N e g a r a k u k u   This is a translation ( Chinese to Bahasa Malaysia ) of the Rap song by  Namewee 我 的 名 字 叫 明 志
Translation   翻译   <ul><li>Negaraku  Negarakuku  Negaraku </li></ul><ul><li>Negarakuku  Negaraku  Negarakuku </li></ul><ul...
<ul><li>有家才有我 站在这边跟你 Ada keluarga baru ada aku  </li></ul><ul><li>berdiri disini 大声唱歌 你麦惊 Nyanyi dengan engkau engkau jang...
<ul><li>我的歌 就像榴莲一样 Lagu aku sama macam durian </li></ul><ul><li>硬硬尖尖 只是 Keras dan tajam tetapi </li></ul><ul><li>看你敢不敢打开 看...
<ul><li>它可以很臭 也可以很香 Dia boleh dikatakan busuk dia juga boleh dikatakan wangi </li></ul><ul><li>只是看你又怎样的鼻抗 Cuma tengok engk...
我们的警察 叫做 MATA Polis kita panggil “ MATA ”’ ( dalam Bahasa Hokkien ) 因为他们的眼睛很亮 Ini kerana mata mereka sangat tajam
新年一到 他们就很努力 Apabila raya mereka akan jadi rajin 拿住笔可是很会少跟你开单 Pen di tangan tetapi jarang bagi saman
因为他们口很渴 需要喝茶 Ini keran mereka dahaga mereka mahu minum teh   还有 KOPI-O   要不要加糖 Ataupun kopi O nak tambah gula ke tidak
如果加糖 他嘴巴会甜甜跟你微笑 Kalau tambah gula mulut mereka akan senyum dengan engkau 你要离开的时候 Apabila engkau nak pergi 他还会跟你 TATA Dia a...
N e g a r a k u Tanah tumpahnya darahku Rakyat hidup Bersatu dan maju
这种现象 不需要改善 Gejala ini tidak perlu memperbaikikan 也不用加强 警民合作 Juga tidak perlu memperkuatkan, kerjasama antara pihak polis d...
一杯咖啡感情不会淡 Secawan kopi hubungan boleh kekal 我西北 suka Aku memang suka 至少不会回家收到三万 Sekurang-kurangnya balik rumah tidak akan ...
我一定欠干 没有车给我驾 Aku mesti kena marah tidak ada kereta untuk aku 怎么办 这次西北够力 Macam mana kali ini memang teruk
没有车 我要怎样出去玩 Tak de kereta macam mana  aku  nak keluar main 没有车 我要怎样打野战 Tak de kereta macam mana  aku nak XXX 没有车 我要怎样看阿瓜 T...
这个国家 我很喜欢 Negara ini aku memang suka 早上五点 P ukul 5 pagi 还有 morning call 会叫我起床 Ada “morning call” akan  suruh aku bangun
有时几间一起唱 Kadang-kadang beberapa ‘buah’ nyanyi sama-sama 听起来好像情歌对唱 Macam tengah duet lagu cinta 声音坳来坳去像唱 R&B 一样 Suara tinggi...
虽然他们有时唱到走声 Walaupun kadang kala sebahagian daripada mereka “out-of-tune” 虽然他们有时还会唱到破声 Walaupun kadang kala sebahagian dari...
有些声音像公鸡 可是比公鸡早起 Ada juga suara   yang macam kokokan ayam tetapi dia bangun lagi awal dari ayam 这样我们才会知道准备上课上班 Macam ini ba...
不要怪 政府只会照顾土族 Jangan salahkan kerajaan hanya akan jaga rakyat tertentu 不要怪 我们没有受到公平照顾 Jangan salahkan kami tidak dapat jaga...
这样才能证明我们华人不怕吃苦 Macam ini baru boleh menunjukkan yang orang cina tidak takut menderita 这样才能训练我们逆境寻找出路 Macam ini baru boleh ...
不要邹德他们的标准 很奇怪 Jangan mengatakan standard ini sangat pelik 因为这样反而表现我们 很厉害 Kerana dengan ini baru menunjukkan kami sangat te...
没有被宠坏的小孩 才不会依赖 Anak-anak yang tidak dimanja baru akan menjadi tabah 不然你看有人到现在 还没有断奶 Ada orang sampai sekarang masih belum ...
Rahmat bahagia Tuhan kurniakan Raja kita Selamat bertakhta Rahmat bahagia Tuhan kurniakan Raja kita Selamat bertakhta
躲在政府部门里面的人更厉害 Pekerja dalam kerajaan lagi teror 他们做什么事情都可以慢慢来 Apa yang mereka buat  boleh “slow-slow” 就算排队的人等到要骂 臭 lelai W...
他们心情还是一样自由自在 Mood mereka tetap rase bebas  dan seronok 有时 kuih 都拿出来 Kadang-kalag kuih pun mereka ambil keluar 他吃他的娘惹 kuih ...
你的队继续排 Dan engkau sambung beratur 就算你真的骂臭 lelai 也不要紧 Walaupun engkau nak marah pun tak pe 因为旁边的 guard 他在做梦 Kerana guard ka...
他们把头包起来 慢慢走慢慢过 Mereka yang memakai tudung  perlahan-lahan melintas jalan 你驾车经过还要小小让路 Engkau yang memandu kenalah  berhati-...
最终要活得开心 最重要活得舒服 Asalkan hidup dengan gembira asalkan hidup dengan selesa 不要学华人一样 Jangan macam orang cina 整天忙忙碌碌 西北辛苦 Tiap-...
这个精神我们真的不能不佩服 Semangat ini mesti kita kena kagumi 因为这个就是他们生活的态度 Kerana ini adalah sikap hidup mereka 态度 态度 Sikap sikap
这首歌我都在讲好话 Aku bercakap baik-baik dalam lagu ini 相信你们赌懒我的人 现在一定很喜欢 Aku percaya orang yang tak suka dengan aku mesti sangat ...
世界很和平  很有希望 Dunia aman baru ada harapan 没有人受伤  也没有很乱 Tidak ada orang cedera dan tidak tak tersusun
你很高贵 你很高雅 Engkau suci engkau sopan 大便很香 不会骂粗话 Najis wangi tak tahu cakap kasar
你们最 high class   每天耍浪漫 Engkau sangat high class tiap-tiap hari main romantic 听光良品冠 Dengar Guang Liang Pin Kuan ( penyanyi ...
独中生毕业 Pelajar Sekolah Cina 要进 local 大学西北难 Nak masuk local U sangat susah 其实这件事情我们更不需要赌懒 Dalam kes ini, kita tidak patut ge...
这个其实是政府的一个伟大的计划 Ini cuma satu   rancangan yang mulia dari kerajaan 他要我们到处跑 出国自己找希望 Dia nak kami pergi merata-rata tempat p...
然后学习东西回来报答国家 Lepas itu balik negara membalas jasa 这个计划真的是 好到没有话讲 Rancangan ini memang bagus memang bagus
世界各地都会看到 Malaysia 的囝仔 Di seluruh dunia mesti nampak Malaysia punya rakyat 好像逃难一样 西北爽 Macam melarikan dari bencana memang b...
2007  马来西亚搞观光 2007 ialah Tahun Pelancongan Malaysia 华人文化统统拿出来宣传 Budaya Cina semua mengambil keluar untuk publisiti
独中生政府根本不想管 Pelajar sekolah Cina memang tak dilayan oleh kerajaan 文凭丢去 longkang 像我一样 Sijil boleh buang ke longkang macam saya
中华毕业去了台湾 Lepas tamat persekolahan terus pergi Taiwan 学了东西 准备回去报答国家 Belajar di sana bersedia balik negara untuk membalas jasa
我站在台北路边拿住 guitar Aku berdiri di tepi Taipei memain guitar 可是我的嘴巴 还是一样唱 Tetapi mulut aku tetap menyanyi
Rahmat bahagia Tuhan kurniakan Raja kita Selamat bertakhta
COMMENTS & QUOTES TAKEN FROM BLOGS AND NEWSPAPERS: 来 自 博客及报章 之 評論 :
As Malaysians , we can dislike our political parties or the government or even the system , but we have to respect our fla...
創作本無罪, 奈何有心人; 黑白倒著說, 國難已當前。
Malaysia’s Education Minister Datuk Seri Hishammuddin’s act of waving the  Keris  (a traditional Malay dagger) at the UMNO...
Hashim Suboh, UMNO Perlis Delegate: &quot;Datuk Hisham has unsheathed his  keris ,   waved his keris, kissed his keris.  W...
“ It’s not that we are not accepting his apology but we don’t want a recurrence of such an action. If Negaraku is sung tha...
<ul><li>2006 年在巫統代表大會上發表煽動性言論的巫統領袖   </li></ul><ul><li>Razali Idris, Ketua Penerangan Pemuda UMNO Terengganu: </li></ul><u...
<ul><li>大馬內閣如果要想黃明志采取進一步的行動,馬華的四名內閣部長是否準備要求內閣決定也一起把去年在巫統代表大會上發表煽動性言論的巫統領袖交由總檢察署決定是否要起訴他們 ? </li></ul>
&quot;No one race could have brought Malaysia to what it is today&quot;... &quot;I want Muslims to respect the religions p...
“ I have uploaded your Negarakuku on my own  Youtube  account, and sharing it with many others as well. Keep it up. You ha...
“ 這些年輕人有的是一顆赤子之心,他們只是用不同的方式來表達愛國的心情,所以“大人們”,不要在制造無形的恐慌,保留這個空間,允許他們用不同的方式來說:“我愛我的國家”。 ”
I want action to be taken against You Tube  and other bloggers who allowed sensitive material which went against the laws ...
(Google) an US based company which respects freedom of speech and expression will not bow down or afraid of our pathetic M...
Pak Lah on what makes a true patriot: PUTRAJAYA:  A true patriot loves Malaysia and all Malaysians. Datuk Seri Abdullah Ah...
“ I might be young but I am not stupid to know what patriotic mean… Putting a flag on your car bonnet is disrespectful to ...
Culture, Arts and Heritage Minister Datuk Seri Dr Rais Yatim wants the investigation into the case of Malaysian student We...
<ul><li>“ Everything Wee said in his song hit the nail right on the head. No ifs, buts or maybes. Its all there, and all t...
说实在,我不是很敢恭维明志的粗口歌啦。但是。却他妈的配。那么的引起共鸣。他只是讲出大家所不敢讲的。何罪之有?
歌曲里的每一句, 我都举脚赞同, 甚至有九十巴先是我亲身经历。看到这首歌, 我很开心, 因为你让我知道不止我一个华人在这国家有不公平的遭遇。你的歌曲也提醒每个华人要争气 ,  要靠自己 .
奇怪,新加坡电影 : Law By Law,  我在政府部门里的日子直接映射新加坡政府,为什么导演梁志强到现在还在电视上继续作节目?继续拍电影?而我们只为了一首歌就要抓人?那如果拍电影不是要枪毙?
雪蘇丹諭令朝野領袖 勿發表煽動性言論 ( 沙亞南訊 ) 雪州蘇丹沙拉弗丁諭令朝野政治領袖,勿再發表具煽動性的言論,破壞種族和諧,尤其是國民就要 欢庆 大馬 独立 50 週年紀念的時期。蘇丹殿下表示,他不希有關言論讓人民感到沮喪,或某個族群覺得受...
Thursday, April 19, 2007 Putrajaya  --- Tun Dr Mahathir Mohamad  (former Malaysian Prime Minister) yesterday backed blogge...
N E G A R A K U (LYRIC) <ul><li>OH, MY MOTHERLAND THE LAND WHERE MY LIFE BEGAN WHERE PEOPLE LIVE IN  </li></ul><ul><li>HAR...
Patriotic Malaysians and Bloggers around the world would like to thank the inventors and owners of You Tube POWER IS MIGHT...
The End
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

The Controversial Negarakuku Rap Song

3,067 views

Published on

This is a slideshow made for the benefits of those who are unable to understand the controversial Rap song composed and sung by Namewee.

Published in: Technology, Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
3,067
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
45
Actions
Shares
0
Downloads
144
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

The Controversial Negarakuku Rap Song

  1. 2. N e g a r a k u k u This is a translation ( Chinese to Bahasa Malaysia ) of the Rap song by Namewee 我 的 名 字 叫 明 志
  2. 3. Translation 翻译 <ul><li>Negaraku Negarakuku Negaraku </li></ul><ul><li>Negarakuku Negaraku Negarakuku </li></ul><ul><li>我爱我的国家 有国才有家 </li></ul><ul><li>Aku cinta Negara aku </li></ul><ul><li>Ada Negara baru ada keluarga </li></ul>
  3. 4. <ul><li>有家才有我 站在这边跟你 Ada keluarga baru ada aku </li></ul><ul><li>berdiri disini 大声唱歌 你麦惊 Nyanyi dengan engkau engkau jangan takut 虽然我每次骂粗话 Walaupun aku selalu cakap kasar </li></ul>
  4. 5. <ul><li>我的歌 就像榴莲一样 Lagu aku sama macam durian </li></ul><ul><li>硬硬尖尖 只是 Keras dan tajam tetapi </li></ul><ul><li>看你敢不敢打开 看看里面的真相 Tengok engkau berani buka ke tidak tengok apa yang ada di dalam </li></ul>
  5. 6. <ul><li>它可以很臭 也可以很香 Dia boleh dikatakan busuk dia juga boleh dikatakan wangi </li></ul><ul><li>只是看你又怎样的鼻抗 Cuma tengok engkau ada macam mana punya hidung </li></ul>
  6. 7. 我们的警察 叫做 MATA Polis kita panggil “ MATA ”’ ( dalam Bahasa Hokkien ) 因为他们的眼睛很亮 Ini kerana mata mereka sangat tajam
  7. 8. 新年一到 他们就很努力 Apabila raya mereka akan jadi rajin 拿住笔可是很会少跟你开单 Pen di tangan tetapi jarang bagi saman
  8. 9. 因为他们口很渴 需要喝茶 Ini keran mereka dahaga mereka mahu minum teh 还有 KOPI-O 要不要加糖 Ataupun kopi O nak tambah gula ke tidak
  9. 10. 如果加糖 他嘴巴会甜甜跟你微笑 Kalau tambah gula mulut mereka akan senyum dengan engkau 你要离开的时候 Apabila engkau nak pergi 他还会跟你 TATA Dia akan ucap TATA (maksudnye bye-bye)
  10. 11. N e g a r a k u Tanah tumpahnya darahku Rakyat hidup Bersatu dan maju
  11. 12. 这种现象 不需要改善 Gejala ini tidak perlu memperbaikikan 也不用加强 警民合作 Juga tidak perlu memperkuatkan, kerjasama antara pihak polis dan rakyat
  12. 13. 一杯咖啡感情不会淡 Secawan kopi hubungan boleh kekal 我西北 suka Aku memang suka 至少不会回家收到三万 Sekurang-kurangnya balik rumah tidak akan dapat saman 我爸爸一定赌懒 Ayah mesti geram
  13. 14. 我一定欠干 没有车给我驾 Aku mesti kena marah tidak ada kereta untuk aku 怎么办 这次西北够力 Macam mana kali ini memang teruk
  14. 15. 没有车 我要怎样出去玩 Tak de kereta macam mana aku nak keluar main 没有车 我要怎样打野战 Tak de kereta macam mana aku nak XXX 没有车 我要怎样看阿瓜 Tak de kereta macam mana aku nak tengok “ah kua”
  15. 16. 这个国家 我很喜欢 Negara ini aku memang suka 早上五点 P ukul 5 pagi 还有 morning call 会叫我起床 Ada “morning call” akan suruh aku bangun
  16. 17. 有时几间一起唱 Kadang-kadang beberapa ‘buah’ nyanyi sama-sama 听起来好像情歌对唱 Macam tengah duet lagu cinta 声音坳来坳去像唱 R&B 一样 Suara tinggi rendah macam tengah nyanyi R&B
  17. 18. 虽然他们有时唱到走声 Walaupun kadang kala sebahagian daripada mereka “out-of-tune” 虽然他们有时还会唱到破声 Walaupun kadang kala sebahagian daripada mereka pecah suara
  18. 19. 有些声音像公鸡 可是比公鸡早起 Ada juga suara yang macam kokokan ayam tetapi dia bangun lagi awal dari ayam 这样我们才会知道准备上课上班 Macam ini baru kita tahu mase untuk bersiap ke sekolah dan kerja
  19. 20. 不要怪 政府只会照顾土族 Jangan salahkan kerajaan hanya akan jaga rakyat tertentu 不要怪 我们没有受到公平照顾 Jangan salahkan kami tidak dapat jagaan yang adil
  20. 21. 这样才能证明我们华人不怕吃苦 Macam ini baru boleh menunjukkan yang orang cina tidak takut menderita 这样才能训练我们逆境寻找出路 Macam ini baru boleh melatih kita mencari jalan keluar apabila menghadapi kesusahan
  21. 22. 不要邹德他们的标准 很奇怪 Jangan mengatakan standard ini sangat pelik 因为这样反而表现我们 很厉害 Kerana dengan ini baru menunjukkan kami sangat teror
  22. 23. 没有被宠坏的小孩 才不会依赖 Anak-anak yang tidak dimanja baru akan menjadi tabah 不然你看有人到现在 还没有断奶 Ada orang sampai sekarang masih belum berhenti minum susu
  23. 24. Rahmat bahagia Tuhan kurniakan Raja kita Selamat bertakhta Rahmat bahagia Tuhan kurniakan Raja kita Selamat bertakhta
  24. 25. 躲在政府部门里面的人更厉害 Pekerja dalam kerajaan lagi teror 他们做什么事情都可以慢慢来 Apa yang mereka buat boleh “slow-slow” 就算排队的人等到要骂 臭 lelai Walaupun orang yang beratur marah
  25. 26. 他们心情还是一样自由自在 Mood mereka tetap rase bebas dan seronok 有时 kuih 都拿出来 Kadang-kalag kuih pun mereka ambil keluar 他吃他的娘惹 kuih Dia makan nyonya kuih dia
  26. 27. 你的队继续排 Dan engkau sambung beratur 就算你真的骂臭 lelai 也不要紧 Walaupun engkau nak marah pun tak pe 因为旁边的 guard 他在做梦 Kerana guard kat tepi pun tengah bermimpi 他不会鸟你的啦 Dia takkan layan engkau
  27. 28. 他们把头包起来 慢慢走慢慢过 Mereka yang memakai tudung perlahan-lahan melintas jalan 你驾车经过还要小小让路 Engkau yang memandu kenalah berhati-hati
  28. 29. 最终要活得开心 最重要活得舒服 Asalkan hidup dengan gembira asalkan hidup dengan selesa 不要学华人一样 Jangan macam orang cina 整天忙忙碌碌 西北辛苦 Tiap-tiap hari sibuk sangat susah
  29. 30. 这个精神我们真的不能不佩服 Semangat ini mesti kita kena kagumi 因为这个就是他们生活的态度 Kerana ini adalah sikap hidup mereka 态度 态度 Sikap sikap
  30. 31. 这首歌我都在讲好话 Aku bercakap baik-baik dalam lagu ini 相信你们赌懒我的人 现在一定很喜欢 Aku percaya orang yang tak suka dengan aku mesti sangat suka
  31. 32. 世界很和平 很有希望 Dunia aman baru ada harapan 没有人受伤 也没有很乱 Tidak ada orang cedera dan tidak tak tersusun
  32. 33. 你很高贵 你很高雅 Engkau suci engkau sopan 大便很香 不会骂粗话 Najis wangi tak tahu cakap kasar
  33. 34. 你们最 high class 每天耍浪漫 Engkau sangat high class tiap-tiap hari main romantic 听光良品冠 Dengar Guang Liang Pin Kuan ( penyanyi malaysia ) 可是人家都已经跑去了台湾 Tetapi mereka sudah pergi Taiwan
  34. 35. 独中生毕业 Pelajar Sekolah Cina 要进 local 大学西北难 Nak masuk local U sangat susah 其实这件事情我们更不需要赌懒 Dalam kes ini, kita tidak patut geram
  35. 36. 这个其实是政府的一个伟大的计划 Ini cuma satu rancangan yang mulia dari kerajaan 他要我们到处跑 出国自己找希望 Dia nak kami pergi merata-rata tempat pergi oversea mencari impian
  36. 37. 然后学习东西回来报答国家 Lepas itu balik negara membalas jasa 这个计划真的是 好到没有话讲 Rancangan ini memang bagus memang bagus
  37. 38. 世界各地都会看到 Malaysia 的囝仔 Di seluruh dunia mesti nampak Malaysia punya rakyat 好像逃难一样 西北爽 Macam melarikan dari bencana memang best
  38. 39. 2007 马来西亚搞观光 2007 ialah Tahun Pelancongan Malaysia 华人文化统统拿出来宣传 Budaya Cina semua mengambil keluar untuk publisiti
  39. 40. 独中生政府根本不想管 Pelajar sekolah Cina memang tak dilayan oleh kerajaan 文凭丢去 longkang 像我一样 Sijil boleh buang ke longkang macam saya
  40. 41. 中华毕业去了台湾 Lepas tamat persekolahan terus pergi Taiwan 学了东西 准备回去报答国家 Belajar di sana bersedia balik negara untuk membalas jasa
  41. 42. 我站在台北路边拿住 guitar Aku berdiri di tepi Taipei memain guitar 可是我的嘴巴 还是一样唱 Tetapi mulut aku tetap menyanyi
  42. 43. Rahmat bahagia Tuhan kurniakan Raja kita Selamat bertakhta
  43. 44. COMMENTS & QUOTES TAKEN FROM BLOGS AND NEWSPAPERS: 来 自 博客及报章 之 評論 :
  44. 45. As Malaysians , we can dislike our political parties or the government or even the system , but we have to respect our flag and National Anthem.
  45. 46. 創作本無罪, 奈何有心人; 黑白倒著說, 國難已當前。
  46. 47. Malaysia’s Education Minister Datuk Seri Hishammuddin’s act of waving the Keris (a traditional Malay dagger) at the UMNO Annual General Meeting in 2005 drew applause from the UMNO delegates, but scoffed at or criticised heavily by the intelligentsia of the nation.
  47. 48. Hashim Suboh, UMNO Perlis Delegate: &quot;Datuk Hisham has unsheathed his keris , waved his keris, kissed his keris. We want to ask Datuk Hisham, when is he going to use it?&quot; When will the Malaysian government strip off this person’s citizenship for making a seditious remark?
  48. 49. “ It’s not that we are not accepting his apology but we don’t want a recurrence of such an action. If Negaraku is sung that way today, maybe the Jalur Gemilang (national flag) song will also be subjected to ridicule…” “ The issue is not the apology. We are all educated under the rule of law. What is an offence is still an offence…” UMNO Youth chief cum Minister of Education of Malaysia: Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein
  49. 50. <ul><li>2006 年在巫統代表大會上發表煽動性言論的巫統領袖 </li></ul><ul><li>Razali Idris, Ketua Penerangan Pemuda UMNO Terengganu: </li></ul><ul><li>“ Hak Orang Melayu tidak boleh dicabar, jika tidak orang Melayu akan mengamok, peristiwa Mei 13 akan berulang yang ianya akan lebih teruk daripada tahun 1969 yang akan menjadikan Kuala Lumpur padang terkukur. UMNO rela mengorbankan nyawa dan bermandi darah untuk mempertahankan bangsa dan agama daripada bukan Muslim atau bukan Melayu.” </li></ul>When will the Malaysian government strip off this person’s citizenship for making a racist remark?
  50. 51. <ul><li>大馬內閣如果要想黃明志采取進一步的行動,馬華的四名內閣部長是否準備要求內閣決定也一起把去年在巫統代表大會上發表煽動性言論的巫統領袖交由總檢察署決定是否要起訴他們 ? </li></ul>
  51. 52. &quot;No one race could have brought Malaysia to what it is today&quot;... &quot;I want Muslims to respect the religions practised by other Malaysians&quot;...&quot;No politicians or group should attempt to gain popularity by stirring up such issues, as Malaysia is a multi-racial country. This country belongs to all Malaysians&quot; ... Well said, His Royal Highness Sultan Sharafuddin Idris Shah, Sultan of Selangor, Malaysia.
  52. 53. “ I have uploaded your Negarakuku on my own Youtube account, and sharing it with many others as well. Keep it up. You have more support than you think there is. Don't give up.”
  53. 54. “ 這些年輕人有的是一顆赤子之心,他們只是用不同的方式來表達愛國的心情,所以“大人們”,不要在制造無形的恐慌,保留這個空間,允許他們用不同的方式來說:“我愛我的國家”。 ”
  54. 55. I want action to be taken against You Tube and other bloggers who allowed sensitive material which went against the laws of Malaysia to be published.  To not prosecute him is not ‘on’ at all because he has committed an offence against the nation and no one, not the Cabinet or political parties, are in a position to forgive him. Minister in the Prime Minister’s Department: Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz
  55. 56. (Google) an US based company which respects freedom of speech and expression will not bow down or afraid of our pathetic Malaysian Government. The whole YouTube community will stand by your side. Let the whole world laugh at our government if they dare to do anything to you!”
  56. 57. Pak Lah on what makes a true patriot: PUTRAJAYA: A true patriot loves Malaysia and all Malaysians. Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi wants every caring citizen to portray this image to the world.  The Prime Minister also wants Malaysians to hold dear to national unity, which he said had been the people’s greatest strength in the pursuit of Independence. 
  57. 58. “ I might be young but I am not stupid to know what patriotic mean… Putting a flag on your car bonnet is disrespectful to our flag, why these people are not getting any punishment?” “ To wear the flag as clothing or to fasten it on the front bonnet of your car (as we see many doing so these days) is hardly patriotic and is in fact, actually quite disrespectful... so, wake up people!” “ Such a shame as the national flags are dishonoured this way. There got to be a proper education on Flag Protocols!”
  58. 59. Culture, Arts and Heritage Minister Datuk Seri Dr Rais Yatim wants the investigation into the case of Malaysian student Wee Meng Chee, 24, (aka &quot;Namewee“) mocking the Negaraku and offending the sensitivities of Muslims in Malaysia to continue although Wee has openly apologised to the government and all Malaysians for his action. Culture, Arts and Heritage Minister Datuk Seri Dr Rais Yatim
  59. 60. <ul><li>“ Everything Wee said in his song hit the nail right on the head. No ifs, buts or maybes. Its all there, and all true. Wee has nothing to apologize for.” </li></ul><ul><li>“ There is no denying that what he rapped about carries a substantial ounce of truth. However, where the Malay pride is involved, even the truth is wrong.” </li></ul>
  60. 61. 说实在,我不是很敢恭维明志的粗口歌啦。但是。却他妈的配。那么的引起共鸣。他只是讲出大家所不敢讲的。何罪之有?
  61. 62. 歌曲里的每一句, 我都举脚赞同, 甚至有九十巴先是我亲身经历。看到这首歌, 我很开心, 因为你让我知道不止我一个华人在这国家有不公平的遭遇。你的歌曲也提醒每个华人要争气 , 要靠自己 .
  62. 63. 奇怪,新加坡电影 : Law By Law, 我在政府部门里的日子直接映射新加坡政府,为什么导演梁志强到现在还在电视上继续作节目?继续拍电影?而我们只为了一首歌就要抓人?那如果拍电影不是要枪毙?
  63. 64. 雪蘇丹諭令朝野領袖 勿發表煽動性言論 ( 沙亞南訊 ) 雪州蘇丹沙拉弗丁諭令朝野政治領袖,勿再發表具煽動性的言論,破壞種族和諧,尤其是國民就要 欢庆 大馬 独立 50 週年紀念的時期。蘇丹殿下表示,他不希有關言論讓人民感到沮喪,或某個族群覺得受到傷害。殿下指出,大馬有今天的成就,並不是單一族群的貢獻,這是政治領袖所應強調的事 。
  64. 65. Thursday, April 19, 2007 Putrajaya --- Tun Dr Mahathir Mohamad (former Malaysian Prime Minister) yesterday backed bloggers who criticise the government, saying their websites are gaining credibility among Malaysians. The former premier said many people now turn to blogs for information suppressed by the mainstream media. He said he believed that bloggers have, by and large, been responsible, and urged them to stick to the truth without embellishment in order to stay credible.
  65. 66. N E G A R A K U (LYRIC) <ul><li>OH, MY MOTHERLAND THE LAND WHERE MY LIFE BEGAN WHERE PEOPLE LIVE IN </li></ul><ul><li>HARMONY AND PROSPERITY WITH GOD-GIVEN BLESSINGS OF HAPPINESS OUR KING REIGN IN PEACE WITH GOD-GIVEN BLESSINGS OF HAPPINESS OUR KING REIGN IN PEACE </li></ul>
  66. 67. Patriotic Malaysians and Bloggers around the world would like to thank the inventors and owners of You Tube POWER IS MIGHT, BUT PEN IS MIGHTIER, AND THE WEB, ESPECIALLY YOUTUBE , IS EVEN MIGHTIER! Terima Kasih! 感谢 : Real gold is not afraid of fire!
  67. 68. The End

×