Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Google+, So.cl en het vernieuwde Myspace: wat betekenen nieuwe sociale kanalen voor merken?

579 views

Published on

Google begint zijn eigen sociale netwerk met Google+, Microsoft probeert het met So.cl en Myspace blaast zichzelf nieuw leven in. Alsof Facebook, Twitter, YouTube en Pinterest nog niet genoeg waren, duiken er steeds meer sociale kanalen op.
Claartje Vogel van Your Social legt uit wat dit nieuwe aanbod betekent voor merken.

Published in: Economy & Finance
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Google+, So.cl en het vernieuwde Myspace: wat betekenen nieuwe sociale kanalen voor merken?

  1. 1. Google+, So.cl en het vernieuwde MyspaceGoogle begint zijn eigen sociale netwerk met Google+, Microsoft probeert het metSo.cl en Myspace blaast zichzelf nieuw leven in. Alsof Facebook, Twitter, YouTubeen Pinterest nog niet genoeg waren, duiken er steeds meer sociale kanalen op.Wat moeten merken met dit nieuwe aanbod?Google+Halverwege 2011 startte Google zijn eigen sociale medium. Google Plus (ook welG+) is een netwerk waarin alle diensten van Google bij elkaar komen. Via ditkanaal kun je makkelijk bij Gmail, YouTube, News, Docs en Blogspot. De contentvan die diensten deel je via G+ met je vrienden, kennissen, collega’s en familie, dieallemaal geordend zijn kringen. Zo deel je bijvoorbeeld foto’s van het uitgaan welmet je vrienden, maar niet met je collega’s. Facebook heeft een vergelijkbare lijst-en targetfunctie, maar deze is lang niet zo gebruikersvriendelijk als de kringen vanGoogle+.OnderscheidToch heeft G+ niet de intentie om het volgende Facebook te worden. ProductMarketing Manager Tim van de Rijdt van Google Nederland legt uit dat het op denduur de bedoeling is om het plusje te laten verdwijnen. “Uiteindelijk draait heterom dat we onze zoekdienst willen verbeteren, Google+ moet gewoon Googleworden. Nu het web socialer is geworden, delen we veel meer over onzeidentiteit en voorkeuren. Dat kan Google gebruiken om zoeken persoonlijker temaken. We willen de ruis uit zoekresultaten halen, zorgen dat je geen dingen ziet
  2. 2. die voor jou niet interessant zijn. Het was het makkelijkst geweest als webestaande gegevens konden gebruiken, maar Facebook en Twitter willen niet datwij aan hun data komen. Dus nu proberen we zelf die data te verzamelen, metGoogle+.”Voor merkenVolgens Van de Rijdt is Nederland klaar voor het nieuwe medium. Met name denieuwe functies van G+ zijn interessant voor bestaande communities. Het 3FMGlazen Huis ging bijvoorbeeld aan de slag met Hangouts (een soort chatruimteswaarin je kunt videobellen en waarbij desgewenst anderen kunnen meekijken) enlandelijke media als NRC, de Volkskrant en NOS gebruikten Google+ tijdens deverkiezingen. Van De Rijdt vertelt verder dat het steeds belangrijker is voor devindbaarheid van je bedrijf om een eigen Google+ pagina te hebben: +1’s(vergelijkbaar met likes op Facebook) verhogen je plaats in Google’szoekresultaten en zijn dus goed voor je SEO.
  3. 3. Nog geen analysetoolsEen nadeel aan Google+ is dat statistische analyses nog nauwelijks mogelijk zijn.Wat vinden bepaalde doelgroepen het leukst, waar zoekt men het meest op? Watvoor soort mensen zijn te vinden op Google+? Volgens Google’s Tim van de Rijdtis dat allemaal nog niet inzichtelijk, maar Google is bezig met de ontwikkeling.Wat wel duidelijk is, is dat Google’s sociale netwerk groeit (zie infographic). Tochis het nog lang niet zo groot als Facebook. De nieuwe functies van G+, zoalsHangouts, zijn wel te gebruiken in combinatie met andere social media en datjuicht Google toe. Nodig je fans uit voor een Hangout of stuur ze interactieveuitnodigingen vanuit Events. Het is voor merkcommunities op dit moment hetmeest interessant om Google+’s diensten te gebruiken naast de bestaandekanalen.
  4. 4. Infographic: Groeiacceleraratie van merken opGoogle+, bron: Social bakers.
  5. 5. So.cl“Wat Google kan, kunnen wij ook”, moeten ze bij Microsoft gedacht hebben. Deeigenaars van zoekmachineconcurrent Bing openden begin december het socialenetwerk So.cl (spreek uit als social). Het begon als een experiment met sociaalzoeken, speciaal gericht op studenten die elkaar exclusieve uitnodigingen tot hetnetwerk konden sturen. “Over the past several months, we’ve watched So.clevolve into a place where people connect over shared interests expressedthrough beautiful post collages, ” aldus de makers. Vanaf nu kun je je inschrijvenmet een Microsoft Live- of Facebookaccount en meteen aan de slag.Mix tussen Pinterest en G+Hoewel de ontwikkelaars zelf zeggen dat zij niet met andere sociale netwerkenwillen concurreren, lijkt So.cl op het eerste gezicht een mix tussen Pinterest enGoogle+. Net als op deze netwerken kun je zowel personen als interesses volgenen afbeeldingen en links delen. Via So.cl deel je collages van zoekresultaten met jevrienden en volgers. Berichten zijn samengesteld uit zoekopdrachten rond een
  6. 6. bepaald onderwerp. Je maakt dus een soort mozaïek van afbeeldingen, video’s,nieuwsberichten en andere content, die je uiteraard kunt vinden via Bing.Video PartiesNiet alleen het sociaal zoeken, maar ook de feature Video Parties doen denkenaan Google+. In Video Parties kun je samen met anderen naar video’s rond eenbepaald thema kijken en daarover discussiëren. Het lijkt op een combinatie tussende Google+ Hangouts en YouTube.Voor merkenHet netwerk is nog niet direct interessant voor merken: er is nog heel weinigbekend over So.cl en het is nog de vraag in hoeverre het grote publiek er warmvoor loopt. Er zijn ook nog geen speciale bedrijfspagina’s, zoals in Google+ en nogniets wijst erop dat deze op korte termijn zullen komen.
  7. 7. Myspace “Rebuild. Redesign. Reinvented.” is de slogan van new.Myspaces.com. Myspace iseigenlijk een van de oudste sociale netwerken, opgericht in 2003. Het was hétmedium onder jongeren en bands. Specific Media en Justin Timberlake hebben desite in 2011 overgenomen en maken binnenkort een doorstart. Je kunt op ditmoment een uitnodiging aanvragen om toegang te krijgen tot de vernieuwde siteen inloggen met je Facebook- of Twitteraccount.Pinterest voor muziekHet nieuwe Myspace heeft een magazinelook, vergelijkbaar met Pinterest enSo.cl. Waar Pinterest zich richt op afbeeldingen, draait het bij Myspace nog steedsallemaal om muziek. Tester Sebastian Salek van The Independent vertelt: “usersare constantly encouraged to ‘connect’ with things: people, songs, videos.Everything. At first this seems totally pointless, but take a closer look at yourLibrary on the home navigation bar and they’re all organised and saved; this isPinterest for music. And it works.”
  8. 8. Voor merkenHet klinkt allemaal veelbelovend, maar wat betekent dit voor merken? In 2006gebruikten bedrijven als Nike en Honda Myspace om jonge fans aan zich tebinden. Later trokken de jongeren massaal naar Facebook en inmiddels is ookNike nergens meer op het sociale muzieknetwerk te vinden. Moet een merk alsNike terug komen op die beslissing? Myspace’s plaats als sociaal muzieknetwerklijkt te zijn ingenomen door Spotify, dat sinds een tijdje samenwerkt metFacebook. Maar met name voor merken die zich richten op jongeren is het goedom Myspace in de gaten te houden. Volgens Kevin Allan van PR Daily kan hetvernieuwde netwerk met name interessant worden, omdat het gericht is op eenjonge doelgroep. “Here’s the major user benefit that MySpace has: It can beFacebook meets Twitter, meets Pinterest, meets Spotify, meets Tumblr, meetsInstagram. It can take the best of the social media landscape today, add TV andTimberlake’s media savvy and see what happens from there. But what it alsopossesses could be the game changer: no one’s mom or dad or grandma orgrandpa is there.”ConclusieDat Facebook niet altijd het grootste sociale netwerk zal blijven, is voorspelbaar.Maar op dit moment is er nog geen echte bedreigende concurrent in de markt.Toch is het goed om nieuwe kanalen in de gaten te houden, want deze kunnentoegevoegde waarde bieden aan je community. Deel bijvoorbeeld Pinterest-collages of Myspace-mixen met jouw Facebook- en Twittervolgers of nodig zeeens uit voor een Hangout. Belangrijkste opmerking blijft natuurlijk wel: bekijkwat past bij jouw merk en doelgroep! Claartje Vogel – Community manager bij Your Social

×