Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Duurzaam ontbijt 05 han arnhem aansluiting onderwijs op praktijk

573 views

Published on

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Duurzaam ontbijt 05 han arnhem aansluiting onderwijs op praktijk

 1. 1. DUURZAAM ONTBIJT Een serie bijeenkomsten overWWW.DUURZAAMONTBIJT.NU duurzame innovatie in het MKB Duurzaam Ontbijten, op bezoek bij innovatie die werkt! 8 locaties WWW.DUURZAAMONTBIJT.NU 8 bijeenkomsten 10 oktober: Nijmegen, Radboud Universiteit - thema Onderzoek 16 visies succesvolle praktijken 23 oktober: Nijmegen, Albron & Breed - thema’s duurzaam voedsel, duurzame arbeidsparticipatie 6 november: Scherpenzeel, Interface en Ambassador - thema productie en HRM. 13 november: Nijmegen, Power2Nijmegen & Sappi - thema energietransitie 20 november: Arnhem, HAN - thema onderwijs & praktijk 26 november: Cofely - thema techniek 3 december: Circulus & Apenheul - thema afvalvrije maatschappij 14 december: Huis der Provincie Arnhem (lunch) - thema innovatie in publiek-private samenwerking
 2. 2. DUURZAAM ONTBIJT Een serie bijeenkomsten overWWW.DUURZAAMONTBIJT.NU duurzame innovatie in het MKB Jan Oosting stelt Hogeschool Arnhem Nijmegen voor: WWW.DUURZAAMONTBIJT.NU • 30.000 studenten • 3000 medewerkers • 85 bachelor- en masteropleidingen • Campus in Arnhem en Nijmegen Speerpunten: • Relevante bijdrage aan samenleving • Kennispartner in de regio • Duurzaamheid • Innovatie
 3. 3. DUURZAAM ONTBIJT Een serie bijeenkomsten overWWW.DUURZAAMONTBIJT.NU duurzame innovatie in het MKB Directeur Henk Voormolen stelt Albron voor:WWW.DUURZAAMONTBIJT.NU Waarom ruimte voor duurzaamheid? Professor Jan Jonker is hoogleraar WWW.DUURZAAMONTBIJT.NU Duurzaam Ondernemen. Zijn leeropdracht is om duurzaamheid te helpen organiseren • in en tussen bedrijven. Crisis vraagt nieuwe antwoorden, onorthodox vernieuwen Hij is de bedenker van het project OCF 2.0 en de auteur van de groene bestseller • Duurzaamheid = HBO-thema:Doen’. Duurzaam Denken wetenschappelijke kennis verbinden methoogleraar strategie en directeur van de Professor Hans van Kranenburg is opleiding Bedrijfskunde. Hij houdt zich bezig met alles wat betrekking heeft beroepspraktijk op strategische vraagstukken. Daarnaast is hij bedenker van het onderzoeksprogramma RESORG: The Responsible Organisation. • Duurzaamheid = businessDe serie Duurzaam Ontbijten startte op 10.10 – de Dag van de Duurzaamheid – op deCampus van de Radboud Universiteit Nijmegen. De twee hoogleraren van de Faculteit derManagementwetenschappen geven hun visie op trends en ontwikkelingen rond duurzaamondernemen.Jan en Hans laten zien waar we staan en wat voor soort onderzoek er de komende jarennodig is om te komen tot een meer duurzame manier van samenleven en ondernemen.
 4. 4. DUURZAAM ONTBIJT Een serie bijeenkomsten overWWW.DUURZAAMONTBIJT.NU duurzame innovatie in het MKB Directeur Henk Voormolen stelt Albron voor:WWW.DUURZAAMONTBIJT.NU Prijsontwikkeling grondstoffen – hoogleraar Professor Jan Jonker is McKinsey http://community.cengage.com/GECResource/blogs/gec_blog/archive/2011/11/28/mckinsey-global-institute-report-commodity-prices-to- remain-high-and-volatile.aspx Duurzaam Ondernemen. Zijn leeropdracht is om duurzaamheid te helpen organiseren WWW.DUURZAAMONTBIJT.NU in en tussen bedrijven. Hij is de bedenker van het project OCF 2.0 en de auteur van de groene bestseller Duurzaam Denken Doen’. Professor Hans van Kranenburg is hoogleraar strategie en directeur van de opleiding Bedrijfskunde. Hij houdt zich bezig met alles wat betrekking heeft op strategische vraagstukken. Daarnaast is hij bedenker van het onderzoeksprogramma RESORG: The Responsible Organisation.De serie Duurzaam Ontbijten startte op 10.10 – de Dag van de Duurzaamheid – op deCampus van de Radboud Universiteit Nijmegen. De twee hoogleraren van de Faculteit derManagementwetenschappen geven hun visie op trends en ontwikkelingen rond duurzaamondernemen.Jan en Hans laten zien waar we staan en wat voor soort onderzoek er de komende jarennodig is om te komen tot een meer duurzame manier van samenleven en ondernemen.
 5. 5. DUURZAAM ONTBIJT Een serie bijeenkomsten overWWW.DUURZAAMONTBIJT.NU duurzame innovatie in het MKB Directeur Henk Voormolen stelt Albron voor:WWW.DUURZAAMONTBIJT.NU Oplossing? Circulaire economie! hoogleraar Professor Jan Jonker is WWW.DUURZAAMONTBIJT.NU Duurzaam Ondernemen. Zijn leeropdracht is om duurzaamheid te helpen organiseren McKinsey: € 400 miljard/jaar verdienen/besparen (alleen EU) door sluiten in en tussen bedrijven. technische kringloop! www.thecirculareconomy.org Hij is de bedenker van het project OCF 2.0 en de auteur van de groene bestseller Duurzaam Denken Doen’. Professor Hans van Kranenburg is hoogleraar strategie en directeur van de opleiding Bedrijfskunde. Hij houdt zich bezig met alles wat betrekking heeft op strategische vraagstukken. Daarnaast is hij bedenker van het onderzoeksprogramma RESORG: The Responsible Organisation.De serie Duurzaam Ontbijten startte op 10.10 – de Dag van de Duurzaamheid – op deCampus van de Radboud Universiteit Nijmegen. De twee hoogleraren van de Faculteit derManagementwetenschappen geven hun visie op trends en ontwikkelingen rond duurzaamondernemen.Jan en Hans laten zien waar we staan en wat voor soort onderzoek er de komende jarennodig is om te komen tot een meer duurzame manier van samenleven en ondernemen. Inspiratievideo circulaire economie: http://youtu.be/N-cWaRRLh3k
 6. 6. DUURZAAM ONTBIJT Een serie bijeenkomsten overWWW.DUURZAAMONTBIJT.NU duurzame innovatie in het MKB Directeur Henk Vernieuwen, kernwaardenWWW.DUURZAAMONTBIJT.NU Verbinden en Voormolen stelt Albron voor: HAN. Praktijkvoorbeeld: Sopra. Professor Jan Jonker is hoogleraar www.sopra-project.com Duurzaam Ondernemen. Zijn leeropdracht is om duurzaamheid te helpen organiseren WWW.DUURZAAMONTBIJT.NU in en tussen bedrijven. Hij is de bedenker van het project OCF 2.0 en de auteur van de groene bestseller Duurzaam Denken Doen’. Professor Hans van Kranenburg is hoogleraar strategie en directeur van de opleiding Bedrijfskunde. Hij houdt zich bezig met alles wat betrekking heeft op strategische vraagstukken. Daarnaast is hij bedenker van het onderzoeksprogramma RESORG: The Responsible Organisation. SOPRA: Sustainable Offgrid Power for Rural AreasDe serie Duurzaam Ontbijten startte op 10.10 – de Dag van de Duurzaamheid – op deCampus van de Radboud Universiteit Nijmegen. De twee hoogleraren van de Faculteit derManagementwetenschappen geven hun visie op trends en ontwikkelingslanden • Ontwikkelen stabiele energievoorziening voor ontwikkelingen rond duurzaam • Samenwerking met bedrijvenondernemen. • Studenten onderzoeken opstelling en ontwikkelen het concept onderJan en Hans latenvan lectoraatstaan en wat energie onderzoek er de komende jaren begeleiding zien waar we duurzame voor soortnodig is om te komen tot een meer duurzame manier van samenleven en ondernemen.
 7. 7. DUURZAAM ONTBIJT Een serie bijeenkomsten overWWW.DUURZAAMONTBIJT.NU duurzame innovatie in het MKB Martin Koppenhol introduceert VBI WWW.DUURZAAMONTBIJT.NU VBI speelt vandaag al in op de ontwikkelingen van morgen. VBI is Europa’s grootste producent van kanaalplaatvloeren. Daarnaast heeft VBI het FlexCasco in haar assortiment waarin vloeren en wanden gecombineerd zijn tot één concept. Besparing: De kanaalplaatvloer bespaart tegenover vergelijkbare vloeren van massief gewapend beton 40% beton en 50% staal. Per m2 kanaalplaat wordt minder materiaal toegepast, waardoor ook het brandstofgebruik bij het transport lager is. Additionele grondstoffen-besparing vindt plaats bij funderingen en wanden. Door de lichtere vloerconstructie kunnen deze lichter worden gedimensioneerd. Aan het eind van de levensduur van het gebouw vormen de elementen weer grondstof voor nieuwe vloeren omdat ze volledig recyclebaar zijn.
 8. 8. DUURZAAM ONTBIJT Een serie bijeenkomsten overWWW.DUURZAAMONTBIJT.NU duurzame innovatie in het MKB Wat is duurzaam? WWW.DUURZAAMONTBIJT.NUDuurzaam is gewoon “Good Housekeeping”Net als kwaliteit een resultante van een leanvoortbrengingsproces!We moeten naar procesmanagement inplaats van projectmanagement!
 9. 9. DUURZAAM ONTBIJT Een serie bijeenkomsten overWWW.DUURZAAMONTBIJT.NU duurzame innovatie in het MKB Visie op duurzaam samenwerken - Greendeals WWW.DUURZAAMONTBIJT.NU “Het doel is om met elkaar een breed gedragen en onafhankelijke definitie van duurzaam ontwikkelen vast te stellen en deze gecommitteerd toe passen in de gehele keten.” Binnen vier themagebieden: • energie • grondstoffen • emissies • biodiversiteit/ ecosysteem Inspiratievideo samenwerken https://www.youtube.com/watch?v=6SrlVHZASfM
 10. 10. DUURZAAM ONTBIJT Een serie bijeenkomsten overWWW.DUURZAAMONTBIJT.NU duurzame innovatie in het MKB Kernbegrippen duurzaam samenwerken: WWW.DUURZAAMONTBIJT.NU • Op basis van vertrouwen lol hebben in samenwerken • Faalkosten beheersen door integrale processen • Ontwerp slim en flexibel • Luister naar de consument, stel een programma van wensen op.
 11. 11. DUURZAAM ONTBIJT Een serie bijeenkomsten overWWW.DUURZAAMONTBIJT.NU duurzame innovatie in het MKB Samen duurzame waardevermeerdering creëren WWW.DUURZAAMONTBIJT.NU De EcoPrefab-woning; nu al klaar voor 2020 De EcoPrefab-woning is volledig klaar voor de comfort- en energie-eisen van de toekomst. De woning wordt all-electric opgeleverd en voldoet nu al aan de overheidseisen van 2015. Met geringe aanpassingen worden zelfs de energie-eisen van 2020 Inspiratievideo http://www.youtube.com/watch?v=H7oy_Qjnvhc&feature=player_em gehaald en is de woning dus volledig bedded energieneutraal.
 12. 12. DUURZAAM ONTBIJT Een serie bijeenkomsten overWWW.DUURZAAMONTBIJT.NU duurzame innovatie in het MKB
 13. 13. DUURZAAM ONTBIJT Een serie bijeenkomsten overWWW.DUURZAAMONTBIJT.NU duurzame innovatie in het MKB Gerard Berendsen – HAN. Duurzaam innoveren, geen business as usual! WWW.DUURZAAMONTBIJT.NU Innovatie is de succesvolle vernieuwing van een product of dienst in de markt. • Voldoende klanten waarderen deze vernieuwing positief EN geven hun geld uit aan deze vernieuwing => klantwaarde • ‘Nieuw’ vergt een investering en een traject om met het nieuwe op de markt te komen.
 14. 14. DUURZAAM ONTBIJT Een serie bijeenkomsten overWWW.DUURZAAMONTBIJT.NU duurzame innovatie in het MKB Framework of “the innovation journey” WWW.DUURZAAMONTBIJT.NU
 15. 15. DUURZAAM ONTBIJT Een serie bijeenkomsten overWWW.DUURZAAMONTBIJT.NU duurzame innovatie in het MKB Vernieuwen: schiet niet voorbij de essentie… WWW.DUURZAAMONTBIJT.NU Case: nieuwe verpakking, en klachten over de smaak van de hagelslag. …. De inkt smaakte niet lekker als klanten het pak aan de lippen zetten…. Ken je klant!
 16. 16. DUURZAAM ONTBIJT Een serie bijeenkomsten overWWW.DUURZAAMONTBIJT.NU duurzame innovatie in het MKB Innovatie, creatie en blijven geloven in je droom: WWW.DUURZAAMONTBIJT.NUInspiratievideo:http://www.youtube.com/watch?v=hlczxXqez-Y
 17. 17. DUURZAAM ONTBIJT Een serie bijeenkomsten overWWW.DUURZAAMONTBIJT.NU duurzame innovatie in het MKB Voorwaarden voor succesvol duurzaam innoveren: WWW.DUURZAAMONTBIJT.NU • Samenwerking • Gefundeerde aanpak • Efficiënt inzetten middelen • Focus op klantvraagInspiratievideo: Inspiratievideo:https://www.youtube.com/watch?v=NWNb1QDxWd4 https://www.youtube.com/watch?v=E3QXVLleetg
 18. 18. DUURZAAM ONTBIJT Een serie bijeenkomsten overWWW.DUURZAAMONTBIJT.NU duurzame innovatie in het MKB Duurzaam Ontbijt Professor Jan Jonker isVBI voor de ontvangst en presentaties. bedankt HAN en hoogleraar WWW.DUURZAAMONTBIJT.NU Duurzaam Ondernemen. Zijn leeropdracht is om duurzaamheid te helpen organiseren in en tussen bedrijven. Hij is de bedenker van het project OCF 2.0 en de auteur van de groene bestseller Duurzaam Denken Doen’. Professor Hans van Kranenburg is hoogleraar strategie en directeur van de opleiding Bedrijfskunde. Hij houdt zich bezig met alles wat betrekking heeft op strategische vraagstukken. Daarnaast is hij bedenker van het onderzoeksprogramma RESORG: The Responsible Organisation. Komende bijeenkomsten:De serie Duurzaam Ontbijten startte op 10.10 – de Dag van de Duurzaamheid – op de 26 november, thema productieCampus van de Radboud Universiteit Nijmegen. De twee hoogleraren van de Faculteit der 3 december, thema afvalvrije maatschappijManagementwetenschappenpubliek-private samenwerking 14 december, thema innovatie in geven hun visie op trends en ontwikkelingen rond duurzaamondernemen. www.duurzaamontbijt.nuJan en Hans laten zien waar we staan en wat voor soort onderzoek er de komende jarennodig is om te komen tot een meer duurzame manier van samenleven en ondernemen.
 19. 19. DUURZAAM ONTBIJT Een serie bijeenkomsten overWWW.DUURZAAMONTBIJT.NU duurzame innovatie in het MKB Duurzaam Ontbijt Professor Jan Jonker is hoogleraar en MVO loont. is een initiatief van OCF 2.0 WWW.DUURZAAMONTBIJT.NU Duurzaam Ondernemen. Zijn leeropdracht is om duurzaamheid te helpen organiseren in en tussen bedrijven. Hij is de bedenker van het project OCF 2.0 en de auteur van de groene bestseller Duurzaam Denken Doen’. Professor Hans van Kranenburg is hoogleraar strategie en directeur van de opleiding Bedrijfskunde. Hij houdt zich bezig met alles wat betrekking heeft op strategische vraagstukken. Daarnaast is hij bedenker van het onderzoeksprogramma RESORG: The Responsible Organisation.De serie Duurzaam Ontbijten startte op 10.10 – de Dag van de Duurzaamheid – 8 locaties op de 8 bijeenkomstenCampus van de Radboud Universiteit Nijmegen. De twee hoogleraren van de Faculteit der Komende bijeenkomsten: 16 visiesManagementwetenschappen geven hun visie op trends en ontwikkelingen rond duurzaam succesvolle praktijkenondernemen.thema productie 26 november, 3 december, thema afvalvrije maatschappij 14 december, thema innovatie in publiek-private samenwerking www.duurzaamontbijt.nuJan en Hans laten zien waar we staan en wat voor soort onderzoek er de komende jarennodig is om te komen tot een meer duurzame manier van samenleven en ondernemen.

×