat. jangka lukis dan’ c) Menghargai seni warisan French- curve’. budaya. Bahan : Kertas tebal, kad manila dan gam. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : Kontekstual, Pembelajaran Masteri, TKP dan KBKK. 12 Menggambar. a) Mengetahui teknik catan Catan. Alatan : Berus basah atas basah. warna dan palet. Hidupan Laut. b) Memilih warna dan campuran Bahan : Warna air warna yang sesuai. dan kertas lukisan. c) Menghasilkan catan gambar Rujukan : Buku hidupan laut. Sumber Guru PSV KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : Kontekstual, Konstruktivisme, 13 Membuat Corak a) Menggunakan teknik jahitan Membuat Alatan : Jarum dan dan Rekaan. untuk menghasilkan corak. Jahitan. gunting. b) Menggunakan hasil kerja Bahan : Benang Jahitan untuk hiasan barangan. kait pelbagai warna Berbentuk Zig dan kain belacu. Zag Dan Garisan Rujukan : Buku Putus. Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : TKP dan KBKK. 14 Membentuk Dan a) Memilih gambar buah-buahan Mobail. Alatan : Komputer Membuat Binaan. dari komputer. dan gunting. b) Menghasilkan mobail buah- Bahan : Kad Buah-buahan. buahan dengan menggunakan manila, gam, benang teknik cantuman. dan lidi. Rujukan : Perisian ‘Print Artist’, Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : Konstruktivisme, ICT, TKP dan KBKK.
  5. 5. RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 15 Mengenal Kraf a) Menghias Wau Merak secara Menghias Alatan : Gunting Tradisional. tampalan corak bertimbal. wau dan gambar. dengan Bahan : Kertas Wau Merak. teknik warna, gam dan tampalan. kad manila. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : Pembelajaran Masteri, Kontekstual, TKP dan KBKK. 16 Menggambar a) Mengetahui teknik lakaran. Lukisan Alatan : Gunting b) Memilih warna dan bentuk Bahan : Kertas Rumahku rumah yang sesuai. warna, gam, pensel c) Menghasilkan pemandangan dan pembaris. rumah yang menarik. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : TKP dan KBKK. 17 Membuat Corak a) Mengenal dan membezakan Menghias Alatan : Gunting. Dan Rekaan. bentuk geometri. Objek. Bahan : Kertas b) Membuat corak geometri dan warna, gam dan tin Bekas Pensel. menghias. susu. c) Mempelbagaikan idea Rujukan : Buku susunan yang kreatif. Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : TKP dan KBKK. 18 Membentuk Dan a) Membentuk mahkota untuk Model Alatan : Gunting, Membuat Binaan. hiasan diri. pembaris dan b) Menghias dengan teknik contoh mahkota. Mahkota. lipatan dan guntingan. Bahan : Kad manila, kertas warna, kertas kaca, lembaran lakaran bentuk mahkota dan serbuk perada. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : Pembelajaran Masteri, Kontekstual TKP dan KBKK.
  6. 6. RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 19 UPPM 2 20 Mengenal Kraf a) Menjelaskan sebab dan akibat Membuat Alatan : Span dan Tradisional. penolakan air pada lilin corak contoh barangan (krayon). batik berasaskan corak Alas Meja Batik. mengguna batik. kan teknik Bahan : Krayon resis. atau oil pastel, warna air dan kertas lukisan. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : Kontekstual, TKP dan KBKK. 21 Menggambar. a) Mengetahui teknik montaj Montaj. Alatan : Gunting. dengan lebih lanjut. Bahan : Gambar Sekawan Ikan. b) Memilih bahan/benda yang pelbagai jenis ikan sesuai untuk menghasilkan yang dibekalkan dan montaj. gam. c) Menghasilkan gambar Rujukan : Buku sekawan ikan daripada aktiviti Sumber Guru montaj. Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : TKP dan KBKK. 22 Membuat Corak a) Mengetahui motif dan konsep Catan. Alatan : Berus dan Rekaan. catan. lukisan dan gunting. b) Menghasilkan topi dengan Bahan : Kertas Topi Hari Jadi. corak yang menarik. lukissan, reben dan warna air. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : TKP dan KBKK. 23 Membentuk dan a) Memilih bahan yang sesuai Boneka Alatan : Gunting dan Membuat Binaan. untuk menghasilkan boneka contoh boneka gantung gantung Boneka Gantung b) Menghasilkan boneka gantung Bahan : Kad daripada bahan kitar semula manila, dawai, benang dan kotak minuman, tali, gasing, gam,kulit telur Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR.
  7. 7. RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 24 Mengenal Kraf a) Memahami proses gulungan Membuat Alatan : Gunting Tradisional. kertas untuk menghasilkan Hiasan dan lidi. seutas rantai leher. Diri. Bahan : Kertas A4 Rantai Leher. b) Mengenal dan mengetahui alat berwarna yang dan bahan yang sesuai untuk berlakaran segitiga menghasilkan rantai leher. (guru sediakan), gam dan benang. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : Kontekstual, Konstruktivisme, Pembelajaran Masteri, TKP dan KBKK. 25 Menggambar a) Menghasilkan pemandangan Catan Alatan : Berus, dengan teknik monokrom (Teknik palet, pensil, Pemandangan b) Memahami teknik monokrom Monokrom Bahan : Warna air ) dan kertas lukisan Rujukan Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : TKP dan KBKK. 26 Membuat Corak a) Menghasilkan corak menarik Mengguna Alatan : Komputer, dan Rekaan. dari perisian komputer kan pencetak warna, ‘Microsoft Word’. perisian gunting dan pisau. Alas Meja Saya. b) Mendapat pengalaman komputer Bahan : Kad manila membuat corak dengan untuk dan gam. menggunakan perisian mereka Rujukan : Buku komputer. corak Sumber Guru mengguna Pendidikan Seni KBSR kan dan HSP PSV KBSR. ‘Microsoft Pedagogi : ICT, Word’. Kontekstual, TKP dan KBKK. 27 UPPM3 28 Membentuk Dan a) Memahami konsep origami Origami. Alatan : Pensel Membuat Binaan. dan dapat menggunakan warna. teknik lipatan untuk Bahan : Kertas A4 Burung Kenari. menghasilkan model burung pelbagai warna. kenari. Rujukan : Buku b) Mengenal dan mengetahui alat Sumber Guru dan bahan yang diperlukan Pendidikan Seni KBSR untuk menghasilkan model dan HSP PSV KBSR. burung kenari. Pedagogi : Pembelajaran Masteri, Kontekstual, KBKK.
  8. 8. RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 29 Mengenal Kraf a) Memahami teknik anyaman Anyaman. Alatan : Gunting Tradisional. mudah untuk menghasilkan dan gam. bekas telur. Bahan : Reben dan Bekas Telur. b) Meningkatkan kreativiti dan kertas warna/majalah. pengalaman dalam Rujukan : Buku pengubahsuaian bahan. Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : Kontekstual, Konstruktivisme, TKP dan KBKK. 30 Menggambar. a) Menyusun bentuk arnab. Percikan. Alatan : Keratan b) Memilih warna yang sesuai gambar arnab Arnab. untuk memercik. dan berus gigi. c) Menghasilkan gambar Bahan : Warna air menggunakan aktiviti percikan. dan kertas lukisan. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : TKP dan KBKK. 31 Membuat Corak a) Murid meningkatkan Lipatan Alatan : Gunting dan Dan Rekaan. kemahiran melipat dan dan contoh kulit menggunting. guntingan. buku yang bercorak. Corak Hiasan b) Menghasilkan kulit buku yang Bahan : Kertas Kulit Buku. kreatif dengan teknik lipatan warna, kertas dan guntingan serta tampalan. lukisan dan gam. c) Meningkatkan imiginasi Rujukan : Buku dengan menghasilkan corak Sumber Guru sendiri. Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : TKP dan KBKK. 32 Menggambar a) Mengetahui cara membuat Kolaj Alatan : Gunting dan kolaj pensel Sejambak Bunga b) Menghasilkan kolaj secara Bahan : Benang bulu, kreatif bagi menghasilkan kertas lukisan dan gambar sejambak bunga gam Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : Konstruktivisme, Kontekstual, Pembelajaran Masteri, TKP dan KBKK.
  9. 9. RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 33 Kraf Tradisional. a) Mempertingkatkan daya Menghasil Alatan : Komputer kreativiti. kan corak (program ‘Paint Ukiran Mudah b) Menghasilkan corak untuk Brush’). (menggunakan bermotifkan alam semulajadi. ukiran Bahan : Kertas A4. program ‘Paint c) Pengalaman menggunakan kayu. Rujukan : ICT, Buku Brush’). program ‘Paint Brush’. Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : ICT, TKP dan KBKK. 34 UJIAN BULANAN (SEKOLAH) 35 Menggambar. a) Memilih huruf yang Poster. Alatan : Contoh bersesuaian. gambar poster . Cintailah Alam b) Memilih warna dan tona warna Bahan : Oil pastel Sekitar. semasa menggosok. dan kertas lembaran. c) Menghasilkan gosokan satu Rujukan : Buku warna dan dua warna yang Sumber Guru berlainan. Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : TKP dan KBKK. 36 Kraf Tradisional. a) Mengenal bentuk tempayan. Picitan Alatan : Gambar b) Mengetahui teknik membuat dan tempayan. Tempayan. tempayan denga cara lingkaran. Bahan : Plastesin. lingkaran dan picitan. Rujukan : Buku c) Menghasilkan sebuah Sumber Guru tempayan yang kreatif Pendidikan Seni KBSR daripada plastesin. dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : Kontekstual, TKP dan KBKK. 37 Membuat Corak a. mengetahui bahan-bahan yang Alat - berus, dan Rekaan sesuai untuk menghasilkan corak palet, pembaris dan menggunakan teknik catan. contoh catan. - Hiasan Lantai b. menghasilkan corak yang Catan Bahan - warna menggunakan teknik warna air. air dan kertas lukisan c. menterjemahkan imaginasi dalam Pedagogi - bentuk visual. Kontekstual, TKP dan KBKK 38 Mengenal Kraf a. mengetahui alat-alat yang Alatan - jarum, Tradisional digunakan untuk menekat. pemidang, kad manila b. mengetahui cara-cara dan cuban menekat. Tekat Bahan - benang c. menghasilkan gambar flora emas dan kain baldu -Hiasan Dinding hiasan dinding dengan Pedagogi - teknik tekat. Konstruktivieme, TKP(naturalis), KBKK(menjana idea)
  10. 10. RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 39 UPPM 4 (PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN) 40 Menggambar a. meningkatkan pengetahuan Alat - perisian tentang perisian komputer dan komputer (Paint) - Keluargaku mengaplikasikan untuk Bahan - kertas menghasilkan gambar ICT lukisan, krayon, keluarga. kadbod dan gam b. mewarna menggunakan Pedagogi - TKP, warna krayon dan warna air Kontekstual, ICT dan dalam gambar. KBKK 41 Membuat a. meningkatkan pengetahuan Alat - gunting Corak dan tentang konsep lipatan dan dan pisau Rekaan guntingan. Lipatan Bahan - botol air - Bekas Pensel b. menghasilkan corak yang dan mineral, kertas warna kreatif untuk menghias Guntingan dan gam bekas pensel. Pedagogi - KBKK, Pembelajaran Masteri dan TKP 42 Menggambar a. mengetahui gabungan dua Alat - contoh bahan yang sesuai dan teknik lukisan siap - Taman Bunga untuk menghasilkan lukisan Bahan - pensel b. mengetahui kadar imbangan pensel warna, kertas objek yang ada di alam sekitar. Lukisan lukisan c. menghasilkan sebuah gambar dan krayon. taman bunga Pedagogi - TKP, d. mengolah dan menggunakan Kontekstual dan warna yang sesuai. Pem. Masteri

×