Zgjerimi dhe thjeshtimi i thyesave 2

Ysni Ismaili
Ysni IsmailiMidfielder at FK Pelister
Zgjerimi dhe thjeshtimi i thyesave 2
Thyesat janë rezultat i pjesëtimit të dy numrave të plotë.
Me fjalë tjera shprehja e trajtës apo a/b, ku a-ja
quhet numërues dhe është numër i plotë kurse b-ja
quhet emërues dhe është një numër i plotë i ndryshëm
nga 0 quhet thyesë ose numër racional.
Pjestimi i dy numrave të plotë nuk është gjithmonë numër
i plotë në ato raste themi se kemi pjesëtim me mbetje.
Nëse kemi mbetje atëherë thyesa shkruhet si numër
decimal p.sh 1/2 si 0,5 por mund të ndodh që numrat
pas presjes të përsëriten pakufi shumë herë p.sh 1/3 do
ta shkruanim rezultati do të ishte 0,333..., pra një
numër decimal periodik 3-shi pas presjes dhjetore
përsëritet pafund shumë herë. Pasi për të shkruar
pakufi 3-sha do të na duhej pakufi kohë po e lëmë më
mirë si 1:3 apo 1/3 .
Numruesi dhe emëruesi i thyesës janë shumëzuar me 2.Ndrsa vlera e saj nuk u
ndryshua.
a:b=( a · n) : (b · n). prandaj: ; a, b, n € Ν.
Nëse numëruesi dhe emëruesi i një
thyese shumëzohet me një numër të
njëjtë, të ndryshueshëm prej
zeros,fitohet thyesë e barabartë me
thyesën e dhënë.
Kjo rregull quhet zgjerimi i thyesave.
Zgjerimi i thyesave

 Kjo barazi vlen pasi që 4· 3 = 6 · 2 .
 Numëruesi dhe emëruesi i thyesës janë
pjesëtuar me numër të njëjtë, ndërsa vlera e saj
nuk u ndryshua.
Nëse numëruesi dhe emëruesi i një
thyese pjesëtohen me pjesëtuesin e
tyre të përbashkët (më të madh se 1),
atëhere thyesë e barabartë me
thyesën e dhënë.
Kjo rregull quhet thjeshtimi i thyesave.
Thjeshtimi I thyesave
Thyesa nuk mundet të thjeshtohet ,pasi numëruesi dhe emëruesi janë
numra reciprokisht të thjesht. Thyesa e këtillë quhet thyesës e pa thjeshtuar
Punoi: Ysni Ismaili
Manastir
1 of 9

Recommended

ParafjalaParafjala
ParafjalaAlush Kryeziu
24.9K views7 slides
MjedisiMjedisi
MjedisiMegi Collaku
171.2K views9 slides
DramatikaDramatika
DramatikaMegi Braka
12.6K views11 slides

More Related Content

What's hot

SyprinaSyprina
SyprinaAdelina Fejzulla
12.4K views12 slides
KimiKimi
KimiDenaida Taragjini
12K views45 slides
Historia e numritHistoria e numrit
Historia e numritjola cenollari
57.3K views9 slides
Teorema e talesitTeorema e talesit
Teorema e talesitYsni Ismaili
2.6K views16 slides

What's hot(20)

SyprinaSyprina
Syprina
Adelina Fejzulla12.4K views
Rilindja Kombetare ShqiptareRilindja Kombetare Shqiptare
Rilindja Kombetare Shqiptare
Olsi Sita51.5K views
KimiKimi
Kimi
Denaida Taragjini12K views
Historia e numritHistoria e numrit
Historia e numrit
jola cenollari57.3K views
Shumëzimi i numrave dhjetorëShumëzimi i numrave dhjetorë
Shumëzimi i numrave dhjetorë
Ysni Ismaili17.1K views
Teorema e talesitTeorema e talesit
Teorema e talesit
Ysni Ismaili2.6K views
matematika projektmatematika projekt
matematika projekt
Facebook62.6K views
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONERENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
Edlira Ekmekciu21.7K views
Trapezi dhe delltoidi Trapezi dhe delltoidi
Trapezi dhe delltoidi
Besjona Jusufi30.6K views
Funksione matematikoreFunksione matematikore
Funksione matematikore
Klea Vyshka45.2K views
Syprina e trekëndëshitSyprina e trekëndëshit
Syprina e trekëndëshit
Adelina Fejzulla116.6K views
Historia e zhvillimit te matematikesHistoria e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikes
Xhuliana Haxhiu203.3K views
Rregulla e thjeshtë e treshitRregulla e thjeshtë e treshit
Rregulla e thjeshtë e treshit
Adelina Fejzulla28.7K views
Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshitSyprina e katërorit dhe drejtkëndëshit
Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshit
Adelina Fejzulla124K views
Statistike dhe probabilitetStatistike dhe probabilitet
Statistike dhe probabilitet
Melissa Cani39.7K views
Trupat gjeometrikTrupat gjeometrik
Trupat gjeometrik
Esmer Alda261.1K views
VESHJET POPULLORE SHQIPTAREVESHJET POPULLORE SHQIPTARE
VESHJET POPULLORE SHQIPTARE
roni4536.7K views

More from Ysni Ismaili

Unioni evropianUnioni evropian
Unioni evropianYsni Ismaili
685 views2 slides
SkënderbeuSkënderbeu
SkënderbeuYsni Ismaili
1.8K views26 slides

More from Ysni Ismaili(13)

Unioni evropianUnioni evropian
Unioni evropian
Ysni Ismaili685 views
Kryengritja e razllovecitKryengritja e razllovecit
Kryengritja e razllovecit
Ysni Ismaili929 views
Krijimi i shtetit shqiptarKrijimi i shtetit shqiptar
Krijimi i shtetit shqiptar
Ysni Ismaili3.7K views
SkënderbeuSkënderbeu
Skënderbeu
Ysni Ismaili1.8K views
Rënia e shtetit romakRënia e shtetit romak
Rënia e shtetit romak
Ysni Ismaili1.2K views
Shteti i frankëveShteti i frankëve
Shteti i frankëve
Ysni Ismaili5.4K views
Paralelogrami, trapezi, rombiParalelogrami, trapezi, rombi
Paralelogrami, trapezi, rombi
Ysni Ismaili14.4K views
Properties of a parallelogramProperties of a parallelogram
Properties of a parallelogram
Ysni Ismaili11.7K views
Simetria qendroreSimetria qendrore
Simetria qendrore
Ysni Ismaili8.6K views
Trapezi barakrahasTrapezi barakrahas
Trapezi barakrahas
Ysni Ismaili3.7K views
Llojet e paralelogrameveLlojet e paralelogrameve
Llojet e paralelogrameve
Ysni Ismaili2.4K views
DelltoidiDelltoidi
Delltoidi
Ysni Ismaili771 views

Zgjerimi dhe thjeshtimi i thyesave 2

  • 2. Thyesat janë rezultat i pjesëtimit të dy numrave të plotë. Me fjalë tjera shprehja e trajtës apo a/b, ku a-ja quhet numërues dhe është numër i plotë kurse b-ja quhet emërues dhe është një numër i plotë i ndryshëm nga 0 quhet thyesë ose numër racional. Pjestimi i dy numrave të plotë nuk është gjithmonë numër i plotë në ato raste themi se kemi pjesëtim me mbetje. Nëse kemi mbetje atëherë thyesa shkruhet si numër decimal p.sh 1/2 si 0,5 por mund të ndodh që numrat pas presjes të përsëriten pakufi shumë herë p.sh 1/3 do ta shkruanim rezultati do të ishte 0,333..., pra një numër decimal periodik 3-shi pas presjes dhjetore përsëritet pafund shumë herë. Pasi për të shkruar pakufi 3-sha do të na duhej pakufi kohë po e lëmë më mirë si 1:3 apo 1/3 .
  • 3. Numruesi dhe emëruesi i thyesës janë shumëzuar me 2.Ndrsa vlera e saj nuk u ndryshua.
  • 4. a:b=( a · n) : (b · n). prandaj: ; a, b, n € Ν.
  • 5. Nëse numëruesi dhe emëruesi i një thyese shumëzohet me një numër të njëjtë, të ndryshueshëm prej zeros,fitohet thyesë e barabartë me thyesën e dhënë. Kjo rregull quhet zgjerimi i thyesave. Zgjerimi i thyesave
  • 6.   Kjo barazi vlen pasi që 4· 3 = 6 · 2 .  Numëruesi dhe emëruesi i thyesës janë pjesëtuar me numër të njëjtë, ndërsa vlera e saj nuk u ndryshua.
  • 7. Nëse numëruesi dhe emëruesi i një thyese pjesëtohen me pjesëtuesin e tyre të përbashkët (më të madh se 1), atëhere thyesë e barabartë me thyesën e dhënë. Kjo rregull quhet thjeshtimi i thyesave. Thjeshtimi I thyesave
  • 8. Thyesa nuk mundet të thjeshtohet ,pasi numëruesi dhe emëruesi janë numra reciprokisht të thjesht. Thyesa e këtillë quhet thyesës e pa thjeshtuar