Rph pjk zuriah n hani

2,090 views

Published on

0 Comments
3 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
2,090
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
52
Comments
0
Likes
3
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Rph pjk zuriah n hani

  1. 1. RANCANGAN PENGAJARAN HARIANMata Pelajaran : Pendidikan JasmaniMinggu : 18Tarikh : 03.06.2011. Masa : 8.30 pagi- 9.10 pagi.Kelas : Pra SekolahBilangan murid : 21 orang.Tunjang : Fizikal dan Estetika-Perkembangan Fizikal dan Penjagaan Kesihatan (PFK)Fokus : (PFK 1. 0) Perkembangan Motor HalusStandard Kandungan : (PFK 1.1) Melakukan kemahiran motor halus. : (PFK 1.2) Melakukan kemahiran kordinasi mata tangan dalam perkembangan kemahiran motor halus.Standard Pembelajaran : (PFK 1.1.6) Menggunakan jari untuk menggentel. (PFK 1.2.11) Menggunakan jari untuk menguntai objek pelbagai saiz dengan menggunakan pelbagai jenis tali. (PFK 1.2.12) Menuang air dari jug ke dalam bekas pelbagai bentuk (contoh bekas : botol, cawan, gelas)Objektif : Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Psikomotor : Melakukan aktiviti menggentel menggunakan tangan dan jari, menguntai manik dan menuang air dari jug ke dalam bekas. 2. Kognitif : Mengenalpasti cara menggentel, menguntai manik dan menuang air kedalam bekas dengan betul. 3. Afektif : Merasa yakin dan bangga apabila berjaya.Pengalaman sedia ada murid : Murid-murid pernah bermain membentuk plastersin, pernah membuat untaian manik dan menuang air di rumah.
  2. 2. Penerapan nilai : Bekerjasama, semangat mencuba, berdisplin, berkeyakinan.KBKK : Mengenalpasti aktiviti lain yang menggunakan kemahiran menggentel, menguntai manik dan menuang air ke dalam bekas.Penggabungjalinan : Kemahiran motor halus dan koordinasi mata tangan.Kesepaduan Mata Pelajaran : Pendidikan Islam, Matematik, Bahasa Melayu.Strategi : Pemusatan guru, pemusatan murid dan manipulasi alatan.Sumber Pengajaran dan Pembelajaran : Alatan Jumlah Doh 4 Manik dan tali 4 set Jug 4 Botol air mineral 4
  3. 3. Bahagian / Fokus Pengajaran dan Catatan / Masa Aktiviti Pembelajaran Organisasi Nilai / BBMPermulaan Permainan kecil - untuk memanaskan badan -Murid dibahagikan kepada dua Bola ( Bola Beracun) kumpulan iaitu “ A “ dan “ B “( 5 minit ) - kesediaan otot untuk pergerakan yang lebih aktif dan peredaran -Satu kumpulan berada di luar darah yang baik. bulatan dan satu kumpulan lagi berada di dalam bulatan. - meningkatkan keupayaan untuk melentur dengan cara bergerak dengan pantas dan berupaya x untuk melakukan pergerakkan. x Xx X x - melatih kelincahan badan serta x otot-otot di seluruh anggota xx badan. x x x -Kumpulan di luar akan membaling bola pada kumpulan di dalam bulatan. -Ahli kumpulan yang berada dalam bulatan yang terkena bola di anggap mati dan kena keluar dari bulatan. -Setelah kesemua ahli kumpulan yang berada dalam bulatan terkeluar ,permainan akan diteruskan dengan menukar kedudukan kumpulan.
  4. 4. Bahagian / Fokus Pengajaran dan Catatan / Masa Aktiviti Pembelajaran Organisasi Nilai / BBM Melakukan kemahiran motor -Murid di minta membuat 2Perkembangan halus barisanLangkah 1 -Guru menunjukkan cara melakukan aktiviti di dalam( 5 minit ) barisan -Murid melakukan aktiviti di dalan barisan oleh guru. Aktiviti 1 Aktiviti 1 -gengam dan buka tangan - untuk menguatkan otot jari -Murid diminta mambuat aktiviti gengam dan buka tangan. -memperkembangkan lagi -Aktiviti dilakukan dengan kiraan kekuatan sendi-sendi pada tangan dari 1 hingga 10. dan jari. Aktiviti 2 Aktiviti 2 -melatih kekuatan dan -Murid diminta berpasangan di Bertepuk tangan pengawalan otot-otot di bahagian dalam barisan. tapak tangan -Murid diminta menepuk tangan pasangan dengan cara tangan kanan menepuk tangan kiri pasangan dan seterusnya tangan kiri menepuk tangan kanan pasangan. -Ketika menepuk tangan pasangan murid diminta membuat pengiraan dari 1 hingga 10.
  5. 5. Bahagian / Fokus Pengajaran dan Catatan / Masa Aktiviti Pembelajaran Organisasi Nilai / BBM Aktiviti 3 Aktiviti 3 Beradu kekuatan tangan - untuk menguatkan dan -Murid diminta berpasangan pengawalan otot tangan dengan rakan -Setiap murid perlu memegang -dapat membina otot bisep sebelah tangan pasangan. -Murid diminta mengenggam tangan pasangan dan seterusnya menolak tangan pasangan sehingga jatuh.Langkah 2 Stesen A - Melatih melentur jari supaya otot Murid dibahagikan kepada 3 jari menjadi lembut kumpulan.Murid melakukan aktiviti( 5 minit ) Menggentel mengikut kumpulan di stesen yang ditentukan oleh guru. -murid memperolehi kemahiran asas menggentel Stesen A -Murid diminta menggulung doh sehingga menjadi panjang dengan -memperkembangkan kualiti menggunakan kedua belah penyelarasan dan kekuatan otot tangan. jari. Doh -Setelah doh menjadi panjang seperti yang dikehendaki, murid diminta mencantumkan doh tersebut dengan cara kedua-dua hujung doh dicantumkan sehingga menjadi satu bentuk bulat.
  6. 6. Bahagian / Fokus Pengajaran dan Catatan / Masa Aktiviti Pembelajaran Organisasi Nilai / BBM Stesen B Stesen B - untuk meningkatkan kemahiran mata tangan -Murid diminta mengambil sebiji -Menguntai manik manik dengan sebelah tangan samada tangan kanan ataupun -murid mengenali arah dengan kiri. Manik ,tali tepat melalui pergerak-pergerakan -Sebelah tangan lagi perlu jari memasukkan benang dalam memegang tali yang disediakan. manik yang dilakukan. -Murid perlu memasukkan tali ke dalam lubang manik secara perlahan. Stesen C Stesen C -murid memperolehi kemahiran Menuang air ke dalam cawan . menuang air dalam bekas -Murid diminta memegang jug air pelbagai saiz dengan menggunakan sebelah tangan samada tangan kiri - untuk meningkatkan kemahiran ataupun kanan. mata tangan -murid akan menggerakkan tangan yang memegang jug ke bawah dengan cara bahagian atas jug ke bawah iaitu dengan cara Air , jug , cawan menuang air ke dalam cawan. -Cawan perlulah berada rapat di bawah jug supaya air dari jug mudah masuk ke dalam cawan.
  7. 7. Bahagian / Fokus Pengajaran dan Catatan / Masa Aktiviti Pembelajaran Organisasi Nilai / BBM Setiap murid akan melakukanLangkah 3 Melakukan kemahiran ketiga-tiga aktiviti dengan menukar Doh,Manik koordinasi mata tangan stesen. pelbagai( 10 minit ) bentuk. A Tali,Jug,cawan, air C BKemuncak Guru mengadakan - meningkatkan keupayaan untuk Murid dibahagikan kepada 3 Pada setiap pertandingan melakukan 2 menggentel pelbagai bentuk kumpulan. kumpulan,( 10 minit ) daripada 3 kemahiran dengan rangsangan dari guru murid koordinasi mata tangan yang dengan pantas dan berupaya -Pertandingan dijalankan di antara dibekalkan telah di jalankan iaitu untuk menguntai manik dengan kumpulan. dengan doh, menguntai manik dan kreatif. manik dan tali. membentuk doh. -Kumpulan yang berjaya -untuk memupuk semangat ingin membentuk paling banyak bentuk bersaing yang positif antara dari doh dan dapat menguntai belajar paling banyak bentuk untaian manik akan dikira sebagai pemenang.. A B C
  8. 8. Bahagian / Fokus Pengajaran dan Catatan / Masa Aktiviti Pembelajaran Organisasi Nilai / BBMPenutup -Memberi hadiah kepada pemenang( 5 minit ) -Jalan “Belalai gajah” - aktiviti pergerakkan perlahan ini -Murid-murid berjalan bebas di adalah untuk menurunkan kawasan yang ditentukan sambil denyutan jantung membuat pergerakan gajah berjalan. -Badan dibongkokkan sedikit, tangan lurus ke bawah dan hayun tangan ke sisi kanan dan kiri sambil berjalan. -Sesi soal jawab -Guru bertanya pada murid apakah jenis permainan yang menggunakan kemahiran motor halus yang telah dipelajari pada hari itu.

×