Универзитет „Св. Кирил и Методиј„   Филозофски факултет   Open Journal System на   Филозофски факултет       ...
OJS и PKP OJS е систем за управување и објавување на списанија што е развиен од Public Knowledge Project (PKP). OJS е ...
OJS и PKP OJS е дизајниран специфично да помогне на истражувачите и факултетите во публикувањето на рецензирани списани...
4
Примери за списанија кои го користат                    Open Journal Systems             ...
Целта на OJSOJS  е  систем  за управување  ипубликување дизајниран да помогне наистражувачите  од  факултетите ...
Јазици на OJS  Англиски         Италијански,  Арапски,         Јапонски,  Баскијски,        М...
Зошто ни е потребен OJS Лесно се детектира со пребарувачки машини:  metadata  поврзан со Crossref, DOAJ OJS: програм...
OJS карактеристики OJS се инсталира локално и локално се контролира. Уредниците ги конфигурираат барањата, секциите, пр...
Флексибилност на OJS Поддржува нерецензирани публикации, особено професионални вести и технички извештаи. Може да поддр...
Предности на OJS (1)  Брзо публицирање;  Широко достапен;  Помал буџет за менаџирање на списанието;  Индекс на цит...
Предности на OJS (2)Еднаш публикувано, содржината е достапна нацелиот свет преку отворениот пристап.Содржината е оптимиз...
Број на корисници на OJSДо јули 2012, има преку 12,800 OJSнаслови од цел свет.                   13
Застапеност на списанија во OJS по      континенти                 14
OJS менаџирањеГлавен и одговорен уредникУредник на поглавјеРецензентТехнички уредник               15
Статистика       16
OJS на ФЗФ Faculty of Philosophy Digital Library проект започнат во јуни 2012 година со сопствени средства вклучува 5 с...
Faculty of Philosophy Digital Library                    18
Социололошка ревијаГлавен и одговорен уредник: проф. д-р Аница Драговиќ                          ...
Ревија за Социјална политикаГлавен и одговорен уредник: проф. д-р Маја Геровска Митев                   ...
Macedonian Historical ReviewГлавен и одговорен уредник: проф. д-р Бобан Петровски                     ...
Security DialoguesГлавен и одговорен уредник: проф. д-р Тони Милески                           22
Journal of Special Education and RehabilitationГлавен и одговорен уредник: проф. д-р Владимир Трајковски         ...
Архиви на JSER         24
Безбедно регистрирање            25
Содржина на број          26
Поднесување труд          27
Рецензирање       28
Рецензентско пополнување              29
Техничко уредување, уредувањена распоред, коректура и лектура                  30
Можни слабости Страв дека уредништвата ќе ги загубат приходите од печатена верзија и членства ако списанието стане со О...
Заклучоци Треба да се создаде свест за ОП. Потребно е зголемување на бројот на списанија кои ќе  го користат OJS во Ма...
Благодарам за вниманието        Контакт на JSER редакција  +389-2-3148-834  +389-2-3118-143  jser@fzf.ukim.edu...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Open Journal Systems at Faculty of Philosophy in Skopje, Macedonia

535 views

Published on

Open Access Week 24.10.2012

Published in: Education
 • Be the first to comment

Open Journal Systems at Faculty of Philosophy in Skopje, Macedonia

 1. 1. Универзитет „Св. Кирил и Методиј„ Филозофски факултет Open Journal System на Филозофски факултет Проф. д-р Владимир Трајковски 1 Скопје, 24.10.2012
 2. 2. OJS и PKP OJS е систем за управување и објавување на списанија што е развиен од Public Knowledge Project (PKP). OJS е отворен софтвер слободно достапен. Го прави публикувањето на отворен пристап остварлива опција за повеќе списанија. PKP е во партнерство со Simon Fraser University, University of British Columbia, & Stanford University. Поддржан од голем број на грантови, PKP е посветен на развој на нови технологии што може да се користат за да се подобри читаноста и вредноста на научното истражување. 2
 3. 3. OJS и PKP OJS е дизајниран специфично да помогне на истражувачите и факултетите во публикувањето на рецензирани списанија од отворен пристап. OJS го подржува управувањето со списанието преку повеќе етапи од поднесување трудови преку рецензирање, уредувачки процес, до финално публикување на секој број. OJS е слободно достапен на http://pkp.sfu.ca/?q=ojs Само за списанија со отворен пристап 3
 4. 4. 4
 5. 5. Примери за списанија кои го користат Open Journal Systems 5http://pkp.sfu.ca/ojs-journals
 6. 6. Целта на OJSOJS е систем за управување ипубликување дизајниран да помогне наистражувачите од факултетите вопроцесот на поднесување на труд па се`до финална публикација. 6
 7. 7. Јазици на OJS Англиски  Италијански, Арапски,  Јапонски, Баскијски,  Малајски, Кинески,  Малезиски, Каталонски,  Непалски, Хрватски,  Норвешки, Чешки,  Полски, Дански,  Португалски, Холандски,  Романски, Фарски,  Руски, Фински,  Српски, Грчки,  Словенечки, Германски  Тамилски, Индиски,  Турски, Индонезиски  Шпански, Унгарски,  Шведски, 7  и др.
 8. 8. Зошто ни е потребен OJS Лесно се детектира со пребарувачки машини:  metadata  поврзан со Crossref, DOAJ OJS: програм што се симнува слободно Капацитети:  пребарување  бесплатно зачленување OJS е различен од web базираните списанија 8
 9. 9. OJS карактеристики OJS се инсталира локално и локално се контролира. Уредниците ги конфигурираат барањата, секциите, процесот на рецензирање, итн. Онлајн поднесување и раководење на целата содржина Модул на поднесување со опции за задоцнет отворен пристап. Сеопфатно индексирање на содржината како дел од глобалниот систем. Алатки за читање на содржина врз основа на избор на уредниците. E-mail известување и можност за коментирање на читателите. Целосно контекстно чувствителна онлајн Помош поддршка 9
 10. 10. Флексибилност на OJS Поддржува нерецензирани публикации, особено професионални вести и технички извештаи. Може да поддржи и списанија со претплата. Голем број индивидуи можат да бидат вклучени со најразлични улоги (рецензирани списанија). 10
 11. 11. Предности на OJS (1) Брзо публицирање; Широко достапен; Помал буџет за менаџирање на списанието; Индекс на цитираност. Има предност користи модерни веб-базирани механизми за дистрибуција. Ја зголемува видливоста на трудовите во списанието. Избегнува плаќање претплати и рестрикции за пристап од комерцијални издавачи. Обезбедува долгорочно управување и достапност. Достига до читателите надвор од основната дисциплина на списанието и оние кои немаат пристап до академски библиотеки. 11
 12. 12. Предности на OJS (2)Еднаш публикувано, содржината е достапна нацелиот свет преку отворениот пристап.Содржината е оптимизирана за пребарувањена Google, Google Scholar, други интернетпребарувачки машини и библиотеки.Автори не треба да печатат, фотокопираати праќаат по пошта.Подобрува администрација и евиденцијаОвозможува уредници, лектори, и автори одбило каде да работат заедно. 12
 13. 13. Број на корисници на OJSДо јули 2012, има преку 12,800 OJSнаслови од цел свет. 13
 14. 14. Застапеност на списанија во OJS по континенти 14
 15. 15. OJS менаџирањеГлавен и одговорен уредникУредник на поглавјеРецензентТехнички уредник 15
 16. 16. Статистика 16
 17. 17. OJS на ФЗФ Faculty of Philosophy Digital Library проект започнат во јуни 2012 година со сопствени средства вклучува 5 списанија: Journal of Special Education and Rehabilitation Security Dialogues Социолошка ревија Ревија за Социјална Политика Macedonian Historical Review 17
 18. 18. Faculty of Philosophy Digital Library 18
 19. 19. Социололошка ревијаГлавен и одговорен уредник: проф. д-р Аница Драговиќ 19
 20. 20. Ревија за Социјална политикаГлавен и одговорен уредник: проф. д-р Маја Геровска Митев 20
 21. 21. Macedonian Historical ReviewГлавен и одговорен уредник: проф. д-р Бобан Петровски 21
 22. 22. Security DialoguesГлавен и одговорен уредник: проф. д-р Тони Милески 22
 23. 23. Journal of Special Education and RehabilitationГлавен и одговорен уредник: проф. д-р Владимир Трајковски 23
 24. 24. Архиви на JSER 24
 25. 25. Безбедно регистрирање 25
 26. 26. Содржина на број 26
 27. 27. Поднесување труд 27
 28. 28. Рецензирање 28
 29. 29. Рецензентско пополнување 29
 30. 30. Техничко уредување, уредувањена распоред, коректура и лектура 30
 31. 31. Можни слабости Страв дека уредништвата ќе ги загубат приходите од печатена верзија и членства ако списанието стане со ОП дури и ако се зголемуваат читатели и циркулација на знаењето. Недостаток на ИТ инфраструктура или финансиски средства. Други пречки вклучуваат несигурност околу авторските права и недостаток на поддршка за раководење и техничка поддршка. 31
 32. 32. Заклучоци Треба да се создаде свест за ОП. Потребно е зголемување на бројот на списанија кои ќе го користат OJS во Македонија. Со добро дефиниран проток на работа и функционалност лесна за користење списанијата со ОП лесно може да се постават за користење во OJS. OJS е повеќејазичeн систем. Може да привлече многу луѓе од не-англиско говорно подрачје на компјутер и на интернет. Колку повеќе и повеќе списанија со ОП има толку повеќе ќе се зголеми видливоста на македонските истражувања. 32
 33. 33. Благодарам за вниманието Контакт на JSER редакција +389-2-3148-834 +389-2-3118-143 jser@fzf.ukim.edu.mk http://jser.fzf.ukim.edu.mk http://www.facebook.com/group.php?gid=99826414576 @MacedonianJSER http://www.linkedin.com/manageGroup?dispAddMbrs=&gid=4502 33 032&invtActn=im-invite&cntactSrc=cs-connections

×