Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Goed personeelsbeleid en de instroom van nieuwe medewerkers

222 views

Published on

Goed personeelsbeleid richt zich op de proces optimalisatie van drie vitale onderdelen. De instroom van (nieuwe) medewerkers, de doorstroom van medewerkers (ontwikkeling) en uitstroom van medewerkers (ontslag).

Published in: Business
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Goed personeelsbeleid en de instroom van nieuwe medewerkers

  1. 1. Visma HRM Kennisbank Het platform voor de nieuwe generatie HR-professionals dat inspireert en informeert. Vernieuwend, innovatief en actueel. Rob van Loenen Marketing Manager Oplossingen op het gebied van: Enterprise Resource Management Logistics Project Management Human Resource Management Planning Branches en toepassingen: Zorg Woningcorporaties Transport Handel en Industrie Visma Software | www.vismasoftware.nl | info-amersfoort@visma.com | +31 33 4545111 01 Blog HRM Kennisbank Goed personeelsbeleid en de instroom van nieuwe medewerkers Goed personeelsbeleid richt zich op de proces optimalisatie van drie vitale onderdelen. De instroom van (nieuwe) medewerkers, de doorstroom van medewerkers (ontwikkeling) en uitstroom van medewerkers (ontslag). In deze serie van 3 blogs schenken we nu aandacht voor het belang van een goed instroom. Een van de belangrijkste verantwoordelijkheden van een HR-afdeling is de instroom van nieuwe werknemers. Dat is geen verrassing: iedereen die bij een grote organisatie werkt heeft op een zeker moment contact gehad met HR. Maar er komt bij de instroom meer kijken dan veel mensen weten. Werving en selectie Werving ondersteunt de activiteiten die zijn gericht op het benaderen van kandidaten waar een uitgebreide selectieprocedure bij komt kijken. Het is zeker meer dan het enkel selecteren van de juiste kandidaat en de daaropvolgende aanstelling. Uiteindelijk draait het toch om het succesvol functioneren en dat begint bij de eerste dag van indiensttreding. Voorkom teleurstellingen bij start nieuwe baan Bij zes op de tien personen valt minimaal één aspect tegen bij de start van hun nieuwe baan. Als het tegenvalt, valt het gemiddeld ook goed tegen. Deze ontevredenheid zorgt voor demotivatie en mindere prestaties, en mogelijk tot ongewenst voortijdig vertrek. Voor een goede start is support in de eerste 90 dagen, de onboarding, erg belangrijk. Goede onboarding zorgt voor een vliegende start Het is belangrijk en vooral realistisch dat organisaties en ook de lijnmanagers de wederzijdse verwachtingen tijdens de onboarding van nieuwkomers toetsen. Zeker voor nieuwkomers die als high
  2. 2. Visma Software | www.vismasoftware.nl | info-amersfoort@visma.com | +31 33 4545111 02 potentional worden gezien en organisaties dus willen behouden, zal er een pro-actief plan klaar dienen te liggen. Realistisch en opgeteld vanuit wederzijdse verwachtingen. Hierbij is het ook te overwegen om tijdens de onboarding coaches te gebruiken of collega’s op gelijk niveau. Die kunnen vertrouwen geven en juist die persoonlijke aandacht geven waardoor wederzijdse verwachtingen ook worden waargemaakt. Leren vanuit ervaringen en monitoring vanuit e-HRM Een goed e-HRM-systeem is het ideale instrument om de instroom van nieuwe medewerkers in goede banen te leiden. Hiermee kan HR enerzijds gemakkelijker kwantitatieve gegevens verzamelen van mogelijke kandidaten met het oog op toekomstige instroom. Anderzijds kan HR alle ervaringen en gegevens vanuit e-HRM beter managen waardoor er betere, onderbouwde, beslissingen over het personeelsbestand genomen kunnen worden. Een onmisbaar gegeven voor iedere HR-afdeling. Op de hoogte blijven van al het andere nieuws rondom HRM? Volg @VismaHRMnieuws op Twitter! Amersfoort, augustus 2014 Wilt u meer blogs lezen over e-HRM? Bezoek onze website of kijk op onze Slideshare. Volg ons op:

×