Krijimi i shtetit shqiptar

Ysni Ismaili
Ysni IsmailiMidfielder at FK Pelister
Krijimi i shtetit shqiptar
 Kryengritja u zhvillua gjithashtu në kushtet kur
Perandoria Osmane po kalonte një krizë të rëndë që po
e çonte atë drejt fundit, kur ajo ishte në luftë me
Italinë (për Tripolin) dhe kur brenda saj kishte
shpërthyer konflikti politik midis xhonturqve dhe
opozitës liberale. Këto ishin rrethana lehtësuese për
shpërthimin e kryengritjes dhe për suksesin e
saj. Megjithëse kryengritja arriti suksese të mëdha,
nuk u arrit të mënjanoheshin mosmarrëveshjet në
udhëheqjen e saj. Disa nga krerët shqiptarë filluan të
anojnë drejt kërkesave më të moderuara, që nuk
ndihmonin zgjidhjen e çështjes shqiptare. Në këto
qëndrime ndikuan edhe veprimet përçarëse të
përkrahësve të xhonturqve dhe të agjenturës serbe te
disa prej krerëve shqiptarë
Negociatat shqiptaro-
osmane
. Megjithatë, në qoftë se qeveria turke do ta zbatonte
tërësisht atë, kjo marrëveshje do t’i hapte rrugën
zgjidhjes së çështjes shqiptare.
Kryengritja pati edhe dobësi të karakterit organizativ
Megjithatë, Hasan Prishtina, që ishte ithtar i programit
radikal të lëvizjes, shpresonte se pikat e përfshira në
marrëveshjen e arritur me qeverinë osmane më 18 gusht do
të shënonin “hape të mëdha ka indipendenca e jonë”.
Nikollë Ivanaj shkruante në ato ditë: “Të gjithë janë
besnikë të idealit të pavarësisë, por arsyetimi ju thotë se
për momentin e tashëm duhet të moderojnë kërkesat në
mënyrë që të bëhen të realizueshme”.
Pranimi nga shqiptarët i marrëveshjes shqiptaro-turke të
18 gushtit 1912 ishte në thelb një kompromis i
pashmangshëm, një lëshim i detyruar, i imponuar kryesisht
nga rrethanat ndërkombëtare.
 Kryengritja e vitit 1912 ishte e përgjithshme, u
shtri në mbarë vendin, në Kosovë, në Shqipërinë e
Mesme dhe në atë të Jugut, ku prej kohësh
vepronin çetat e armatosura. Megjithatë, forca e
veprimeve të saj luftarake nuk ishte kudo e
njëjtë. Çlirimi i qyteteve, që ishte një sukses i
madh i saj dhe mund të çonte në çlirimin e gjithë
Shqipërisë, nuk u shoqërua, përveç disa rasteve,
me likuidimin e administratës osmane dhe me
vendosjen e një administrate të re shqiptare. Disa
masa, si lirimi i të burgosurve a dëbimi i
funksionarëve të veçuar, qenë të pamjaftueshme
për t’ia arritur këtij qëllimi. Këtë detyrë të
vendosjes së pushtetit të shqiptarëve në vend të
atij osman, që do të ishte një garanci për zbatimin
e marrëveshjes së pranuar nga Porta e Lartë,
udhëheqja e kryengritjes nuk e shtroi fare për
zgjidhje.
 Kryengritja e vitit 1912 ishte
e përgjithshme, u shtri në
mbarë vendin, në Kosovë, në
Shqipërinë e Mesme dhe në atë
të Jugut, ku prej kohësh
vepronin çetat e armatosura.
Megjithatë, forca e veprimeve
të saj luftarake nuk ishte kudo
e njëjtë. Ajo qe më e fuqishme
në vilajetin e Kosovës,
krahasuar me territoret e tri
vilajeteve të tjera (të
Shkodrës, të Manastirit e të
Janinës). Përveç kësaj, nuk pati
një bashkërendim në kohë të
veprimeve luftarake, të cilat
në viset e tjera, sidomos në
Jug, filluan më vonë se në
Kosovë.
Deklerata për
pavarsinë e
Shqipërisë
 Populli shqiptar është pasardhës i Ilirëve dhe është
autokton në trojet e veta etnike dhe nuk është i
ardhur ashtu siç janë të ardhur fqinjët tonë shovinist
në trevat e Gadishullit Ballkanik,gjithëashtu populli
shqiptar dallon krejtësisht prej fqinjëve të vet
shovinist si në aspektin kulturor,gjuhësor,e atë
kombëtar.Kryengritjet e vazhdueshme dhe heroike të
popullit shqiptarë që i paraprinë Pavarësisë së
Shqipërisë,kundër sundimtarëve shekullorë të
Perandorisë Osmane,dhe kundër politikës së vjetër të
fqinjëve tonë shovinist,mbartë me vehte vullnetin e
pamohueshëm të popullit shqiptarë dhe të periudhave
historike kombëtare siç ishin Lidhja Shqiptare e
Prizrenit.
 Lidhja PejësKongresi i Manastirit,dhe
kryengritjet e vazhdueshme antiosmane të
viteve 1910 dhe 1911,të cilat pasuan me
kryengritjen e Përgjithshme Shqiptare të vitit
1912.Kjo kryengritje përfshiu mbarë hapsirën
e shtresës së popullit shqiptar,për liri dhe
pavarësi kombëtare.Shpallja e Pavarësisë së
Shqipërisë nga Kuvendi i Vlorës,më 28 Nëntor
të vitit 1912,ishte një akt me rëndësi jetike
për popullin shqiptar.Ajo nga njëra anë,mbylli
një epokë të tërë luftërash e përpjekjesh
shekullore për të larguar përfundimisht
sundimin e huaj,për të ruajtur tërësinë
territoriale të atdheut e për të formuar
shtetin e lirë kombëtar shqiptar duke
kurorëzuar veprën madhore të Rilindjes.
Dhe nga ana tjetër hapi një
epokë të re,një epokë luftërash
e përpjekjesh të tjera për ta
mbrojtur pavarësinë e fituar nga
rreziqet e jashtme dhe të
brendshme,për të siguruar
bashkimin kombëtar të gjymtuar
rëndë dhe për të vendosur
rendin demokratik.Ngritja e
flamurit kombëtar në Vlorë
përfaqësonte fitoren e
përbashkët të të gjitha trojeve
etnike shqiptare.Kuvendi i Vlorës
e shpalli pavarësinë në emër të
të gjithë shqiptarëve,të të
gjitha trevave shqiptare që i
dërguan përfaqësuesit e tyre në
 Edhe qeveria e Ismail Qemalit doli në
rafshin ndërkombëtar si përfaqësuese e
gjithë popullsisë shqiptare, dhe e gjithë
tokave shqiptare,edhe pse një pjesë e tyre
ishin pushtuar nga ushtritë shoviniste
ballkanike.Me aktin e 28 Nëntorit të vitit
1912,sanksionohej e drejta e pamohueshme
historike e kombit shqiptar për të qenë i
bashkuar,i lirë e i pavarur në trojet e veta
etnike, krahas popujve të tjerë të
Gadishullit Ballkanik.Kjo ishte një e drejtë
që buronte nga qenia e tij si popull me
gjuhën,me kulturën,me individualitetin e me
historinë e vet,e drejtë e fituar me mundime
e sakrifica të panumërta në llogoret e
luftës,e drejtë që i takonte për ndihmesën e
 Ajo nga njëra anë,mbylli një epokë të tërë
luftërash e përpjekjesh shekullore për të
larguar përfundimisht sundimin e huaj,për të
ruajtur tërësinë territoriale të atdheut e për
të formuar shtetin e lirë kombëtar shqiptar
duke kurorëzuar veprën madhore të
Rilindjes.Dhe nga ana tjetër hapi një epokë të
re,një epokë luftërash e përpjekjesh të tjera
për ta mbrojtur pavarësinë e fituar nga
rreziqet e jashtme dhe të brendshme,për të
siguruar bashkimin kombëtar të gjymtuar
rëndë dhe për të vendosur rendin
demokratik.Ngritja e flamurit kombëtar në
Vlorë përfaqësonte fitoren e përbashkët të të
gjitha trojeve etnike shqiptare.Kuvendi i
Vlorës e shpalli pavarësinë në emër të të
gjithë shqiptarëve,të të gjitha trevave
shqiptare që i dërguan përfaqësuesit e tyre në
Edhe qeveria e Ismail Qemalit doli në rafshin
ndërkombëtar si përfaqësuese e gjithë popullsisë
shqiptare, dhe e gjithë tokave shqiptare,edhe pse një
pjesë e tyre ishin pushtuar nga ushtritë shoviniste
ballkanike.Me aktin e 28 Nëntorit të vitit
1912,sanksionohej e drejta e pamohueshme historike e
kombit shqiptar për të qenë i bashkuar,i lirë e i pavarur
në trojet e veta etnike, krahas popujve të tjerë të
Gadishullit Ballkanik.Kjo ishte një e drejtë që buronte nga
qenia e tij si popull me gjuhën,me kulturën,me
individualitetin e me historinë e vet,e drejtë e fituar me
mundime e sakrifica të panumërta në llogoret e luftës,e
drejtë që i takonte për ndihmesën e vyer në dëbimin nga
Ballkani të sunduesve të huaj osmanë.
Krijimi i shtetit shqiptar
Punoi: Ysni
Ismaili VIII-5
1 of 13

Recommended

Krijimi i shtetit Shqipëtar by
Krijimi i shtetit ShqipëtarKrijimi i shtetit Shqipëtar
Krijimi i shtetit ShqipëtarBesjona Jusufi
5.8K views8 slides
Projekt histori by
Projekt historiProjekt histori
Projekt historijola cenollari
12.7K views16 slides
Holokausti by
HolokaustiHolokausti
HolokaustiKlarisa Klara
6.8K views14 slides
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi by
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiNdikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiFlavioHabilaj
67K views5 slides
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore by
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreXheni Marku
109.9K views9 slides
Projekt histori by
Projekt historiProjekt histori
Projekt historiAdi Hoxha
13.1K views16 slides

More Related Content

What's hot

Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre by
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyreHumanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyreExhitah Vasija
55.2K views3 slides
Lexim Jashtë klase: "Prici i vogel" by
Lexim Jashtë klase:  "Prici i vogel"Lexim Jashtë klase:  "Prici i vogel"
Lexim Jashtë klase: "Prici i vogel"#MesueseAurela Elezaj
60.7K views9 slides
Rilindja Kombetare Shqiptare by
Rilindja Kombetare ShqiptareRilindja Kombetare Shqiptare
Rilindja Kombetare ShqiptareOlsi Sita
51.5K views61 slides
Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptare by
Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptareNdikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptare
Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptareExhitah Vasija
94.7K views8 slides
Ngrohja globale by
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globaleKristjana Llolli
51.3K views8 slides
Arsimi ne kohen e komunizmit by
Arsimi ne kohen e komunizmitArsimi ne kohen e komunizmit
Arsimi ne kohen e komunizmit#MesueseAurela Elezaj
27.1K views10 slides

What's hot(20)

Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre by Exhitah Vasija
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyreHumanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Exhitah Vasija55.2K views
Rilindja Kombetare Shqiptare by Olsi Sita
Rilindja Kombetare ShqiptareRilindja Kombetare Shqiptare
Rilindja Kombetare Shqiptare
Olsi Sita51.5K views
Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptare by Exhitah Vasija
Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptareNdikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptare
Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptare
Exhitah Vasija94.7K views
Projekt gjeografie klasa 9 by S Gashi
Projekt gjeografie klasa 9Projekt gjeografie klasa 9
Projekt gjeografie klasa 9
S Gashi22.9K views
Monarket e ndricuar by AdoraHallunej
Monarket e ndricuarMonarket e ndricuar
Monarket e ndricuar
AdoraHallunej14.5K views
shkrimtaret e brezit te humbur by FialdoMema
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humbur
FialdoMema47K views
Te drejtat e njeriut by Donart Geci
Te drejtat e njeriutTe drejtat e njeriut
Te drejtat e njeriut
Donart Geci63.9K views
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore by Mirsad
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore
Mirsad114.1K views
Shqiperia by koralda
ShqiperiaShqiperia
Shqiperia
koralda19.2K views
Jeronim De Rada by Muki Huduti
Jeronim De RadaJeronim De Rada
Jeronim De Rada
Muki Huduti12.4K views
Gazeta e shkolles by Mirsad - New
Gazeta e shkolles Gazeta e shkolles
Gazeta e shkolles
Mirsad - New9.9K views
Shqipëria në Luftën e Parë Botërore by Shkollë
Shqipëria në Luftën e Parë BotëroreShqipëria në Luftën e Parë Botërore
Shqipëria në Luftën e Parë Botërore
Shkollë2.6K views
Lufterat Boterore by Denis Lezo
Lufterat BoteroreLufterat Boterore
Lufterat Boterore
Denis Lezo25.6K views

Similar to Krijimi i shtetit shqiptar

100 vjetori i Pavarsis by
100 vjetori i Pavarsis100 vjetori i Pavarsis
100 vjetori i PavarsisDaniel Duro
854 views31 slides
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912) by
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)Kristjana Duni
74.4K views71 slides
Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë by
Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë
Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë Diana Lamaj
4.1K views20 slides
Shpallja e pavartesis skenderbeus by
Shpallja e pavartesis skenderbeusShpallja e pavartesis skenderbeus
Shpallja e pavartesis skenderbeusKlodjan Hoxha
700 views18 slides
Ngjarjet me te Rendesishme Historik by
Ngjarjet me te Rendesishme HistorikNgjarjet me te Rendesishme Historik
Ngjarjet me te Rendesishme HistorikTea Sulo
5.4K views31 slides
Pavarësia dhe zgjerimi ne shba by
Pavarësia dhe zgjerimi ne shbaPavarësia dhe zgjerimi ne shba
Pavarësia dhe zgjerimi ne shbaAdrian Sula
139 views4 slides

Similar to Krijimi i shtetit shqiptar(14)

100 vjetori i Pavarsis by Daniel Duro
100 vjetori i Pavarsis100 vjetori i Pavarsis
100 vjetori i Pavarsis
Daniel Duro854 views
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912) by Kristjana Duni
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Kristjana Duni74.4K views
Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë by Diana Lamaj
Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë
Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë
Diana Lamaj4.1K views
Shpallja e pavartesis skenderbeus by Klodjan Hoxha
Shpallja e pavartesis skenderbeusShpallja e pavartesis skenderbeus
Shpallja e pavartesis skenderbeus
Klodjan Hoxha700 views
Ngjarjet me te Rendesishme Historik by Tea Sulo
Ngjarjet me te Rendesishme HistorikNgjarjet me te Rendesishme Historik
Ngjarjet me te Rendesishme Historik
Tea Sulo5.4K views
Pavarësia dhe zgjerimi ne shba by Adrian Sula
Pavarësia dhe zgjerimi ne shbaPavarësia dhe zgjerimi ne shba
Pavarësia dhe zgjerimi ne shba
Adrian Sula139 views
PROJEKT"HISTORI" by fisnik baliu
PROJEKT"HISTORI" PROJEKT"HISTORI"
PROJEKT"HISTORI"
fisnik baliu7.8K views
Shpallja e Pavarësisë në Vorë më 28 by Adelina Dani
Shpallja e Pavarësisë në Vorë  më 28Shpallja e Pavarësisë në Vorë  më 28
Shpallja e Pavarësisë në Vorë më 28
Adelina Dani8.2K views
GëZuar Festa Shqiptarë Kudo Që Jemi by Elldini-Upfiek
GëZuar Festa Shqiptarë Kudo Që JemiGëZuar Festa Shqiptarë Kudo Që Jemi
GëZuar Festa Shqiptarë Kudo Që Jemi
Elldini-Upfiek1.5K views
100-VJET-PAVARSI.pptx by BesimFetahu
100-VJET-PAVARSI.pptx100-VJET-PAVARSI.pptx
100-VJET-PAVARSI.pptx
BesimFetahu19 views
Rilindasit kombetare qe luftuan me pushke by Merkur Sinani
Rilindasit kombetare qe luftuan me pushkeRilindasit kombetare qe luftuan me pushke
Rilindasit kombetare qe luftuan me pushke
Merkur Sinani4.5K views
Levizjet nacionaliste ne ballkan by Arlinda
Levizjet nacionaliste ne ballkanLevizjet nacionaliste ne ballkan
Levizjet nacionaliste ne ballkan
Arlinda 7.2K views
sistemi komunzmit vs demokrati by anteasela
sistemi komunzmit vs demokratisistemi komunzmit vs demokrati
sistemi komunzmit vs demokrati
anteasela103 views
Academe 2012 Vol 1 No 1 by Fatos Tarifa
Academe 2012 Vol 1 No 1Academe 2012 Vol 1 No 1
Academe 2012 Vol 1 No 1
Fatos Tarifa381 views

More from Ysni Ismaili

Unioni evropian by
Unioni evropianUnioni evropian
Unioni evropianYsni Ismaili
685 views2 slides
Kryengritja e razllovecit by
Kryengritja e razllovecitKryengritja e razllovecit
Kryengritja e razllovecitYsni Ismaili
929 views12 slides
Teorema e talesit by
Teorema e talesitTeorema e talesit
Teorema e talesitYsni Ismaili
2.6K views16 slides
Skënderbeu by
SkënderbeuSkënderbeu
SkënderbeuYsni Ismaili
1.8K views26 slides
петар илич чајковски by
петар илич чајковскипетар илич чајковски
петар илич чајковскиYsni Ismaili
1.1K views8 slides
Rënia e shtetit romak by
Rënia e shtetit romakRënia e shtetit romak
Rënia e shtetit romakYsni Ismaili
1.2K views9 slides

More from Ysni Ismaili(15)

Kryengritja e razllovecit by Ysni Ismaili
Kryengritja e razllovecitKryengritja e razllovecit
Kryengritja e razllovecit
Ysni Ismaili929 views
Teorema e talesit by Ysni Ismaili
Teorema e talesitTeorema e talesit
Teorema e talesit
Ysni Ismaili2.6K views
петар илич чајковски by Ysni Ismaili
петар илич чајковскипетар илич чајковски
петар илич чајковски
Ysni Ismaili1.1K views
Rënia e shtetit romak by Ysni Ismaili
Rënia e shtetit romakRënia e shtetit romak
Rënia e shtetit romak
Ysni Ismaili1.2K views
Shteti i frankëve by Ysni Ismaili
Shteti i frankëveShteti i frankëve
Shteti i frankëve
Ysni Ismaili5.4K views
Paralelogrami, trapezi, rombi by Ysni Ismaili
Paralelogrami, trapezi, rombiParalelogrami, trapezi, rombi
Paralelogrami, trapezi, rombi
Ysni Ismaili14.4K views
Properties of a parallelogram by Ysni Ismaili
Properties of a parallelogramProperties of a parallelogram
Properties of a parallelogram
Ysni Ismaili11.7K views
Zgjerimi dhe thjeshtimi i thyesave 2 by Ysni Ismaili
Zgjerimi dhe thjeshtimi i thyesave 2Zgjerimi dhe thjeshtimi i thyesave 2
Zgjerimi dhe thjeshtimi i thyesave 2
Ysni Ismaili10K views
Simetria qendrore by Ysni Ismaili
Simetria qendroreSimetria qendrore
Simetria qendrore
Ysni Ismaili8.6K views
Shumëzimi i numrave dhjetorë by Ysni Ismaili
Shumëzimi i numrave dhjetorëShumëzimi i numrave dhjetorë
Shumëzimi i numrave dhjetorë
Ysni Ismaili17.1K views
Trapezi barakrahas by Ysni Ismaili
Trapezi barakrahasTrapezi barakrahas
Trapezi barakrahas
Ysni Ismaili3.7K views
Llojet e paralelogrameve by Ysni Ismaili
Llojet e paralelogrameveLlojet e paralelogrameve
Llojet e paralelogrameve
Ysni Ismaili2.4K views

Krijimi i shtetit shqiptar

 • 2.  Kryengritja u zhvillua gjithashtu në kushtet kur Perandoria Osmane po kalonte një krizë të rëndë që po e çonte atë drejt fundit, kur ajo ishte në luftë me Italinë (për Tripolin) dhe kur brenda saj kishte shpërthyer konflikti politik midis xhonturqve dhe opozitës liberale. Këto ishin rrethana lehtësuese për shpërthimin e kryengritjes dhe për suksesin e saj. Megjithëse kryengritja arriti suksese të mëdha, nuk u arrit të mënjanoheshin mosmarrëveshjet në udhëheqjen e saj. Disa nga krerët shqiptarë filluan të anojnë drejt kërkesave më të moderuara, që nuk ndihmonin zgjidhjen e çështjes shqiptare. Në këto qëndrime ndikuan edhe veprimet përçarëse të përkrahësve të xhonturqve dhe të agjenturës serbe te disa prej krerëve shqiptarë Negociatat shqiptaro- osmane
 • 3. . Megjithatë, në qoftë se qeveria turke do ta zbatonte tërësisht atë, kjo marrëveshje do t’i hapte rrugën zgjidhjes së çështjes shqiptare. Kryengritja pati edhe dobësi të karakterit organizativ Megjithatë, Hasan Prishtina, që ishte ithtar i programit radikal të lëvizjes, shpresonte se pikat e përfshira në marrëveshjen e arritur me qeverinë osmane më 18 gusht do të shënonin “hape të mëdha ka indipendenca e jonë”. Nikollë Ivanaj shkruante në ato ditë: “Të gjithë janë besnikë të idealit të pavarësisë, por arsyetimi ju thotë se për momentin e tashëm duhet të moderojnë kërkesat në mënyrë që të bëhen të realizueshme”. Pranimi nga shqiptarët i marrëveshjes shqiptaro-turke të 18 gushtit 1912 ishte në thelb një kompromis i pashmangshëm, një lëshim i detyruar, i imponuar kryesisht nga rrethanat ndërkombëtare.
 • 4.  Kryengritja e vitit 1912 ishte e përgjithshme, u shtri në mbarë vendin, në Kosovë, në Shqipërinë e Mesme dhe në atë të Jugut, ku prej kohësh vepronin çetat e armatosura. Megjithatë, forca e veprimeve të saj luftarake nuk ishte kudo e njëjtë. Çlirimi i qyteteve, që ishte një sukses i madh i saj dhe mund të çonte në çlirimin e gjithë Shqipërisë, nuk u shoqërua, përveç disa rasteve, me likuidimin e administratës osmane dhe me vendosjen e një administrate të re shqiptare. Disa masa, si lirimi i të burgosurve a dëbimi i funksionarëve të veçuar, qenë të pamjaftueshme për t’ia arritur këtij qëllimi. Këtë detyrë të vendosjes së pushtetit të shqiptarëve në vend të atij osman, që do të ishte një garanci për zbatimin e marrëveshjes së pranuar nga Porta e Lartë, udhëheqja e kryengritjes nuk e shtroi fare për zgjidhje.
 • 5.  Kryengritja e vitit 1912 ishte e përgjithshme, u shtri në mbarë vendin, në Kosovë, në Shqipërinë e Mesme dhe në atë të Jugut, ku prej kohësh vepronin çetat e armatosura. Megjithatë, forca e veprimeve të saj luftarake nuk ishte kudo e njëjtë. Ajo qe më e fuqishme në vilajetin e Kosovës, krahasuar me territoret e tri vilajeteve të tjera (të Shkodrës, të Manastirit e të Janinës). Përveç kësaj, nuk pati një bashkërendim në kohë të veprimeve luftarake, të cilat në viset e tjera, sidomos në Jug, filluan më vonë se në Kosovë. Deklerata për pavarsinë e Shqipërisë
 • 6.  Populli shqiptar është pasardhës i Ilirëve dhe është autokton në trojet e veta etnike dhe nuk është i ardhur ashtu siç janë të ardhur fqinjët tonë shovinist në trevat e Gadishullit Ballkanik,gjithëashtu populli shqiptar dallon krejtësisht prej fqinjëve të vet shovinist si në aspektin kulturor,gjuhësor,e atë kombëtar.Kryengritjet e vazhdueshme dhe heroike të popullit shqiptarë që i paraprinë Pavarësisë së Shqipërisë,kundër sundimtarëve shekullorë të Perandorisë Osmane,dhe kundër politikës së vjetër të fqinjëve tonë shovinist,mbartë me vehte vullnetin e pamohueshëm të popullit shqiptarë dhe të periudhave historike kombëtare siç ishin Lidhja Shqiptare e Prizrenit.
 • 7.  Lidhja PejësKongresi i Manastirit,dhe kryengritjet e vazhdueshme antiosmane të viteve 1910 dhe 1911,të cilat pasuan me kryengritjen e Përgjithshme Shqiptare të vitit 1912.Kjo kryengritje përfshiu mbarë hapsirën e shtresës së popullit shqiptar,për liri dhe pavarësi kombëtare.Shpallja e Pavarësisë së Shqipërisë nga Kuvendi i Vlorës,më 28 Nëntor të vitit 1912,ishte një akt me rëndësi jetike për popullin shqiptar.Ajo nga njëra anë,mbylli një epokë të tërë luftërash e përpjekjesh shekullore për të larguar përfundimisht sundimin e huaj,për të ruajtur tërësinë territoriale të atdheut e për të formuar shtetin e lirë kombëtar shqiptar duke kurorëzuar veprën madhore të Rilindjes.
 • 8. Dhe nga ana tjetër hapi një epokë të re,një epokë luftërash e përpjekjesh të tjera për ta mbrojtur pavarësinë e fituar nga rreziqet e jashtme dhe të brendshme,për të siguruar bashkimin kombëtar të gjymtuar rëndë dhe për të vendosur rendin demokratik.Ngritja e flamurit kombëtar në Vlorë përfaqësonte fitoren e përbashkët të të gjitha trojeve etnike shqiptare.Kuvendi i Vlorës e shpalli pavarësinë në emër të të gjithë shqiptarëve,të të gjitha trevave shqiptare që i dërguan përfaqësuesit e tyre në
 • 9.  Edhe qeveria e Ismail Qemalit doli në rafshin ndërkombëtar si përfaqësuese e gjithë popullsisë shqiptare, dhe e gjithë tokave shqiptare,edhe pse një pjesë e tyre ishin pushtuar nga ushtritë shoviniste ballkanike.Me aktin e 28 Nëntorit të vitit 1912,sanksionohej e drejta e pamohueshme historike e kombit shqiptar për të qenë i bashkuar,i lirë e i pavarur në trojet e veta etnike, krahas popujve të tjerë të Gadishullit Ballkanik.Kjo ishte një e drejtë që buronte nga qenia e tij si popull me gjuhën,me kulturën,me individualitetin e me historinë e vet,e drejtë e fituar me mundime e sakrifica të panumërta në llogoret e luftës,e drejtë që i takonte për ndihmesën e
 • 10.  Ajo nga njëra anë,mbylli një epokë të tërë luftërash e përpjekjesh shekullore për të larguar përfundimisht sundimin e huaj,për të ruajtur tërësinë territoriale të atdheut e për të formuar shtetin e lirë kombëtar shqiptar duke kurorëzuar veprën madhore të Rilindjes.Dhe nga ana tjetër hapi një epokë të re,një epokë luftërash e përpjekjesh të tjera për ta mbrojtur pavarësinë e fituar nga rreziqet e jashtme dhe të brendshme,për të siguruar bashkimin kombëtar të gjymtuar rëndë dhe për të vendosur rendin demokratik.Ngritja e flamurit kombëtar në Vlorë përfaqësonte fitoren e përbashkët të të gjitha trojeve etnike shqiptare.Kuvendi i Vlorës e shpalli pavarësinë në emër të të gjithë shqiptarëve,të të gjitha trevave shqiptare që i dërguan përfaqësuesit e tyre në
 • 11. Edhe qeveria e Ismail Qemalit doli në rafshin ndërkombëtar si përfaqësuese e gjithë popullsisë shqiptare, dhe e gjithë tokave shqiptare,edhe pse një pjesë e tyre ishin pushtuar nga ushtritë shoviniste ballkanike.Me aktin e 28 Nëntorit të vitit 1912,sanksionohej e drejta e pamohueshme historike e kombit shqiptar për të qenë i bashkuar,i lirë e i pavarur në trojet e veta etnike, krahas popujve të tjerë të Gadishullit Ballkanik.Kjo ishte një e drejtë që buronte nga qenia e tij si popull me gjuhën,me kulturën,me individualitetin e me historinë e vet,e drejtë e fituar me mundime e sakrifica të panumërta në llogoret e luftës,e drejtë që i takonte për ndihmesën e vyer në dëbimin nga Ballkani të sunduesve të huaj osmanë.