Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
COMPRENSIÓ LECTORA      Alumne/a: ………………………………………………………………      Curs: …………     Data: …………………………………………    ...
COMPRENSIÓ LECTORA     Alumne/a: ………………………………………………………………     Curs: …………     Data: …………………………………………    ...
COMPRENSIÓ LECTORA      Alumne/a: ………………………………………………………………      Curs: …………     Data: …………………………………………    ...
COMPRENSIÓ LECTORA   Alumne/a: ………………………………………………………………   Curs: …………     Data: …………………………………………         ...
COMPRENSIÓ LECTORA    Alumne/a: ………………………………………………………………    Curs: …………           Data: ………………………………………… ...
COMPRENSIÓ LECTORA    Alumne/a: ………………………………………………………………    Curs: …………              Data: ………………………………...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Cl el pinzell màgic

 • Be the first to comment

Cl el pinzell màgic

 1. 1. COMPRENSIÓ LECTORA Alumne/a: ……………………………………………………………… Curs: ………… Data: ………………………………………… Nota: ……………… EL PINZELL MÀGICFa molt de temps, en un petit poble de la Xina vivia un nen orfe molt pobre. Es deia MaLiang i volia ser un pintor famós.Li agradava molt dibuixar, i com que no tenia pinzell feia servir un tros de carbó.Un dia va anar a l’escola a demanar un pinzell. Però el mestre li va dir que noméspodien estudiar pintura els nois i noies de famílies riques. En Ma Liang era pobre; haviade vendre llenya per poder viure.El nen es va quedar molt trist. Aquella nit va tenir un somni en què se li apareixia unesperit que li oferia un pinzell. L’esperit li va donar un consell: “El més important sónels sentiments; sempre has de pintar amb el cor”.Quan es va despertar es va trobar una sorpresa: l’esperit li havia deixat un pinzell!Tot il·lusionat, en Ma Liang es va posar a dibuixar. La seva sorpresa va ser encara mésgran quan va descobrir que, un cop acabat el dibuix, allò que havia dibuixat prenia vidai es convertia en una cosa real.Tot el poble estava content amb el pinzell màgic, fins que, un dia, un senyor moltpoderós es va assabentar que existia aquest pinzell.Aquest senyor va fer portar en Ma Liang al seu palau. Allà li va demanar que li dibuixésuna espasa. El nen s’hi va negar perquè només podia pintar amb el cor.Llavors, el van empresonar al graner. Hi feia fred i en Ma Liang tenia gana. Aleshores vapensar: “Puc dibuixar aliments i foc, i com que es convertiran en coses reals, podrémenjar i escalfar-me!”.Orfe Que no té pare ni De sobte, el nen va sentir que venien a buscar-lo...mare. En ma Liang va dibuixar una escala, s’hi va enfilar i va fugirAssabantar-se Tenir per la finestra. Quan aquells homes tan malvats van entrar alconeixement d’alguna graner, van descobrir que el vailet havia desaparegut.cosa. A fora, en Ma Liang es va trobar que tot estava nevat, feia ventVailet Noi petit. i fred. Els seus perseguidors el seguien de prop, però van
 2. 2. COMPRENSIÓ LECTORA Alumne/a: ……………………………………………………………… Curs: ………… Data: ………………………………………… Nota: ………………aconseguir escapar-se’n dibuixant una barrera de foc.En sentir-se lliure, va dibuixar gotes de pluja i un drac amb ales. Es va enfilar sobre eldrac i es va dedicar a volar pel seu país, tot cantant: “Amb el pinzell màgic podré pintarel meu destí”.Finalment, en Ma Liang va arribar al poble de la seva àvia, i allí va viure tranquil molt detemps.Seguia dibuixant, però no acabava cap dels seus dibuixos. No els volia acabar perquè noes fessin reals. En Ma Liang pensava que, si els acabava, tornaria a tenir problemes.Un bon dia, els soldats de l’emperador de la Xina van arribar al poble buscant el nen delpinzell màgic.En Ma Liang estava dibuixant una grua. Només li faltava pintar l’ull per enllestir eldibuix, però no el volia acabar.Quan va sentir els soldats es va espantar, i una gota de pintura va caure just on haviad’anar l’ull. En aquell moment, la grua va començar a volar.El pobre nen va intentar amagar-se, però el van atrapar i el van portar al palau del’emperador.L’emperador, quan el va tenir al davant, li va agafar el pinzell i va començar a dibuixarmuntanyes d’or i més or.De cop i volta, l’or es va convertir en una gran serp que volia atacar l’emperador.L’emperador, molt empipat, va exigir al vailet que dibuixés una sala tota plena d’or. EnMa Liang li va dir: - En comptes d’una sala plena d’or, és millor dibuixar Destí Coses que li ha de un arbre d’or. Així, no pararà mai de créixer, i vostè passar a algú en el futur. serà l’home més ric del món. Grua Ocell de plomatge gris amb el coll negre.També li va dir: Empipat Enfadat. - Aquest arbre el podem posar en una illa, d’aquesta Babau Que es deixa manera ningú no l’hi podrà prendre. engañar fàcilment.
 3. 3. COMPRENSIÓ LECTORA Alumne/a: ……………………………………………………………… Curs: ………… Data: ………………………………………… Nota: ………………L’emperador, que era una mica babau, hi va estar d’acord. En Ma Liang es va posar adibuixar ràpidament.També va dibuixar una barca, per portar a l’emperador a l’illa, i vent, per moure labarca.Un cop a l’illa, l’emperador no va poder fer més mal. Es va quedar allà, amb el seu arbred’or, per sempre més.En Ma Liang va ser feliç la resta de la seva vida, i va seguir dibuixant amb el pinzellmàgic. Tal com li havia dit l’esperit: “El més important són els sentiments; sempre hasde pintar amb el cor”. El pinzell màgic (text adaptat) ACTIVITATS 1. Aquest conte explica una història que va passar, fa molt de temps, en un poble de la Xina. Sabeu on és aquest país? Localitzeu-lo en un mapamundi. A quin continent pertany? 2. Contesta les preguntes: 1. Cóm aconsegueix en Ma Liang el pinzell màgic? 2. Per què el pinzell és màgic?
 4. 4. COMPRENSIÓ LECTORA Alumne/a: ……………………………………………………………… Curs: ………… Data: ………………………………………… Nota: ……………… 3. Qui va empressonar a en Ma Liang al graner? Per què? 4. Com es va escapar en Ma Liang del graner? 5. I dels seus perseguidors? 6. Va seguir el temps i en Ma Liang seguia dibuixant però no acabava els dibuixos. Per què? 7. Cóm aconsegueix en Ma Liang enganyar a l’emperador?3. Indica en quines parts del text (plantejament, nus o desenllaç) es poden trobar les informacions següents: 1. S’explica qui és en Ma Liang. 2. En Ma Liang se’n va a viure amb la seva àvia. PLANTEJAMENT 3. En Ma Liang té problemes perquè l’emperador l’obliga a dibuixar per ell. NUS 4. En Ma Liang escapa del graner. 5. En Ma Liang aconsegueix enganyar l’emperador. 6. En Ma Liang troba un objecte màgic. DESENLLAÇ
 5. 5. COMPRENSIÓ LECTORA Alumne/a: ……………………………………………………………… Curs: ………… Data: ………………………………………… Nota: ………………4. Relaciona cada frase amb la seva continuació: 1. En un petit poble de la Xina ....................................................................................... 2. El que compta és el que sents, per això ................................................................ 3. El dibuix prenia vida ..................................................................................................... 4. En Ma Liang va dibuixar una escala ........................................................................ 5. Amb el pinzell màgic, en Ma Liang .......................................................................... 6. Va començar a dibuixar................................................................................................. 7. L’emperador es va quedar a l’illa ............................................................................. muntanyes d’or i més or. per sempre més. podia pintar el seu destí. vivia un nen orfe molt pobre. sempre has de pintar amb el cor. i es convertia en una cosa real. s’hi va enfilar i va fugir per la finestra.5. En aquest conte s’explica un desig del protagonista. Pensa en un desig que hagis tingut i escriu-lo:
 6. 6. COMPRENSIÓ LECTORA Alumne/a: ……………………………………………………………… Curs: ………… Data: ………………………………………… Nota: ………………6. Escriu 3 coses que dibuixaries si tinguessis un pinzell màgic com el d’en Ma Liang i digues perquè: 1. ............................................................................................................................................................ ............................................................................................................................................................ 2. ............................................................................................................................................................ ............................................................................................................................................................ 3. ............................................................................................................................................................ ............................................................................................................................................................7. Fes un dibuix del conte:

×