Verslag themabijeenkomst Samen beslissen 12-9-2013

428 views

Published on

'Onderzoek toont aan dat patiënten weloverwogen keuzes maken wanneer arts en patiënt opties samen bespreken. Als samen beslissen over een behandeling zoveel oplevert, waarom wordt het dan nog niet overal toegepast?'

In deze themabijeenkomst werd ingegaan op die vraag, om er zo achter te komen wat de voor– en nadelen zijn van samen beslissen. Kwaliteit van leven zou de meetlat moeten zijn waarlangs elke beslissing over te verlenen zorg gelegd moet worden.

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
428
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Verslag themabijeenkomst Samen beslissen 12-9-2013

 1. 1. Verslag “Samen beslissen: hoe doen we dat?” “De patiënt als partner” 12 september 2013
 2. 2. Korte film Bas Bloem
 3. 3. Cock Vermolen, directeur Zorgbelang Brabant, opent de bijeenkomst met een woord van welkom aan alle aanwezigen (105). De themabijeenkomst is georganiseerd door de Academie Zorgbelang Brabant. De Academie geeft trainingen, themabijeenkomsten en colleges voor patiënten- en belangenorganisaties, vrijwilligers en andere geïnteresseerden die betrokken zijn bij zorg en welzijn. Vanmiddag gaat het thema over samen beslissen. Wat zijn de voor- en nadelen? Wat vinden artsen en patiënten? Luisteren naar de patiënt is hierbij van essentieel belang. Ook speelt dr. Google een grote rol in de spreekkamer van de arts. Er worden tips en adviezen gegeven hoe hiermee om te gaan. Samen beslissen: opening
 4. 4. Veronique Nas Zij vertelt over haar ervaringen in de gezondheidszorg. Veronique heeft een zeldzame oogaandoening waardoor ze regelmatig met de zorg te maken heeft. Zij stelt dat je als patiënt altijd zelf verantwoordelijk blijft voor je ziekte en je gezondheid. Daarmee ook voor je eigen behandeling. Het is zaak om kritisch te blijven in datgene wat artsen aan opties aanbieden. Bekijk wat voor ju het beste is en wat bij jouw leefwijze past. Ook stelt ze dat de kenniskloof tussen artsen en patiënten minder groot is dan artsen denken. Ze vind het goed dat medische informatie makkelijk toegankelijk is voor alle mensen. Jammer is wel dat artsen het nog wel eens moeilijk vinden om kennis te delen. Uitslagen zouden rechtstreeks naar de patient gestuurd mogen worden. Een specialist geeft echter als reactie dat niet alle patiënten een uitslag goed kunnen lezen en dat er dan onrust kan ontstaan. Belangrijk is om bij belangrijke uitslagen meteen een nieuwe afspraak te maken. Nu is de huisarts eerder geïnformeerd dan de patiënt. Dat ziet Veronique nog graag veranderen. Na een korte film van Bas Bloem (“From God to Guide”) volgt de eerste presentatie van Veronique Nas, ervaringsdeskundige:
 5. 5. Opmerkingen en twitterberichten n.a.v. presentatie Veronique Nas:
 6. 6. Na een kort komisch filmpje waarbij de strekking is om niet al te snel een conclusie te trekken van datgene wat je ziet, volgt de presentatie van Jan Smulders, huisarts te Tilburg (Koolhoven – Reeshof): Jan Smulders: 30% van de patiënten wil nog dat de dokter bepaalt welke behandeling in gang wordt gezet. Jan ziet nog een kloof in het verhaal van de patiënt en het onderzoek. Hij vindt het belangrijk dat hij de patiënt daarom eerst goed wil kennen om daarmee helder te krijgen welke oplossing voor de patiënt het beste is. Hij hecht veel waarde aan het samen beslissen om dan te komen tot een gepaste oplossing. Verder vindt hij het ook belangrijk dat een arts het niet hoeft te slikken als een patiënt “Ja en amen” zegt. Hij verwacht van een patiënt dat ook hij zijn verantwoording neemt. Verder ervaart hij dat sommige patiënten nog hoge verwachten hebben. Zij willen dan graag binnen 1 dag van hun keelontsteking af terwijl zonder medicatie het een week kan duren en het dan ook over gaat. Dus wat is beter? Verder stelt hij dat ook hij zijn normen en waarden heeft. Jan worstelt met palliatieve sedatie en euthanasie. Hij moet er aan toe zijn en toont hierbij zijn kwetsbaarheid als arts. In elk geval komt het er op neer dat door SDM hij een toegenomen patiënttevredenheid en betere kwaliteit van leven ziet en een betere arts-patiënt relatie ontstaat. Tenslotte sluit Jan zijn presentatie af met de woorden: “Ik heb de mooiste baan van de hele wereld”.
 7. 7. Opmerkingen en twitterberichten n.a.v. presentatie Jan Smulders:
 8. 8. Na een korte pauze wordt een film over empathie vertoond: https://www.youtube.com/watch?v=cDDWvj_q-o8 Corine Jansen, Chief Listening Officer, geeft een zeer enthousiaste presentatie over de cruciale rol van luisteren in de zorg: Corine Jansen: Zij vertelt over de rol van luisteren. Corine luistert naar patiënten en zorgverleners om de zorg voor de patiënt te optimaliseren. Zij ziet het belang er van in om de patient als geheel te zien en niet als een bepaalde aandoening. Het is belangrijk dat er begrip voor elkaar is. Je weet nl. niet wat iemand heeft meegemaakt. Een kleine aandoening in de ogen van een arts, kan in de ogen van een patiënt iets heel ergs zijn omdat hij misschien in het verleden iets heeft meegemaakt. Corine ziet en beseft dat SDM niet makkelijk is, zowel voor patiënt als arts. Er vindt een kentering plaats die voor beiden nog niet zo makkelijk is om hiermee om te gaan. Je hebt te maken met de informatie. Welke informatie geef je als patient aan je hulpverlener? En welke informatie gebruik je als arts? Wat belangrijk is, is dat de kennis van de arts en de eigen ervaringen van de patient moet samen komen. Op lange termijn bespaart SDM kosten als je tijd voor elkaar neemt. Helaas is het huidige bekostigingssysteem er nog op gericht dat luisteren alleen maar geld kost. In elk geval wordt in de opleiding van medici nu steeds meer aandacht gevraagd voor de rol van het luisteren naar patiënten.
 9. 9. Twitterberichten n.a.v. presentatie Corine Jansen:
 10. 10. Na de presentatie van Corine Jansen geeft Liesbeth Meijnckens, adviseur e-health, een presentatie over omgaan met informatie en social media in de gezondheidszorg. En hoe ga je om met dr. Google? Liesbeth Meijnckens: Zij start haar presentatie met een aantal cijfers: - 95% van de Nederlanders gebruikt internet - 75% daarvan zijn 65-plussers - 30% daarvan 75-plussers Verder hebben 75% van de Nederlanders een smartphone en gebruiken 7,9 miljoen Nederlanders Facebook. Was mobiel bellen in 1999 nog ondenkbaar, nu kunnen we niet meer zonder. Nog een gegeven: 80% van de internetgebruikers bezoekt dr. Google voor gezondheidsinformatie. Betrouwbaarheid van de informatie is belangrijk. De helft van de bezoekers heeft moeite om de betrouwbaarheid van de informatie in te schatten. 20% wordt angstig van de gevonden informatie. Dus het is belangrijk dat de betrouwbare informatie, die er zeker is, goed vindbaar is op Google. Thuisarts.nl is zo‟n betrouwbare bron. Hier zij ruim 1 miljoen unieke bezoekers per maand op te vinden, zo‟n 35.000 per dag. Als tip voor de zorgverlener geeft ze aan dat zij een „verwijsbrief‟ kunnen geven met een top aan betrouwbare websites op thema voor de patiënt. Goede informatie is daarom een belangrijke basis voor „Samen beslissen‟.
 11. 11. Twitterberichten n.a.v. presentatie Liesbeth Meijnckens:
 12. 12. Cock Vermolen sluit de themamiddag af en bij de borrel wordt nog nagepraat over de inhoud van de themamiddag. Er is een stap in de goede richting gezet om „samen beslissen‟ te laten leiden tot een betere zorg. Tot slot krijgt iedereen een flyer mee met een mooie spreuk van Loesje:
 13. 13. Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op! Ringbaan Zuid 44 5022 PN Tilburg Tel. (013) 594 21 70 info@zorgbelang-brabant.nl

×