Hak Cipta Terpelihara ©:
Tidak dibenar mengeluar ulang mana-mana bahagian rencana, ilustrasi dan isi
kandungan ini dalam a...
Sebelum anda meneruskan pembacaan anda…

Sila	
  Daftar	
  Sebagai	
  ‘Ahli	
  
VIP’	
  Ebook	
  Split	
  Affiliate	
  
**...
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua pembaca,
Sejak

akhir-akhir

ini,

teknik

Pemasaran

di

Facebook

dilihat

mam...
Tetapi sebelum itu, saya nasihatkan buat pembaca sekalian, jangan sesekali
menjadikan FACEBOOK anda sebagai tempat untuk a...
Saban waktu, saya melihat update yang dilakukan hanya berkaitan dengan
program tersebut. Walaupun wall tersebut adalah mil...
beberapa Casestudy bagaimana dengan melakukan soft-selling sehingga Berjaya
menarik minat pelawat, dan ada yang terbeli pr...
Sebelum saya bocorkan RAHSIA teknik Soft-Selling ini, saya akan tunjukkan satu
lagi Casestudy yang seterusnya. Ianya lebih...
Baiklah, saya berikan anda masa untuk menilai terlebih dahulu.....
Sebelum saya kongsikan teknik Soft-Selling yang saya la...
“Teknik Soft-Selling Versi Rahman Basri”
Izinkan saya untuk menggunakan Istilah Soft-Selling Versi Rahman Basri,
ini keran...
Ini Status yang kedua:

	
  
	
  
Ini Pula Analisisnya:
1) Saya menulis ayat pada ‘status’ profile yang menunjukkan saya
s...
2) Pautan affiliate turut saya sertakan. Ini WAJIB☺. Namun, saya tidak
sekadar menulis pautan affiliate semata-mata, keran...
Eh! Belum selesai lagi la...☺

Ada lagi ni nak dikongsikan

buat pembaca semua..
Kali ini saya akan tunjukkan beberapa lag...
 
Semasa tempoh Pre-Launch, saya telah pun memaklumkan bahawa saya akan
menyediakan bonus istimewa kepada pelanggan yang m...
Promosi Semasa Tempoh Pelancaran

	
  

	
  

	
  
 
	
  
Semasa pelancaran FB Mania, saya masih lagi melakukan promosi melalui
Facebook.
Cuba anda perhatikan pada status di...
Ini pula status yang berikutnya:	
  

	
  
Di samping saya promosikan Ebook FB Mania dengan teknik Soft-Selling, saya
juga...
Promosi Sebelum Tempoh Pelancaran Tamat

	
  

Ini pula status saya sebelum tempoh pelancaran FB Mania ditamatkan oleh
Amm...
*Teknik Soft-Selling Selesai Di Sini..!
Alhamdulillah, kita dah pun selesai untuk Teknik Soft-Selling di Facebook. Saya
me...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Teknik rahsia facebook

2,763 views

Published on

1 Comment
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
2,763
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
258
Comments
1
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Teknik rahsia facebook

  1. 1. Hak Cipta Terpelihara ©: Tidak dibenar mengeluar ulang mana-mana bahagian rencana, ilustrasi dan isi kandungan ini dalam apa jua bentuk dan dengan apa-apa cara sama ada elektronik, mekanik, rakaman atau cara lain sebelum mendapat izin dalam bentuk tulisan atau secara lisan daripada Rahman Basri.
  2. 2. Sebelum anda meneruskan pembacaan anda… Sila  Daftar  Sebagai  ‘Ahli   VIP’  Ebook  Split  Affiliate   ***************************************************************************   Layari:  www.splitaffiliate.com/joinvip     ***************************************************************************     Pendaftaran  di  atas  adalah  PERCUMA  sahaja.     Kegagalan  anda  mendaftar  melalui  pautan  di  atas  akan   menyebabkan   anda   bakal   terlepas   dalam   menerima   sebarang  kemaskini  terhadap  Ebook  ini  pada  masa  akan   datang  secara  PERCUMA!              
  3. 3. Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua pembaca, Sejak akhir-akhir ini, teknik Pemasaran di Facebook dilihat mampu menghasilkan impak yang cukup besar terhadap produk-produk yang dipasarkan melalui facebook. Tidak kiralah ia adalah ebook, servis dan sebagainya. Namun begitu, sebelum anda membuat keputusan untuk menjadikan facebook sebagai antara medium utama pemasaran anda, beberapa perkara perlu diambil berat. Saya akan kupas beberapa tips buat anda semua. Dan ia adalah berdasarkan pengalaman saya sendiri, dan bukanlah sekadar teori semata-mata. Insyaallah berkesan. Antara yang paling penting yang akan saya kongsikan bersama anda semua adalah teknik Soft-Selling di facebook yang saya lihat begitu berkesan meningkatkan conversion rate jualan produk yang pernah saya promosikan melalui Facebook. Saya pernah menjual produk sendiri di facebook, di samping turut mempromosikan produk-produk affiliate menggunakan teknik Soft-Selling sahaja. Apa sebenarnya Teknik Soft-Selling? Dan Mengapa Saya Memilih Teknik Soft-Selling Berbanding Hard-Selling Di Dalam Pemasaran Saya di Facebook? Saya akan bongkarkan sebentar sahaja lagi. Ianya seumpama blueprint sebenar saya di dalam melakukan pemasaran di facebook. Sehinggakan ada beberapa rakan-rakan saya yang meminta agar saya membantu mempromosikan produk mereka melalui Facebook saya☺ bukan niat nak menunjuk-nunjuk ya, Cuma nak menyatakan bahawa teknik Soft-Selling yang saya gunakan ini bukan calangcalang punya (wah, bunyi macam hype jer)
  4. 4. Tetapi sebelum itu, saya nasihatkan buat pembaca sekalian, jangan sesekali menjadikan FACEBOOK anda sebagai tempat untuk anda SPAMMING. Ini kerana, sekali pelawat anda melihat wall facebook anda dipenuhi dengan iklaniklan yang berjela-jela, mereka akan anggap anda sebagai SPAMMER, walaupun itu adalah wall profile anda sendiri. YA! Tanpa Kita Sedari, Kita Telah Melakukan SPAM Kat Facebook Sendiri.. Saya akan tunjukkan beberapa contoh agar pembaca dapat menilai mengapa saya katakan kita boleh menjadi seorang SPAMMER di akaun Facebook kita sendiri:   Screen shoot di atas saya ambil daripada salah satu wall rakan Facebook saya sendiri. Anda boleh lihat sendiri, beliau MEMAKSIMUMKAN penggunaan wall facebooknya hanya untuk mempromosikan program buat duit (saya rasa program MLM) tanpa henti.
  5. 5. Saban waktu, saya melihat update yang dilakukan hanya berkaitan dengan program tersebut. Walaupun wall tersebut adalah milik beliau sepenuhnya, tetapi bagi saya, ia bukanlah suatu teknik pemasaran yang berkesan. Anda sendiri boleh melihat bagaimana respons pelawat ke facebook yang mengandungi iklan-iklan seumpama ini? Untuk melihat sama ada orang berminat dengan iklan tersebut, mudah sahaja.. Cuba lihat jumlah komen untuk setiap status wall mereka. Jika banyak yang komen, biasanya ia adalah program yang Berjaya menarik minat pelawat, namun jika langsung TIADA komen, ini menunjukkan pelawat memang tidak berminat dengan iklan-iklan sebegitu. Cuba anda lihat status wall ini. Apa yang anda lihat..?     Tiada komen. Tiada respons dari pelawat. Ini menunjukkan bahawa status sebegini tidak mendapat sambutan daripada pelawat yang datang. Secara tidak langsung, pelawat yang seterusnya juga akan menganggap bahawa program yang diiklankan tidak menarik dan tidak mendapat sambutan. Justeru, di sinilah masanya untuk kita melakukan Soft-Selling untuk menarik minat pelawat yang melihat status wall kita di facebook. Saya akan kongsikan
  6. 6. beberapa Casestudy bagaimana dengan melakukan soft-selling sehingga Berjaya menarik minat pelawat, dan ada yang terbeli produk yang saya tawarkan tersebut. Casestudy  1:       Cuba perhatikan kepada status di atas, ada tak ayat yang saya gunakan mengajak untuk membeli? Tentunya TIADA kan? Cuba lihat pada komen saudara “Ahmad Khairolshariman Johari”, beliau telah membeli Ebook Kuasa Fan Page tersebut melalui link saya yang saya sertakan di dalam status wall tersebut. Tanpa promosi, Tanpa BONUS... Saya hanya melakukan UPDATE status di wall Facebook, Alhamdulillah dah Berjaya mendapat jualan, bukan hanya satu, tetapi dua jualan..! Itu sudah cukup bagus untuk ‘promosi’ yang sungguh sempoi sebegini...☺
  7. 7. Sebelum saya bocorkan RAHSIA teknik Soft-Selling ini, saya akan tunjukkan satu lagi Casestudy yang seterusnya. Ianya lebih kurang sama, namun promosi ini untuk produk yang berbeza. TANPA promosi, TANPA Bonus, saya tetap Berjaya menghasilkan jualan yang seterusnya... Ia sungguh MUDAH.. Tak percaya...? Jom kita lihat bukti ini. Casestudy 2:   Saya hanya menggunakan teknik Soft-Selling yang sama semasa mempromosikan Ebook Teknik Mudah Affiliate melalui wall Facebook saya. Cuba anda lihat semula pada Casestudy 1 sebelum ini. Apakah persamaan yang boleh dikenalpasti dalam kedua-dua status tersebut? Anda tentu dapat menilai persamaan tersebut bukan?
  8. 8. Baiklah, saya berikan anda masa untuk menilai terlebih dahulu..... Sebelum saya kongsikan teknik Soft-Selling yang saya lakukan kepada pembaca semua, suka saya nyatakan di sini, sebelum ini, saya juga seperti anda. Saya pernah juga mempromosikan link affiliate menggunakan facebook, tetapi ia tidak pernah mendatangkan sebarang jualan. Setelah membuat analisis terhadap teknik saya sebelum ini, saya dapati banyak kesilapan yang telah saya lakukan. Antaranya ialah: • Saya hanya menulis pautan (link affiliate) semata-mata, tanpa ada sebarang penerangan berkenaan produk tersebut. Hasilnya, ‘status’ tersebut sunyi sepi sahaja. ☺ • Saya selalu menggunakan ayat promosi yang ‘direct to the point’ yang menyebabkan rakan facebook berasa tidak senang dengan ‘status’ tersebut. Sepatutnya saya perlu mengolah sedikit ayat promosi tersebut agar ia tidak dilihat sebagai promosi semata-mata, bahkan seperti perkongsian tips☺ (Gunakan ayat yang boleh mempengaruhi psikologi rakan FB yang membaca ayat tersebut) Sekiranya anda lebih kreatif, anda boleh sahaja menggunakan teknik SoftSelling yang bakal saya kupaskan ini untuk mempromosikan produk anda sendiri. Jadi ia bukan tertumpu kepada produk affiliate sahaja.
  9. 9. “Teknik Soft-Selling Versi Rahman Basri” Izinkan saya untuk menggunakan Istilah Soft-Selling Versi Rahman Basri, ini kerana teknik ini telah terbukti berkesan terhadap ‘promosi’ yang saya lakukan melalui Facebook. Teknik Soft-Selling boleh saya anggap sebagai Teknik Promosi Senyap yang cukup berkesan. Anda lihat sahaja dua status sebelum ini, hanya menulis beberapa ayat ‘killer’ sudah mampu membuatkan rakan FB membuat pembelian. Jika Anda Masih Lagi Tidak Melihat Di Manakah Ayat Killer Yang Saya Gunakan, Anda Jangan Bimbang.. Jom Kita Analisis ‘Status’ Tersebut Dan Kaitannya Dengan Teknik Soft-Selling Versi Rahman Basri. Ini Status yang pertama:  
  10. 10. Ini Status yang kedua:     Ini Pula Analisisnya: 1) Saya menulis ayat pada ‘status’ profile yang menunjukkan saya sememangnya berpuas hati dengan Ebook Kuasa Fan Page dan Ebook Teknik Mudah Affiliate (ianya ikhlas, bukan sekadar untuk promosi sahaja). Ini akan menimbulkan minat rakan-rakan facebook yang membaca ‘status’ di atas untuk mengetahui Kuasa fan Page dan Teknik Mudah Affiliate tersebut. Point di sini ialah, timbulkan perasaan ingin tahu pembaca ‘status’ anda..!
  11. 11. 2) Pautan affiliate turut saya sertakan. Ini WAJIB☺. Namun, saya tidak sekadar menulis pautan affiliate semata-mata, kerana biasanya dengan hanya pautan affiliate, ia tidak akan meninggalkan kesan curiousity (ingin tahu) kepada pembaca. 3) Paparkan imej produk tersebut. Sekiranya pautan tersebut sudah pun mengandungi imej produk, ia akan terpapar secara automatik pada status profile anda. Tetapi jika pautan tersebut tidak mengandungi imej produk, anda boleh uploadkan dahulu imej tersebut pada status anda. 4) Itu sahaja.. Sekiranya anda melakukan teknik-teknik seumpama ini, tidak mustahil akan membuatkan pembaca memberi komen terhadap status anda, dan sudah pastinya mereka akan klik pada pautan affiliate tersebut. Silap hari bulan, pembaca tersebut akan terus membeli produk yang anda promosikan tersebut☺ TIPS TAMBAHAN TEKNIK Soft-Selling sebegini saya lihat hanya sesuai dan berkesan JIKA produk yang kita promosikan adalah milik orang yang mempunyai kreadibiliti yang tinggi ataupun telah dikenali ramai. Jika anda perasan, kedua-dua produk di atas adalah milik orang yang sememangnya femes (baca: popular) di Facebook, iaitu Tuan Azrul dan Tuan Zulfadli (SmartZul) Namun, anda pun boleh mencuba teknik ini untuk mempromosikan produkproduk lain, yang anda fikirkan sesuai. Tak salah untuk mencuba kan? Kot-kot ada rezeki..☺ Ok selesai...!
  12. 12. Eh! Belum selesai lagi la...☺ Ada lagi ni nak dikongsikan buat pembaca semua.. Kali ini saya akan tunjukkan beberapa lagi Teknik Promosi Rahsia saya melalui Facebook... Dan ia terbukti benar-benar berkesan dalam menghasilkan jualan. Teknik ini saya laksanakan semasa mempromosikan Ebook FB Mania – Ammar Zahar sehingga Berjaya menjana lebih RM3k dalam tempoh 3 minggu promosi. Saya harap anda JANGAN sia-siakan ILMU yang bakal saya kongsikan ini, kerana inilah antara Teknik Pemasaran Facebook yang saya sering lakukan, namun TIDAK pernah saya bongkarkan sebelum ini.. Sila perhatikan strategi yang saya lakukan betul-betul ya.. Promosi Semasa Tempoh Pre-Launch  
  13. 13.   Semasa tempoh Pre-Launch, saya telah pun memaklumkan bahawa saya akan menyediakan bonus istimewa kepada pelanggan yang membeli melalui link affiliate saya. Biasanya teknik ini dilakukan oleh Pakar-pakar Affiliate dengan memaklumkan melalui emel, tetapi saya melakukan sedikit pengubahsuaian, iaitu dengan menggunakan medium facebook sahaja untuk memaklumkan perkara tersebut. PENTING untuk anda ambil perhatian ialah dengan menyuruh rakan FB anda untuk reply ‘comment’ atau tick tanda ‘Like’ pada status Facebook tersebut agar setiap kali anda melakukan update (reply) pada status tersebut, maka rakan FB anda yang reply ‘comment’ atau tick pada ‘Like’ akan menerima notifikasi berkenaan dengan perkembangan status anda itu. Lihat contoh ini:   Saya harap anda jelas untuk bahagian ini. Mudah jer kan?
  14. 14. Promosi Semasa Tempoh Pelancaran      
  15. 15.     Semasa pelancaran FB Mania, saya masih lagi melakukan promosi melalui Facebook. Cuba anda perhatikan pada status di atas, ada tak saya mengajak pembaca untuk membeli? Jika anda perasan, memang TIADA ayat yang mengajak agar pelawat FB saya untuk membeli. Saya telah gunakan teknik Soft-Selling kali ini... Dan Alhamdulillah, ia telah Berjaya menarik minat beberapa orang rakan FB untuk membuat pembelian melalui saya..
  16. 16. Ini pula status yang berikutnya:     Di samping saya promosikan Ebook FB Mania dengan teknik Soft-Selling, saya juga melakukan teknik yang sama untuk BONUS sahaja pula.. Saya suka gunakan elemen ‘curiousity’ dalam setiap status di Facebook saya. Anda lihat sahaja status saya di atas, saya letakkan beberapa ruang kosong, menyebabkan pembaca ingin mengetahui apa sebenarnya yang terkandung di dalam BONUS tersebut! Mahu tidak mahu, mereka akhirnya TERBELI ebook FB Mania melalui link affiliate saya.☺Menarik bukan? Bagi saya, ia sungguh mudah mempengaruhi psikologi rakan FB kita, dengan syarat, kita lakukan secara berpada-pada..
  17. 17. Promosi Sebelum Tempoh Pelancaran Tamat   Ini pula status saya sebelum tempoh pelancaran FB Mania ditamatkan oleh Ammar Zahar. Ia seakan-akan memaksa pembaca untuk membeli, tetapi saya cuba cover dengan memasukkan “tiada sebarang paksaan”. Ini juga salah satu teknik Soft-Selling versi Rahman Basri☺Alhamdulillah, status ini juga Berjaya menghasilkan jualan..!  
  18. 18. *Teknik Soft-Selling Selesai Di Sini..! Alhamdulillah, kita dah pun selesai untuk Teknik Soft-Selling di Facebook. Saya mengharapkan agar penerangan ini sedikit sebanyak membantu anda dalam melakukan pemasaran produk-produk affiliate melalui Facebook dengan PERCUMA. Apa yang paling penting ialah anda perlu lakukan sendiri teknik ini di Facebook anda berulang-ulang kali. Dan nasihat saya agar anda tidak berputus asa jika percubaan pertama anda tidak membuahkan hasil, teruskan berusaha Insyaallah pasti berjaya! Akhir sekali, selamat maju jaya untuk anda. Ikhlas,     FOUNDER  SPLIT  AFFILIATE  FORMULA   Penafian Pendapatan: Segala hasil yang ditunjukkan bukanlah bermakna pembaca panduan ini akan mendapat hasil yang sama. Bukti pendapatan di dalam ebook ini hanyalah sebagai BUKTI bahawa teknik yang digunakan telah memberikan hasil. Pendapatan yang bakal diperolehi bergantung kepada kadar usaha yang dilakukan dan faktor-faktor yang terlibat termasuklah tahap pemahaman pembaca sendiri.    

×