Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

τα μνημεια του βυζαντινου πολιτισμου

884 views

Published on

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

τα μνημεια του βυζαντινου πολιτισμου

 1. 1. 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΕΩΝ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ ΤΑΞΗ Ε΄ 2013-2014
 2. 2. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΑΘΩΡΟΥ ΑΓΛΑΪΑ ΣΑΡΑΪΤΙΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
 3. 3. ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΗΡΘΑΝ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ. ΚΑΛΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΣΟΥΝ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
 4. 4. ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΧΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΤΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΣΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
 5. 5. 1η ομαδική εργασία: Μνημεία της Κωνσταντινούπολης
 6. 6. Αγία Σοφία  Ο Βυζαντινός Ναός της Ύπατης Σοφίας του Ένσαρκου Λόγου του Θεού, περισσότερο γνωστή ως Αγία Σοφία ήΑγιά-Σοφιά, (τουρκικά Ayasofya, λατινικά Sancta Sophia ή Sancta Sapientia), γνωστός και ως Ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας ή απλά Η Μεγάλη Εκκλησία[1], ήταν από το 360 μέχρι το 1453 ορθόδοξος καθεδρικός ναός της Κωνσταντινούπολης, με εξαίρεση την περίοδο 1204 - 1261 κατά την οποία ήταν ρωμαιοκαθολικός ναός, ενώ μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης μετατράπηκε σε τέμενος, μέχρι το 1934 και αποτελεί σήμερα μουσειακό χώρο (τουρκικά Ayasofya Müzesi).
 7. 7. Επταπύργιο  Το Επταπύργιο της Κωνσταντινούπολης, τουρκικά Γεντί Κουλέ ή Γεντή Κουλέ (Yedikule) είναι ένα κάστρο ενσωματωμένο στα τείχη της Κωνσταντινούπολης, στο νοτιοδυτικό τους τμήμα παρά την Χρυσή Πύλη (Χρυσεία Πύλη), που φέρεται να θεμελιώθηκε από τον Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ζήνωνα. Παραμελημένο όμως στη συνέχεια σχεδόν κατέρρευσε, οπότε και οικοδομήθηκε εκ νέου από τον Αυτοκράτορα Ιωάννη Τσιμισκή και τους μετέπειτα Αυτοκράτορες Βασίλειο Β΄, Κωνσταντίνο Η΄ και Μανουήλ Α΄ Κομνηνό, επί της ηγεμονίας του οποίου και ολοκληρώθηκε. Το αρχικό του όνομα ήταν "στρογγύλο", αργότερα "Κυκλόβιο", Καστέλιο και τελικά "Πενταπύργιο" επειδή είχε λάβει σχήμα πενταγώνου φέροντας ένα πύργο σε κάθε γωνία.
 8. 8. Μονή Ζωοδόχου Πηγής ή Μπαλουκλί  Η Ζωοδόχος Πηγή του Μπαλουκλί ή Παναγία η Μπαλουκλιώτισσα είναι ιερό χριστιανικό αγίασμα που βρίσκεται στη Κωνσταντινούπολη έξω από τη δυτική πύλη της Σηλυβρίας, όπου υπήρχαν τα λεγόμενα "παλάτια των πηγών" στα οποία οι Βυζαντινοί Αυτοκράτορες παραθέριζαν την Άνοιξη. Πήρε την ονομασία του από το τουρκικό όνομα Balık (= ψάρι) και περιλαμβάνει το μοναστήρι, την εκκλησία και το αγίασμα.
 9. 9. Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως  Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως ή Ορθόδοξο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως (Οἰκουμενικὸν Πατριαρχεῖον) είναι η ονομασία της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως - Νέας Ρώμης. Υφίσταται ως η πρώτη στην τάξη μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών και φέρει το ιστορικό προνόμιο της απόδοσης αυτοκεφαλιών στις τοπικές εκκλησιαστικές διοικήσεις. Η Δ' Χριστιανική Οικουμενική Σύνοδος της Χαλκηδόνας στα 451 απέδωσε ίσα πρεσβεία στον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως - Νέας Ρώμης με τονΕπίσκοπο της πρεσβυτέρας Ρώμης[1].
 10. 10. Φανάρι  Το Φανάρι είναι συνοικία της Κωνσταντινούπολης, μεταξύ του τείχους του Κωνσταντίνου και του Θεοδοσιανού τείχους. Υπάγεται στην περιφέρεια του Φατίχ. Βρίσκεται γύρω από τον πέμπτο λόφο της Κωνσταντινούπολης, που φέρει το ίδιο όνομα, και βρέχεται από τον Κεράτιο κόλπο. Από το 1601 εδρεύει εκεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Γύρω του αναπτύχθηκε έκτοτε μια ελληνική συνοικία, όπου εγκαταστάθηκαν οι περισσότεροι από τους Έλληνες άρχοντες, οι οποίοι έλαβαν την προσωνυμία Φαναριώτες.
 11. 11. 2η ομαδική εργασία: Η σημασία της Αγίας Σοφίας για τους Χριστιανούς
 12. 12. Πληροφορίες Η σημασία της Αγίας Σοφίας για τους Χριστιανούς είναι πολύ βαθιά, διότι μπορούν να εκφράσουν ελεύθερα την πίστη τους στον Χριστό.
 13. 13. Ο ιδρυτής της Ο Ιουστινιανός έδωσε εντολή να χτιστεί μια καινούργια Αγία Σοφία.
 14. 14. Μερικές εικόνες
 15. 15. Και άλλες εικόνες
 16. 16. Πληροφορίες Η σημασία της Αγίας Σοφίας είναι ότι όταν υπήρχαν ώρες κινδύνων πήγαιναν για να προσευχηθούν στην Παναγία. 13/10/2014
 17. 17. Πληροφορίες Η Αγία Σοφία είναι 1477 χρονών από τότε που εγκαινιάστηκε μέχρι σήμερα. 13/10/2014
 18. 18. ΕΙΚΟΝΕΣ 13/10/2014
 19. 19. Ιουστινιανός και Αγία Σοφία 13/10/2014
 20. 20. ΕΤΣΙ ΗΤΑΝ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΕΤΣΙ ΗΤΑΝ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ
 21. 21.  Το οικοδόμημα ακολουθεί τον αρχιτεκτονικό ρυθμό της βασιλικής με τρούλο και συνδυάζει στοιχεία της πρώιμης βυζαντινής ναοδομίας, σε πολύ μεγάλη κλίμακα
 22. 22. ΕΤΣΙ ΗΤΑΝ ΠΑΛΙΑ ΕΤΣΙ ΗΤΑΝ ΠΑΛΙΑ
 23. 23.  Η Αγία Σοφία χτίστηκε το 357μ.Χ. Ο Ιουστινιανός μετά την ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΑ ήθελε να ξαναφτιάξει την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ για αυτό είπε τον ΑΝΘΕΜΙΟ και τον ΙΣΙΔΩΡΟ να κάνουν τον ναό τέτοιο ώστε να ζήσει αιώνες και όμοιος του να μην υπάρχει άλλος!
 24. 24.  Ακριβώς αυτό έγινε . Δεν έχει χαλάσει με το πέρασμα των χρόνων και όμοια της δεν υπάρχει !
 25. 25. Τώρα είναι …. Τώρα είναι ….
 26. 26. ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ –ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΝΑΟΥ
 27. 27. Την Αγία Σοφία την έχτιζαν 10.000 εργάτες και διαλεχτοί τεχνίτες 5 χρόνια αδιάκοπα !!! Μα άξιζε γιατί το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό !
 28. 28. Αλλά οι Τούρκοι όταν πήραν την Κωνσταντινούπολη έριξαν τσιμέντο στις τοιχογραφίες και μέχρι σήμερα προσπαθούν να το βγάλουν !
 29. 29. ΤΑΝΙΑ ΗΛΙΑΔΟΥ
 30. 30. ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΜΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ «ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΣ» ΣΤΑ ΝΕΑ ΦΛΟΓΗΤΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΟΠΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΕΙΚΟΝΩΝ, ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΑΓΓΕΙΩΝ.
 31. 31. ΜΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ Η ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΘΕΟΛΟΓΟΣ Κ. ΕΛΕΝΗ ΖΑΧΟΥ Η ΟΠΟΙΑ ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΨΗΦΙΔΩΤΟΥ
 32. 32. ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΜΕ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΟΠΟΥ ΓΝΩΡΙΣΑΜΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
 33. 33. ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΜΕ ΤΟΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΓΥΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ, ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ, ΤΗ ΡΟΤΟΝΤΑ, ΤΗ ΚΑΜΑΡΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΓΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ .
 34. 34. ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ « ΕΝΑΣ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΣ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΜΟΥ» ΤΟΥ ΣΑΚΗ ΣΕΡΕΦΑ. ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ.
 35. 35. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΑΡΚΕΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ. ΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ Ο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΑΝ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ. ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΕΙΣ. ΣΑΝ ΤΟ ΜΟΝΟ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ Ν΄ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΌΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.
 36. 36. ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

×