Successfully reported this slideshow.
Your SlideShare is downloading. ×

antifragilis kispad

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Upcoming SlideShare
Coaching 2018
Coaching 2018
Loading in …3
×

Check these out next

1 of 12 Ad

More Related Content

Advertisement

antifragilis kispad

 1. 1. ANTIFRAGILIS KISPAD A mínusz ellentéte nem a nulla, hanem a plusz. A törékeny ellentéte nem a törhetetlen, hanem az anti-törékeny
 2. 2. Három kapust vigyen vagy csak kettőt?
 3. 3. NINCS KAPUS A KISPADON A rendszer egy része legyen törékeny! Ezt nem számolni, hanem érezni kell.
 4. 4. TÖRÉKENY a várható események túlélésére készítik fel ROBUSZTUS ellenáll a váratlan eseményeknek ANTIFRAGILIS előnyt kovácsola váratlan eseményekből embervezényelt folyamatok A törékenyt különösen védik és óvatosan nyúlnak hozzá. Az anti-törékeny tűrőképes a bizonytalanságra.
 5. 5. Taleb olyan „papírokat” vásárolt, amelyekkel 2008-ban nyert sokat. Ha Stiglic (jóhiszemű de törékeny) kockáztatna, akkor ő veszítene.
 6. 6. Mi van akkor, ha mások is az anti-törékenyre tesznek? Ha mások is arra tennének, akkor Taleb nem arra tenne... Ez se nem kooperatív se nem nem-kooperatív játék.
 7. 7. „A nyugati világ nyugdíjas üzemmódra kapcsolt.” „Törékenység-védelmező” közgazdászokra hallgat.
 8. 8. Ha nem kapcsoltunk nyugdíjas üzemmódra, akkor szeretjük a bizonytalanságot.
 9. 9. A tapasztalatlan is sejtheti, de a mester majdnem mindig érzi, hogy esni fog-e az eső vagy sem.
 10. 10. „Láttam egy bankárt, aki hordárral vitette a poggyászát (felismerem, hiszen allergikus vagyok rájuk, azonnal nehezebben kapok levegőt). Utána ugyanazt az embert láttam a konditeremben súlyokat emelni.” (Taleb)
 11. 11. A váratlan események megértésének illúziója. Veszekedj a bíróval, vagy ne...
 12. 12. Ahol nincsenek számok, ott felismerhetjük az anti-törékeny érvényességi tartományát, de ahol vannak (hamisított) számok, ott nem.

Editor's Notes

 • „Láttam egy bankárt, aki hordárral vitette a poggyászát (felismerem, hiszen allergikus vagyok rájuk, azonnal nehezebben kapok levegőt) Utána ugyanazt az embert láttam a konditeremben súlyokat emelni.” (Taleb, 2019:38 – szerb kiadás)

×