Albanian Right of REVOLUTION & Political CORRUPTION

240 views

Published on

Published in: News & Politics
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
240
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
5
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Albanian Right of REVOLUTION & Political CORRUPTION

 1. 1. FORMA ER SHTETET E BASHKUARA TË AMERIKËS LINCOLN PRESIDENTIT ABRAHAM: Ky vend, me institucionet e saj, i takon popullit që e banojnë atë. Sa herë që ata do të rriten të lodhur nga qeveria ekzistuese, ata mund të ushtrojnë të drejtën e tyre kushtetuese e ndryshuar atë, ose të ushtrojnë të drejtën e tyre revolucionare për të shkatërruar atë. " "Amerika kurrë nuk do të shkatërrohet nga jashtë. Nëse do të lëkunden dhe të humbasin lirive tona, ajo do të jetë për shkak Ne i kemi shkatërruar veten! " PRITINI DHE NGJIT NGA: http://en.wikipedia.org/wiki/Right_of_revolution Në përputhje me ligjet federale, ky informacion është dhënë për qëllime edukative dhe Informacion - dmthtë Interesit PublikE drejta e revolucionitNga Wikipedia, Enciklopedia e LirëShko te: navigacion , kërko
 2. 2. Storming e Bastille më 14 korrik 1789 ka ardhur për të simbolizuar Revolucionin Francez , kur një popull ungrit për të ushtruar të drejtën e tyre të revolucionit. Pjesë e një serie të Revolucion Në filozofinë politike , e drejta e revolucioni (ose e drejta e rebelimit) është e drejtë apo detyrë , u shpreh nëmënyra të ndryshme gjatë gjithë historisë, nga njerëzit e një kombi për të përmbysur një qeveri që vepronkundër interesave të tyre të përbashkëta. Besimi në këtë të drejtë shtrihet prapa në e lashtë Kina, dhe ajo ështëpërdorur gjatë historisë për të justifikuar kryengritjet ndryshme, duke përfshirë në Revolucionin Amerikan dhenë Revolucionin Francez .Përmbajtje [ fshih ] • Origjina 1 o 1.1 Kina o 1.2 tradita islame o 1.3 Evropa mesjetare o 1.4 Evropa e hershme moderne • 2 Përdorimi në histori
 3. 3. • 3 E drejta e Revolucionit si një e drejtë individuale ose kolektive • 4 Detyrimi kundrejt drejtë • 5 Parakushtet për të drejtën e revolucionit • 6 ligj natyror apo ligj pozitiv o 6.1 Shembuj të së drejtës së revolucionit si ligj pozitiv o 6.2 Një fund për të drejtën e revolucionit në të drejtën pozitive • 7 Shih edhe • 8 Referencat • 9 Lidhje të jashtmeFjalës edit ] Origjina[ edit ] Kinë E drejta e revolucionit ishte ndoshta i parë artikuluar si pjesë e një filozofisë zyrtare shtetërore nga dinastiaZhou simbolit 1122-256 BC) të Kinës . Për të justifikuar përmbysjen e tyre e hershme dinastisë Shang , [1]mbretërit Zhou shpalli konceptin e njohur si Mandati i Qiellit , që Qielli do të bekojë autoritetin e një sundimtartë drejtë, por do të jenë të pakënaqur dhe të tërheqë mandatin e tij nga një sundimtar despotik. Mandati i Qiellitpastaj do të transferojë tek ata që do të sundojnë më të mirë. Historianët kinezë interpretuar një revoltë tësuksesshëm si dëshmi se Mandati i Qiellit kishte kaluar në. Gjatë gjithë historisë kineze, rebelët që ishte kundërdinastisë në pushtet e bëri pohimin se mandati i Qiellit kishin kaluar, duke u dhënë atyre të drejtën e revoltës.Dinastive sunduese ishin shpesh të pakëndshme me këtë, dhe shkrimet e filozofit konfuciane Mencius simbolit372-289 pes) u shtypën shpesh për të deklaruar se njerëzit kanë të drejtë për të përmbysur një sundimtar që nukofrojnë për nevojat e tyre.Shih gjithashtu: Mandati i Qiellit[ edit ] tradita islame Sipas studiuesit Bernard Lewis , The Kurani dhe Sunneti kanë disa pika për të bërë në qeverisje lidhur me tëdrejtën e revolucionit në Islam Kurani, për shembull, e bën të qartë se nuk është një detyrë e bindjes.:"Bindjuni Perëndinë, dëgjoni Pejgamberin, binden ata që mbajnë autoritet mbi ju." Dhe kjo është përpunuar në një numër të thënieve atribuohen Muhammedit. Por ka edhe thëniet që vënëkufizime të rrepta mbi detyrën e bindjes. Dy dicta atribuohet Pejgamberit dhe i pranuar universalisht siautentike janë tregues. Njëri thotë se, "nuk ka bindje në mëkat"; me fjalë të tjera, nëse sundimtar urdhërondiçka në kundërshtim me ligjin hyjnor, jo vetëm nuk ka asnjë detyrë e bindjes, por nuk është një detyrë emosbindjes. Shqiptimi tjetër, "nuk i binden një krijesë kundër Krijuesit të tij," sërish në mënyrë të qartë kufizonautoritetin e sunduesit, e çfarëdo forme e sundimtarit që mund të jetë. [2][ edit ] Evropa mesjetare
 4. 4. The Magna Carta shënon një nga përpjekjet më të hershme për të kufizuar autoritetin e një mbreti dhe kjo ështëparë si një simbol i sundimit të ligjit. [3] Në Evropë, e drejta e revolucionit mund të ndiqet në Magna Carta , një kartë Anglisht lëshuar në 1215, qëkërkohet të heqë dorë mbretit të drejta të caktuara dhe të pranojnë se vullneti i tij mund të jetë i detyruar ngaligji. Ajo përfshinte një "klauzolë sigurie" që dha të drejtën për një komision prej baronëve të anuloj vullnetin eMbretit përmes forcës nëse është e nevojshme. Magna Carta ndikuar drejtpërdrejt në zhvillimin e demokracisëparlamentare dhe dokumenteve të shumta kushtetuese, siç është Kushtetuta e Shteteve të Bashkuara . Bull Artë i 1222 ishte një dem i artë , apo dekret , të lëshuar nga Mbreti Andrew II të Hungarisë . Ligjithemeluar e të drejtave të Hungarisë fisnikë, përfshirë të drejtën për të mos iu bindur Mbretin, kur ai ka vepruarnë kundërshtim me ligjin (jus resistendi). Demit të Artë është krahasuar shpesh me Magna Carta, kau ka qenë ipari dokument kushtetues i kombit të Hungarisë, ndërsa Magna Carta ishte statuti i parë kushtetues i kombit tëAnglisë. Thomas Aquinas gjithashtu shkroi për të drejtën për të rezistuar sundimit tiranik në Theologica Summa . Gjonite Salisbury vrasjes së mbrojtur të drejtpërdrejtë revolucionare të sundimtarëve joetike tiranike në Policraticustij.[ redaktoni ] Në fillim Modern EuropeArtikulli kryesor: Teoria Rezistenca në periudhën e hershme moderne Në hershëm Moderne periudhe, jezuitët , sidomos Robert Bellarmine dhe Juan de Mariana , u njohur gjerësishtdhe shpesh kishin frikë për avokimin rezistencën ndaj tiranisë dhe shpesh tiranvrasje-Një nga implikimet e ligjitnatyror fokusin e Shkollës së Salamanca . John Calvin besohet diçka të ngjashme. Në një koment në Librin e Danielit , ai vërejti se Monarkëtbashkëkohore të pretendojë të sundojë "nga hiri i Perëndisë", por pretendim ishte "një mashtrim i thjeshtë",kështu që ata mund të "mbretërojë pa kontroll." Ai besonte se "krerët e kësaj bote shkarkoj veten, ndërsa atangrihen kundër Perëndisë ", kështu që" duhet që ti pështyjnë mbi kokat e tyre se sa të binden ata. "Kur qytetarëte zakonshëm janë përballur me tiraninë, shkruante ai, qytetarët e zakonshëm duhet të vuajnë atë. Por gjyqtarëtkanë detyrën për të "frenuar tiraninë e mbretërve", siç kishte në tribuna të lashtë Romë , për Ephori në Spartës ,dhe Demarchs në lashtë Athinë . Kjo Calvin mund të mbështesë të drejtën e rezistencës në teori nuk do të thotëse ai mendonte rezistencë të tillë e kujdesshme në të gjitha rrethanat. Të paktën publikisht, ai nuk u pajtua meskocez kalvinist John Knox s thirrje për revolucion kundër Tudor Mbretëreshës Katolike Mary e Anglisë. [4] Kujdesshme të përbashkët Kishës Katolike Calvin-së brengat së bashku me një shqetësim për të shpëtuarshpirtrat edhe e tiranëve, një shqetësim që ishte e parëndësishme në double-predestinarian kalvinizëm. Kështu,Papa dënoi Fawkes Guy e Plot barut , dhe Regnans në Excelsis është konsideruar gjerësisht të jetë një gabim.Shën Thomas Aquinas kishte argumentuar se frika e tiranvrasje çuan tiranëve të sjelljes së keqe, dhe setiranvrasje dhe rebelimi i prirur për ti dhënë fund në vendosjen e një tirani edhe më keq për tiraninë fronit, nëmënyrë që kursi i veprimit më të sigurta për njerëzit ishte që të qëndroj për aq kohë sa ajo mund të përballohen,në vend se të drejtuar rreziqet më të mëdha të revolucionit të armatosur.Supozimi në favor të paqes, në vetëm teorinë e luftës , erdhi në jetë besimi më të zakonshme dhe është imbajtur zyrtarisht nga Kisha Katolike si e shekujve 19, 20, dhe 21.[ redaktoni ] Përdorimi në historiNdër lëvizjet revolucionare pretendonte të kërkojnë arsyetim si ushtrim i të drejtës së revolucionit përfshijnë: • Lufta frëngjisht e fesë: e drejta e revolucionit u shpjegoi nga Monarchomachs në kontekstin e luftërave francezë të fesë , dhe nga Huguenots mendimtarëve që legjitimohen tyrannicides . • Revolucioni Glorious: E drejta e revolucionit formuar bazën e mbrojtjes filozofik të Revolucionit të Lavdishëm , kur Parlamenti rrëzuar James II të Anglisë në 1688 dhe e zëvendësoi atë me William III të Orange-Nassau .
 5. 5. • American Revolution: E drejta për të revolucionit do të luajë një pjesë të madhe në shkrimet e revolucionarëve amerikanë . Politike trakt Sense Përbashkët , përdori këtë koncept si një argument për refuzimin e Monarkisë Britanike dhe ndarje nga Perandoria, në krahasim me vetëm vetë-qeverisjen brenda saj. Ajo u përmend edhe në Deklaratën e Pavarësisë së Shteteve të Bashkuara , kur një grup nga përfaqësues të shteteve të ndryshme të nënshkruar një deklaratë e pavarësisë duke përmendur akuzat kundër Mbretit George III. Si Deklarata Amerikane e Pavarësisë në vitin 1776 shprehet se, ligji natyror mësoi se njerëzit ishin "pajisur nga Krijuesi i tyre me të drejta të patjetërsueshme" dhe mund të ndryshojnë ose heqë qeveria "destruktive" e këtyre të drejtave. • Revolucioni francez: E drejta e revolucionit është përfshirë edhe në 1789 Deklaratën e të Drejtave të Njeriut dhe e Qytetarit gjatë Revolucionit Francez .[ edit ] drejta e Revolucionit si një e drejtë individuale ose kolektive Edhe pse disa shpjegime të drejtën e revolucionit të lënë të hapur mundësinë e ushtrimit të saj si një e drejtëindividuale, ajo u kuptua qartë që të jetë e drejtë kolektive nën teorinë angleze kushtetuese dhe politike. Si [5]Pauline Maier ka vërejtur në studimin e saj nga rezistenca ndaj Revolucionit , "[f] individë rivate ishin tëndaluara për të marrë forcën kundër sunduesve të tyre ose për ligësi apo për shkak të lëndimeve private ...." [6]Në vend të kësaj, "jo vetëm disa individë, por" Trupi i Popullit "është dashur të ndjehen të shqetësuar" para se tëdrejtën e revolucionit ishte i justifikuar dhe me shkrimtarët më të folur për një "të gjithë njerëzit të cilët janëPublick", apo trupi i njerëzit duke vepruar në e tyre Autoriteti publik ", duke treguar një konsensus të gjerë qëpërfshin të gjitha radhët e shoqërisë".[7] Koncepti i të drejtës së revolucionit është marrë edhe nga John Locke në dy traktatet e Qeverisë , si pjesë e tijtë teorisë sociale të kontratës . Locke ka deklaruar se sipas ligjit natyror , të gjithë njerëzit kanë të drejtën ejetës , të lirisë dhe pasurive , sipas kontratës shoqërore, njerëzit mund të nxisë një revolucion kundër qeverisëkur ai ka vepruar kundër interesave të qytetarëve , për të zëvendësuar qeverinë me një atë shërbyer interesat eqytetarëve. Në disa raste, Locke konsiderohet revolucion një detyrim. E drejta e revolucionit duke vepruar nëthelb si një mbrojtje kundër tiranisë .[ redakto ] Obligimi kundrejt drejtë Disa filozofë thonë se kjo nuk është vetëm e drejtë e një populli për të përmbysur një qeveri shtypës, por edhedetyra e tyre për ta bërë këtë. Howard Evans Kiefer mendon, "Mua më duket se detyra për të rebelohet ështëshumë më e kuptueshme se kësaj të drejte të rebelohen , sepse e drejta për të rrënojat rebelimit rendit epushtetit, ndërsa detyra për të rebelohen shkon përtej dhe e thyen atë. " [8] Morton Bardhë shkruan e revolucionarëve amerikanë, "Nocioni se ata kishin për detyrë të rebel ështëjashtëzakonisht e rëndësishme të theksoj, sepse kjo tregon se ata mendonin se ishin në përputhje me urdhërat eligjit natyror dhe i Perëndisë natyrës, kur ata hodhën jashtë despotizmit absolute. " Deklarata e Pavarësisë e [9]SHBA thotë se "kur një tren i gjatë i abuzimeve dhe uzurpime, pa dallime duke ndjekur të njëjtin Object evincesnjë dizajn për të reduktuar ato nën despotizmit absolute, ajo është e drejta e tyre, kjo është detyra e tyre, për tëhedhur jashtë qeverisë të tillë" (theks shtuar). Martin Luther King gjithashtu u shpreh se është detyrë e njerëzvetë rezistojnë ligjeve të padrejta.[ redaktoni ] parakushtet për të drejtën e revolucionit
 6. 6. Paraqitja e draftit të Deklaratës së Pavarësisë në Deklaratën Trumbull së Pavarësisë përshkruan një idealizim tëushtrimit të së drejtës së revolucionit. Disa nga teoritë e së drejtës së revolucionit imponuar parakushtet e rëndësishme për ushtrimin e saj, dukekufizuar lutjen e saj me rrethanat më të tmerrshme. Në kontekstin amerikan Revolucionare, një gjen shprehje etë drejtës së revolucionit edhe si subjekt që parakusht dhe si i pakufizuar nga kushtet. Në prag të Revolucionit Amerikan, për shembull, amerikanët konsiderohet gjendja e tyre për të justifikuarushtrimin e së drejtës së revolucionit. Alexander Hamilton rezistenca justifikuar amerikan si një shprehje e"ligjit të natyrës" korrigjimit shkelje të "parimet e para të shoqërisë civile" dhe dyndjet e "të drejtave të njëpopulli të tërë". Për Thomas Jefferson Deklarata ishte e fundit hendek përpjekje e një populli të shtypur [10]amerikanët pozita Shumë e panë veten në vitin 1776. Litani Jefferson e ankesave koloniale ishte një përpjekjepër të vendosur se amerikanët u takua me barrën e tyre për të ushtruar të drejtën natyrore të ligjit e revolucionit. Disa dijetarë, si të krishterë Fritz, kanë shkruar se me fundin e Revolucionit, amerikanët nuk heqin dorë nga edrejta e revolucionit. Në fakt ata kodifikuar atë në kushtetutat e tyre të reja. Për shembull, kushtetutat [11]konsiderohen të jenë "konservator", siç janë ato të post-revolucionare Massachusetts në 1780, të ruajtura tëdrejtën e Popullit "për të reformuar, të ndryshojë, ose të ndryshojë tërësisht" qeverinë jo vetëm për mbrojtjen etyre apo sigurinë, por edhe sa herë që "prosperitet dhe lumturi reduire [d] atë". e tyre Kjo shprehje nuk ishte e [12]pazakontë në kushtetutat e hershme amerikane. Kushtetuta e 1818-s Connecticut artikuloi të drejtën e popullit"në çdo kohë" për të ndryshuar qeverinë "në mënyrë të tillë që ata mund të mendojnë të përshtatshme". [13] Legal historian i krishterë Fritz në sovranëve amerikane: Njerëzit dhe Tradita Kushtetuese e Amerikës paraLuftës Civile, përshkruan një dualitet në pikëpamjet amerikane në parakushtet për të drejtën e revolucionit:"Disa nga kushtetutat shtetërore e parë përfshihet" ndryshojë ose shfuqizojë dispozita që pasqyroi e drejtatradicionale e revolucionit "në se ata kërkohet parakushtet tmerrshme për ushtrimin e saj. Kushtetuta e 1776 [14]Maryland-së dhe kushtetutat 1784 New Hampshire i kërkohet shtrembërim i në skajet e qeverisë dhe rrezikimi ilirisë publike dhe se të gjitha mjetet e tjera të dëmshpërblim ishin të pa dobi. Por në kontrast me këtë, shtetet e [15]tjera të shpëtuar me parakushtet vėshtira në ushtrimin e së drejtës. Në kushtetutën e 1776 Virginia drejtë do tëlindin thjesht nëse qeveria ishte "e papërshtatshme" dhe kushtetuta 1776 Pennsylvania kërkohet vetëm qënjerëzit të konsiderohet një ndryshim të jenë "më të favorshme" për mirëqenien publike. [16][ redaktoni ] Ligji natyror ose ligjin pozitiv Përshkrimet e të drejtës së Revolucionit gjithashtu ndryshojnë në qoftë se e drejta është konsideruar të jetë njëligj natyror (një ligj i të cilit përmbajtja është vendosur nga natyra dhe se për këtë arsye ka vlefshmëri kudo) oseligji pozitive (ligji i miratuar ose adoptuar nga autoriteti duhur për qeverisjen e shtetit). Një shembull i natyrës së dyfishtë të së drejtës së revolucionit, si edhe një ligji natyror dhe ligjit si pozitiv ështëgjetur në kontekstin amerikan revolucionare. Edhe pse Deklarata Amerikane e Pavarësisë ngritur të drejtënnatyrore të ligjit të revolucionit, ligji natyror nuk ishte arsyetimi i vetëm për pavarësinë e amerikane. DoktrinaAnglisht kushtetues gjithashtu mbështeti veprimet e të kolonëve, të paktën deri në një pikë. Nga 1760s, ligji nëanglisht e njohur se çfarë komentime William Blackstone në ligjet e Anglisë i quajtur "ligji i dëmshpërblim
 7. 7. kundër shtypjes publike". Ashtu si drejtës së ligjit natyror të të revolucionit, të këtij ligji kushtetues i [17]korrigjim justifikohet popullin rezistonin sovranit. Ky ligj i korrigjim u ngrit nga një kontratë në mes tënjerëzve dhe të mbretit për të ruajtur mirëqenien publike. Kjo kontratë origjinal ishte "një dogmë qendrore nëligjin angleze dhe britanik kushtetuese" sepse "kohra të lashta." Lista e gjatë Deklaratën i ankesave ka [18]deklaruar se kjo marrëveshje ishte shkelur. [19] Kjo mirë-pranuar ligjin e kompensimit justifikohet një popull rezistonin aktet antikushtetuese të qeverisë.Liberty varej mbi të popullit e duhur "përfundimtar" të rezistojnë. Jokushtetues komandat shkelur e "kompaktvullnetar ndërmjet sunduesve dhe të sunduar" të mund të "injorohen" dhe komandat arbitrare kundërshtuar meforcë. Kjo nënkuptonte të drejtën për detyrë nga ana e popullit për ti rezistuar akteve antikushtetuese. Si [20]Aleksandër Hamilton theksoi në vitin 1775, qeveria ushtroi pushtetin e për të mbrojtur "të drejtat absolute" epopullit dhe qeverisë konfiskohet ato kompetenca dhe njerëzit mund të kërkojnë ata nëse qeveria ka shkelurkëtë kontratë kushtetuese. [21] Ligji i korrigjim kishte kufij si të drejtën e revolucionit në bazë të ligjit natyror. Ligji i dëmshpërblim, si tëdrejtën e revolucionit, nuk ishte një e drejtë individuale. Ajo i përkiste komunitetit si një e tërë, si një nga palëtnë kontratën origjinale kushtetuese. Kjo nuk ishte një mjet turistik të parë, ose në përgjigje të gabimeve të [22]parëndësishme apo rastësor të qeverisë. komentime Blackstone sugjeroi se duke përdorur ligji e kompensimit [23]do të jetë "i jashtëzakonshëm", për shembull nëse aplikon mbreti theu kontratën origjinale, shkelur "ligjetthemelore", ose të braktisur mbretërinë. Gjatë krizës Aktit vulën e 1760s Provinciali i Massachusetts [24]Kongresi konsiderohet rezistencë te mbreti justifikuar nëse liria u sulmua nga "dora e shtypjes" dhe "këmbët epamëshirëshme të tiranisë". Një dekadë më vonë "aktakuza" e George III në Deklaratën e Pavarësisë kërkuar [25]për ti dhënë fund mbretërimit të tij sovran mbi kolonitë sepse ai ka shkelur kontratën origjinale kushtetues. [26] Siç shpjegohet në përshkrimin juridik historianit krishterë Fritz së rolit e të drejtës së revolucionit në amerikaneRevolucioni, pavarësia e Amerikës ishte shfajësuar nëpërmjet teorive konvencionale nën anglo-amerikanmendimit kushtetues në atë kohë në lidhje me të drejtën e popullit kolektive për të hedhur jashtë një mbretarbitrar. "Dy ligji natyror dhe doktrina anglisht kushtetuese dha kolonistëve të drejtën për të revoltës kundërshtypjes Sovran të". Por këto kuptime rreth së drejtës së revolucionit në prag të Revolucionit Amerikan [27]mbështetej në një model tradicional të qeverisë. Se modeli posited ekzistencën e një ujdi hipotetike mundi nëmjegullat e antikitetit në mes të një mbreti dhe një popull. "Në këtë ujdi, njerëzit ishin të mbrojtur nga monarkunë këmbim për popullin duke i dhënë besën mbret. Kjo ishte një marrëdhënie kontraktuale. Revolucionarëtamerikan George III akuzuar për shkelje të detyrës së tij të nënkuptuar të mbrojtjes sipas kësaj kontrate, dukeliruar njerëzit në kolonitë nga besnikërisë së tyre. Shkelje sovrani i kontratës hipotetik dha të rritet në të drejtëne subjekteve të revolucionit "-bazuar në të dy ligj natyror dhe doktrinës angleze kushtetuese". [28][ redakto ] Shembuj të së drejtës së revolucionit si ligj pozitiv Edhe pse shumë deklaratat e pavarësisë të kërkuar legjitimitetin duke apeluar për të drejtën e revolucionit,shumë më pak kushtetutat përmend këtë të drejtë ose të garantojë këtë të drejtë të qytetarëve për shkak të efektitdestabilizues kjo garanci do të ngjarë të prodhojë. Ndër shembuj të një artikulim të një të drejte të revolucionitsi drejtës pozitive përfshijnë: • The szlachta , fisnikët e polak-lituanez Bashkësisë , ruhet edhe të drejtën e kryengritjes, të njohur si rokosz . • New Hampshire s Kushtetuta garanton qytetarët e saj të drejtën për të reformuar qeverinë e, në [29] nenin 10 të Hampshire New kushtetutës Bill e të Drejtave të : Sa herë që përfundon të qeverisë janë të çoroditur, dhe liria publik rrezikuar haptazi, dhe të gjitha mjetet e tjera të dëmshpërblim janë padobishëm, njerëzit mund, dhe e drejtë duhet të reformojnë të vjetër, ose të krijojë një qeveri të re. Doktrina e nonresistance kundër pushtetit arbitrar, dhe shtypja, është absurde, i nënshtruar, dhe shkatërrues i mirë dhe lumturinë e njerëzimit. • Kentucky Kushtetuta gjithashtu garanton një të drejtë të ndryshojë, reformohet apo shfuqizuar [30] qeverinë e tyre në Kentucky Bill e të Drejtave të: Të gjithë fuqia është e pandarë e popullit, dhe të gjitha qeveritë e lira janë themeluar mbi autoritetin e tyre dhe krijoi për sigurinë e tyre, paqe, lumturi dhe mbrojtjen e pronës. Për avancimin e këtyre
 8. 8. qëllimeve, ata kanë në çdo kohë një të drejtë të patjetërsueshme dhe të pamohueshëm në ndryshojë, reformohet apo shfuqizuar qeverinë e tyre në mënyrë të tillë si ata mund të mendojnë e duhur. • Formulimi i ngjashëm është përdorur në Pensilvani e kushtetutës , të [31] sipas nenit 1, pika 2 e Deklaratës të të Drejtave të: Të gjithë fuqia është e pandarë e popullit, dhe të gjitha qeveritë e lira janë themeluar mbi autoritetin e tyre dhe krijoi për sigurinë e tyre, paqe dhe lumturi. Për avancimin e këtyre qëllimeve që ata kanë në çdo kohë një të drejtë të patjetërsueshme dhe i pamohueshëm për të ndryshuar, reformuar apo shfuqizuar qeverinë e tyre në mënyrë të tillë si ata mund të mendojnë e duhur. • Neni I, § 2 i Tenesi Kushtetuta [32] thotë: Kjo qeveri duke u krijuar për të mirën e përbashkët, doktrina e jo të rezistencës ndaj pushtetit arbitrar dhe shtypjes është absurd, i nënshtruar, dhe shkatërrues i mirë dhe lumturinë e njerëzimit. • North Carolina s kushtetuta e 21 nëntor, 1789 përmban edhe në Deklaratën e të Drejtave të: [ citim i duhur ] 3d. Që Qeveria duhet të jetë krijuar për përfitim të përbashkët, mbrojtjen dhe sigurinë e njerëzve dhe se doktrina e rezistencës jo kundër pushtetit arbitrar dhe shtypjes është absurd, i nënshtruar, dhe shkatërrues për të mirë dhe lumturinë e njerëzimit. • Kushtetuta e Teksasit [33] gjithashtu përmban formulimin e ngjashme në nenin 1, Sekti 2: Të gjitha pushteti politik është e pandarë e popullit, dhe të gjitha qeveritë e lira janë themeluar mbi autoritetin e tyre, dhe krijoi për përfitimin e tyre. Besimi i popullit të Teksasit qëndron zotuar për ruajtjen e një formë republikane e qeverisjes, dhe, subjekt i këtij kufizimi vetëm, ata kanë në çdo kohë të drejtën e patjetërsueshme për të ndryshuar, reformuar apo shfuqizuar qeverinë e tyre në mënyrë të tillë si ata mund të mendojnë përshtatshme. • Post-Luftës së Dytë Botërore Grundgesetz , ligji themelor i Republikës Federale të Gjermanisë përmban dy ngulitura, të pa-jetë ndryshuar klauzolat mbrojnë të drejtat njerëzore dhe natyrore, si dhe një klauzolë në nenin 20, duke njohur të drejtën e popullit për ti rezistuar tiranisë , nëse të gjitha masat e tjera kanë dështuar. • The Kushtetuta greke , në nenin 120, thekson se "[...] ajo është edhe e drejtë dhe detyrë e njerëzve të rezistojnë me të gjitha mjetet e mundshme kundër çdokujt që përpiqet me heqjen e dhunshme të Kushtetutës".[ redakto ] Një fund për të drejtën e revolucionit në të drejtën pozitive Në kohët moderne, në mesin e argumenteve të tjera, ai mund të argumentohet se si qeveritë demokratike mundtë jetë rrëzuar nga votat e popullit , e drejta e popullit për të hequr qeveria ka bërë ngulitur në sistemin politik .Megjithatë, përfaqësues të zëvendësuar bie të shkurtër të ndryshuar formën aktuale të qeverisë me ndryshiminose rishkruar kushtetutën e saj. Lehtësi e popujve për të zbatuar në mënyrë demokratike ndryshime të tillathemelore ndryshon gjerësisht në të gjithë kombeve dhe në përgjithësi është mjaft e vështirë, nëse jo epamundur, brenda kornizave ekzistuese ligjore dhe media. Në një studim të idesë së shtetit nga ana e njerëzve në Revolucionin Amerikan dhe në post-revolucionareAmerikën e hershme, ligjore historiani krishtera vëren Fritz se logjika e një revolucion që do të ngrinin njëqeveri a qeverisje nga njerëzit gjithashtu shërbeu për të "impl fjalës y] mungesë lidhjeje e një të drejte tërevolucionit "në post-revolucionare Amerikës: "Logjika kushtetuese e njohjes së njerëzve, jo, një mbret, si sovran nënkuptuar irelevancën e një të drejte tërevolucionit në Amerikë. Kjo nuk ka zhvilluar menjëherë ose të njëtrajtshme, pas krijimit të qeveriveamerikane. Disa nga kushtetutat shtetërore e parë përfshihen të ndryshojë ose shfuqizojë të dispozita qëpasqyroi drejtën tradicionale e revolucionit .... Kushtetutat e tjera shtetërore të miratuar versione të ndryshme tëkësaj të drejte për të ndryshuar ose shfuqizuar qeveria që nuk të tingëllojë si e drejta tradicionale e revolucionit. Në këto dispozita, aftësia e njerëzve për të rishikuar kushtetutat ekzistuar pavarësisht nga parakushtettradicionale për të drejtën e revolucionit .... Gjithnjë e më shumë, ashtu si amerikanët përfshirë atë nëkushtetutat e tyre, e drejta e revolucionit erdhi të shihet si një parim kushtetues që lejon njerëzit si sovran për tëkontrolluar qeverinë dhe rishikojë kushtetutat e tyre pa kufi. Në këtë mënyrë, e drejta e theu lirshme nga fuçitë
 9. 9. e saj tradicionale të rezistencës ndaj shtypjes. The ndryshojë apo shfuqizojë dispozitat tani mund tëinterpretohet në përputhje me parimin kushtetues se në Amerikë, ishte sovran njerëzit ". [34] Paragrafi i tretë i preambulën e Deklaratës Universale të të Drejtave të Njeriut shteteve që në mënyrë qënjerëzit nuk janë të detyruar të rebelimit kundër tiranisë, të drejtat e njeriut duhet të mbrohen me sundimin eligjit.[ redaktoni ] Shih edhe • Kostum Qytetar • Konfederata (Poloni) Filozofi portal • Gjurmë të holla • Pushtojnë lëvizjen • Korrupsioni politik • Tam qui • Kapja e Rregullatorit[ redakto ] Referencat 1. ^ Perry, Elizabeth. [2002] (2002). Sfiduese mandatin e Qiellit: Protestimi Sociale dhe Fuqia e Shtetit në Kinë. Sharpe. ISBN 0-7656-0444-2 2. ^ Liria dhe Drejtësi në Lindjen e Mesme 3. ^ Ralph V. Turner. Magna Carta. Pearson Arsimi. (2003). ISBN 0-582-43826-8 p.1 4. ^ Dave Kopel: Connection kalvinist, Liberty revista, tetor 2008, fq 27-31 5. ^ Shiko krishterë G. Fritz, sovranë amerikane: Populli dhe Tradita Kushtetuese e Amerikës para Luftës Civile (Cambridge Univ Press, 2008.), 14 (duke vënë në dukje se sipas ligjit anglez kushtetues të drejtën e revolucionit ", i përkisnin komunitetit si tërësi, si . një nga palët në kontratën origjinale kushtetuese ") Shih gjithashtu John Phillip Reid, Historia Kushtetuese e Revolucionit Amerikan (4 vols. University of Wisconsin Press 1986-1993, e), I: 111 (identifikimin e drejtë kolektive e popullit "për të ruajtur të drejtat e tyre me forcë dhe madje edhe rebelim kundër autoritetit të formuar"), III: 427n31 simbolit cituar vikont Bolingbroke se "Trupi kolektiv i Popullit" e kishte të drejtën për të "thyer ujdi midis Mbretit dhe Kombit"). 6. ^ Pauline Maier, nga rezistenca në Revolucionin: Radikalët kolonial dhe Zhvillimi i Opozitës amerikan në Britani, 1765-1776 (Alfred A. Knopf, 1972), 33. 7. ^ Maier, nga rezistenca të Revolucionit, 35-36. 8. ^ 9. ^ 10. ^ Alexander Hamilton, Farmer Përgënjeshtrimi, [shkurt 23], 1775, gazetat e Alexander Hamilton, I: 136 11. ^ Shih krishterë G. Fritz, <a class = "text jashtme" rel = "nofollow"> Sunduesit amerikane: Njerëzit dhe Tradita Kushtetuese e Amerikës para Luftës Civile (në Kapitullin 2, me titull "konstitucionalizmi Revolucionare," Profesor Fritz vëren se pas Revolucionit, "[i] ncreasingly, si amerikanët përfshirë atë në kushtetutat e tyre, e drejta e revolucionit erdhi të shihet si një parim kushtetues që lejon njerëzit si sovran për të kontrolluar qeverinë dhe rishikojë kushtetutat e tyre pa kufi. ") (Cambridge University Press, 2008) në f. 25 [ ISBN 978-0-521-88188-3 </ a> 12. ^ Massachusetts 1.780 Kushtetuta, Bill e të Drejtave, Art. 7.
 10. 10. 13. ^ Connecticut 1818 Kushtetuta, Bill e të Drejtave, Sec. 2. 14. ^ Christian G. Fritz, Sunduesit amerikane: Njerëzit dhe Tradita Kushtetuese Amerikës Para se të Luftës Civile (Cambridge Univ Press, 2008.), 24. 15. ^ Shih Maryland 1776 Kushtetutës, Ligjin për të Drejtat, Sec. 4; New Hampshire 1784 Kushtetuta, Bill e të Drejtave, Art. 10. 16. ^ Virginia 1776 Kushtetuta, Bill e të Drejtave, Sec. 3; Pennsylvania 1776 Kushtetuta, Bill e të Drejtave, Sec. 5. 17. ^ William Blackstone, komente mbi ligjet e Anglisë (.. 4. vols, Oxford, 1765-1769, ed faks, Përfaq, 1979), I: 238. 18. ^ John Phillip Reid, "The Papërputhshmëria e Deklaratës," në Hendrik Hartog, ed., Ligji në Revolucionin Amerikan dhe Revolucioni në Ligjin (1981), 72. 19. ^ New Jersey 1776 Kushtetuta, Preambula në Francis Thorpe Njutonit, ed., dokumentet T ai Kushtetuta federale dhe shtetërore Kolonial dhe ligje të tjera organike të ... Shtetet e Bashkuara të Amerikës, V: 2594 (vënë në dukje se Mbreti shkelur kontratën e tij me njerëzit). 20. ^ John Phillip Reid, Historia Kushtetuese e Revolucionit Amerikan (4 vols, 1986-1993.), III: 140. 21. ^ Alexander Hamilton, "Farmer Përgënjeshtrimi", [shkurt 23], 1775, gazetat e Alexander Hamilton, I: 88. 22. ^ Shih Reid, Historia Kushtetuese, I: 111 (identifikimi të drejtën kolektive të popullit për të ruajtur të drejtat e tyre me forcë dhe madje edhe rebelim kundër autoritetit të formuar "), e III: 427n31 simbolit cituar vikont Bolingbroke se" Trupi kolektiv i Popullit " kishte të drejtë të "thyer ujdi mes të Mbretit dhe të kombit"); Pauline Maier, nga rezistenca në Revolucionin: Radikalët Kolonial dhe Zhvillimi i Opozitës amerikan në Britani, 1765-1776, 33-34 ("individë privatë ishin të ndaluar të marrë forcën kundër sunduesve të tyre ose për ligësi apo për shkak të lëndimeve private, edhe nëse nuk ka dëmshpërblim për ankesat e tyre janë dhënë nga qeveria e rregullt "). 23. ^ Disa komentatorë miratuar të drejtën e rezistencës në qoftë se Parlamenti ", rrezikohen të kushtetutës", por shumica identifikuar nevojën për shtypjes dhe tiranisë para ushtrimit të saj. Shiko Reid, Historia Kushtetuese, e III: 121, 427n31; Maier, rezistenca, 33-35. 24. ^ Blackstone, komente, I: 243 dhe 238. 25. ^ Reid, Histori Kushtetuese, I: 112 26. ^ Reid, "Papërputhshmëria e Deklaratës," 84. 27. ^ Fritz, Sunduesit amerikane, 14. 28. ^ Fritz, Sunduesit amerikane, 13. 29. ^ Kushtetuta e shtetit të New Hampshire 30. ^ Kushtetuta e Bashkësisë së Kentucky 31. ^ Kushtetuta e Bashkësisë së Pensilvanisë 32. ^ Kushtetuta e shtetit të Tennessee 33. ^ Kushtetuta Texas 34. ^ Fritz, Sunduesit amerikane, 24-25.[ redakto ] Lidhje të jashtme • Locke dhe rendi social • Kushtetuta Themeluesit, Vol. 1 Kapitulli 3, E drejta e Revolucionit • North Carolina Kushtetuta e 1789
 11. 11. PRITINI DHE NGJIT NGA: http://en.wikipedia.org/wiki/Political_corruption Në përputhje me ligjet federale, ky informacion është dhënë për qëllime edukative dhe Informacion - dmthtë Interesit PublikKorrupsioni politikNga Wikipedia, Enciklopedia e LirëShko te: navigacion , kërko Harta botërore e vitit 2010 Indeksin e Perceptimit të Korrupsionit nga Transparency International , i cili mat"shkallën në të cilën korrupsioni perceptohet se ekziston mes zyrtarëve publikë dhe politikanëve". Numrat eLartë (Blue) tregojnë pak perceptimin e korrupsionit, ndërsa numri i ulët (e kuqe) një perceptim të tregojnë mëtë lartë të korrupsionit. Korrupsioni politik është përdorimi i pushtetit nga zyrtarët e qeverisë për përfitime private paligjshëm.Keqpërdorimi i government pushtetit për qëllime të tjera, të tilla si represioni i kundërshtarëve politike dhe tëpërgjithshme brutalitetit të policisë , nuk është konsideruar si korrupsion politik. As janë akte të paligjshme ngapersonat privatë apo korporatat nuk përfshira drejtpërdrejt me qeverinë. Një akt i paligjshëm nga njëofficeholder përbën korrupsionin politik vetëm nëse akti është e lidhur drejtpërdrejt me detyrat e tyre zyrtare,është bërë nën ngjyra të ligjit ose të bëjë tregti në ndikim . Format e korrupsionit të ndryshojnë, por përfshijnë ryshfetit , e grabitje , të favorizimit të miqve , të nepotizmit, të patronazhit , të rrushfetit , dhe shpërdorimin . Korrupsioni mund të lehtësojë ndërmarrjen kriminale të tillasi trafikut të drogës , të pastrimit të parave dhe trafikimit të qenieve njerëzore , edhe pse nuk është i kufizuar nëkëto aktivitete. Aktivitetet që përbëjnë korrupsionin paligjshëm ndryshojnë në varësi të vendit apo juridiksion. Për shembull,disa praktika politike të financimit të cilat janë ligjore në një vend mund të jetë i paligjshëm në një tjetër. Nëdisa raste, zyrtarët e qeverisë kanë kompetenca të gjera ose keq-përcaktuar, të cilat e bëjnë të vështirë të bëjnëdallimin midis veprimeve legale dhe ilegale. Worldwide, ryshfeti vetëm është vlerësuar të përfshijë mbi 1trilion dollarë amerikanë në vit. Një gjendje e pakufizuar korrupsionit politik është i njohur si një kleptokraci , [1]fjalë për fjalë do të thotë "rregull nga hajdutë".Përmbajtje [ fshih ] • Efektet 1
 12. 12. o 1.1 Efektet mbi politikën, administratën dhe institucionet o 1.2 Efektet ekonomike o 1.3 efektet mjedisore dhe sociale o 1.4 Efektet nga ndihmat humanitare o 1.5 Fusha të tjera: Shëndet, siguria publike, arsimi, sindikatat, etj • 2 Llojet o 2.1 Mitmarrja o 2.2 Trading në ndikimin o 2.3 Patronazh o 2.4 Nepotizmi dhe favorizimit të miqve o 2.5 mashtrim zgjedhor o 2.6 përvetësimi o 2.7 shantazh o 2.8 aleancë Unholy o 2.9 Përfshirja në krim të organizuar • 3 Kushtet e favorshme për korrupsion o 3.1 Madhësia e sektorit publik • 4 korrupsionit qeveritar • 5 korrupsioni Gjyqësori • 6 korrupsioni luftën • 7 denoncuesit • 8 kontributet e fushatës • 9 korrupsionit Matja e • 10 Institucionet që merren me korrupsion politik • 11 Në fiction • 12 Shih edhe • 13 Referencat • 14 lexim të mëtejshëm • 15 Lidhje të jashtmeFjalës edit ] Efektet[ redakto ] Efektet mbi politikën, administratën dhe institucionet
 13. 13. Detail nga Legjislacionit dëmtuar (1896) nga Elihu Vedder . Biblioteka e Kongresit Building ThomasJefferson , Washington, DC Korrupsioni përbën një sfidë serioze të zhvillimit. Në fushën politike, ai minon demokracinë dhe qeverisjen emirë me përçmimin apo edhe zhdavaritjes proceset formale. Korrupsioni në zgjedhje dhe në organet legjislativeredukton përgjegjshmërinë dhe shtrembëron përfaqësimin në politikëbërjen, korrupsioni në gjyqësorkomprometon shtetin e së drejtës ; dhe korrupsionin në të administratës publike rezultatet në ofrimin eshërbimeve joefikase. Ajo shkel një parim bazë të republikanizëm në lidhje me rëndësinë e virtytit qytetar. Mënë përgjithësi, korrupsioni gërryen kapacitetet institucionale të qeverisë për procedurat janë të shpërfillur,burimet janë të shkonin jashtë, dhe zyrat publike janë blerë dhe shitur. Në të njëjtën kohë, korrupsioni minonlegjitimitetin e qeverisë dhe vlerave të tilla demokratike si besim dhe tolerance.[ redakto ] Efektet ekonomikeShih gjithashtu: krimin Corporate Në sektorin privat , korrupsioni rrit koston e biznesit përmes çmimit të pagesave të paligjshme vetë, kostoja emenaxhimit të negociuar me zyrtarë, si dhe rrezikun e marrëveshjeve të shkelur ose zbulimin. Edhe pse disamëtojnë se korrupsioni zvogëlon kostot duke shkurtuar burokracinë , disponueshmëria e ryshfetit gjithashtumund të shkaktoj zyrtarë të shpik rregulla të reja dhe vonesat. Rregulloret hapur largimin e kushtueshme dhe egjatë janë më mirë se fshehurazi i lejuar ata të jenë të anashkaluar duke përdorur ryshfet. Ku korrupsioniinflates koston e biznesit, ajo gjithashtu shtrembëron fushën e lojës, mbrojtur firmave me lidhje ngakonkurrencën dhe në këtë mënyrë mbajtjen firmat joefikase. [2] Korrupsioni gjithashtu gjeneron shtrembërime ekonomike në sektorin publik duke devijuar investimet publikenë projekte kapitale ku ryshfete dhe bakshishe janë më të shumta. Zyrtarët mund të rrisë kompleksitetin tekniketë projekteve të sektorit publik për të fshehur apo të hapë rrugën për marrëdhëniet e tilla, investimet në këtëmënyrë më tej çrregullimin. Korrupsioni gjithashtu ul përputhshmërinë me rregulloret e ndërtimit, mjedisit, [3]apo të tjera, ul cilësinë e shërbimeve qeveritare dhe infrastrukturës, dhe rrit presionet buxhetore mbi qeverinë. Ekonomistët thonë se një nga faktorët prapa ndryshme zhvillimit ekonomik në Afrikë dhe Azi është se nëAfrikë, korrupsioni ka marrë kryesisht formën e nxjerrjes së qirasë me rezulton kapitali financiar lëvizur jashtështetit sesa investuar në shtëpi (pra stereotipik, por shpesh i saktë , imazhi i diktatorëve afrikanë që kanë llogaribankare zvicerane ). Në Nigeri , për shembull, më shumë se $ 400.000.000.000 ishte vjedhur nga thesari ngaudhëheqësit e Nigerisë në mes 1960 dhe 1999. University of Massachusetts Amherst Amherst studiuesit [4]vlerësohet se nga viti 1970 deri më 1996, fluturim kapital nga 30 sub-Sahariane vendeve arritën $ 187bn, duketejkaluar borxhet ato kombe të jashtme. (Rezultatet, të shprehura në zhvillim shumë të dobët apo të shtypur, [5]kanë qenë të modeluar në Teoria nga ekonomisti Mancur Olson .) Në rastin e Afrikës, një nga faktorët për këtësjellje të ishte jostabiliteti politik, dhe fakti që qeveritë e reja konfiskuar shpesh pasuritë korruptive, të marraqeverisë së mëparshme. Kjo zyrtarët e inkurajoi që të fsheh pasurinë e tyre jashtë vendit, jashtë të arrijnë të çdotë ardhmen shpronësimit . Në të kundërt, administratat aziatike si Suharto s Rendit New shpesh mori një prerjenë transaksionet e biznesit ose siguruar kushte për zhvillim, përmes investimeve të infrastrukturës, ligjin dherendin, etj
 14. 14. [ edit ] efektet mjedisore dhe sociale Korrupsioni lehtëson shkatërrimin e mjedisit. Vendet e korruptuar mund të ketë formalisht legjislacionin përmbrojtjen e mjedisit, ai nuk mund të zbatohet nëse zyrtarët e lehtë mund të jetë korruptuar. E njëjta gjë vlenedhe për mbrojtjen e të drejtave shoqërore punëtor, sindikata parandalimin dhe punës së fëmijëve . Shkelja e tëdrejtave të këtyre ligjeve u mundëson vendeve të korruptuar për të fituar avantazh i paligjshëm ekonomik nëtregun ndërkombëtar. Çmimi Nobel fitues ekonomist Amartya Sen e ka vërejtur se "nuk ka gjë të tillë si një problem ushqimapolitike." Ndërsa thatësira dhe ngjarje të tjera natyrisht ndodhin mund të shkaktojë uri kushte, ajo ështëveprimi i qeverisë ose mosveprimi që përcakton peshën e vet, dhe shpesh madje edhe nëse ose jo një uri do tëndodhë. Qeveritë me tendenca të forta drejt kleptokraci mund të minojë sigurinë e ushqimit , edhe kur korratjanë të mira. Zyrtarët shpesh vjedhin pronën shtetërore. Në Bihar , e Indi , më shumë se 80% e ndihmaveushqimore për të subvencionuar të varfërve është vjedhur nga zyrtarët e korruptuar. Në mënyrë të ngjashme, [6]ndihma ushqimore është grabitur shpesh në shënjestër nga qeveritë, kriminelë, dhe kryekomandantëve njësoj,dhe shiten për një fitim. Shekulli 20 është e mbushur me shumë shembuj të qeverive të minuar sigurinëushqimore e kombeve të tyre -. Ndonjëherë dashje [7][ redakto ] Efektet për ndihmë humanitare Shkalla e ndihmave humanitare në rajonet e varfëra dhe të paqëndrueshme të botës rritet, por ajo është shumë endjeshme ndaj korrupsionit, me ndihma ushqimore, të ndërtimit dhe ndihma të tjera me vlerë shumë sa mëshumë në rrezik. ndihmat ushqimore mund të jetë drejtpërdrejt dhe fizikisht shmangen nga destinacioni i saj [8]për qëllim, ose nëpërmjet manipulimit të vlerësimeve, të shënjestruar, regjistrimin dhe shpërndarjeve tëfavorizojnë grupe të caktuara ose individëve. Në vende të tjera, në ndërtimin dhe strehim, ka mundësi të [8]shumta për devijim dhe fitim me mjeshtëri nën standart, bakshishe për kontratat dhe favorizimi në sigurimin ematerialit strehim të vlefshme. Kështu, ndërsa agjencitë e ndihmës humanitare janë zakonisht më të shqetësuar [8]në lidhje me ndihmën që shmangen duke përfshirë shumë, marrësit vetë janë më të shqetësuar në lidhje mepërjashtimin. Qasja për të ndihmuar mund të kufizohet në ata me lidhje, për ata që paguajnë ryshfet apo janë [8]të detyruar të japin favore seksuale. Po, ato në gjendje për të bërë këtë mund të manipulojnë statistikat për të [8]fryj përfituesit numrin dhe kromi e ndihmës shtesë. [8][ redaktoni ] Zonat e tjera: shëndetin, sigurinë publike, arsimi, sindikatat, etjShih gjithashtu: korrupsionin e policisë Korrupsioni nuk është specifik për të varfër, zhvillimin, apo vendet në tranzicion në vendet perëndimore,rastet e ryshfetit dhe formave të tjera të korrupsionit në të gjitha fushat e mundshme të ekzistojnë:. Nën-tabelëpagesat e bëra për kirurgët reputacion nga pacientët u përpjekur të jetë në krye të Lista e operacioneve tëardhshme, ryshfete të paguara nga furnizuesit për industrinë e automobilave në mënyrë që të shesin me cilësi [9]të ulët lidhje të përdorura për shembull në pajisjet e sigurisë të tilla si airbags, ryshfete të paguara ngafurnizuesit për prodhuesit e defibrillators simbolit të shitur me cilësi të ulët kapacitoreve) , kontributet e paguaranga prindërit e pasura të "fondit social dhe kultura" e një universiteti prestigjioz në këmbim për atë që tëpranojnë fëmijët e tyre, ryshfete paguhen për të marrë diploma, avantazheve financiare dhe të tjera për të dhënëbashkimit nga anëtarët e bordit ekzekutiv të një prodhuesit e makinave në këmbim për punëdhënës-miqësoreqëndrimet dhe vota, etj. Shembujt janë të pafundme. Këto manifestime të ndryshme të korrupsionit fund tëfundit mund të paraqesë një rrezik për shëndetin publik, ata mund të diskredituar të veçanta, institucionetesenciale ose marrëdhëniet shoqërore. Korrupsioni mund të ndikojë edhe komponentet e ndryshme të aktiviteteve sportive simbolit gjyqtarët, lojtarët,stafi mjekësor dhe laboratorike të përfshirë në kontrollet anti-doping, anëtarë të federatës sportive kombëtaredhe të komisioneve ndërkombëtare të vendosur në lidhje me ndarjen e kontratave dhe në vende tëkonkurrencës). Rastet ekzistojnë kundër (anëtarët) e llojeve të ndryshme të organizatave jo-fitimprurëse dhe jo qeveritare, sidhe organizatave fetare.
 15. 15. Në fund të fundit, dallimi në mes të korrupsionit në sektorin publik dhe privat nganjëherë duket më tepërartificial dhe kombëtare anti-korrupsion iniciativa mund të kenë nevojë për të shmangur difektet ligjore dhe tëtjera në mbulimin e instrumenteve.Fjalës redaktoni ] Llojet[ edit ] RryshfetiArtikulli kryesor: Rryshfeti Një ryshfet është një pagesë dhënë personalisht një zyrtari të qeverisë në këmbim të përdorimit të tij tëkompetencave zyrtare. Rryshfeti kërkon dy pjesëmarrësit: një për të dhënë ryshfet, dhe një për të marrë atë.Ose mund të nisë ofertën e korruptuar, për shembull, një zyrtar doganor mund të kërkojë ryshfet për të lejuarnëpërmjet të lejuara (apo ndaluar) mallrat, ose një kontrabandisti mund të ofrojnë ryshfete për të fituar kalimin.Në disa vende kultura e korrupsionit të shtrihet në çdo aspekt të jetës publike, duke e bërë jashtëzakonisht evështirë për individët për të qëndruar në biznes pa përdorur për ryshfete. Ryshfeti mund të kërkohet në mënyrëqë një zyrtar të bëjë diçka ai është paguar tashmë për të bërë. Ata gjithashtu mund të kërkohet në mënyrë qëtë anashkalojë ligjet dhe rregulloret. Përveç përdorimit të ryshfetit për përfitime private financiare, atojanë përdorur gjithashtu për qëllim dhe keqdashje të shkaktojë dëm në një tjetër (dmth. nuk ka nxitjefinanciare). Në disa vende në zhvillim, deri në gjysmën e popullsisë ka paguar ryshfet gjatë 12 muajve tëfundit. [10] Në vitet e fundit, janë bërë përpjekje nga komuniteti ndërkombëtar për të inkurajuar vendet që të ndahen dhetë fajësojë si vepra të veçanta, aktive dhe ryshfet pasiv. Ryshfeti ne forum mund të përkufizohet si përshembull, duke ofruar premtuese ose dhënia nga çdo person, drejtpërdrejt ose tërthorazi, i çdo avantazhi tëpadrejtë [ndaj çdo zyrtari publik], për veten e tij ose të saj apo për këdo tjetër, për atë apo të saj për të vepruarapo mos vepruar në ushtrimin e funksioneve të tij ose të saj. (Neni 2 i Konventës Penale për Korrupsionin(ETS 173) të Këshillit të Evropës ). ryshfeti pasiv mund të definohet si kërkesë apo marrjes [nga çdo zyrtarpublik], drejtpërdrejt ose tërthorazi, i çdo avantazhi të parregullt, për veten e tij ose të saj apo për këdo tjetër,ose pranimi i një oferte apo premtimi i një avantazhi të tillë, për të vepruar ose mos vepruar në ushtrim tëfunksioneve të tij apo të saj (neni 3 i Konventës Penale për Korrupsionin (ETS 173) ). Arsyeja për këtëshkëputje është që të bëjë hapat e hershme (ofertë, duke premtuar, duke kërkuar një avantazh) e një tëkorruptuar marrë tashmë një vepër dhe, kështu, për të dhënë një sinjal të qartë (nga një pikë e politikavekriminale të parë) se ryshfeti nuk është e pranueshme. Për më tepër, një veçim bën ndjekjen e veprave penaletë rryshfetit të lehtë pasi ajo mund të jetë shumë e vështirë për të provuar se dy partive që ryshfet-dhënësin dheryshfet-përdorues) kanë rënë dakord formalisht me një marrëveshje të korruptuar. Përveç kësaj, shpesh ka asnjëmarrëveshje e tillë formal, por vetëm një mirëkuptim të ndërsjellë, për shembull kur ajo është dituri ezakonshme në një komunë që të marrë një leje ndërtimi ka një të paguajnë një "taksë" për krijues vendim për tëmarrë një vendim të favorshëm. Një përkufizim pune i korrupsionit është dhënë edhe si më poshtë në nenin 3 fo Konventën e Ligjit Civil mbi Korrupsionin (ETS 174) : Për qëllime të kësaj Konvente, "korrupsioni" ështëkërkuar, ofruar, dhënë ose pranimi, drejtpërdrejt ose tërthorazi, një ryshfet ose ndonjë përparësi tjetër tëmadhe ose të saj perspektivë, e cila shtrembëron ecurinë e duhur të çdo detyre ose sjellje të kërkuar ngapranuesi i mitëmarrjes, avantazh të panevojshme apo perspektivë të saj.[ edit ] Trading në ndikimin Trading në ndikimin apo ndikimin pavlerë në disa vende, i referohet situatës ku një person është shitur e tij / sajmbi ndikimin e procesit të vendim që përfshin një palë të tretë (person ose institucion). Dallimi me ryshfetitështë se kjo është një tri-lateral lidhje. Nga pikëpamja ligjore, roli i palës së tretë (i cili është objektivi indikimit) nuk ka rëndësi edhe pse ai / ajo mund të jetë një accessory në disa raste. Ajo mund të jetë e vështirëpër të bërë një dallim në mes kësaj forme të korrupsionit dhe disa forma të skajshme dhe e rregulluar lirshëmlobimit ku për shembull ligjit apo vendim-marrësit mund lirisht "shesin" e tyre, pushtetin e votave vendim apondikim për ata lobistëve që ofrojnë më të lartë kompensim, duke përfshirë edhe ku për shembull akti i fundit nëemër të klientëve të fuqishëm të tilla si grupe industriale të cilët duan të shmangur kalimin e rregulloreve tëveçanta mjedisore, sociale, apo të tjera që perceptohen si shumë të rrepta, etj Atje ku lobimi është(mjaftueshëm) i rregulluar, ajo bëhet e mundur për të siguruar një kriter dallues dhe të marrin në konsideratë se
 16. 16. tregtare në ndikimin përfshin përdorimin e "ndikimit të pahijshme", si në nenin 12 të Konventës Penale përKorrupsionin (ETS 173) të Këshillit të Evropës .[ edit ] PatronazhArtikulli kryesor: Patronazh Patronazh i referohet përkrahësve të favorizojnë, për shembull, me punësimin e qeverisë. Kjo mund të jetëlegjitim, si kur një qeveri i sapo zgjedhur ndryshon zyrtarë të lartë në administratën në mënyrë që të zbatojë nëmënyrë efektive politikën e saj. Ajo mund të shihet si korrupsion në qoftë se kjo do të thotë se personat epaaftë, si një pagesë për mbështetjen e regjimit, të zgjidhen para se ato më të aftë. Në nondemocracies shumëzyrtarë të qeverisë janë zgjedhur shpesh për besnikërinë sesa aftësisë. Ato mund të jenë ekskluzivisht tëzgjedhur nga një grup të veçantë (për shembull, sunitë arabë në Sadam Huseinit e Irakut, nomenklatura nëBashkimin Sovjetik , apo Junkers ne Imperial Gjermani ) që mbështesin regjimin e në këmbim të favoreve tëtilla. Një problem i ngjashëm mund të shihet edhe në Evropën Lindore, për shembull në Rumani, ku qeveriaështë akuzuar shpesh i patronazhit (kur një qeveri e re vjen në pushtet ai shpejt ndryshon shumica e zyrtarëve nësektorin publik).[ edit ] Nepotizmi dhe favorizimit të miqveArtikujt kryesore: nepotizmi dhe favoritizëm Favorizim të afërmit simbolit nepotizëm ) apo miqtë personale: favoritizëm ) e një zyrtari është një formë efitimit të paligjshëm privat. Kjo mund të kombinohet me ryshfet , për shembull duke kërkuar që një biznesduhet të punësojë një të afërm të një rregullore zyrtare kontrolluese që prekin biznesin. Shembulli më ekstremështë kur shteti tërë trashëguar, si në Korenë e Veriut apo Siria . Një formë e butë e favorizimin e miqve ështënjë " Good ol Rrjeti djalë ", në të cilën të emëruarit në poste zyrtare, janë përzgjedhur vetëm nga një rrjet tëmbyllur dhe ekskluzive sociale - të tilla si alumni e universiteteve të caktuara - në vend të emëruar kandidatinmë kompetent. Duke kërkuar për të dëmtuar armiqtë bëhet korrupsioni kur Fuqitë zyrtare përdoren mënyrë të paligjshme simjet për këtë qëllim. Për shembull, nxitura-up akuza janë sjellë shpesh kundër gazetarëve apo shkrimtarëve qësjellin deri çështjet politikisht të ndjeshme, siç është pranimi i një politikani së ryshfeteve.[ edit ] mashtrim zgjedhorArtikulli kryesor: mashtrim zgjedhor Mashtrimi zgjedhor është ndërhyrje e paligjshme me procesin e një zgjedhje . Aktet e mashtrimit të ndikojëakuza votave për të arritur një rezultat zgjedhor, qoftë duke rritur pjesën e votave të kandidatit favorizuar,dëshpëruar pjesën e votave të kandidatëve rivalë, ose të dyja. Gjithashtu quhet mashtrim votuesve,mekanizmat e përfshira përfshijnë regjistrimin e paligjshëm të votuesve, kërcënimi në votime, dhe dukenumëruar të pahijshme votave.[ edit ] përvetësimiArtikulli kryesor: përvetësimi Përvetësimi është vjedhje plotë e fondeve të besuara. Ajo është politik, kur ajo përfshin paratë publike të marranga një zyrtar përgjegjës publik. Një lloj i zakonshëm i përvetësim është ajo e përdorimit personal të burimeveqeveritare besuar, për shembull, kur një zyrtar i cakton punonjësit publikë për të rinovuar shtëpinë e tij.Fjalës edit ] shantazhShih gjithashtu: anti-konkurruese praktikat dhe manipulim ofertës Një pagesë haraçi është pjesë e nëpunësit e fondeve të plaçkitura të akorduara nga organizata e tij ose të saj përnjë organizatë të përfshirë në korruptuar ofertave . Për shembull, mendoj se një politikan është në krye tëzgjedhin se si të shpenzojnë disa fonde publike. Ai mund të japë një kontratë me një kompani që nuk ështëofertuesi më i mirë, ose të caktojë më shumë se ata e meritojnë. Në këtë rast, përfitimet e kompanisë, dhe nëkëmbim për tradhëti publikun, zyrtar merr nje pagese pagesë haraçi, e cila është një pjesë e shumës kompani të
 17. 17. marrë. Kjo shumë vetë mund të jetë mbi të gjitha ose një pjesë e diferencës midis pagesës aktual (fryrë) për tëkompanisë dhe (më i ulët), bazuar në tregun e çmimeve që do të paguhej kishin qenë të ofertave konkurruese. Një tjetër shembull i një pagesë haraçi do të jetë nëse një gjyqtar merr një pjesë të fitimeve që një biznes bën nëkëmbim për vendimet e tij gjyqësore. Shantazh nuk janë të kufizuara për zyrtarët e qeverisë, çdo situatë në të cilën njerëzit janë të besuar për tëshpenzuar fonde që nuk u takojnë janë të ndjeshëm për këtë lloj të korrupsionit.[ edit ] Unholy aleanca Një aleancë është një koalicion mes grupeve antagoniste në dukje për ad hoc apo përfitime fshehur. Ashtu sipatronazh, aleancat shenjtë nuk janë domosdoshmërisht të paligjshme, por ndryshe nga patronazhit, nga natyra esaj mashtruese dhe burimet shpesh të mëdha financiare, një aleancë mund të jetë shumë më i rrezikshëm përinteres publik . Një herët, i njohur përdorimi i termit ishte nga Theodore Roosevelt (TR): "Për të shkatërruar këtë qeveri të padukshme, për të shpërndarë në aleancë mes biznesit dhe politikës së korruptuar të korruptuar, është detyrë e parë e aftësi politike të ditës." - 1912 Progressive Partia Platforma, i atribuohet TR dhe cituar përsëri në autobiografinë e tij , ku ai lidhet beson dhe [11] [12] monopolet (interesat sheqer, vaj Standard , etj) për Woodrow Wilson , i Howard Taft , dhe si pasojë dy të mëdha partive politike .[ edit ] Përfshirja në krim të organizuar Një shembull ilustrues për përfshirje zyrtare në krimin e organizuar mund të gjendet nga 1920 dhe 1930Shanghai , ku Huang Jinrong ishte një shef i policisë në koncesion francez , ndërsa njëkohësisht duke qenë njëbos grup dhe bashkëpunon me Du Yuesheng , i lokal banda kryetar. Marrëdhënia mbajtur rrjedhjen e fitimevenga strofkat e bandës së fatit, prostitucioni, dhe tenis në gjysmë fushe e mbrojtjes i shqetësuar. Shtetet e Bashkuara akuzuan Manuel Noriega e qeverisë në Panama për të qenë një " narcokleptocracy ", njëqeveri e korruptuar përfituar mbi tregtinë e drogës. Më vonë SHBA pushtuan Panamanë dhe kapur Noriega.[ redakto ] Kushtet e favorshme për korrupsionËshtë argumentuar se kushtet e mëposhtme janë të favorshme për korrupsion: • Deficitet e informacionit o Në mungesë të legjislacionit për lirinë e informacionit Për shembull:. Indian drejta për Information Act 2005 është perceptuar të ketë "shkaktuar tashmë lëvizjet masive në vend që po sjell fjetur burokracisë, shpesh të korruptuar në gjunjët e saj dhe ndryshimin e ekuacionet e pushtetit krejtësisht". [13] o Mungesa e raportimit investigative në media lokale. o Mospërfillje për neglizhencë apo për të ushtruar lirinë e fjalës dhe lirinë e shtypit . o Dobëta të kontabilitetit praktikat, përfshirë mungesën e administrimit e duhur financiar. o Mungesa e matjes së korrupsionit. Për shembull, duke përdorur anketat e rregullta të familjeve dhe bizneseve në mënyrë që të përcaktoj sasinë shkallën e perceptimit të korrupsionit në pjesë të ndryshme të një kombi apo në institucione të ndryshme qeveritare mund të rrisë ndërgjegjësimin e korrupsionit dhe të krijojë presion për të luftuar atë. Kjo gjithashtu do të mundësojë një vlerësim të zyrtarëve të cilët janë duke luftuar korrupsionin dhe metodat e përdorura. o Strehë e taksave që taksa qytetarët e tyre dhe kompanitë, por jo ato të kombeve të tjera dhe të refuzojë të zbulojë informacionin e nevojshëm për tatimet të huaj. Kjo mundëson të madhe të korrupsionit në shkallë politike në vendet e huaja. [14] [ citim i duhur ] • Mungon kontrollin e qeverisë.
 18. 18. o Mungon shoqërisë civile dhe organizatat jo-qeveritare që monitorojnë qeverinë. o Votuesi individ mund të ketë një injorancë racional në lidhje me politikën, sidomos në zgjedhjet në mbarë vendin, pasi çdo votë ka peshë të vogël. o I dobët Shërbimi civil , dhe ritmi i ngadalshëm i reformave . o I dobët sundimin e ligjit . o I dobët profesion ligjor . o Dobët pavarësia e gjyqësorit . o Mbrojtja Në mungesë të denoncuesit .  Llogaridhënia Qeveria Project o Mungesa e krahasimit , që është vlerësimi i vazhdueshëm i detajuar i procedurave dhe krahasim me të tjerët që bëjnë gjëra të ngjashme, në qeverinë e njëjtë ose të tjerët, në krahasim të veçantë për ata që bëjnë punën më të mirë. Peruan organizatë Ciudadanos al Dia ka filluar për të matur dhe krahasuar transparencën, kostot, dhe efikasitet në departamente të ndryshme qeveritare në Peru. Ai çdo vit shpërblen praktikat më të mira që ka marrë përhapur vëmendjen e mediave. Kjo ka krijuar konkurrencën ndërmjet agjencive qeveritare në mënyrë që të përmirësohet. [15]• Mundësitë dhe stimuj o Zyrtarët individuale në mënyrë rutinore të trajtojë të holla, në vend të trajtimit pagesat e bëra nga Xhiro ose në një tërheqje të veçantë tavolinë-paligjshme të holla nga llogaritë bankare të mbikëqyrur janë shumë më të vështirë për të fshehur. o Fondet publike janë centralizuar sesa shpërndarë. Për shembull, në qoftë se $ 1000 është shpërdoruar nga një agjenci lokale që ka 2000 $ fonde, ajo është më e lehtë të vërehet se sa nga një agjenci kombëtare me fonde $ 2.000.000. Shih parimin e subsidiaritetit . o Mëdha, investimet pambikëqyrura publike. o Shitja e pronës shtetërore dhe privatizimin. [ citim i duhur ] o Keq-paguar zyrtarët qeveritarë. o Licencat e Qeverisë që nevojiten për të kryer biznes, p.sh., licenca e importit , të inkurajojë ryshfet dhe shantazh. o Kohë të gjatë punojnë në të njëjtën pozitë mund të krijojë marrëdhënie brenda dhe jashtë qeverisë të cilat inkurajojnë dhe ndihmojnë fshehin korrupcionin dhe favorizimin rotacion zyrtarët qeveritarë në pozita të ndryshme dhe zonat gjeografike mund të ndihmojë parandalimin e kësaj;. Për shembull disa zyrtarëve të lartë të rangut në shërbimet qeveritare franceze ( p.sh. thesarit-paymasters përgjithshme ) duhet të rrotullohen çdo disa vjet. o Kushtueshme fushatat politike , me shpenzimet që tejkalojnë burimet normale të financimit politik, sidomos kur i financuar me paratë e taksapaguesve. o Ndërveprim me zyrtarët më pak redukton mundësitë për korrupsion. Për shembull, duke përdorur internetin për dërgimin në informacionin e kërkuar, si aplikime dhe formave tatimore, dhe pastaj ky me përpunimin e sistemeve kompjuterike të automatizuar. Kjo mund të përshpejtojë përpunimin dhe për të zvogëluar gabimet e paqëllimshme e njeriut. Shiko e- qeverisjes . o Një fat i papritur nga burimet eksportuese të bollshme natyrore mund të inkurajuar korrupsionin. (Shih mallkim Resource ) [16] o Luftës dhe të tjera format e konfliktit lidhen me një avari të sigurisë publike .• Kushtet sociale
 19. 19. o Vetë-të interesuar cliques mbyllura dhe " Good ol rrjetet djalë ". o Familje-dhe-klani përqëndruar strukturën sociale, me një traditë të nepotizmit / favorizimi qenë e pranueshme. o Një ekonomi dhuratë , të tilla si Sovjetik blat sistemin, del në një komunist ekonomi e centralizuar . o Në mungesë të shkrim e këndim dhe arsimimin në mesin e popullatës. o Shpeshta diskriminimi dhe ngacmimi në mesin e popullatës. o Tribal solidariteti, duke i dhënë përfitime të grupeve të caktuara etnike Në sistemin politik indian, për shembull, është bërë e zakonshme që lidershipi i partive kombëtare dhe rajonalejanë kaluar nga brezi në brez duke krijuar një sistem në të cilin një familje mban qendra e pushtetit. Disa [17] [18]shembuj janë shumica e partive Dravidian e jug të Indisë dhe gjithashtu partia e Kongresit , e cila është një prejdy partive më të mëdha politike në Indi.[ edit ] Madhësia e sektorit publik Shpenzimeve të shumta dhe të ndryshme publike është, në vetvete, në vetvete, në rrezik për rrushfete,favorizimin e miqve, të përvetësimit dhe. Rregullat e komplikuara dhe arbitrar, sjelljen pa mbikëqyrje zyrtarepërkeqësojnë problemin. Ky është një argument për privatizimin dhe liberalizimi . Kundërshtarët e privatizimittë parë argumentin si ideologjike. Argumenti se korrupsioni vijon domosdo nga mundësia është dobësuar ngaekzistenca e vendeve me sektorë të ulët për të jo-ekzistente korrupsionit, por të madhe publike, si në vendetnordike . Megjithatë, këto vende rezultat të lartë në lehtësinë e të bërit Indeksi i Biznesit , për shkak të [19]rregulloreve të mira dhe shpesh të thjeshtë, dhe kanë sundimit të ligjit të themeluar në mënyrë të vendosur.Prandaj, për shkak të mungesës së korrupsionit në vendin e parë, ata mund të drejtuar sektorë të mëdha publike,pa nxitur korrupsionin politik. Ashtu si aktivitetet e tjera qeveritare ekonomike, edhe privatizimi, të tilla si në shitjen e qeverisë në pronësi tëpronës, është veçanërisht në rrezikun e favorizimin e miqve. Privatizimet në Rusi, Amerikën Latine, dheGjermanisë Lindore u shoqëruan nga korrupsioni në shkallë të madhe gjatë shitjes së kompanive shtetërore.Ata me lidhjet politike të padrejtë fituar pasuri të madhe, e cila ka diskredituar privatizimit në këto rajone.Ndërsa mediat kanë raportuar gjerësisht korrupsionin e madh që i shoqëruar shitjet, studimet kanë argumentuarse përveç rritjen e efikasitetit operativ, korrupsioni përditshme vogël është, apo do të jetë, më të mëdha paprivatizimit, dhe se korrupsioni është më e përhapur në sektorët jo-privatizuara. Për më tepër, nuk ka prova përtë sugjeruar se aktivitetet pa leje dhe jozyrtare janë më të përhapura në vendet që privatizohen më pak. [20] Nuk ka pikë kundër, megjithatë, se industritë me një oligarki e kompanive mund të jetë mjaft i korruptuar, mecollusive çmimi-ndreqim, presion bizneseve të varur, etj, dhe vetëm duke pasur një pjesë të tregut në pronësinga dikush tjetër dhe jo atë oligarki, sektori publik pra, mund të mbajtur ata në linjë. Në qoftë se kompania isektorit publik është duke bërë para dhe shitur produktin e tyre për gjysmën e çmimit të kompanive të sektoritprivat, kompanitë e sektorit privat nuk do të jetë në gjendje të gdhend në të njëjtën kohë në atë shkallë dhe përtë mbajtur klientët e tyre: konkurrenca mban ato në linjë. Korrupsioni në sektorin privat mund të rrisë varfërinëdhe pafuqisë të popullsisë, kështu që mund të ndikojë në korrupsionin e qeverisë, në afat të gjatë. [ citim i duhur ] Në Bashkimin Evropian, parimi i subsidiaritetit zbatohet: a shërbim qeveria duhet të sigurohet nga autoritet tëulët, më me kompetencë lokale që mund të ofrojnë atë. Një efekt është që shpërndarja e fondeve në raste tëshumta dekurajon shpërdorimin, sepse edhe shuma të vogla të zhdukur do të vërehet. Në të kundërt, në njëautoritet të centralizuar, edhe proporcione minutën e fondeve publike mund të jetë shuma të mëdha parash.[ edit ] korrupsionit qeveritar Nëse më të larta të qeverive të përfitojnë nga korrupsioni, ose përvetësim nga thesari i shtetit, ajo ështëreferuar disa herë me neologjizëm kleptokraci . Anëtarët e qeverisë mund të përfitojnë nga burimet natyrore(p.sh., diamante dhe naftës në disa raste të shquar) ose shtetërore industrive prodhuese. Një numër i qeverive tëkorruptuara kanë pasuruar veten e tyre me anë të ndihmës së huaj, e cila është shpenzuar shpesh në ndërtesa tëbie në sy dhe armatim.
 20. 20. Një korruptuar diktaturë zakonisht rezulton në shumë vite të vështirësive të përgjithshme dhe vuajtjepër shumicën dërrmuese të qytetarëve si shoqërisë civile dhe shtetit të së drejtës shpërbëhet. Përveç kësaj,diktatorët e korruptuar rutinore injorojnë ekonomike dhe sociale probleme në kërkimin e tyre tëgrumbullojnë pasuri gjithnjë e më shumë dhe energji. Rasti klasik i një diktatori të korruptuar, e shfrytëzuese të caktuar shpesh është regjimi i Marshall Mobutu SeseSeko , i cili sundoi në Republikën Demokratike të Kongos (të cilën ai u quajt Zaire ) nga 1965 në 1997. Ështëthënë se përdorimi i termit kleptokraci fituar popullaritet kryesisht në përgjigje të një nevoje të saktë tëpërshkruar regjimin Mobutu së. Një tjetër rast klasik është Nigeria , sidomos nën sundimin e Përgjithshme SaniAbacha i cili ishte de facto president i Nigerisë nga viti 1993 deri në vdekjen e tij në vitin 1998. Ai ështëmenduar të kanë vjedhur disa US $ miliardë 3-4. Ai dhe të afërmit e tij janë përmendur shpesh në nigeriane 419mashtrimet letër pretendojnë për të ofruar pasuri të madhe për "ndihmë" në pastrimin e vjedhura e tij "fatin", ecila në të vërtetë kthehet nga mos ekzistojë. Më shumë se $ 400.000.000.000 ishte vjedhur nga thesari nga [21]udhëheqësit e Nigerisë në mes 1960 dhe 1999. [22] Kohët e fundit, artikuj në revista të ndryshme financiare, shumica sidomos Forbes revista, kanë theksuar për tëFidel Kastros , Sekretar i Përgjithshëm i Republikës së Kubës që nga viti 1959, nga të ngjarë të qenë përfituesderi në $ 900,000,000, bazuar në "kontrollin e tij" nga shteti kompanitë shtetërore. Kundërshtarët e [23]pretendimit të tij të regjimit që ai ka përdorur paratë e grumbulluar nëpërmjet armëve shitje, narkotikëve, huavendërkombëtare, si dhe konfiskimin e pronës private për të pasuruar veten dhe miqtë e tij politike që e mbajnëdiktaturën e tij së bashku, dhe se 900.000.000 $ publikuar nga Forbes është thjesht një pjesë e pasurive të tij,edhe pse se ka nevojë për tu provuar. [24][ edit ] Gjyqësia korrupsioni Ekzistojnë dy metoda të korrupsionit të gjyqësorit: shteti (përmes planifikimit të buxhetit dhe privilegjet endryshme), dhe private. Buxheti i gjyqësorit në shumë tranzicion dhe vendet në zhvillim është pothuajsetërësisht e kontrolluar nga ekzekutivi. Ky i fundit minon ndarjen e pushteteve, si ajo krijon një varësi kritikefinanciare të gjyqësorit. Shpërndarja e duhur kombëtar pasuri duke përfshirë edhe shpenzimet e qeverisë nëgjyqësor është subjekt i ekonomisë kushtetuese . [25][ edit ] korrupsionit luftën Mobile telekomunikacionit dhe transmetimit radio ndihmojë për të luftuar korrupsionin, sidomos në zhvillimine rajoneve të tilla si Afrika , , ku format e tjera të komunikimit janë të kufizuara. Në Indi që lufton kundër [26]korrupsionit e byrosë kundër korrupsionit dhe një ligj të ri të quajtur ombudsmanit janar lokpal ligji është dukeu përgatitur. Në vitet 1990, nisma janë marrë në nivel ndërkombëtar (në veçanti nga ana e Komunitetit Europian , tëKëshillit të Evropës , OECD ) për të vënë një ndalim mbi korrupsionin: në vitin 1996, Komiteti i Ministrave tëKëshillit të Evropës, për shembull, miratoi një program të plotë të Veprimit kundër Korrupsionit dhe, më pas, [27]lëshoi një seri e anti-korrupsionit të vendosjes së standardeve instrumenteve: • Konventa e së Drejtës Penale mbi Korrupsionin (ETS 173); [28] • Konventën e Ligjit Civil mbi Korrupsionin (ETS 174); [29] • Protokolli Shtesë të Konventës Penale mbi Korrupsionin (ETS 191); [30] • të Njëzet Parimet Drejtuese për Luftën kundër Korrupsionit (Rezoluta (97) 24) [31] • Rekomandimi mbi Kodet e Sjelljes për Zyrtarët (Rekomandimi No R (2000) 10); [32] • Rekomandimi mbi Rregullat e përbashkët kundër Korrupsionit në financimin e partive politike dhe fushatave zgjedhore Rec (2003) 4) [33] Qëllimi i këtyre instrumenteve të ishte për të trajtuar format e ndryshme të korrupsionit (përfshirjen e sektoritpublik, sektorit privat, financimi i aktiviteteve politike, etj), nëse ata kishin një mënyrë rigoroze në familje apoedhe një dimension transnacional. Për të monitoruar zbatimin në nivel kombëtar e kërkesave dhe parimeve tëparashikuara në këto tekste, një mekanizëm monitorimi - Grupi i Shteteve kundër Korrupsionit (e njohur edhe siGRECO) (frëngjisht: Groupe dEtats contre la korrupsioni) u krijua.
 21. 21. Konventa të tjera janë miratuar në nivel rajonal nën patronazhin e Organizatës së Shteteve Amerikane (OASose œA), e të Bashkimit Afrikan , dhe në vitin 2003, në nivel universal nën atë të Kombeve të Bashkuara .[ edit ] denoncuesitArtikulli kryesor: Whistleblower[ redakto ] Kontributet e fushatës Në arenën politike, korrupsioni është provuar kryesisht duke ndjekur gjurmët e parave . Megjithatë, lidhja meskontributit dhe çdo gjë në kthim është e vështirë për të provuar. Për këtë arsye, shpesh ka thashethemetpaprovuar, që janë quajtur, të fushatës shpifjeve , rreth shumë politikanë. Politikanët janë vendosur në pozicionet me sa duket kompromentuar për shkak të nevojës së tyre për të kërkojëkontribute financiare për tyre për financimin e fushatës . Nëse ata atëherë duket të jetë duke vepruar në interestë atyre partive që financuar ato, kjo mund të konsiderohet korrupsioni. Edhe pse donacionet mund të jetërastësi, pyetja është e pyeti, pse ata janë financuar politikanë në të gjitha, në qoftë se ata marrin asgjë për paratëe tyre. Në Shtetet e Bashkuara , para vendimit të Bashkuara Qytetarëve , ligjet që rregullojnë financimin e fushatësnë Shtetet e Bashkuara të nevojshme se të gjitha kontributet, dhe përdorimin e tyre, duhet të shpalosenpublikisht. Mirëpo, disa arritën të shmangen zbulimit deri në pas vota janë bërë ose vjet më vonë. Shumëkompani, veçanërisht ato të mëdha, të financuar dhe vazhdojnë për të financuar, të dyja partitë Demokrate dheRepublikane. Që prej vendimit të Bashkuara Qytetarëve , modeli i financimit të korporatave i ka rritur, sikërkesa për informacione shpjeguese janë në mënyrë efektive të anashkaluara. Disa vende, të tilla si Franca , e ndalojnë krejt financimin e përbashkët të partive politike. Për shkak tëshmangies të mundshme të këtij ndalimi në lidhje me financimin e fushatave politike, Franca gjithashtuimponon kapele maksimale të shpenzimeve në fushatë, kandidatët që kanë tejkaluar ato kufij, ose që kanëdorëzuar në raportet e kontabilitetit mashtrues, rreziku që kandidaturën e tyre vendosi të pavlefshme. Atagjithashtu mund të parandalohet nga kandidimi në zgjedhjet e ardhshme. Përveç kësaj, fondet e qeverisë partitëpolitike në bazë të sukseseve të tyre në zgjedhje.Në disa vende, partitë politike janë drejtuar vetëm jashtë abonimet (tarifat e anëtarësimit). Edhe masat ligjore të tilla si këto kanë qenë të argumentuar të jetë korrupsioni legalizuar, në se ata shpeshfavorizojnë quo politike statusit. Partitë e vogla dhe e pavarur shpesh argumentojnë se përpjekjet për të frenuarndikimin e kontributeve të bëjë pak më shumë se të mbrojtur palët të mëdha me fondet publike të garantuara,ndërsa frenimin mundësinë e financimit privat nga të jashtmit. Në këto raste, zyrtarët janë ligjërisht marrjen eparave nga arkat publike për fushatat e tyre elektorale për të garantuar që ata do të vazhdojnë të mbajnë pozitate tyre me ndikim dhe shpesh të mirë paguar. Siç u theksua më sipër, Komiteti i Ministrave të Këshillit të Evropës i njohur në vitin 1996 rëndësinë e lidhjevemes korrupsionit dhe financimit politik. Është miratuar në 1837 Rekomandimin mbi rregullat e përbashkëtakundër Korrupsionit në financimin e partive politike dhe fushatave zgjedhore Rec (2003) 4) . Ky tekst ështëmjaft unike në nivele ndërkombëtare si ajo synon ia në rritjen e transparencës në financimin e partive politikedhe fushatave zgjedhore (këto dy zona janë të vështira për të ndahen pasi palët janë të përfshira edhe në fushatëdhe në shumë vende, partitë nuk kanë monopolin gjatë prezantimit të kandidatëve për zgjedhjet), duke siguruarnjë nivel të caktuar të kontrollit mbi fondet dhe shpenzimet lidhur me aktivitete politike, dhe duke bërë shkeljetë siguruar nënshtrohen sanksioneve efektive, proporcionale dhe bindëse. Në kuadër të aktiviteteve të veta tëmonitorimit, Grupi i Shteteve Kundër Korrupsionit ka identifikuar një larmi të madhe të përmirësimeve tëmundshme në ato zona (shih raportet e vendeve të miratuara në bazë të Raundit të tretë të Vlerësimit ). Legalizimi i kontributeve të mëdha të fushatës pazbuluara lejon donatorët të pazbuluar të pasurisë në mënyrëefektive të mjaftueshme për të blerë rezultatet zgjedhore. Donatorët të tilla janë në gjendje të ndikojëpolitikanët varur nga kontributet e tyre për ti dhënë atyre zemërgjerësia qeveritare të tilla si pagesa apo ulje etaksave në kurriz të taksapaguesve të tjera, qeveria krijoi monopoleve në kurriz të konkurrentëve dhekonsumatorëve dhe një licencë të ndikojë negativisht edhe mirëqenien e qytetarëve të përbashkëta me lirimin eproduktet e pasigurta apo industriale ndotjes . Aftësia për të komanduar ndikim të tillë, shoqëruar me dhënien e
 22. 22. një trajtim të tillë favorizuar, krijon një rrezik të perceptuar për zgjedhje të pastra dhe qeverisjen e të ndershëm.Në përgjigje të kësaj, një numër i mjeteve të mundshme legjislative kanë qenë të propozuar, në mesin e tyreedhe Aktin e ditur . [ redakto ] Matja e korrupsionit Matja e korrupsionit statistikisht është e vështirë në mos e pamundur për shkak të natyrës të paligjshëm tëtransaksionit dhe definicionet pasakta të korrupsionit. Ndërsa "korrupsion" Indekset e parë u shfaq në vitin [34]1995 me Perceptimit të Korrupsionit Indeksi i IÇK-së, të gjitha këto metrics adresuar proxies ndryshme përkorrupsion , të tilla si perceptimet publike të shtrirjes së problemit. [35] Transparency International , një anti-korrupsion OJQ , i pari në këtë fushë me IÇK-së, të lëshuar të parë nëvitin 1995. Kjo punë është kredituar shpesh me thyer një tabu dhe të detyruar çështjen e korrupsionit në diskurstë lartë të zhvillimit të nivelit të politikave. Transparency International publikon aktualisht tri masa, tëpërditësuara çdo vit: një CPI (në bazë të përmbledhë të palës së tretë votimin e perceptimeve publike si vendet ekorruptuara janë të ndryshme); një Barometri Global i Korrupsionit (bazuar në një studim të qëndrimeve tëpërgjithshme publike, ndaj dhe përvoja e korrupsionit) dhe një paguesit ryshfetit Index , duke kërkuar nëgatishmërinë e firmave të huaja për të paguar ryshfete. Indeksi i Perceptimit të Korrupsionit është më i njohur ikëtyre certifikatë lindjeje, edhe pse ajo ka tërhequr kritika shumë dhe mund të jetë në rënie në ndikim. [35] [36] [37] [38] Banka Botërore mbledh një sërë të dhënash mbi korrupsionin , duke përfshirë edhe përgjigjet e sondazhit ngambi 100.000 firma në mbarë botën dhe një grup të treguesve të qeverisjes dhe të cilësisë institucionale. Për mëtepër, një nga gjashtë dimensionet e qeverisjes të matura nga treguesit e qeverisjes në botë është Kontrolli iKorrupsionit, e cila është definuar si "masën në të cilën pushteti ushtrohet për përfitime private, duke përfshirëtë dy formave të vogla dhe të madh të korrupsionit, si dhe si kapjes së shtetit nga ana e elitave dhe të interesaveprivate ". Ndërsa përkufizimi vetë është mjaft saktë, të dhënat e grumbulluara në treguesit e qeverisjes në botë [39]është i bazuar në ndonjë votimit në dispozicion: pyetjet varg nga "korrupsioni është një problem serioz?" tëmasave të aksesit publik ndaj informacionit, dhe jo në përputhje të gjithë vendeve. Pavarësisht nga këto dobësi,mbulim global i këtyre datasets ka çuar në miratimin e tyre të gjerë, më së shumti nga ana e Korporatës sëSfidës së Mijëvjeçarit . [34] Në pjesën në përgjigje të këtyre kritikave, një valë e dytë e metrics korrupsionit ka qenë e krijuar ngaIntegritetit Global , për Partneritetin Ndërkombëtar Buxhetit , dhe shumë grupe më pak të njohur vendas, dukefilluar me Indeksin e Integritetit Global , të të parë të botuar në vitin 2004. Këto projekte synojnë valë të dytë [40]për të mos krijuar vetëdijen, por për të krijuar ndryshime të politikës nëpërmjet synimeve të dhënësit tëburimeve më të efektshme dhe krijimin e listave kontrolluese në drejtim të reformës në rritje. Integriteti Globaldhe Partneriteti Ndërkombëtare Buxheti secili shpërndarë me anketat publike dhe në vend të kësaj përdor në [41]të vendeve të ekspertëve për të vlerësuar "të kundërtën e korrupsionit" -. që Integriteti Global përcakton sipolitikave publike që parandalojnë, dekurajojnë, apo vë në dukje korrupsionin Këto qasje kompliment valën e [42 ]parë, ndërgjegjësimi mjete, duke i dhënë qeverive përballet protestë publike një listë e plotë e cila mat hapakonkretë drejt qeverisjes së përmirësuar. [34] Tipike metrics dytë korrupsioni valë nuk ofrojnë mbulim të gjithë botën gjendet në projekte të valë e parë, dhenë vend të përqëndrohet në lokalizimin informacionin e mbledhur në probleme të veçanta dhe krijimin e tëthellë, "unpackable" përmbajtje që përputhet me të dhënat sasiore dhe cilësore. Ndërkohë, qasjet alternative tëtilla si shoferë të agjencisë britanike e ndihmës së të skips numrat kërkimore Ndryshimi tërësisht dhe favorekorrupsionin kuptim nëpërmjet analizës së ekonomisë politike që kontrollon pushtetin në një shoqëri të caktuar.[34] [ redaktoni ] Institucionet që merren me korrupsion politik • Dëshmitari Global , një OJQ ndërkombëtare e themeluar në vitin 1993 e cila punon për të thyer lidhjet midis shfrytëzimit të burimeve natyrore, konflikteve, varfëria, korrupsioni, dhe të të drejtave të njeriut në mbarë botën • Grupi i Shteteve Kundër Korrupsionit , një organ i themeluar në bazë të Këshillit të Evropës për të monitoruar zbatimin e instrumenteve të miratuara nga shtetet anëtare për të luftuar korrupsionin politik
 23. 23. • Komisioni i Pavarur Kundër Korrupsionit (kthjellim) • Transparency International , një organizatë joqeveritare që monitoron dhe publikon korrupsionin e korporatave dhe politik në zhvillim ndërkombëtar o Indeksi i Perceptimit të Korrupsionit , të publikuar çdo vit nga Transparency International • TrustLaw , një shërbim i Fondacionit Thomson Reuters, është një qendër globale për ndihmë juridike falas dhe lajmesh dhe informacioni mbi anti-korrupsion[ redaktoni ] Në fiction • Financier (1912), Titan (1914), dhe stoik (1947), Theodore Dreiser s Trilogy e dëshirës, në bazë të jetës së famëkeq tranzit manjatit Yerkes Charles Tyson • Z. Smith Goes to Washington (film Hollywood 1939 ) • Atlas shrugged (1957 romani) • Henry Adams s Gallery roman Demokracia ( 1880 ) • Carl Hiaasen s roman Puppy Sick ( 1999 ) • Pjesa më e madhe e Batman seri libër komik • V per Vendetta seri libër komik • Fryma në Shell filmave anime dhe seri • Farm Kafshëve një roman nga George Orwell • Training Day (2001 film) • Plagët Exit (2001 film) • American Gangster (2007 film) • Robert Penn Warren s roman Të gjithë njerëzit e mbretit të meta, 1946 ) • Guru (2007 film) (film indian)[ redaktoni ] Shih edhe • Bakshish • Comitology • Kujdes për shkak • Lista e politikanëve në Indi akuzuar për korrupsion • Shpërdorimit të detyrës në zyrën e • Klasa politike • Makine Politike • Konflikti i interesit • Principal-agjent problemiAnti-korrupsion autoritetet dhe masat
 24. 24. India kundër korrupsionit logon • FBI [43] • Qeverisja dhe Menaxhimi i Programit Ekonomik Ndihma (GEMAP) • India Kundër Korrupsionit [44] • Inter-American Konventa Kundër Korrupsionit • Korruptuar Praktikat Hetimi Byroja (CPIB) • Komisioni i Pavarur Kundër Korrupsionit (Hong Kong)[ redakto ] Referencat 1. ^ Korrupsioni afrikan "në rënie" , 10 korrik 2007, BBC News 2. ^ Luis Flores Ballesteros, "Korrupsioni dhe zhvillimi. A" sundimi i ligjit "faktor peshojnë më shumë se që ne mendojmë?" 54 pesos simbolit 15 nëntor 2008). Marrë prill 12, 2011 3. ^ "Korrupsioni dhe rritja në vendet afrikane: Eksplorimi kanalin e investimeve, të çojnë autorin Mina Baliamoune-Lutz, Departamenti i Ekonomik" (pdf). University of North Florida. faqe 1,2. % http://www.uneca.org/aec/documents/Mina 20Baliamoune-Lutz_% 20Leonce% 20Ndikumana.pdf . Marrë 2012-06-07. 4. ^ "Busters Nigerisë korrupsioni" . Unodc.org. http://www.unodc.org/unodc/en/frontpage/nigerias-corruption-busters.html . Marrë 2009-12-05. 5. ^ "Kur paraja shkon në perëndim" . Statesman ri. 2005/03/14. http://www.newstatesman.com/Economy/200503140015 . Marrë 2009-11-05. [ lidhje vdekur ] 6. ^ "Do të rritjes së ngadalshme Korrupsionit në Indi?" . Forbes. 7. ^ sheeter, Laura (2007-11-24). "Ukraina kujton tmerrin urisë" . BBC News. http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7111296.stm . Marrë 2009-12-05. 8. ^ a b Sarah Bailey (2008) Nevoja dhe lakmia: rrezikon korrupsioni, perceptimet dhe c d e f parandalimit të ndihmës humanitare Overseas Zhvillim Instituti 9. ^ Fidelman, Charlie (27 nëntor 2010). "ryshfet Cash vënë pacientët në majë të një operacioni listat e pritjes" . The Vankuver Marrë 2011-01-21. [ lidhje vdekur ] 10. ^ "Si e zakonshme është "... Një pjesë relativisht e lartë e familjeve në një grup Qendror të Evropës Lindore, afrikane, latine dhe vendet e Amerikës i paguar një ryshfet në dymbëdhjetë muajve të mëparshëm." [ lidhje vdekur ]
 25. 25. 11. ^ Nga Patricia O Toole dielën, qershor 25, 2006 (2006/6/25). "OToole, Patricia," Lufta e vitit 1912, "TIME në partneritet me CNN, qershor 25, 2006" . Time.com. http://www.time.com/time/magazine/article/0 ,9171,1207791-2, 00.html . Marrë 2009-12-05.12. ^ ". Roosevelt, Theodore Një autobiografi: XV Paqja e Drejtësisë, Shtojca B, New York:. Macmillan, 1913" . Bartleby.com. http://www.bartleby.com/55/15b.html . Marrë 2009-12-05.13. ^ "AsiaMedia E drejta për :: shkop magjik Informacionit Aktit të Indisë kundër korrupsionit " ... Asiamedia.ucla.edu 2006/08/31 http://www.asiamedia.ucla.edu/article.asp? parentid=52046 . Marrë 2009-11 - 05.14. ^ Mathiason, Nick (2007/1/21). "bankierët perëndimorë dhe Afrika vjedh avokatëve prej $ 150bn çdo vit" . Londër: Observer.guardian.co.uk. http://observer.guardian.co.uk/business/story/0,, 1994976,00 html. . Marrë 2009-12-05.15. ^ "Pse benchmarking punon - Blog PSD - Banka Botërore" . Psdblog.worldbank.org. 2006-08-17. http://psdblog.worldbank.org/psdblog/2006/08/why_benchmarkin.html~~V # më shumë . Marrë 2009-11-05.16. ^ DAMANIA, Richard; Bulte, Erwin (Korrik 2003). "Burimet për shitjes: Korrupsioni, Demokracia dhe mallkimi i Burimeve Natyrore" (PDF). Qendra për Studime Ekonomike Ndërkombëtare, Universiteti i Adelaides. http://www.adelaide.edu.au/cies/papers/0320.pdf . Marrë 2010-12-11.17. ^ Soutik Biswas (2011/1/18). "A është India rrëshqitje në një monarki trashëguar?" . BBC. News BBC. http://www.bbc.co.uk/blogs/thereporters/soutikbiswas/2011/01/is_india_sliding_into_a.html . Marrë 3 Shtator 2011.18. ^ Deo, Manjeet; Kripalani (2011/8/5). "dinastisë Gandi: Politika si zakonisht" . Rediff. Lajme Rediff. http://www.rediff.com/news/column/the-gandhi-dynasty-politics-as-usual/20110805.htm . Marrë 3 Shtator 2011.19. ^ "Mësime nga Veriu" . Syndicate projekt. http://www.project- syndicate.org/commentary/sachs110 . Marrë 2009-11-05.20. ^ Privatizimi në sektorët e konkurruese: Record deri më sot. Sunita Kikeri dhe John Nellis. Banka Botërore Research Paper Politika e Punës 2860, qershor 2002. Econ.Chula.ac.th [ lidhja vdekur ] Privatizimi dhe Korrupsioni. David Martimort dhe Stéphane STRAUB. IDEI.fr21. ^ Kush dëshiron të jetë një milioner? - Një koleksion online mail scam nigeriane22. ^ "Korrupsioni Nigerisë arrin $ 400.000.000.000" . Sot Malajzi . 27 qershor 2005. Arkivohen nga origjinali në23. ^ "Fidel Castro rritet me vlerë neto, sipas të Forbes" . Usatoday.Com. 2006/05/04. http://www.usatoday.com/money/2006-05-04-castro_x.htm . Marrë 2009-11-05.24. ^ Shapiro, Ben (2006/8/5). "Ben Shapiro Townhall.com :: :: Vdekja e Fidel Kastros " . Townhall.com. http://www.townhall.com/columnists/BenShapiro/2006/08/02/the_death_of_fidel_castro . Marrë 2009-11-05.25. ^ Barenboim, Peter (tetor 2009). Përcaktimi i rregullave. Issue 90. Jurist Evropian.26. ^ "Telefonat celularë dhe Radiot Korrupsioni luftohet në Burundi - Zërat nga Tregjeve në Zhvillim" . Voicesfromemergingmarkets.com. 2009/03/12. http://voicesfromemergingmarkets.com/? p=19 . Marrë 2009-11-05.27. ^ "Komiteti i Ministrave - Home" . Coe.int. http://www.coe.int/t/cm/Home_en.asp . Marrë 2012-06-07.28. ^ http://conventions.coe.int/treaty/Commun/QueVoulezVous.asp?NT=173&CL=ENG~~V
 26. 26. 29. ^ http://conventions.coe.int/Treaty/Commun/QueVoulezVous.asp? NT=174&CM=1&DF=7/18/2008&CL=ENG~~V 30. ^ http://conventions.coe.int/Treaty/Commun/QueVoulezVous.asp? NT=191&CM=1&DF=7/18/2008&CL=ENG~~V 31. ^ (97) http://www.coe.int/t/dghl/monitoring/greco/documents/Resolution 24_EN.pdf 32. ^ http://www.coe.int/t/dghl/monitoring/greco/documents/Rec (2000) 10_EN.pdf 33. ^ http://www.coe.int/t/dghl/monitoring/greco/general/Rec (2003) 4_EN.pdf 34. ^ a b "Udhëzues të një përdoruesit për të Matja e korrupsionit" . Integriteti Global . 5 c d shtator 2008. http://commons.globalintegrity.org/2008/09/users-guide-to-measuring-corruption.html~~V . Marrë 2010-12-11. 35. ^ Galtung, Fredrik (2006). "Matja e pafund: Kufijtë dhe funksionet e (makro) Indeksin e a b Korrupsionit", në Matja e korrupsionit, të Charles Sampford, Arthur Shacklock, Karmeli Connors, dhe Fredrik Galtung, eds. (Ashgate): 101-130. 36. ^ Sik, Endre (2002). "Bad, keq dhe keq: Guesstimating nivelin e korrupsionit", në të korrupsionit politik në Tranzicion: manualin një skeptik-së, Stephen Kotkin dhe Andras Sajon, eds. (Budapest: Central Europian University Press): 91-113. 37. ^ Arndt, Christiane dhe Charles Oman (2006). Uses dhe abuzimet e treguesve të qeverisjes (Paris: OECD Qendra për Zhvillimin). 38. ^ "Media cituar Transparency International" . Google.com. http://www.google.com/trends? q=Transparency+International&ctab=-1&geo=all&date=all . Marrë 2009-12-05. 39. ^ "Një dekadë e Matja e cilësisë së qeverisjes" . Banka Ndërkombëtare për Rindërtim dhe Zhvillim, Banka Botërore. 2007. faqe 3. Arkivohen nga origjinali në 40. ^ "Raporti Global Integriteti | Integriteti Global" . Report.globalintegrity.org. http://report.globalintegrity.org/~~V . Marrë 2012-06-07. 41. ^ "Partneriteti Ndërkombëtare Buxheti" . Internationalbudget.org. 2012/05/28. http://www.internationalbudget.org/~~V . Marrë 2012-06-07. 42. ^ "Raporti Global Integriteti: 2009 Paper Metodologjia e Bardhë" . Integriteti Global . 2009. http://report.globalintegrity.org/methodology/whitepaper.cfm . Marrë 2010-12-11. 43. ^ "FBI - Korrupsioni publik" . Fbi.gov. http://www.fbi.gov/about-us/investigate/corruption . Marrë 2012-06-07. 44. ^ http://www.indiaagainstcorruption.org/~~V[ redakto ] Leximi i mëtejshëm • Michael W. Collier. (2009) Korrupsioni politik në pellgun e Karaibeve: Ndërtimi i një teori për të luftuar korrupsionin ekstrakt dhe tekst kërkim • Charles Copeman dhe Amy McGrath (ed.) (1997), Zgjedhjet korruptuar. Manipulim votimit në Australi, Publikime Towerhouse, Kensington, NSW • . Donatella Della Porta, dhe Alberto Vannucci, (1999) Shkëmbimet korruptuar: aktorët, Menaxhimi dhe mekanizmat e korrupsionit politik. New York: Aldine de Gruyter. • Axel Dreher, Kristos Kotsogiannis, Steve McCorriston (2004), Korrupsioni Rreth Botërore: Provat nga një model strukturor . • Kimberly Ann Elliott, (ed.) (1997) Korrupsioni dhe Ekonomia Global • Robert M. Entman (2012) Skandal dhe Silence: Përgjigjet e medias në sjellje presidenciale (Press Kembrixh), 269 faqe; studimet e rastit nga SHBA 1998 deri 2008 tregojnë lajme media shpërfill incidente shumë më e korrupsionit se ajo mbulon.

×