SlideShare a Scribd company logo

Simetria qendrore

Simetria qendrore

1 of 11
Download to read offline
E dim se pikat që shtrihen në drejtëzën e njëjtë janë
kolineare.
.
. .
A
B
C
D
.
Cilat prej pikave A,B,C dhe D janë pika kolineare.
Pra pikat A,B dhe C janë kolineare
SIMETRIA QENDRORE
Shembulli 1: Janë dhënë dy pika A dhe O në rrafsh .
Puno sipas veprimeve që vëren.
A1
A
O
Pikat A,O dhe A1 shtrihen në drejtëzën e njëjtë.Kemi AO=OA1
Pika A1 është simetrike(pasqyrë) e pikës A në lidhje me pikën O.
Vlen dhe e kundërta(?).
Pikat A dhe A1 janë pika simetrike në lidhje me pikën O.
Pika O quhet qendra e simetrisë
Ky shoqërim është një pasqyrim e cila quhet simetria qendrore
me qendër O.
Simetria qendrore është dhënë nëse dihet qendra e
saj.
Vizato segmentin MN=6cm,pastaj cakto mesin e tij.
0 1 532 64
M
• •
N
•
O
Vërejmë se MO=ON,pra pikat M dhe N janë simetrike në
lidhje me pikën O.
Pikat M,O dhe N shtrihen në drejtëzën e njëjtë.
Simetria qëndrore mund të jepet edhe me dy pika
reciprokisht simetrike.
Shembulli 2.: Vizato segment AB,zgjedh një pikë O që nuk shtrihet
në segmentin AB.Cakto pasqyrën A1B1 të segmentit AB
gjatë simetrisë me qendër O.
a)
B1
A B
S
A1
Segmenti A1B1 është pasqyra e segmentit
AB gjatë simetrisë me qendër O.
Gjatë simetrisë qendrore segmenti
pasqyra e segmentit është e barabartë
me segmentin e dhënë.
3. Cilat figura janë simetrike
qendrore?





1. 2.
3.
4.
5. 6.
Hëmmmm!


Recommended

Millosh Gjergj Nikolla
Millosh Gjergj NikollaMillosh Gjergj Nikolla
Millosh Gjergj NikollaVilma Kafexhiu
 
Letersia dhe artet e tjera
Letersia dhe artet e tjeraLetersia dhe artet e tjera
Letersia dhe artet e tjeraEGLI TAFA
 
Projekt ne guide turistike
Projekt ne guide turistikeProjekt ne guide turistike
Projekt ne guide turistikeAnisa 19
 
Zbatimi i matematikes ne gatim
Zbatimi i matematikes ne gatimZbatimi i matematikes ne gatim
Zbatimi i matematikes ne gatimira_123
 

More Related Content

What's hot

Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "
Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "
Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "Denis Lezo
 
Shnderrimet Gjeometrike
Shnderrimet GjeometrikeShnderrimet Gjeometrike
Shnderrimet GjeometrikeErgi Nushi
 
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmeProjekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmesidorelahalilaj113
 
Trekendeshat mat. 9.3
Trekendeshat mat. 9.3Trekendeshat mat. 9.3
Trekendeshat mat. 9.3Stiven Baci
 
Perqindja thyesa dhjetore-numri dhetor
Perqindja thyesa dhjetore-numri dhetorPerqindja thyesa dhjetore-numri dhetor
Perqindja thyesa dhjetore-numri dhetorTefik Rika
 
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONERENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONEEdlira Ekmekciu
 
Vepra Komedia Hyjnore. Dante Aligeri
Vepra Komedia Hyjnore. Dante AligeriVepra Komedia Hyjnore. Dante Aligeri
Vepra Komedia Hyjnore. Dante AligeriErgi Nushi
 
Letersia boterore e shekullit xx
Letersia boterore e shekullit xxLetersia boterore e shekullit xx
Letersia boterore e shekullit xxJozefKola
 
Historia e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesHistoria e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesXhuliana Haxhiu
 
Biologji tema fotosinteza
Biologji tema fotosintezaBiologji tema fotosinteza
Biologji tema fotosintezaOrgesaIbri
 
Letersia-12-TEST 2.docx
Letersia-12-TEST 2.docxLetersia-12-TEST 2.docx
Letersia-12-TEST 2.docxMeglisaHamati
 
Trupat gjeometrik
Trupat gjeometrikTrupat gjeometrik
Trupat gjeometrikEsmer Alda
 

What's hot (20)

Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "
Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "
Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "
 
Shnderrimet Gjeometrike
Shnderrimet GjeometrikeShnderrimet Gjeometrike
Shnderrimet Gjeometrike
 
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmeProjekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
 
Trekendeshat mat. 9.3
Trekendeshat mat. 9.3Trekendeshat mat. 9.3
Trekendeshat mat. 9.3
 
Qyteterimi ilir !!!!
Qyteterimi ilir !!!!Qyteterimi ilir !!!!
Qyteterimi ilir !!!!
 
Perqindja thyesa dhjetore-numri dhetor
Perqindja thyesa dhjetore-numri dhetorPerqindja thyesa dhjetore-numri dhetor
Perqindja thyesa dhjetore-numri dhetor
 
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONERENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
 
Shqiperia ne OKB
Shqiperia ne OKBShqiperia ne OKB
Shqiperia ne OKB
 
Vepra Komedia Hyjnore. Dante Aligeri
Vepra Komedia Hyjnore. Dante AligeriVepra Komedia Hyjnore. Dante Aligeri
Vepra Komedia Hyjnore. Dante Aligeri
 
Ngrohja globale
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
 
Letersia boterore e shekullit xx
Letersia boterore e shekullit xxLetersia boterore e shekullit xx
Letersia boterore e shekullit xx
 
Historia e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesHistoria e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikes
 
Bardha e temalit
Bardha e temalitBardha e temalit
Bardha e temalit
 
Biologji tema fotosinteza
Biologji tema fotosintezaBiologji tema fotosinteza
Biologji tema fotosinteza
 
Projekt Matematike
Projekt MatematikeProjekt Matematike
Projekt Matematike
 
Letersia-12-TEST 2.docx
Letersia-12-TEST 2.docxLetersia-12-TEST 2.docx
Letersia-12-TEST 2.docx
 
Ismail kadare
Ismail kadareIsmail kadare
Ismail kadare
 
Trupat gjeometrik
Trupat gjeometrikTrupat gjeometrik
Trupat gjeometrik
 
Metalet
MetaletMetalet
Metalet
 
Ndertimi i trurit
Ndertimi i truritNdertimi i trurit
Ndertimi i trurit
 

More from Ysni Ismaili

Kryengritja e razllovecit
Kryengritja e razllovecitKryengritja e razllovecit
Kryengritja e razllovecitYsni Ismaili
 
Krijimi i shtetit shqiptar
Krijimi i shtetit shqiptarKrijimi i shtetit shqiptar
Krijimi i shtetit shqiptarYsni Ismaili
 
петар илич чајковски
петар илич чајковскипетар илич чајковски
петар илич чајковскиYsni Ismaili
 
Rënia e shtetit romak
Rënia e shtetit romakRënia e shtetit romak
Rënia e shtetit romakYsni Ismaili
 
Shteti i frankëve
Shteti i frankëveShteti i frankëve
Shteti i frankëveYsni Ismaili
 
Paralelogrami, trapezi, rombi
Paralelogrami, trapezi, rombiParalelogrami, trapezi, rombi
Paralelogrami, trapezi, rombiYsni Ismaili
 
Properties of a parallelogram
Properties of a parallelogramProperties of a parallelogram
Properties of a parallelogramYsni Ismaili
 
Zgjerimi dhe thjeshtimi i thyesave 2
Zgjerimi dhe thjeshtimi i thyesave 2Zgjerimi dhe thjeshtimi i thyesave 2
Zgjerimi dhe thjeshtimi i thyesave 2Ysni Ismaili
 
Shumëzimi i numrave dhjetorë
Shumëzimi i numrave dhjetorëShumëzimi i numrave dhjetorë
Shumëzimi i numrave dhjetorëYsni Ismaili
 
Trapezi barakrahas
Trapezi barakrahasTrapezi barakrahas
Trapezi barakrahasYsni Ismaili
 
Llojet e paralelogrameve
Llojet e paralelogrameveLlojet e paralelogrameve
Llojet e paralelogrameveYsni Ismaili
 

More from Ysni Ismaili (15)

Unioni evropian
Unioni evropianUnioni evropian
Unioni evropian
 
Kryengritja e razllovecit
Kryengritja e razllovecitKryengritja e razllovecit
Kryengritja e razllovecit
 
Teorema e talesit
Teorema e talesitTeorema e talesit
Teorema e talesit
 
Krijimi i shtetit shqiptar
Krijimi i shtetit shqiptarKrijimi i shtetit shqiptar
Krijimi i shtetit shqiptar
 
Skënderbeu
SkënderbeuSkënderbeu
Skënderbeu
 
петар илич чајковски
петар илич чајковскипетар илич чајковски
петар илич чајковски
 
Rënia e shtetit romak
Rënia e shtetit romakRënia e shtetit romak
Rënia e shtetit romak
 
Shteti i frankëve
Shteti i frankëveShteti i frankëve
Shteti i frankëve
 
Paralelogrami, trapezi, rombi
Paralelogrami, trapezi, rombiParalelogrami, trapezi, rombi
Paralelogrami, trapezi, rombi
 
Properties of a parallelogram
Properties of a parallelogramProperties of a parallelogram
Properties of a parallelogram
 
Zgjerimi dhe thjeshtimi i thyesave 2
Zgjerimi dhe thjeshtimi i thyesave 2Zgjerimi dhe thjeshtimi i thyesave 2
Zgjerimi dhe thjeshtimi i thyesave 2
 
Shumëzimi i numrave dhjetorë
Shumëzimi i numrave dhjetorëShumëzimi i numrave dhjetorë
Shumëzimi i numrave dhjetorë
 
Trapezi barakrahas
Trapezi barakrahasTrapezi barakrahas
Trapezi barakrahas
 
Llojet e paralelogrameve
Llojet e paralelogrameveLlojet e paralelogrameve
Llojet e paralelogrameve
 
Delltoidi
DelltoidiDelltoidi
Delltoidi
 

Simetria qendrore

  • 1. E dim se pikat që shtrihen në drejtëzën e njëjtë janë kolineare. . . . A B C D . Cilat prej pikave A,B,C dhe D janë pika kolineare. Pra pikat A,B dhe C janë kolineare
  • 3. Shembulli 1: Janë dhënë dy pika A dhe O në rrafsh . Puno sipas veprimeve që vëren. A1 A O Pikat A,O dhe A1 shtrihen në drejtëzën e njëjtë.Kemi AO=OA1 Pika A1 është simetrike(pasqyrë) e pikës A në lidhje me pikën O. Vlen dhe e kundërta(?). Pikat A dhe A1 janë pika simetrike në lidhje me pikën O. Pika O quhet qendra e simetrisë Ky shoqërim është një pasqyrim e cila quhet simetria qendrore me qendër O. Simetria qendrore është dhënë nëse dihet qendra e saj.
  • 4. Vizato segmentin MN=6cm,pastaj cakto mesin e tij. 0 1 532 64 M • • N • O Vërejmë se MO=ON,pra pikat M dhe N janë simetrike në lidhje me pikën O. Pikat M,O dhe N shtrihen në drejtëzën e njëjtë. Simetria qëndrore mund të jepet edhe me dy pika reciprokisht simetrike.
  • 5. Shembulli 2.: Vizato segment AB,zgjedh një pikë O që nuk shtrihet në segmentin AB.Cakto pasqyrën A1B1 të segmentit AB gjatë simetrisë me qendër O. a) B1 A B S A1 Segmenti A1B1 është pasqyra e segmentit AB gjatë simetrisë me qendër O. Gjatë simetrisë qendrore segmenti pasqyra e segmentit është e barabartë me segmentin e dhënë.
  • 6. 3. Cilat figura janë simetrike qendrore?      1. 2. 3. 4. 5. 6. Hëmmmm! 
  • 7. Nëse ekziston pikë O në rrafsh që figura pasqyrohet në vetvete gjatë simetrisë qendrore me qendër në pikën O,atëherë thuhet se ajo figurë është simetrike qendrore ku pika O është qendër e simetrisë.
  • 8. C A B S B' C' A' Shembulli 4.Cakto simetrinë qendrore të trekëndëshit ABC. Zgjidhje: Vepro sipas animimeve.
  • 9. a) r rS O S' b) S O S' k k’ k k’ Shembulli 5.Cakto simetrin qendrore të vijës rrethore. Zgjidhje: Vepro sipas animimeve.
  • 10. N M LK S M' L' N' K' Shembulli 6.Cakto simetrin qendrore të katërkëndëshit ABCD. Zgjidhje: Vepro sipas animimeve.