Non Conformities in Industry

373 views

Published on

this is what my group and I did for our HH311

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
373
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
5
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Non Conformities in Industry

 1. 1. Presented by :Najwa Azzahra Mohamad Nurizan Ahmed Sarah Sorfina Zulkifli Nur Safiqah Rasul
 2. 2. MANUAL PROCEDURE5.5 Rumah Sembelih(5.5.2) Pengendalian-rumah sembelih hendaklah bersihdan mematuhi kriteria kebersihanpihak berkuasa bertauliah yangbertanggungjawab.
 3. 3. MANUAL PROCEDURE5.5 Rumah Sembelih(5.5.2) Pengendalian-binatang yang di sembelihhendaklah tidak di longgokkkandi dalam satu tempat bagimengelakkan ayam matikelemasan.
 4. 4. MANUAL PROCEDURE5.3 Barang Gunaan(5.3.2) keperluan-sumber bahan mentah adalah halaldan selamat-bahan mentah atau ramuanhendaklah di simpan dalam stor yangberasingan dan tidak bercampurdengan bahan yang tidak halal.
 5. 5. 8.2 LOGO HALAL MALAYSIA8.2.1 logo halal bermaksud logoyang telah didaftarkan di bawahAkta Cap Dagangan 1976dikeluarkan oleh pihak berkuasaagama.
 6. 6. 5.4 kosmetik dan dandanandiri5.4.1 produki) Setiap produk perlu didaftarkan dengan Kementerian Kesihatanii) Syarikat hanya mengeluarkan produk yg halal dan selamat sahaja .iii) Syarikat perlu mnyediakan sampel produk siap lengkap dengan pembungkusan .
 7. 7. 5.2 KEPERLUAN PREMISMAKANAN5.2.1 bahan mentahi) arak dan ramuan berunsurkanarak tidak dibenarkan samasekali berada di kawasan dapurdan restoran halal .
 8. 8. 5.7 LOGISTIK-pengangkutani) semua barangan yang diangkuthendaklah barangan/produk halalsahaja .ii) kontena wajib disamak setiap kalitiba di Malaysia sebelumpenyimpanan barang-barang halaldalam kontena .
 9. 9. 6.3 KILANG- kilang pengeluaran produkhalal hendaklah berjauhan ,diasingkan dan dipisahkanmelalui sistem kawalan berkesandaripada pusat penternakanhaiwan , loji kumbahan najis danpremis yang memproses bahantidak halal .
 10. 10. 6.4 SISTEM SANITASI- Etika Pekerja=> pekerja hendaklah mengamalkankod etika pekerja dan amalankebersihan yg baik (GHP) seperti ygtermaktub di dalam PERATURANKEBERSIHAN MAKANAN 2009

×