Grup1 unabonapracticaperaprendrellengua eso

475 views

Published on

Presentació del Grup 1 "Una bona pràctica per aprendre llengua. ESO

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
475
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
50
Actions
Shares
0
Downloads
6
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Presentem els punts que explicarem durant la nostra presentació
 • Comencem explicant què és la diversitat. Podem preguntar al públic què entenen com a diversitat. Presentem la diversitat com a quelcom normal. La uniformitat és l’anormalitat.
 • Expliquem quins són els principals factors que intervenen en l’aprenentatge de les llengües
 • Expliquem què hem de tenir en compte quan tenim davant nostre adolescents com a aprenents d’una llengua. No és el mateix que tenir adults… Hi ha avantatges i inconvenients!
 • Què vol dir el concepte que tant sentim “l’atenció a la diversitat”
 • En contra de l’estandardització del mètode clàssic, cal flexibilitat, la clau de l’èxit!
 • Ara bé, què vol dir que l’atenció ha de ser flexible?
 • Definim motivació
 • Com ho podem fer, per motivar?
 • Els factors afectius, els grans oblidats…
 • Expliquem quatre tipus de motivacions segons els teòrics del tema
 • El rol del docent pot ser de dues maneres molt diferents, una enfocada a la transmissió directa del coneixement i l'altra a ajudar l'alumne a aprendre.
 • . El docent com a facilitador ha de proporcionar les ajudes necessàries (ni més ni menys) que cada alumne necessita mentre fa les tasques. La bastida educativa és un tot en el qual hi incloem l'ajuda del docent als alumnes, l'ajuda dels alumnes entre ells, l'ajuda dels materials... A poc a poc em de procurar que l'aprenent esdevingui autònom i això es fa retirant progressivament les ajudes que reben. Al final hem d'aconseguir que el docent simplement guiï i orienti l'alumne.
 • Quan el docent és un transmissor de coneixements primer ha de posseir aquests coneixements, i la seva principal tasca dins l'aula és transmetre'ls als alumnes, es pot ajudar dels suports que cregui adients per garantir que aquests seran ben rebuts i de qualitat (llibres, vídeos, presentacions...)
 • El MECR dedica un apartat a parlar del paper de les tasques en l'ensenyament de les llengües i fomenta aprendre, ensenyar i avaluar. Es un marc on l'alumne passa a ser la part central de l'aprenentatge i ens dóna les eines per intentar que aquest esdevingui autònom en el seu aprenentatge.
 • L'enfocament és transversal i toca tots els aspectes de la llengua per adquirir totes les competències generals i lingüístiques comunicatives (parlar, entendre, llegir i escriure). Aquests quatre aspectes s'intenten incloure dins de cada tasca.
 • La pràctica comunicativa es marca un objectiu a aconseguir, aquest s'intenta relacionar amb la vida real de l'alumne per tal que el coneixement que aporti sigui significatiu. L'alumne ha de comunicar-se en dues direccions, ha d'interactuar amb els seus companys i ha de seguir les orientacions que li dóna el docent.
 • El treball per tasques té tres tipus d'avaluació, una prèvia (inicial) que li diu al docent quin es el nivell de l'alumnat i quin ha de ser el punt de partida. La sumativa que fa veure al docent si els alumnes han adquirit realment els aprenentatges que ha proposat, i una final que normalment serveix per saber si han copsat el conjunt del curs.
 • Els alumnes han de relacionar-se, posicionar-se i donar opinions en diferents moments, això afavoreix la col·laboració entre ells, encara que pot ser un problema si ens trobem amb un estudiant molt introvertit i que no vol relacionar-se.
 • Podem explicar els avantatges de treballar per tasques amb els alumnes de llengua d’ESO i, a més, proposar si els espectadors en veuen més. Al final de la presentació es pot convidar al debat sobre la qüestió.
 • S’ofereix bibliografia del tema tractat durant la presentació
 • S’ofereix bibliografia del tema tractat durant la presentació
 • Grup1 unabonapracticaperaprendrellengua eso

  1. 1. Una bona pràctica de motivació per aprendre llengua (ESO) UOC: Adquisició i aprenentatge de la llengua catalana Professora: Carme Bové Grup 1: Albert Giménez, Laura Herrero i Anna Riera Novembre de 2012
  2. 2. Índex 1. Diversitat a l’aula 2. Maneres de motivar 3. Paper del docent 4. Treball per tasques 5. Casos pràctics 5. Conclusions 6. Bibliografia Una bona pràctica de motivació per 2 aprendre llengua (ESO)
  3. 3. 1DIVERSITAT A L’AULA Una bona pràctica de motivació per 3 aprendre llengua (ESO)
  4. 4. Diversitat a l’aula Definició de ‘diversitat’:(DIEC2) 1 f. [LC] Qualitat de divers.  Definició de ‘divers’:(DIEC2) 2 adj. pl. [LC] De caràcter diferent, de distinta espècie o mena. Una bona pràctica de motivació per 4 aprendre llengua (ESO)
  5. 5. Factors individuals enl’aprenentatge de les llengües Motivació + Personalitat dels aprenents + Aptitud lingüística + Edat + Estratègies d’aprenentatge i de comunicació = Una bona pràctica de motivació per 5 aprendre llengua (ESO)
  6. 6. Adolescents com a aprenents:factors a considerar Ús de varietats d’input sensorial Compte amb els factors que envolten la imatge i l’autoestima Evitar l’avergonyiment dels estudiants Esmentar/confirmar els talents i els punts forts Permetre equivocacions i altres errors No emfasitzar la competició Treballar en petit grup (grup cooperatiu) Tracte similar als adults (aspectes gramaticals, de vocabulari i ús d’estratègies d’aprenentatge) Una bona pràctica de motivació per aprendre llengua (ESO) 6
  7. 7. Atenció a la diversitat Atenció diversitat = principi educatiu de les situacions educatives = varabilitat procés ensenyament-aprenentatge Definició d’atenció a la diversitat: identificar i caracteritzar el grau amb el qual les diferents ajudes educatives permeten ajustar-se a les necessitats d’aprenentatge individuals o grupals que, durant tota la seqüència d’aprenentatge, van emergint en cada un dels estudiants. Una bona pràctica de motivació per 7 aprendre llengua (ESO)
  8. 8. Atenció a la diversitat Dos principis educatius extrems en diferents propostes educatives: Una bona pràctica de motivació per 8 aprendre llengua (ESO)
  9. 9. Principis de l’atenció flexible Establiment de graus en l’aprenentatge a assolir en:  Objectius  Continguts  Tasques d’aprenentatge (tipus i ordre de realització)  Grau d’ajuda del docent i d’altres companys  Activitats d’avaluació dels aprenentatges Una bona pràctica de motivació per 9 aprendre llengua (ESO)
  10. 10. Principis de l’atenció flexible Adaptabilitat de la proposta formativa Atenció a la diversitat de les necessitats d’aprenentage dels estudiants Una bona pràctica de motivació per 10 aprendre llengua (ESO)
  11. 11. 2MANERES DE MOTIVAR Una bona pràctica de motivació per 11 aprendre llengua (ESO)
  12. 12. Què és la motivació? Motivació = desig + actitud positiva + esforçGardner diu que és interessant: - posar-nos en el lloc dels aprenents (perquè també en som) - reflexionar sobre què ens motiva a aprendre més - què és el que ens engresca a fer les nostres tasques formatives, autoformatives, de treball… - tenir en compte els aspectes emocionals Una bona pràctica de motivació per 12 aprendre llengua (ESO)
  13. 13. Instruments per motivarLes CREENCES davant d’un aprenentatge són essencials perquè provoquin o no el DESIG d’aprendre: si l’aprenent  pensa que una tasca és interessant, si pensa que l’ajuda a aprendre, que li permet fer millor la seva feina, que cobreix les seves inquietuds, que li suposa un repte, etc.Si a més adopta una ACTITUD POSITIVA perquè hi posa il·lusió, ganes, fins i tot passió…I a més hi dedica un temps de pràctica, fa els materials o activitats corresponents, fa propostes, etc. és a dir hi posa VOLUNTAT i ESFORÇAquest aprenent estarà molt MOTIVAT Una bona pràctica de motivació per aprendre llengua (ESO) 13
  14. 14. La importància dels factorsafectiusFactors AFECTIUS obstaculitzen l’aprenentatge d’una L2: 1. ANSIETAT 2. INHIBICIÓ 3. INTRAVERSIÓCal fomentar emocions positives a l’aula: a) Autoestima b) Motivació Una bona pràctica de motivació per aprendre llengua (ESO) 14
  15. 15. Tipus de motivacionsMOTIVACIÓ INSTRUMENTAL(interessos pragmàtics)MOTIVACIÓ INTEGRADORA GARDNER i LAMBERT(interessos socioculturals)MOTIVACIÓ EXTRÍNSECA(fonts externes)MOTIVACIÓ INTRÍNSECA DÖRNYEI(processos interns, personals) Una bona pràctica de motivació per aprendre llengua (ESO) 15
  16. 16. 3PAPER DEL DOCENT Una bona pràctica de motivació per 16 aprendre llengua (ESO)
  17. 17. Paper del docent Dues maneres d’exercir la docència Transmissor de continguts Docent Facilitador de l’aprenentatge Una bona pràctica de motivació per 17 aprendre llengua (ESO)
  18. 18. El docent com a facilitador 1 La principal tasca és proporcionar els ajuts educatius necessaris ajustats a les necessitats de l’aprenentatge durant tota una seqüència didàctica Això forma part de la bastida educativa i es complementa amb les ajudes dels companys i dels materials. Una bona pràctica de motivació per 18 aprendre llengua (ESO)
  19. 19. El docent com a facilitador 2- Es realitzen petites tasques on La bastida educativa l’alumne té poca responsabilitat i rep molta ajuda- L’estudiant progressa i progressivament se li retira l’ajuda- El docent pren les decisions que creu més encertades perquè els alumnes esdevinguin més autònoms.- El docent és l’orientador de l’alumne. Una bona pràctica de motivació per 19 aprendre llengua (ESO)
  20. 20. El docent com a transmissor decontinguts Docent: Es val dels recursos - Ha de posseir els complementaris que coneixements creu necessaris per - Els ha de transmetre garantir la qualitat - L’activitat principal és explicar els continguts. Una bona pràctica de motivació per 20 aprendre llengua (ESO)
  21. 21. 4TREBALL PER TASQUES Una bona pràctica de motivació per 21 aprendre llengua (ESO)
  22. 22. Programació per tasques Es basa en el Marc Europeu Comú de Referència, que inclou un apartat dedicat a: El paper de les tasques en l’ensenyament de les llengües Aquest marc fomenta: – Aprendre – Ensenyar – Avaluar Una bona pràctica de motivació per 22 aprendre llengua (ESO)
  23. 23. Enfocament Senfoca a adquirir les competències generals i lingüístiques comunicatives:  Parlar  Entendre  Llegir  Escriure Una bona pràctica de motivació per 23 aprendre llengua (ESO)
  24. 24. La pràctica comunicativa 1 Té una fita a assolir i sintenta relacionar amb la vida real Desenvolupa unes competències generals i significatives Constitueixen un nou coneixement Una bona pràctica de motivació per 24 aprendre llengua (ESO)
  25. 25. La pràctica comunicativa 2 Genera comunicació: Altres alumnes Alumne Professor (facilitador) Una bona pràctica de motivació per 25 aprendre llengua (ESO)
  26. 26. El treball per tasques És avaluable: - Inicialment - Durant el procés (sumativa) - Final És transversal: Una tasca integra tots els camps de la llengua Facilita el seguiment personalitzat del professor envers els alumnes. Una bona pràctica de motivació per 26 aprendre llengua (ESO)
  27. 27. Els alumnes Treballen en grup i aprenen a cooperar entre iguals Han de: - Parlar - Discutir - Posicionar-se - Proposar - Prendre decisions... Esdevenen més autònoms Exemple: treball per tasques en els cursos de català per a adults Una bona pràctica de motivació per 27 aprendre llengua (ESO)
  28. 28. 5CASOS PRÀCTICS Una bona pràctica de motivació per 28 aprendre llengua (ESO)
  29. 29. Casos pràctics “La (nova) programació per tasques”, presentació de l’Àrea d’Activitats del Consorci per a la Normalització Lingüística per saber en què consisteix programar per tasques i quins profits se’n treuen: “La programació per tasques”, bloc del Consorci per a la Normalització Lingüística on el professorat d’aquesta organització comparteix informació sobre la programació per tasques. Treball per tasques a l’Institut Manuel de Montsuar (Lleida), web on l’equip de TxT del centre explica què és el treball per tasques i com ho apliquen al seu institut Una bona pràctica de motivació per 29 aprendre llengua (ESO)
  30. 30. 6CONCLUSIONS Una bona pràctica de motivació per 30 aprendre llengua (ESO)
  31. 31. ConclusionsEl treball per tasques és una bona eina per afavorir a la motivació dels alumnes d’ESO perquè: L’alumnat esdevé més autònom a l’hora de produir textos orals i escrits, cosa que afavoreix l’autoestima Treballar en grups petits i col·laboratius és una bona manera de motivar a lESO. Els alumnes es poden sentir bé tot descobrint per si mateixos nous coneixements sota el guiatge del professor Els continguts gramaticals són útils als alumnes perquè estan directament relacionats amb el patró discursiu del text i perquè li permeten elaborar textos de més qualitat La major part del temps lectiu està dedicat a la pràctica comunicativa i al treball cooperatiu Una bona pràctica de motivació per 31 aprendre llengua (ESO)
  32. 32. Conclusions El material es pot adaptar a àmbits i temes propers als alumnes i és modificable segons la diversitat dels alumnes Les creences del professor, les actituds i el compromís lingüístic i de l’aprenentatge envers l’alumnat són fonamentals, i més encara entre adolescents. L’habilitat del professorat per motivar els seus alumnes és la clau de l’èxit. El professor té el paper de liderar el grup, ha de procurar que tots els alumnes aprenguin, que se sentin part d’un equip, que se sentin rellevants en el projecte, perquè tots aportin el millor d’ells. El professor ha de gestionar el millor de cada alumne i ha de tenir presents les seves emocions Una bona pràctica de motivació per 32 aprendre llengua (ESO)
  33. 33. 7BIBLIOGRAFIA Una bona pràctica de motivació per 33 aprendre llengua (ESO)
  34. 34. Bibliografia Diversitat a l’aula: Muñoz, Snow i Hoefnagel-Hoehle, García- Lecumbrerri i Gallardo, Long, Ruiz Bikandi, Serrat Maneres de motivar: Dörnyei, Gardner, Mallart, Lambert Paper del docent: Treball per tasques: http://blocs.cpnl.cat/programacions/about/ Una bona pràctica de motivació per 34 aprendre llengua (ESO)
  35. 35. Moltes gràcies i fins aviat! ;) Una bona pràctica de motivació per 35 aprendre llengua (ESO)

  ×