Leerkrachtassistent Pennenstrekengroep 4 t/m 8

16,179 views

Published on

De Leerkrachtassistent Pennenstreken groep 4-8 is praktisch in gebruik en geschikt voor elk digitaal schoolbord. De verschillende interactieve opdrachtvormen maken de schrijfles efficiënter én leuker!

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
16,179
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
13,989
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Leerkrachtassistent Pennenstrekengroep 4 t/m 8

 1. 1. <ul><li>Volledig scherm modus </li></ul><ul><li>klik op de pijltjes rechts </li></ul><ul><li>Volledig scherm modus sluiten </li></ul><ul><li>klik op Esc </li></ul>Leerkrachtassistent Pennenstreken Groep 4 tot en met 8
 2. 2. Leerkrachtassistent Pennenstreken De Leerkrachtassistent Pennenstreken groep 4-8 helpt u bij de schrijflessen. Het programma voor het digitale schoolbord volgt de leerlijn uit de schrijfmethode Pennenstreken (groep 4 t/m 8) . De verschillende modules vergemakkelijken de instructie en daarmee de begeleiding van leerlingen. Dankzij bewegend beeld, geluid en interactieve opdrachtvormen zorgt de Leerkrachtassistent bovendien voor een uitdagende en aantrekkelijke leeromgeving.
 3. 3. Digimenu Elke les start u vanuit het dagprogramma in het Digimenu. Het Digimenu is uw houvast bij het doorlopen van een schrijfles. In groep 4 vindt u hier de verschillende lesfasen en de oefeningen die daarbij horen. In groep 5 tot en met 8 zijn de oefeningen ondergebracht in lesafhankelijke en lesonafhankelijke modules.
 4. 4. Module Aanbieden De module Aanbieden toont de schrijfbeweging van een nieuwe hoofdletter in een schrijffilmpje. Vervolgens wordt de schrijfletter onder de eerder aangeleerde leesletter geplaatst. Zo zien leerlingen direct de overeenkomsten en verschillen tussen de lees- en schrijfletter.
 5. 5. Module Letterlijn Om de koppeling van schrijf- en leesletters actief te maken biedt de Leerkrachtassistent een digitale letterlijn. U verplaatst eerst de letters naar de schrijfletterdoos. Daarna kunt u enkele leerlingen vragen de juiste combinatie te maken.
 6. 6. Module Motorische Activiteit Een goede motorische ontwikkeling is belangrijk voor het schrijfonderwijs. Daarom brengt de Leerkrachtassistent Pennenstreken de motorische activiteiten uit de handleiding in beeld. Via filmpjes laten leeftijdsgenootjes zien hoe de motorische activiteiten en schrijfactiviteiten uitgevoerd moeten worden.
 7. 7. Module Schrijfbeweging Voor goed schrijfonderwijs is het belangrijk dat leerlingen de goede schrijfrichting van een letter in zich kunnen opnemen. Het herhaaldelijk voordoen op het bord is daarbij belangrijk. De module Schrijfbeweging helpt u hierbij. In deze module wordt de schrijfrichting stapsgewijs aangeleerd en ondersteund met instructieaudio.
 8. 8. Module Schoolbord Met het onderdeel Schoolbord kunt u zelf letters, woorden en zinnen voorschrijven. Het schoolbord biedt hiervoor de liniatuur van Pennenstreken. Met de knoppen ‘tussen de lijnen’ en ‘ruitjes’ kunt u zelf de gewenste liniatuur bepalen.
 9. 9. Module Bordlesje De module Bordlesje ondersteunt uw instructie bij het aan elkaar leren schrijven. Maar de module kan ook een belangrijke rol spelen bij het controleren van een letterdictee of het naschrijven van woorden en zinnen.
 10. 10. Module Schrijfhouding In de module Schrijfhouding is aandacht voor een goede zit/schrijfhouding, papierligging en potloodhantering. Aandachtspunten worden getoond in een animatie en met audio ondersteund.
 11. 11. Module Werkboekje Via de module Werkboekje kunt u de pagina’s uit de Schrijfboekjes op het digibord laten zien. U kunt vervolgens met verschillende kleuren pennen en markeerstiften de oefeningen toelichten.
 12. 12. Module Aandachtspunten Het onderdeel Aandachtspunten biedt leerlingen een geheugensteuntje tijdens het schrijven in hun werkboekjes. De module toont de juiste zit/schrijfhouding, papierligging of potloodhantering en geeft aan welke deel van de schrijfletter extra aandacht vraagt.
 13. 13. Module Observatie en remediëring De module Observatie en remediëring biedt u houvast om het schrijfresultaat van leerlingen te beoordelen en te bespreken. In deze module zijn afbeeldingen van veel gemaakte fouten opgenomen. Bij elke afbeelding is ook het correcte letterfilmpje opgenomen. Dit maakt snel zichtbaar waar fouten ontstaan en hoe leerlingen ze kunnen vermijden.
 14. 14. Module Temposchrijven Bij lessen waarin een 10 minuten tempo-oefening of een tempotoets centraal staat, kunt u de module Temposchrijven gebruiken. Naast de tekst vindt u een klokje en een tekenteller. Het klokje kunt u gebruiken om de tijd weer te geven. De tekenteller is een hulpmiddel bij het bepalen van het schrijftempo.
 15. 15. Module Blokletters Na het methodisch schrift krijgen leerlingen in groep 7 en 8 het blokletterschrift aangeboden. De Leerkrachtassistent ondersteunt dit door het aanbieden van de schrijfbeweging van de blokletters.
 16. 16. De Leerkrachtassistent Pennenstreken groep 4-8 is praktisch in gebruik en geschikt voor elk digitaal schoolbord. De verschillende interactieve opdrachtvormen maken de schrijfles efficiënter én leuker!

×