Rënia e shtetit romak

Ysni Ismaili
Ysni IsmailiMidfielder at FK Pelister
RËNIA E SHTETIT ROMAK
Shkaqe të brendshme dhe të jashtme
• Me kalimin e kohës, shteti romak gjithnjë e më tepër
• dobësohej. Fshatarët e pakënaqur dhe robërit
vazhdimisht
• janë ngritur në kryengritje. Ushtarët nuk kanë marrë
paga
• të rregullta dhe humbën interes për të luftuar.
Ekonomia
• dobësohej, ndërkaq prodhimtaria u zvogëlua shumë.
• Në shekullin e katërt dhe të pestë, shteti romak fi lloi
• të sulmohet nga fi set Hunë dhe Germanë.
Hunët kanë depërtuar nga Azia në Evropë në gjysmën
e dytë të shekullit të katërt. Nën udhëheqjen e Atilës,
gjatë shekullit të pestë kanë formuar shtet të fuqishëm me
qendër në Panoni. Prej andej kanë sulmuar territoret e
shtetit romak. Sulmet e tyre kanë pasur karakter plaçkitës.
Më të ashpër kanë qenë sulmet e fi seve gjermane
Vandalë dhe Vizigotë. Vizigotët kanë pushtuar dhe
plaçkitur qytetin e Romës gjatë vitit 410, ndërkaq të njëjtën
e kanë bërë edhe Vandalët në vitin 455.
Ndarja e shtetit
• Shteti romak nuk ka pasur forcë të mbrohet
nga
• sulmet e popujve barbarë.
• Gjatë vitit 395, shteti romak ka qenë i ndarë
në dy
• pjesë: Perandoria Romake Perëndimore, me
qendërnë Romë dhe Perandoria Romake
Lindore me qendër
• në Konstantinopol (Stambolli i sotëm).
Fortesë romake në GjermaniUshtar romak
gjatë kohës së
mbretërisë së
vonshme.
• Dy pjesët e shtetit romak asnjëherë nuk u
bashkuan
• më. Më vonë Perandoria Romake Lindore mori
emrin
• Bizant. Ai do të ekzistojë edhe 1 000 vjet, deri
në fund të
• shekullit pesëmbëdhjetë. Maqedonia mbeti
në përbërjen e
• Perandorisë Romake Lindore
Rënia e Perandorisë
Romake Perëndimore
• Perandoria Romake Perëndimore ka qenë e
• ekspozuar ndaj sulmeve të shpeshta të popujve barbarë.
• Trazirat dhe kryengritjet e popujve të nënshtruar kanë qenë
• të shumta. Prandaj mbretëria shpesh u shkatërrua. Gjatë
• vitit 476, një nga udhëheqësit e fi seve gjermane rrëzoi
• nga pushteti sunduesin e fundit romak, mbretin Romul
• Augustul. Ky vit konsiderohet si fundi i Perandorisë
• Romake Perëndimore. Kjo konsiderohet edhe si fundi
• i historisë të shekullit të vjetër në Evropë dhe fi llimi i
• mesjetës.
Atila, udhëheqës u
Hunëve
•Punoi: Ysni
Ismaili VI-5
•
1 of 9

Recommended

Perandoria romakePerandoria romake
Perandoria romakeEGLI TAFA
2.1K views13 slides
Roma e vjeterRoma e vjeter
Roma e vjeterEdlira Ekmekciu
4.7K views14 slides
Dyndjet barbareDyndjet barbare
Dyndjet barbareGencRashiti
12.5K views13 slides
Presentation1Presentation1
Presentation1Lo Ri
3.6K views23 slides
Perandoria bizantinePerandoria bizantine
Perandoria bizantineEGLI TAFA
4.6K views93 slides

More Related Content

What's hot(20)

perendoria romake.perendoria romake.
perendoria romake.
Er Is14.8K views
Bota antike GREKE dhe ROMAKEBota antike GREKE dhe ROMAKE
Bota antike GREKE dhe ROMAKE
Altin Emiri24.8K views
Favio Vreka Athina dhe Sparta Favio Vreka Athina dhe Sparta
Favio Vreka Athina dhe Sparta
lira kuca6.3K views
"Greqia e lashte" Projekt Historie"Greqia e lashte" Projekt Historie
"Greqia e lashte" Projekt Historie
Matilda Gremi23K views
Projekt avProjekt av
Projekt av
Sara Goxha15.3K views
HistoriHistori
Histori
Edo Na934 views
Sparta - Andi Metaliaj  Sparta - Andi Metaliaj
Sparta - Andi Metaliaj
Andi Metaliaj1.5K views
Miti i romes se treteMiti i romes se trete
Miti i romes se trete
Xhejni Melonashi700 views
Greqia e lashteGreqia e lashte
Greqia e lashte
Lahe Isufaj37.5K views
HISTORIA X  HISTORIA X
HISTORIA X
#MesueseAurela Elezaj38.1K views
Histori 6Histori 6
Histori 6
bardhikrenar1.1K views
GreqiaGreqia
Greqia
Edlira Ekmekciu1.5K views
Historia e se Drejtes 7-1Historia e se Drejtes 7-1
Historia e se Drejtes 7-1
Ferdi Nuredini2K views
SHQIPTARET NE PERANDORINE BIZANTINESHQIPTARET NE PERANDORINE BIZANTINE
SHQIPTARET NE PERANDORINE BIZANTINE
Xhoana Pepa15.5K views

More from Ysni Ismaili

Unioni evropianUnioni evropian
Unioni evropianYsni Ismaili
685 views2 slides
Teorema e talesitTeorema e talesit
Teorema e talesitYsni Ismaili
2.6K views16 slides
SkënderbeuSkënderbeu
SkënderbeuYsni Ismaili
1.8K views26 slides

More from Ysni Ismaili(15)

Unioni evropianUnioni evropian
Unioni evropian
Ysni Ismaili685 views
Kryengritja e razllovecitKryengritja e razllovecit
Kryengritja e razllovecit
Ysni Ismaili929 views
Teorema e talesitTeorema e talesit
Teorema e talesit
Ysni Ismaili2.6K views
Krijimi i shtetit shqiptarKrijimi i shtetit shqiptar
Krijimi i shtetit shqiptar
Ysni Ismaili3.7K views
SkënderbeuSkënderbeu
Skënderbeu
Ysni Ismaili1.8K views
Shteti i frankëveShteti i frankëve
Shteti i frankëve
Ysni Ismaili5.4K views
Paralelogrami, trapezi, rombiParalelogrami, trapezi, rombi
Paralelogrami, trapezi, rombi
Ysni Ismaili14.4K views
Properties of a parallelogramProperties of a parallelogram
Properties of a parallelogram
Ysni Ismaili11.7K views
Zgjerimi dhe thjeshtimi i thyesave 2Zgjerimi dhe thjeshtimi i thyesave 2
Zgjerimi dhe thjeshtimi i thyesave 2
Ysni Ismaili10K views
Simetria qendroreSimetria qendrore
Simetria qendrore
Ysni Ismaili8.6K views
Shumëzimi i numrave dhjetorëShumëzimi i numrave dhjetorë
Shumëzimi i numrave dhjetorë
Ysni Ismaili17.1K views
Trapezi barakrahasTrapezi barakrahas
Trapezi barakrahas
Ysni Ismaili3.7K views
Llojet e paralelogrameveLlojet e paralelogrameve
Llojet e paralelogrameve
Ysni Ismaili2.4K views
DelltoidiDelltoidi
Delltoidi
Ysni Ismaili771 views

Rënia e shtetit romak

  • 2. Shkaqe të brendshme dhe të jashtme • Me kalimin e kohës, shteti romak gjithnjë e më tepër • dobësohej. Fshatarët e pakënaqur dhe robërit vazhdimisht • janë ngritur në kryengritje. Ushtarët nuk kanë marrë paga • të rregullta dhe humbën interes për të luftuar. Ekonomia • dobësohej, ndërkaq prodhimtaria u zvogëlua shumë. • Në shekullin e katërt dhe të pestë, shteti romak fi lloi • të sulmohet nga fi set Hunë dhe Germanë.
  • 3. Hunët kanë depërtuar nga Azia në Evropë në gjysmën e dytë të shekullit të katërt. Nën udhëheqjen e Atilës, gjatë shekullit të pestë kanë formuar shtet të fuqishëm me qendër në Panoni. Prej andej kanë sulmuar territoret e shtetit romak. Sulmet e tyre kanë pasur karakter plaçkitës. Më të ashpër kanë qenë sulmet e fi seve gjermane Vandalë dhe Vizigotë. Vizigotët kanë pushtuar dhe plaçkitur qytetin e Romës gjatë vitit 410, ndërkaq të njëjtën e kanë bërë edhe Vandalët në vitin 455.
  • 4. Ndarja e shtetit • Shteti romak nuk ka pasur forcë të mbrohet nga • sulmet e popujve barbarë. • Gjatë vitit 395, shteti romak ka qenë i ndarë në dy • pjesë: Perandoria Romake Perëndimore, me qendërnë Romë dhe Perandoria Romake Lindore me qendër • në Konstantinopol (Stambolli i sotëm).
  • 5. Fortesë romake në GjermaniUshtar romak gjatë kohës së mbretërisë së vonshme.
  • 6. • Dy pjesët e shtetit romak asnjëherë nuk u bashkuan • më. Më vonë Perandoria Romake Lindore mori emrin • Bizant. Ai do të ekzistojë edhe 1 000 vjet, deri në fund të • shekullit pesëmbëdhjetë. Maqedonia mbeti në përbërjen e • Perandorisë Romake Lindore
  • 7. Rënia e Perandorisë Romake Perëndimore • Perandoria Romake Perëndimore ka qenë e • ekspozuar ndaj sulmeve të shpeshta të popujve barbarë. • Trazirat dhe kryengritjet e popujve të nënshtruar kanë qenë • të shumta. Prandaj mbretëria shpesh u shkatërrua. Gjatë • vitit 476, një nga udhëheqësit e fi seve gjermane rrëzoi • nga pushteti sunduesin e fundit romak, mbretin Romul • Augustul. Ky vit konsiderohet si fundi i Perandorisë • Romake Perëndimore. Kjo konsiderohet edhe si fundi • i historisë të shekullit të vjetër në Evropë dhe fi llimi i • mesjetës.