Shumëzimi i numrave dhjetorë

Ysni Ismaili
Ysni IsmailiMidfielder at FK Pelister
SHUMËZIMI I NUMRAVE
DHJETORË
•
Të mbajë mend:
Numri
dhjetor shumëzohet
me
10 ashtu që presja
dhjetore e atij numri
zhvendoset për një
vend në anën e
djathtë.
Mbaj mend! Numri dhjetor shumezohet
me numer natyror ashtu si
shumezohen numrat
natyrore. Numri i dhjetoreve
te prodhimi eshte i
barabarte me numrin e
dhjetoreve te numri dhjetor.
• Dy numra dhjetorë shumëzohen ashtu sikurse
shumëzohen numrat Natyrore, kurse te
• prodhimi ndahen aq vende sa dhjetore Ka
dhjetore te urdhërohen Dy shumëzuesit së
bashku.
• ►Prodhimi i numrave dhjetorë dy nuk ndryshon
nese
• shumëzuesit i ndërrojnë vendet e tyre, dmth. Për
çfarëdo dy
• numra dhjetor një vlen dhe opinione nga
redaktorët b:
• a ⋅ b = b ⋅ një (komutative vetia).
• Prodhimi i numrave dhjetore nuk varet prej
menyres se grupimit te shumezuesve, dmth. per
• cfaredo numra dhjetore a, b dhe c vlen:
• a ⋅ (b ⋅ c) = (a ⋅ b) ⋅ c (vetia asociative).
• Per cfarë do numra dhjetorë a, b dhe c vlen: (a +
b) ⋅ c = a ⋅ c + b ⋅ c; c ⋅ (a + b) = c ⋅ a + c ⋅ b
• (vetia e shpërndarjes).
•Per cfarëdo numër
natyror vlen: a ⋅ 0 = 0 ⋅ a
= 0; a ⋅ 1 = 1 ⋅ a = a.
• Duhet të dish!
• Të njehsosh prodhim të numrit dhjetor
• me njësi dekade.
• Të njehsosh prodhim të numrit dhjetor
• me numër natyror.
• Të njehsosh prodhim të numrit dhjetor
• me numër dhjetor.
• T'i zbatosh vetitë e shumëzimit.
Detyra
• Njehso:
• 0,748 ⋅ 10 = 7.48
• 10 ⋅ 9,4 =94
• 3,6 ⋅ 100 =360
• 100 ⋅ 10,006 =1000.6
• 0,2 ⋅ 1 000 =200
Detyra
• Njehso vlerën e shprehjeve:
• 2,4 ⋅ 12 + 6 ⋅ 5,412 - 16 =172.3376
• 0,004 ⋅ 25 + 6,1 ⋅ 10 + 5 =67
Detyra
• 6,405 ⋅ 7 = 44.835
• 315,002 ⋅ 12 = 3780.024
• 0,0063 ⋅ 3 = 0.0189
Njehso
• a) 4,286 ⋅ 100 = 428.6
• b) 8000 ⋅ 0,03 = 240
• c) 3,7 ⋅ 7 = 25.9
• d) 6 ⋅ 2,005 = 12.03
• e) 9,6 ⋅ 3,01 = 28.896
• f) 0,004 ⋅ 6,03 =0.02412
Punoi: Ysni Ismaili
Manastir
1 of 11

Recommended

Teoremat e rrethitTeoremat e rrethit
Teoremat e rrethitTeutë Domi
2.6K views7 slides
Funksione matematikoreFunksione matematikore
Funksione matematikoreKlea Vyshka
45.2K views16 slides
SyprinaSyprina
SyprinaAdelina Fejzulla
12.4K views12 slides
DramatikaDramatika
DramatikaMegi Braka
12.6K views11 slides
FunksioniFunksioni
Funksionikoralda
44.7K views4 slides

More Related Content

What's hot(20)

Prodhimi i energjiseProdhimi i energjise
Prodhimi i energjise
roberto172323K views
Presentation kubi, kuboidi,prizmi Presentation kubi, kuboidi,prizmi
Presentation kubi, kuboidi,prizmi
zenel hajdini60.6K views
provimi i lirimit 2018 matematikeprovimi i lirimit 2018 matematike
provimi i lirimit 2018 matematike
aulenc gjini53K views
Visual basic leksionet e miaVisual basic leksionet e mia
Visual basic leksionet e mia
Markelian Laho11.3K views
matematika projektmatematika projekt
matematika projekt
Facebook62.6K views
Derivati dhe zbatimet Derivati dhe zbatimet
Derivati dhe zbatimet
#MesueseAurela Elezaj12.8K views
Plan biznesiPlan biznesi
Plan biznesi
Enea Jahollari45.4K views
Trekendeshi  Hysen DokoTrekendeshi  Hysen Doko
Trekendeshi Hysen Doko
Hysen Doko3K views
Veriu i shqiperiseVeriu i shqiperise
Veriu i shqiperise
#MesueseAurela Elezaj26.9K views
funksioni funksioni
funksioni
koralda21.9K views
Projekt MatematikeProjekt Matematike
Projekt Matematike
S Gashi55.7K views
Syprina e paralelogramitSyprina e paralelogramit
Syprina e paralelogramit
Adelina Fejzulla34.6K views
Zgjerimi dhe thjeshtimi i thyesave 2Zgjerimi dhe thjeshtimi i thyesave 2
Zgjerimi dhe thjeshtimi i thyesave 2
Ysni Ismaili10K views
Syprina e trekëndëshitSyprina e trekëndëshit
Syprina e trekëndëshit
Adelina Fejzulla116.6K views
Funksionet ne jeten e perditshmeFunksionet ne jeten e perditshme
Funksionet ne jeten e perditshme
matildad9329.9K views
Mjedisi yne-lokalMjedisi yne-lokal
Mjedisi yne-lokal
olinuhi22.5K views
iliada analize , Analize e Iliadesiliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliades
ssuseree34b8105.8K views

More from Ysni Ismaili

Unioni evropianUnioni evropian
Unioni evropianYsni Ismaili
685 views2 slides
Teorema e talesitTeorema e talesit
Teorema e talesitYsni Ismaili
2.6K views16 slides
SkënderbeuSkënderbeu
SkënderbeuYsni Ismaili
1.8K views26 slides

More from Ysni Ismaili(14)

Unioni evropianUnioni evropian
Unioni evropian
Ysni Ismaili685 views
Kryengritja e razllovecitKryengritja e razllovecit
Kryengritja e razllovecit
Ysni Ismaili929 views
Teorema e talesitTeorema e talesit
Teorema e talesit
Ysni Ismaili2.6K views
Krijimi i shtetit shqiptarKrijimi i shtetit shqiptar
Krijimi i shtetit shqiptar
Ysni Ismaili3.7K views
SkënderbeuSkënderbeu
Skënderbeu
Ysni Ismaili1.8K views
Rënia e shtetit romakRënia e shtetit romak
Rënia e shtetit romak
Ysni Ismaili1.2K views
Shteti i frankëveShteti i frankëve
Shteti i frankëve
Ysni Ismaili5.4K views
Paralelogrami, trapezi, rombiParalelogrami, trapezi, rombi
Paralelogrami, trapezi, rombi
Ysni Ismaili14.4K views
Properties of a parallelogramProperties of a parallelogram
Properties of a parallelogram
Ysni Ismaili11.7K views
Simetria qendroreSimetria qendrore
Simetria qendrore
Ysni Ismaili8.6K views
Trapezi barakrahasTrapezi barakrahas
Trapezi barakrahas
Ysni Ismaili3.7K views
Llojet e paralelogrameveLlojet e paralelogrameve
Llojet e paralelogrameve
Ysni Ismaili2.4K views
DelltoidiDelltoidi
Delltoidi
Ysni Ismaili771 views

Shumëzimi i numrave dhjetorë

 • 2. • Të mbajë mend: Numri dhjetor shumëzohet me 10 ashtu që presja dhjetore e atij numri zhvendoset për një vend në anën e djathtë. Mbaj mend! Numri dhjetor shumezohet me numer natyror ashtu si shumezohen numrat natyrore. Numri i dhjetoreve te prodhimi eshte i barabarte me numrin e dhjetoreve te numri dhjetor.
 • 3. • Dy numra dhjetorë shumëzohen ashtu sikurse shumëzohen numrat Natyrore, kurse te • prodhimi ndahen aq vende sa dhjetore Ka dhjetore te urdhërohen Dy shumëzuesit së bashku. • ►Prodhimi i numrave dhjetorë dy nuk ndryshon nese • shumëzuesit i ndërrojnë vendet e tyre, dmth. Për çfarëdo dy • numra dhjetor një vlen dhe opinione nga redaktorët b: • a ⋅ b = b ⋅ një (komutative vetia).
 • 4. • Prodhimi i numrave dhjetore nuk varet prej menyres se grupimit te shumezuesve, dmth. per • cfaredo numra dhjetore a, b dhe c vlen: • a ⋅ (b ⋅ c) = (a ⋅ b) ⋅ c (vetia asociative). • Per cfarë do numra dhjetorë a, b dhe c vlen: (a + b) ⋅ c = a ⋅ c + b ⋅ c; c ⋅ (a + b) = c ⋅ a + c ⋅ b • (vetia e shpërndarjes).
 • 5. •Per cfarëdo numër natyror vlen: a ⋅ 0 = 0 ⋅ a = 0; a ⋅ 1 = 1 ⋅ a = a.
 • 6. • Duhet të dish! • Të njehsosh prodhim të numrit dhjetor • me njësi dekade. • Të njehsosh prodhim të numrit dhjetor • me numër natyror. • Të njehsosh prodhim të numrit dhjetor • me numër dhjetor. • T'i zbatosh vetitë e shumëzimit.
 • 7. Detyra • Njehso: • 0,748 ⋅ 10 = 7.48 • 10 ⋅ 9,4 =94 • 3,6 ⋅ 100 =360 • 100 ⋅ 10,006 =1000.6 • 0,2 ⋅ 1 000 =200
 • 8. Detyra • Njehso vlerën e shprehjeve: • 2,4 ⋅ 12 + 6 ⋅ 5,412 - 16 =172.3376 • 0,004 ⋅ 25 + 6,1 ⋅ 10 + 5 =67
 • 9. Detyra • 6,405 ⋅ 7 = 44.835 • 315,002 ⋅ 12 = 3780.024 • 0,0063 ⋅ 3 = 0.0189
 • 10. Njehso • a) 4,286 ⋅ 100 = 428.6 • b) 8000 ⋅ 0,03 = 240 • c) 3,7 ⋅ 7 = 25.9 • d) 6 ⋅ 2,005 = 12.03 • e) 9,6 ⋅ 3,01 = 28.896 • f) 0,004 ⋅ 6,03 =0.02412