Twitter com a eina per potenciar i dinamitzar l'educació 2.0

195 views

Published on

Twitter com a eina per potenciar i dinamitzar l'educació 2.0
Taller by Helena Batlle, WuWant Marketing & Creativity en col·laboració amb L'Associació Catalana Telemàtica Educativa (ACTE).

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
195
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Twitter com a eina per potenciar i dinamitzar l'educació 2.0

 1. 1. “Twitter com a eina per a potenciar i dinamitzar l’educacio 2.0”
 2. 2. 1. Rebuda 2. Presentació 3. Presentació del ponent 4. Nocions bàsiques de Twitter 5. Utilitats de Twitter a l’ensenyament 6. 2ona PART PRÀCTICA 7. Cloenda “Twitter com a eina per a potenciar i dinamitzar l’educació 2.0” Agenda del dia
 3. 3. “Twitter com a eina per a potenciar i dinamitzar l’educació 2.0” Què és Twitter?? Twitter es sol definir com un servei de microblogging, el que indica la seva similitud als blocs en el fet que és un sistema de publicació personal però de caràcter més reduït, ja que els "posts" aquí anomenats "twits" estan limitats a una extensió de 140 caràcters. Aquesta grandària està molt relacionat amb l'espai propi dels missatges SMS als telèfons mòbils, la qual cosa li dóna una empremta personal de missatgeria instantània.
 4. 4. “Twitter com a eina per a potenciar i dinamitzar l’educació 2.0” Què és Twitter?? Twitter es sol definir com un servei de microblogging, el que indica la seva similitud als blocs en el fet que és un sistema de publicació personal però de caràcter més reduït, ja que els "posts" aquí anomenats "twits" estan limitats a una extensió de 140 caràcters. Aquesta grandària està molt relacionat amb l'espai propi dels missatges SMS als telèfons mòbils, la qual cosa li dóna una empremta personal de missatgeria instantània.
 5. 5. “Twitter com a eina per a potenciar i dinamitzar l’educació 2.0” Anatomia d’un Tweet Autor // @
 6. 6. “Twitter com a eina per a potenciar i dinamitzar l’educació 2.0” Anatomia d’un Tweet Autor // @ Cita // RT - MT
 7. 7. “Twitter com a eina per a potenciar i dinamitzar l’educació 2.0” Anatomia d’un Tweet Autor // @ Tema // # Cita // RT - MT
 8. 8. “Twitter com a eina per a potenciar i dinamitzar l’educació 2.0” Som el que escrivim! L'ensenyament i la difusió d’informació són actes de responsabilitat pública. Això implica que haguem d'aprendre a gestionar la nostra responsabilitat com a emissors i autors, tant a l'hora d'escriure els nostres propis missatges, què diem i com, com també a l'hora de redifondre missatges d'altres sense haver contrastat prèviament la seva fiabilitat. En retuitejar un missatge d'una altra persona en realitat estem assumint les seves paraules. i les recolzem des de la nostra pròpia autoritat. En aquest sentit, sol succeir que en els casos de missatges que contenen enllaços, per la mateixa ansietat innata de voler compartir ràpidament aquest twit, l'usuari incorri en la irresponsabilitat de donar amplitud a un missatge no verificat i del qual no sap a quin contingut apunta. S’HA DE COMPROVAR LA INFORMACIÓ SEMPRE!!
 9. 9. “Twitter com a eina per a potenciar i dinamitzar l’educació 2.0” Funcions comunicatives de Twitter en l'ús del llenguatge Reconeixement : L'efecte de retuitejar missatges d'altres té una funció primordial de reconèixer la seva autoritat i donar-li atribució sobre el compartit. En incorporar la seva @ d’usuari estem donant l'oportunitat als nostres lectors de visitar aquesta persona, conèixer més de prop i contrastar la nostra pròpia acció de menció. Diàleg: Per entrar en conversa amb algú, cal utilitzar el seu @ usuari en el missatge perquè es doni per al·ludit i pugui respondre al nostre missatge. Apel·lativa: Encara que hi hagi persones que no ens segueixin o que ni tan sols sàpiguen que existim a Twitter, si incorporem el seu usuari amb @ hi ha una oportunitat que cridi la seva atenció, llegiu allò que us proposem i entri a conversar amb nosaltres.
 10. 10. “Twitter com a eina per a potenciar i dinamitzar l’educació 2.0” Funcions comunicatives de Twitter en l'ús del llenguatge El discurs: La incorporació d'etiquetes o hashtags mitjançant la coixinet unida a la paraula clau # tema permet cosir fils de conversa, recapitular idees, teixir converses al voltant d'un tema determinat i fins i tot entrar espontàniament en converses alienes amb el simple ús de la seva mateixa paraula clau... La descoberta: El fet que els perfils a Twitter siguin normalment públics i que puguem veure qui són les fonts d'interès de les persones a qui seguim, observant qui segueixen ells, ens obre tot un camp de descobriment de noves fonts recomanades per llegir. Organització de les lectures: Twitter té un apartat que permet a cada usuari crear les seves pròpies llistes compilant aquells altres perfils de Twitter que li resultin d'interès de manera que pot organitzar la seva lectura de manera temàtica i segmentada.
 11. 11. “Twitter com a eina per a potenciar i dinamitzar l’educació 2.0” Funcions comunicatives de Twitter en l'ús del llenguatge Arxivera: Twitter permet l'opció de guardar en un apartat de Preferits aquells twits que es seleccionin com destacats o importants per algun motiu, evitant d'aquesta forma la seva desaparició en el ràpid fluir del Time Line. Aquests missatges poden complir diverses tasques: descongelar aquells missatges amb enllaços que no es poden consultar a fons en aquest moment fins a seleccionar una sèrie de lectures recomanades per a altres usuaris (per exemple, alumnes) . Documentació: Twitter permet des del seu propi cercador o des d'altres generalistes com Google buscar converses en temps real. Aquesta capacitat, fa que aquesta forma de documentació sigui molt valuosa per la frescor i rellevància de les dades. Les recerques permeten ser guardades en el perfil de l'usuari, la qual cosa afavoreix el seguiment constant de tot allò que s'esmenti i intercanviï al voltant d'aquest tema en el futur. Identitat: Twitter inclou un perfil personal en el compte de l'usuari, de manera que aquest pot acompanyar d'una foto, una breu descripció biogràfica i un camp d'enllaç per ampliar la informació en una altra pàgina web que l'identifiqui. La seva reputació pública es completa amb la imatge que s'escapa del seu control i que projecten els altres d'ell, com és el nombre de seguidors, el nombre de llistes d'altres en què està inclòs (grau de popularitat i influència )
 12. 12. “Twitter com a eina per a potenciar i dinamitzar l’educació 2.0” Tips de com fer servir Twitter a l’ensenyament Tauler d'anuncis Twits Per comunicar als estudiants canvis en el contingut dels cursos, horaris, llocs o altra informació important. Comunicar als pares la marxa de la classe o de l’excursió. Es crea un compte especial (per no barrejar identitats) i es posa en coneixement dels pares.
 13. 13. “Twitter com a eina per a potenciar i dinamitzar l’educació 2.0” Tips de com fer servir Twitter a l’ensenyament "Resums i capacitat de síntesi" Demanar als alumnes que llegeixin un article o capítol i, a continuació, fer un resum o síntesi dels principals punts. Un límit de 140 caràcters exigeix ​​molta concreció.
 14. 14. “Twitter com a eina per a potenciar i dinamitzar l’educació 2.0” Tips de com fer servir Twitter a l’ensenyament Compartir enllaços. Compartir un hipervincle – potser una tasca adreçada a estudiants – per exemple, periòdicament cada estudiant té l'obligació de compartir un nou enllaç a una web que han descobert interessant.
 15. 15. “Twitter com a eina per a potenciar i dinamitzar l’educació 2.0” Tips de com fer servir Twitter a l’ensenyament Seguiments. Escollir un personatge famós i documentar el seu progrés. Millor encara si aquesta acció es pot vincular a un esdeveniment. Per exemple, durant la recent elecció presidencial dels EUA, moltes persones van seguir @BarackObama i es van mantenir al dia dels seus discursos, etc.) i molta gent segueix al @Xavier Trias alcalde de Barcelona.
 16. 16. “Twitter com a eina per a potenciar i dinamitzar l’educació 2.0” Tips de com fer servir Twitter a l’ensenyament Monitoritzar els tweets relacionats amb termes d'interès. Des del cercador de Twitter es mostren tots els tweets en què apareixen les paraules rellevants d'un tema, actualitzant en temps real. Per exemple, podem veure tots els tweets en què aparegui la paraula "canvi climàtic", "TDAH", "impressionisme", "astronomia", "MOOC", etc. Una altre tècnica pot ser recollir opinions sobre un tema de tota la classe. Es crea un compte de Twitter associada amb el tema del qual es vol saber l'opinió, i es demana als alumnes que escriguin a aquest twitter sobre aquest tema. Per exemple, el compte pot ser «CanviClimatic».
 17. 17. “Twitter com a eina per a potenciar i dinamitzar l’educació 2.0” Tips de com fer servir Twitter a l’ensenyament Viure l’actualitat. Reunir dades del món real. Es llança a Twitter preguntes per expandir conceptes apresos a classe i debatre amb altres persones de la xarxa, que ens responen en temps real. Per exemple: "És la tecnologia un pont entre el primer i el tercer món o una barrera?", "Quins esdeveniments van precipitar la 2 ª guerra mundial?" (@ RealTimeWWII), "Amb quins programes lliures puc substituir el Notepad de Windows? ", " Qui hauria de ser el proper premi Nobel de ...?".
 18. 18. “Twitter com a eina per a potenciar i dinamitzar l’educació 2.0” Tips de com fer servir Twitter a l’ensenyament • Triar una persona famosa del passat i crear un compte de Twitter per a ella (triar una imatge que representi la seva figura històrica) i en un termini de temps estipulat escriure tweets assumint el rol d'aquest personatge, amb un estil i utilitzant el vocabulari que pensem que ell utilitzaria (per exemple, Cervantes, William Shakespeare, Juli Cèsar). • Tweets històrics. Preguntar als alumnes què escriurien personatges històrics de rellevància a Twitter en moments històrics. Què "piularia" Camilo José Cela la nit abans de rebre el premi Nobel el 1989? Què escriuria Colom el 12 octubre 1492.
 19. 19. “Twitter com a eina per a potenciar i dinamitzar l’educació 2.0” Tips de com fer servir Twitter a l’ensenyament Micro-trobades Mantenir converses en què participin tots els estudiants subscrits al compte de Twitter. Mentre tothom està seguint tot el grup, ningú s'hauria de perdre en el flux de Twitter. Han de participar tots els estudiants, perquè la seqüència dels contribuents serà acordada per endavant.
 20. 20. “Twitter com a eina per a potenciar i dinamitzar l’educació 2.0” Tips de com fer servir Twitter a l’ensenyament Escriptura creativa / Micro Escriptura / Debat. S'escriu a Twitter el començament d'una història i es deixa que els alumnes la continuïn. Per això s'ha d'acordar un "hashtag" comú. En incloure tots els tweets la mateixa etiqueta, es facilita la seva recerca i seguiment del tema. Es pot utilitzar la mateixa tècnica per a un debat i/o per fer escriptura progressiva i col·laborativa a Twitter per crear microrelats. D'acord amb els estudiants fan torns per contribuir a un conte o "història" en un període de temps.
 21. 21. “Twitter com a eina per a potenciar i dinamitzar l’educació 2.0” Tips de com fer servir Twitter a l’ensenyament Compondre rimes i poesia: Després d'ensenyar el contingut de textos poètics, la seva estructura (vers, estrofa, rima), es convida els alumnes a publicar les seves pròpies creacions.
 22. 22. “Twitter com a eina per a potenciar i dinamitzar l’educació 2.0” Tips de com fer servir Twitter a l’ensenyament Comentar una obra d'art: Després d'apreciar alguna obra de qualsevol de les Arts (pintura, escultura, música), els estudiants tuitegen el que van sentir en observar o escoltar-la, l'estat anímic que pot haver tingut el seu autor en realitzar-la o la sensació que els va produir l'apreciació de l'obra.
 23. 23. “Twitter com a eina per a potenciar i dinamitzar l’educació 2.0” Tips de com fer servir Twitter a l’ensenyament Lingua Tweeta Bona tècnica per a l'aprenentatge d'idiomes moderns. Enviar tweets en llengües estrangeres i demanar als estudiants que responguin en la mateixa llengua o que tradueixin el piulada al seu idioma natiu.
 24. 24. “Twitter com a eina per a potenciar i dinamitzar l’educació 2.0” Tips de com fer servir Twitter a l’ensenyament Investigar en Ciència i Tecnologia: Els estudiants poden investigar en diaris i revistes electròniques novetats en relació a avanços científics o tecnològics i tuitegen el tema central de la investigació i un enllaç al lloc on el van trobar.
 25. 25. “Twitter com a eina per a potenciar i dinamitzar l’educació 2.0” Tips de com fer servir Twitter a l’ensenyament Proposar problemes matemàtics: el professor tuiteja el problema i els estudiants publiquen la possible solució i el mètode amb el qual ho van resoldre.
 26. 26. A WuWant compartim el coneixement per passió i per deformació professional!! @HelenaBatlle @MunBau Gràcies!!

×