Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Wiki Sabanda - Cara Membuat Artikel

2,057 views

Published on

tutorial for writing an article in Sundanese Wikipedia

Published in: Education
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Wiki Sabanda - Cara Membuat Artikel

  1. 1. 1
  2. 2. a. Wangenan artikel anyar Artikel anyar nya éta artikel nu can aya sarta dijieun sacara husus; ATAWA artikel nu saméméhna geus aya tapi teu miboga referensi nepi ka dijieun deui tur ditambahan 5 referensi (minimal). 2
  3. 3. Saméméh nyieun artikel anyar, sungsi heula judul artikel nu rék dijieun di sisi béh luhur.
  4. 4. Pranala beureum nandakeun eta kaca can aya kaca di Wikipedia. Klik pikeun nyieun artikel anyar.
  5. 5. • Artikel sempurna nya éta artikel nu minimumna boga 5 référénsi • Ngagunakeun basa Sunda loma • Fokus medar hiji aspék utama tina topik artikel • Sudut pandang nétral • Lamun bisa maké gambar nu saluyu jeung topik 5 b. Artikel sampurna
  6. 6. • Paragraf bubuka nu ngaragum eusi artikel • Nyoko kana pedoman tata letak Wikipedia • Kekecapanana henteu ambigu, stereotip, jeung hiperbolis • Ngadéskripsikeun fiksi tina sisi dunya nyata lain sisi fiksina. • Mangrupa prosa lain ngan saukur daftar. 6 b. Artikel sampurna
  7. 7. Artikel sempurna ngandung hal-hal nu asup kana kategori penilaian: • Miboga katégori nu lengkep sarta luyu jeung artikelna. • Miboga wikifisasi nu cukup (henteu loba teuing ogé henteu saeutik teuing) • Miboga interwiki basa lainna dina wikipedia. • Kaca artikel henteu keuna ku “rambu” • Artikel sampurna lain artikel rintisan 7 b. Artikel sampurna
  8. 8. • Eusi minimum 160 kecap • Artikel rintisan diwangun ku 2 referensi, interwiki, wikifisasi, kategori, jeung gambar 8 Artikel rintisan
  9. 9. 9 Kategori . Warna biru nandakeun kategori Kabupaten Garut geus aya dina daftar sedengkeun kategori seni tradisional can aya
  10. 10. 10 Kategori Kode kategori: [[Kategori:Kabupaten Garut]] Sieun salah? Tanya ka Sawala
  11. 11. 11 Wikifisasi Wikifisasi (dina Bahasa Inggris: wikify) nya éta méré pranala (links) kana istilah-istilah, ngaran jalma, bagbagan waktu, jeung lain sajabana sangkan ngagampangkeun nu maca pikeun néangan informasi lianna nu aya patalina jeung éta artikel. Ku cara wikifisasi, hiji kecap bisa diklik nepi ka nu maca bisa ningali informasi ngeunaan éta kecap.
  12. 12. Nandakeun yen artikel ngeunaan Hadro, aya oge dina basa Indonesia.
  13. 13. • Akurat • Bisa divérifikasi, nya éta : • Ngutip tina sumber-sumber nu bisa dipercaya • Dipublikasikeun ku pihak katilu • Henteu ngandung riset asli 14 Aturan referensi
  14. 14. Ahir kalimat. <ref name=“kode"> Pangarang.2007.'‘Judul Buku''.Tempat medal:Pamedal {{id}}</ref> Conto: <ref name="buku2"> Suhardiman,Budi&Darpan.2007.''Seputar Garut''.Garut:Komunitas Srimanganti {{id}}</ref> Pikeun rujukan berulang: Ahir kalimat. <ref name="buku2"/> Lisensi CC-BY-SA 3.0 15 ==Rujukan== {{reflist}} Asupkeun rujukan & Kode rujukan tutup
  15. 15. Ahir kalimat. <<refname="kode">[alamat website] tanggal akses) {{id}}</ref>> Conto: <<refname="web1">[http://pariwisata.garutkab.go.id/ index.php?mindex=daf_det_budaya&s_name=Seni_ Tradisional&id_det=10 Hadro] (Diakses tanggal 24 Oktober 2014) {{id}}</ref>> Pikeun rujukan berulang: Ahir kalimat. <ref name="web1"/> <br/> Lisensi CC-BY-SA 3.0 16 ==Rujukan== {{reflist}} Asupkeun rujukan & Kode rujukan tutup
  16. 16. • {{id}} dihareupeun referensi nandakeun eta sumber mangrupa tarjamah tina basa deungeun kana basa Indonesia. 17
  17. 17. • {{en}} dihareupeun referensi nandakeun yen sumberna ditulis dina basa Inggris. 18
  18. 18. • Lamun sumber ditulis dina basa asing nu lainna, kode kudu disaluyukuen 19
  19. 19. 20
  20. 20. Teks wiki Hasil Keterangan ''cetak miring'' cetak miring Dua tanda petik tunggal '''cetak tebal''' cetak tebal Tiga tanda petik tunggal '''''cetak tebal dan miring''''' cetak tebal dan miring Lima tanda petik tunggal == subbagian 1 == === subbagian 2 === ==== subbagian 3 ==== ===== subbagian 4 ===== Judul subbagian dalam berbagai tingkat Dua hingga lima tanda sama dengan * Satu * Dua * Tiga Daftar butir Asteriks # Satu # Dua # Tiga Daftar angka Tanda kres atau pagar ;Terminologi :Makna terminologi Pasangan terminologi dan maknanya Tanda titik koma untuk terminologi, tanda titik dua untuk makna 21 Markah Wiki
  21. 21. Teks wiki Hasil Keterangan http://www.contoh.com [http://www.contoh.com Teks] Pranala eksternal Satu kurung siku, spasi memisahkan antara pranala dan judul [[Judul artikel]] [[Judul artikel|Teks]] Pranala internal Dua kurung siku, tanda pipa memisahkan antara pranala dan judul [[en:English article]] Pranala interwiki Dua kurung siku, diawali kode bahasa dan titik dua [[Kategori:Teks]] Memasukkan halaman dalam kategori Dua kurung siku, diawali kata “Kategori” dan titik dua [[Berkas:Gambar.jpg|thumb|Teks]] Gambar kecil dengan judul Dua kurung siku, diawali kata “Berkas” dan titik dua, tanda pipa membatasi antar bagian [[Media:Contoh.ogg]] Pranala pengunduhan berkas Dua kurung siku, diawali kata “Media” dan titik dua #REDIRECT [[Artikel lain]] Mengalihan ke halaman lain Dua kurung siku diawali dengan #REDIRECT 22 Markah Wiki
  22. 22. Teks wiki Hasil Keterangan -- Garis horizontal Dua tanda minus/gabung ~~~~ Tanda tangan Empat tanda tilda {{Templat}} Masukkan templat Dua kurung kurawal {| |- ! Kolom 1 || Kolom 2 |- | Isi 1 || Isi 2 |} Tabel • Satu kurung kurawal dan tanda pipa memulai dan mengakhiri tabel • Tanda pipa dan minus untuk baris baru • Tanda seru mengawali sel kolom judul • Tanda pipa mengawali sel kolom biasa • Tanda dua pipa memisahkan antar kolom 23 Markah Wiki
  23. 23. 25 Rambu-rambu {{dipaké|10 September}} Unggal pamilon nu keur ngaropéa artikel anyar, kudu ngagunakeun ieu kode minangka pananda sangkan artikelna henteu diropéa ku batur.
  24. 24. " Asupkeun rujukan & Kode rujukan tutup
  25. 25. Hadro asup kana kategori seni tradisional nu asalna ti kabupatén Garut
  26. 26. Rambu-rambu nu nandakeun artikel taratas

×