Leerkrachtassistent Estafette Nieuw

90,353 views

Published on

Geeft u les met het digibord? Dan is de Leerkrachtassistent Estafette Nieuw een waardevolle aanvulling.

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
90,353
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
84,460
Actions
Shares
0
Downloads
10
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Leerkrachtassistent Estafette Nieuw

 1. 1. <ul><li>Volledig scherm modus </li></ul><ul><li>klik op de pijltjes rechts </li></ul><ul><li>Volledig scherm modus sluiten </li></ul><ul><li>klik op Esc </li></ul>Leerkrachtassistent Estafette Nieuw uitgelegd
 2. 2. Digimenu Voor elke basisles van Estafette is er een handig overzicht van de activiteiten per les: het digimenu. Vanuit dit digimenu start u de lesactiviteiten.
 3. 3. Schoolbord Teksten, zinnen of woorden die u in de introductie van de les op het schoolbord zou schrijven, staan voor u klaar op het digibord. Dat bespaart u tijd.
 4. 4. Werkinstructie De pagina’s van het werkboek zijn beschikbaar op het digibord. Handig voor de instructie aan leerlingen die zelfstandig gaan werken. De opdrachten maken de leerlingen in hun eigen werkboek of Estafetteloper.
 5. 5. Woorden flitsen Iedere les kunt u de module ‘Woorden flitsen’ inzetten voor het oefenen van het vlot lezen van losse woorden, de directe woordherkenning. Standaard staan de woorden klaar waarover de leerlingen in de voorgaande lessen instructie hebben gekregen. Maar u kunt ook zelf eenvoudig de inhoud van de flitsoefening bepalen. En met een simpele druk op de knop kiest u de leesmoeilijkheden die extra geoefend moeten worden.
 6. 6. Verhaallijn De eerste les van de week start u met 'Terugblik verhaal'. Dit is een filmpje dat een korte samenvatting geeft van de hoofdstukken uit het Estafetteleesboek die de kinderen de week ervoor hebben gelezen. Zo pakken de leerlingen de draad van het verhaal gemakkelijk weer op.
 7. 7. Tekst voorlezen In de oneven lessen staat in het werkboek een tekstfragment uit het hoofdstuk. U kunt ervoor kiezen om deze tekst voor te laten lezen door de Leerkrachtassistent. De teksten zijn ingesproken door professionele acteurs. De kinderen horen de tekst via het digibord en lezen ondertussen mee in hun eigen werkboek.
 8. 8. Dialooglezen Regelmatig oefenen de leerlingen het lezen van dialogen. In de afronding van de les kunnen ze deze laten voordragen met behulp van de Leerkrachtassistent. De dialoogteksten zijn beschikbaar als audio en bieden hiermee verschillende presentatiemogelijkheden. Zo kunnen de leerlingen het digibord als tegenspeler gebruiken.
 9. 9. Woorden lezen Het lezen van woordrijen is een vast onderdeel van de werkboeken van Estafette. Ook bij dit onderdeel geeft de Leerkrachtassistent ondersteuning. De woorden van de eerste twee rijtjes kunt u woord voor woord laten verschijnen. Met de markeerfunctie kunt u de leesmoeilijkheid van het woord laten zien, of de structuur van het woord zichtbaar maken.
 10. 10. Welk woord past in de zin? Om de leerlingen voor te bereiden op de Leestempotoets van Cito, zijn in de werkboeken van Estafette regelmatig soortgelijke oefeningen opgenomen. De leerlingen kiezen binnen een zin het juiste woord. De Leerkrachtassistent biedt hierbij handige ondersteuning.
 11. 11. Woordweb In de introductie of afsluiting van de les vraagt u de leerlingen soms om te associëren op een bepaald onderwerp uit het boek. Deze associaties schrijft u vervolgens in een woordweb.
 12. 12. Leesstoel Regelmatig mogen de leerlingen aan het eind van de les woorden, zinnen of tekstfragmenten voorlezen die ze hebben geoefend. Ze nemen dan virtueel plaats in de leesstoel van de Leerkrachtassistent. De introtune en het applaus bieden een extra stimulans.
 13. 13. Moeilijke woorden Estafette biedt ook aandacht aan de woordenschat van de leerlingen. Regelmatig wordt de leerling gevraagd een woord op te schrijven dat hij moeilijk vindt. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen woorden die technisch moeilijk zijn om te lezen, en woorden waarvan de leerling de betekenis niet kent. In de afronding van de les biedt de Leerkrachtassistent verschillende woordrelatieschema’s om de woorden te bespreken.
 14. 14. Extra module voor de bovenbouw: Opbouwzinnen In de hogere AVI-niveaus komen langere en ingewikkeldere zinnen aan bod. Om de leerling te ondersteunen bij het lezen van lange zinnen, bouwt de Leerkrachtassistent de zin op: van een kort zinnetje, naar een complexere, langere zin. Door telkens een stukje te herhalen en een stukje uit te bouwen, wordt het makkelijker om de lange zin te lezen. De blauwe markering toont welk stukje erbij komt.
 15. 15. Extra module voor de bovenbouw: Stappenplan Bij AVI E7 en AVI plus werken de leerlingen regelmatig met een stappenplan voor de voorbereiding van het voorlezen van een tekst. Op het digibord worden deze stappen nog eens toegelicht met leuke animaties.
 16. 16. Extra module voor de bovenbouw: Intonatielezen In de bovenbouw oefenen de leerlingen elke les met vloeiend lezen en intonatie. Aan het eind van de les mogen een of meer leerlingen de tekst laten horen die ze hebben voorbereid. Op het digibord kan de leerling aangeven op welke aspecten van intonatie (bijv. leestekens of tempo) hij specifiek let. De rest van de groep kan zo meekijken en meeluisteren en volgen wat de leerling doet.
 17. 17. Extra module voor de bovenbouw: Digimenu Toepassingsles In de jaargroepen 7 en 8 krijgt u niet alleen bij de basislessen ondersteuning van de Leerkrachtassistent, maar ook bij de toepassingslessen.
 18. 18. Extra module voor de bovenbouw: Uitleg Nakaarten Met de Nakaarten gaan de leerlingen met elkaar in gesprek over de boeken die ze hebben gelezen. Dit kunnen leesboeken zijn, maar ook tijdschriften, kranten of gedichten. Iedere leerling heeft daarbij een belangrijke rol; deelnemer, gespreksleider of verslaggever. Met behulp van een aantal (korte) animaties wordt uitgelegd wat iedere rol inhoudt en waar je tijdens het gesprek extra goed op moet letten.
 19. 19. Extra module voor de bovenbouw: Demofilms Nakaarten Tijdens uw uitleg over het werken met de Nakaarten kunt u gebruik maken van een drietal demofilms. Deze laten een voorbeeldgesprek zien tussen een groepje leerlingen. In deze films geeft de leerkracht het voorbeeld van de rol van gespreksleider en verslaggever.
 20. 20. Extra module voor de bovenbouw: Evaluatie Nakaarten Na afloop van het Nakaarten doen de leerlingen verslag van hun gesprek. De activiteit ‘Evaluatie Nakaarten’ biedt ondersteuning aan de leerlingen om verslag te kunnen doen vanuit hun rol in het gesprek.
 21. 21. Extra module voor de bovenbouw: Boekpresentatie Regelmatig mogen de leerlingen aan het eind van de les een stukje voorlezen uit hun eigen leesboek. U kunt deze activiteit echter ook afwisselen met een korte boekpresentatie door een leerling. De activiteit ‘Boekpresentatie’ in de Leerkrachtassistent helpt hen te geven. De leerling kan bijvoorbeeld een waardering geven aan het boek of inzoomen op de hoofdpersonen

×