Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Raport anual 2014 - ViitorPlus

2,014 views

Published on

În ViitorPlus ne-am pus la treabă de când am înființat asociația. Educația pentru mediu și dezvoltare durabilă au fost atât o preocupare transversală în toate activitățile realizate, cât și un demers distinct concretizat în proiecte dedicate. Tema raportului anual 2014 este educația pentru că a fost nevoie de timp să punem câteva baze și să putem arăta rezultatele.

Te invit să citești detaliile acestor inițiative și să fii alături de ViitorPlus în demersurile sale de a educa oamenii în spiritul grijei față de natură!

Published in: Government & Nonprofit
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Raport anual 2014 - ViitorPlus

 1. 1. RAPORT A N U A L 2014
 2. 2. CUPRINS 3Cuvânt înainte 5Misiune, Domenii de activitate, Valori 6ecOprovocarea 8Cluburile ecOprovocarea 9Platforma Școli Verzi 10Călărași - Ecomunitatea ta 11Regenesys 12Pădurea copiilor 13Voluntariat la plantări 14Inaugurarea pădurii de la Dragoș-Vodă 15Crosul Pădurii 2014 16Petrom Bucharest International Half Marathon 2014 17Transmaraton 2014 181.000 km Balkan Charity Challenge 19Pădurea copiilor are casă nouă - site-ul www.padureacopiilor.ro 20Dune de Pădure 21Recicleta 22Atelierul de pânză 25Evenimente 27Echipa 29Parteneri 32Situații financiare 33Implică-te!
 3. 3. 3 CUVÂNT ÎNAINTE TEIA GAVRILESCU – PREȘEDINTE VIITORPLUS ȘI DIRECTOR GENERAL al DIVIZIEI EDUCAȚIE și ANTREPRENORIAT EDUCAȚIE PENTRU MEDIU ȘI DEZVOLTARE DURABILĂ cuvânt înainte Eu nu am învățat despre dezvoltare durabilă la școală. Și nici în afara ei până pe la 25 de ani. Din păcate. Pentru că simt că am pierdut ani valoroși în care aș fi putut face ceva, să dau o mână de ajutor pentru a restabili echilibrul fragil al oamenilor cu natura. Am recuperat însă în anii de voluntariat și experiență profesională și pe măsură ce aflam mai multe lucruri mi-am dorit foarte tare ca toată lumea să afle cât mai repede, cât mai mult. Pentru că oricum, procesul de asimilare al informațiilor, de transfer în comportamente, de regândire de sisteme pe baza unor valori și concepte noi, vor dura generații de acum încolo. În ViitorPlus ne-am pus la treabă de când am înființat asociația. Educația pentru mediu și dezvoltare durabilă au fost atât o preocupare transversală în toate activitățile realizate, cât și un demers distinct concretizat în proiecte dedicate. Tema raportului anual 2014 este educația pentru că a fost nevoie de timp să punem câteva baze și să putem arăta rezul- tatele. Proiectul “ecOprovocarea” care a implicat în 4 ani 25 de școli și mii de elevi și profesori a fost recunoscut cu premiul Energy Globe România și acum începe o nouă etapă când dezvoltăm la nivelul liceelor structuri permanente (cluburi) care să organizeze activitățile extrașcolare ale elevilor pentru mediu. Harta Reciclării.ro a ajuns tot în 4 ani la 37.000 vizitatori unici care au accesat web- site-ul nu doar pentru informații generale despre reciclare ci pentru a afla care sunt punc- tele de colectare selectivă din orașul lor, indiferent ce material vor să recicleze, fiind astfel un instrument util pentru cei care vor să adopte un comportament responsabil. În Regenesys am învățat în mod practic câteva sute de adulți cum să construiască un colector solar, iar cu produsul muncii lor au fost dotate mai multe clădiri și tinerii lor loca- tari beneficiază acum de apă încălzită din surse regenerabile. Prin parteneriatul cu Greenitiative și WWF am demarat proiectul Școli Verzi prin care dezvoltăm un opțional pentru clasele de gimnaziu unde copii din toată țara învață practic și cât mai atractiv despre mediu, să nu mai piardă ani prețioși din viață. Te invit să citești detaliile acestor inițiative și să fii alături de ViitorPlus în demersurile sale de a educa oamenii în spiritul grijei față de natură!
 4. 4. 4 CUVÂNT ÎNAINTE TEODORA PĂLĂRIE - VICEPREȘEDINTE VIITORPLUS, DIRECTOR GENERAL al DIVIZIEI ÎMPĂDURIRI și SPORT (FAST - FORESTS AND SPORTS TROUBLESHOOTING) PĂDUREA COPIILOR - O CURSĂ NEBUNĂ PENTRU REFACEREA TERENURILOR DEGRADATE cuvânt înainte Atunci când sunt întrebată cu ce mă ocup, răspund adesea jumate serios, jumate în glumă că sunt haiduc! Deşi poate părea un basm, Pădurea copiilor a devenit un „ţinut” al celor care-şi fac singuri dreptate. Pădurea copiilor este o luptă cu nepăsarea autorităţilor, cu lipsa de politici congruente, cu dezinteresul faţă de mediu, cu încăpăţânarea naturii, însă este chemarea noastră, a întregii echipe “Împăduriri și Sport” - (FAST - Forests and Sports Trouble- shooting) din ViitorPlus. Este moştenirea pe care ne dorim să o lăsăm urmaşilor noştri! Şi dacă m-ar întreba cineva ce a făcut Pădurea copiilor în 2014, le-aş spune bucuroasă că 3 lucruri de seamă s-au petrecut anul trecut: Oamenii... persoanele fizice... donatorii, cum vreţi să-i numim, au devenit cei mai importanţi contributori ai programului de împăduriri; Am inaugurat prima pădure realizată de către un ONG din România; Am început demersurile pentru achiziţia de utilaje pentru întreţinerea pădurilor, pentru a căpăta independeţă în îngrijirea pădurilor noastre. Poate o motocoasă este un lucru mărunt, însă visul nostru este un tractoraş cu freză. Ce ar însemna acestea? O libertate mult mai mare de a avea grijă de pădurile nou înfiinţate şi indirect o creştere a capacităţii de a face noi păduri. Dacă îngrijirile s-ar realiza în jumătate din timpul alocat acum pentru praşile, fără să folosim ierbicide, atunci am reduce din limitările proiectului. Cu aceste gânduri în minte, mă uit spre 2015 cu speranţa că această cursă nebună pentru refacerea terenurilor degradate să-i molipsească pe toţi cei care ar putea să facă visul nostru o realitate! Pădurea copiilor este despre educaţia de a face lucruri cu propriile tale mâini!
 5. 5. 5 MISIUNE, DOMENII DE ACTIVITATE, VALORI ViitorPlus a fost înfiinţată în România în 2006 ca organizaţie neguvernamentală, nonprofit, independentă, pentru a stimula şi contribui la transpunerea în practică a conceptului de dezvoltare durabilă la nivel de individ, comunitate şi organizaţii. Viziune Redescoperim împreună legătura cu natura și investim în ceea ce lăsăm în urma noastră. misiune Misiunea noastră este de a face proiecte de mediu, integrate, cu impact pozitiv pe termen lung, de a dezvolta piaţa şi expertiza pentru producţie şi consum durabil şi de a realiza experienţe educaţionale care să încurajeze comportamente responsabile faţă de mediu. În 2014, ViitorPlus a parcurs un proces de reorganizare internă, rezultatul fiind gruparea proiectelor în 2 divizii principale — “Educație și Antreprenoriat social” și “Împăduriri și Sport” (FAST - Forests And Sports Troubleshooting), cu 2 echipe distincte care se ocupă de organizarea lor. Două echipe, din care au făcut parte 36 angajați (atât persoane dedicate organizării proiectelor, cât și beneficiari ai proiectelor de antreprenoriat social) și 400 de voluntari. Integritate Transpareță Exemplu propriu ReplicabilitateEchilibru Valorile
 6. 6. 6 Competiția educațională pentru protejarea mediului ,,ecOprovocarea” s-a derulat timp de 4 ani (nov. 2010 — iunie 2014) în 25 de școli și licee din județele Călărași și Sălaj.,,ecO- provocarea” a avut rezultate remarcabile în rândul tinerilor și comunităților locale, apreci- ate și la nivel internațional prin acordarea Premiului Energy Globe Award 2014 pentru România. În cei 4 ani de zile, promotorii la nivel local au fost cei 280 de ecoambasadori pe care i-am selectat și instruit astfel încât să conștientizeze problemele de mediu actuale și să poată acționa pentru atenuarea lor. Am participat la dezvoltarea abilităților de lideri, expri- mare liberă, organizare de proiecte, i-am motivat și sprijinit în implementarea proiectelor de mediu pe care le-au dezvoltat, în discuțiile directe cu cetățenii, dar și în întâlnirile cu autoritățile locale. Proiectul a fost finanțat de TenarisSilcotub. PREMIU ENERGY GLOBE ROMANIA Energy Globe Award, una dintre cele mai prestigioase distincţii de mediu, recunoscută în întreaga lume, a desemnat proiectul ,,ecOprovocarea” câștigător al competiţiei din 2014, la nivelul României. Premiul are drept scop evidenţierea proiectelor de succes din domeniul dezvoltării durabile, care sunt exemplu că fiecare dintre noi poate aduce schimbări pozitive în mediul înconjurător. Sub patronajul UNESCO și în cooperare cu UNEP și UNIDO, această campanie unică de sensibilizare rulează sub motto-ul: “Salvăm planeta acționând, nu doar vorbind. Dezvoltarea durabilă începe cu tine!”. De aceea, proiectele câștigătoare abordează tematici diferite, dar eficiente, care atestă preocuparea pentru problemele de mediu la nivel global prin informarea, conștientizarea și implicarea cetățenilor în găsirea de soluții pentru rezolvarea lor.
 7. 7. 7 Rezultatele celei de-a patra ediții (anul școlar 2013-2014) spațiu verde amenajat 12.550 m² 3.350 arbori plantați manual campanii de conștientizare 1.085 deșeuri colectate pentru reciclare 40.802 kg materiale educaționale pe teme de mediu 4.987 ore de voluntariat 12.000 au participat în cadrul proiectelui, fiind reprezentate de 280ecoambasadori 4ediții de școli și licee din Călărași și Zalău 25
 8. 8. 8 ,,Cluburile ecOprovocarea” este o dezvoltare a proiectului ,,ecOprovocarea” de la o latură competițională către una educațională. Cluburile sunt inițiative educaționale extrașcolare ce se adresează liceenilor și au două tematici principale: grija pentru protecția mediului și dezvoltarea personală. Pregătirea proiectului a început în 2014, dar etapa pilot a proiectului se desfășoară în perioada februarie — iunie 2015. La această etapă participă două licee din Călărași și două din Zalău, fiecare fiind reprezentată de o echipă formată din 3 profesori coordonatori (lideri de Club) și 15 elevi (membri Clubului). Activitățile Cluburilor vor urmări o anumită structură și vor avea la bază utilizarea materialelor educaționale pe care ViitorPlus le-a pregătit pe parcursul anului 2014 și le va pune la dispoziție, totodată oferindu-le Cluburilor sprijin în derularea lor. ViitorPlus a conceput structura proiectului și materialele educaționale astfel încât procesul de invățare să fie unul non-formal, să pună accent pe activități în aer liber, descoperire, experimentare, să încurajeze voluntariatul. De asemenea, se urmărește ca prin acțiuni de protejare a mediului, tinerii să dobândească cunoștințe despre problemele actuale de mediu la nivel global și local (resurse naturale, agricultură eco și alimentație sănătoasă, producție și consum durabil, energie și schimbări climatice, managementul deșeurilor) și să implementeze în viața de zi cu zi obiceiuri ce protejează natura. Modul de derulare a activităților permite dezvoltarea unor competențe personale, cum sunt: lucrul în echipă, abilități de prezentare, atragere de fonduri, comunicare, management de proiect, motivare, creativitate, consultarea părților implicate, valori și viziune. Activitatea unui Club se va concretiza la sfârșitul unui semestru școlar cu implementarea unui proiect cu beneficii pentru mediu și comunitatea locală.
 9. 9. 9 Proiect în parteneriat proiect finanțat prin granturile SEE 2009 - 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Advocacy, eco educație și susținere pentru școli sustenabile Asociația Greenitiative, WWF-România și ViitorPlus au demarat în aprilie 2014 proiectul “Platforma Școli Verzi - Advocacy, eco educație și susținere pentru școli sustenabile” proiect finanțat prin granturile SEE 2009 - 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Platforma Școli Verzi susţine profesorii pentru a aduce în școli o formulă educațională inovatoare pentru generațiile schimbării: eco educație prin învățarea experiențială, în clasă și în afara clasei și implicarea elevilor în rezolvarea problemelor de mediu. Scopul Platformei Școli Verzi este de a susține școlile și profesorii în dezvoltarea și introducerea unui curs opțional de mediu ținând cont de principiile dezvoltării durabile și protecției mediului promovate printr-un program de formare și suport pentru profesori. Astfel, proiectul se adresează profesorilor de gimnaziu interesați să introducă în currriculumul la decizia școlii un curs opțional de educaţie de mediu. Aceștia vor fi susținuți printr-o campanie de advocacy și o platformă suport cu componentă on-line. Formula de eco educație, care include un kit educativ digital, va fi promovată inițial de 100 de profesori din 6 județe (București, Brașov, Călărași, Mehedinți, Suceava, Maramureș). 30 de școli și 2.400 de elevi vor testa componentele kit-ului pentru a stabili versiunea finală. Mecanismele de multiplicare care includ posibilitatea de formare la nivel local, networking și promovarea bunelor practici prin website și rețele sociale vor asigura ulterior diseminarea la nivel național a acestei formule. În 2014, a fost selectat un număr de 14 profesori autori care au format grupuri de lucru și care împreună cu experții din proiect și cu colaboratorii au participat și participă în continuare la realizarea kit-ului educativ și a programei ce va sta la baza cursului opțional de eco educație. PLATFORMA ȘCOLI VERZI
 10. 10. 10 CĂLĂRAȘI ECOMUNITATEA TA! ȘI HARTA RECICLĂRII „Călărași — ECOmunitatea ta” este un proiect pilot lansat la sfârșitul anului 2013 ce s-a desfășurat pe parcursul unui an (până în noiembrie 2014), în municipiul Călărași, și care a încurajat colectarea selectivă a deșeurilor de hârtie, plastic și metal direct din scările de bloc. În același timp, a pus la dispoziția călărășenilor Harta Reciclării, un instrument util pentru gestiunea tuturor deșeurilor reciclabile. Harta Reciclării este disponibilă pe termen lung călărășenilor, dar și locuitorilor din București, Ploiești și Brașov și poate fi consultată pe www.hartareciclarii.ro (37.000 de vizitatori unici au accesat acest website de la lansarea lui in 2011). Aceasta îi ajută pe locuitorii celor 4 orașe să identifice cel mai apropiat punct de colectare selectivă pentru diferite tipuri de deșeuri și oferă informații utile utilizatorilor, precum: regulile corecte de colectare selectivă a deșeurilor, statistici și alte informații despre colectarea selectivă și reciclare. Proiectul a fost testat în 18 scări de bloc din Călărași în care au fost amplasate recipiente de colectare a hârtiei, plasticului și a metalului și au fost puse afișe cu regulile unei colectări selective corecte. Fiecare bloc și-a desemnat un responsabil care a menținut legătura cu firma de colectare a reciclabilelor și, în funcție de spațiul din scară, s-a ocupat de depozitarea temporară a deșeurilor. Pentru a încuraja scările de bloc să se înscrie și să colecteze selectiv, în primele 3 luni de la startul proiectului, a fost organizat un concurs care s-a finalizat cu premierea a 4 scări de bloc. Într-un an au fost colectate 3.800 kg de deșeuri de hârtie, plastic și metal, care astfel nu au mai ajuns la groapa de gunoi. „Călărași — ECOmunitatea ta” este un proiect inițiat de ViitorPlus, ce s-a desfășurat în parteneriat cu Primăria Municipiului Călărași și Urban SA. Este un proiect câștigător în competiția de proiecte, Idei din Țara lui Andrei. Un proiect de responsabilitate socială Petrom.
 11. 11. 11 REGENESYS Proiectul Regenesys promovează utiliza- rea energiilor regenerabile, nepoluante, sub forma unei activităţi de lucru în echipă (teambuilding), de bună dispoziţie şi de învăţare activă pentru construcţia de colec- toare solare. Acestea sunt donate unor obiective sociale pentru a încălzi apa mena- jeră. Utilizând energia solară, regenerabilă, se reduce cu până la 50%-70% timpul de funcţionare al instalaţiei pe bază de com- bustibil fosil (în perioada sezonului cald). În iunie 2014 am finalizat și dat în funcți- une 4 instalații de încălzire a apei cu ener- gie solară pentru 4 case sociale din cadrul asociației SOS Satele Copiilor București. Cele 12 colectoare utilizate pentru amenajare au fost construite în septembrie 2013 de către angajații Porsche Financial Group România, cu ocazia Zero Emission Day, iar instalații necesare punerii lor în funcțiune au fost finalizate în 2014. ViitorPlus s-a ocupat de adaptarea instalațiilor existente prin achiziționarea și montarea unor echipa- mente noi și racordarea la acestea a celor 12 colectoare solare. De la lansarea proiectului în 2010, am construit 28 de colectoare solare, 25 dintre ele fiind deja instalate și funcționând, ofer- ind apă încălzită de soare pentru aproxima- tiv 500 de persoane (copii din 5 case sociale și grădinițe de la SOS Satele Copiilor și elevii care locuiesc în internatul Liceului Teoretic “Gheorghe Șincai” din Zalău). De asemenea, peste 400 de adulți au partici- pat la training-urile de construcție a cole- toarelor și au început să conștientizeze problemele actuale de mediu și faptul că este în puterea fiecăruia dintre noi să facem ceva practic pentru a genera schim- barea.
 12. 12. 12 "Pădurea copiilor" este un proiect ViitorPlus care are ca scop împădurirea terenurilor degra- date din sudul României și prin care ne propu- nem să plantăm și să îngrijim câte un puiet pentru fiecare nou-născut din ţara noastră. Proiectul a fost demarat în anul 2007 cu îndemnul „Adoptă un copac!”, ca reacție la lipsa acută de suprafață împădurită din sudul țării, pentru a crește gradul de conștientizare al românilor cu privire la importanța ecosistemului de pădure și cu scopul de a împăduri terenurile degradate din România. În cei 8 ani de la începerea proiectului ne-am extins viziunea. Pentru că ViitorPlus își propune să investească în ceea ce lasă în urma sa, ne-am gândit că cei ce vor beneficia cel mai mult de pe urma suprafețelor nou împădurite sunt copiii noștri, de unde și dorința de a planta câte un puiet pentru fiecare nou-născut din România. De ce este special acest program? • Se desfășoară pe terenuri degradate aflate în proprietate publică; • Este realizat 100% din fonduri private, prove- nite de la firme şi persoane fizice; • Pădurea este plantată, îngrijită timp de minim 6 ani (în funcţie de speciile plantate) şi monitor- izată încă alţi 10 ani; • Lucrările de împădurire sunt realizate în baza unui proiect tehnic făcut de experţi silvici; • Principalele beneficii de mediu furnizate de pădure: refacerea terenurilor degradate, conservarea biodiversităţii (prin plantarea unor păduri cu specii mixte), intervenţie directă asupra schimbărilor climatice (prin compensar- ea de CO2), dezvoltarea comunitaţilor locale. În cei 8 ani de proiect am plantat şi îngrijit 4 păduri, mai mult de 37 ha (52 de terenuri de fotbal) şi am inaugurat prima pădure înființată de un ONG din România în comuna Dragoș-Vodă din judeţul Călăraşi. Aceste realizări au fost posibile prin susținerea a numeroși donatori individuali, companii, alergători, implicarea a peste 8.000 de voluntari în campanile de plantări, dar și prin organizarea și participarea la evenimente sportive. În 2014, programul de împăduriri Pădurea copiilor şi ViitorPlus au reuşit să atragă aproape 100.000 de lei din donaţii individuale în cadrul evenimentelor sportive caritabile în care proiectul şi organizaţia au fost prezente. Printre realizările acestui an se numără inau- gurarea pădurii realizate de ViitorPlus în comuna Dragoş-Vodă, aflată în dreptul Km 86 de pe Autostrada Soarelui, lansarea site-ului dedicat proiectului www.padureacopiilor.ro (unde găsiți proiectul de pe 1 decembrie 2014), dar şi campaniile de voluntariat la plantări din toamna și primăvara 2014. împaduriri
 13. 13. 13 VOLUNTARIAT LA PLANTĂRI 2014 a adus cu sine campaniile de plantări cu numărul XIII și XIV din programul de împăduriri Pădurea copiilor. În total, în ambele campanii, au fost plantați 13.770 de puieți, cu ajutorul a 700 de persoane: voluntari și membri ai comunităților locale. Peste vară au fost desfășurate lucrări de îngrijire pe parcursul a 99 de zile (prașile, cosit, deco- pleșiri, răriri, montarea unui gard de protecție în comuna Vîlcelele) cu ajutorul a 205 de persoane din comunitățile locale, echipa “Împăduriri și Sport” (FAST) și voluntari ViitorPlus. Pe lângă lucrările de îngrijire, echipa FAST a fost prezentă în locațiile împădurite în peste 60 de zile pentru evaluarea stadiului pădurii, stabilirea lucrărilor de îngrijire, discuții cu autoritățile locale și desfășurarea de activități educaționale. La ateliere au luat parte 115 elevi ai școlilor gener- ale din Poroschia și Dragoș-Vodă în perioada martie-iunie 2014. Majoritatea voluntarilor au fost reprezentanți ai companiilor Accenture, Intel, Kaufland România, Telekom România, Strauss România, Servier România și METRO Cash & Carry România, a echipei Duba Libre înscrisă la Mongol Rally, a Facultății de Agricultură, specializarea Silvicultură, a Școlii nr. 165 din capitală, a grupului Invictus, a Asociației Camarazii, studenți de la Academia Tehnică Militară, alergători pentru Pădurea copiilor de la Crosul Pădurii și Transmaraton și prietenii/do- natorii lor, voluntari și angajați ViitorPlus, persoane din comunitatea locală. Aceste acțiuni de voluntariat nu ar fi fost posibile fără sprijinul şi contribuţia partenerilor mai noi sau mai vechi ai împăduririlor: Telekom România, Accenture, ING Asigurări de Viață, Intel, METRO Cash & Carry România, Dr. Reddy's Laboratories România, Scania Credit România, Stem SURE, Amway România, Servier Pharma, Strauss România şi Kaufland România, a celor 48 companii înscrise în proiectul Reciclează pentru copaci!, a evenimentelor sportive carita- bile Crosul Pădurii powered by Dolce Sport și Unicredit Leasing Transmaraton, a echipelor Camarazii și Invictus. Nelipsit partener logistic în campaniile de plantări a fost Avis Rent a Car România. împaduriri 2014 de proiect de pădure îngrijiri și monitorizare pădure de către în de puieți plantați 13.770 de persoane: voluntari și membri ai comunităților locale. 700 8 ani 37 ha 1.600 ore
 14. 14. 14 INAUGURAREA PĂDURII DE LA DRAGOȘ-VODĂ Pe 14 iunie 2014, de ziua Silvicultorului, Viitor- Plus a inaugurat la Dragoș-Vodă prima pădure înființată de un ONG din România, realizată exclusiv din fonduri private. Cele 8 ha de pădure au atins stadiul de masiv, conform constatării făcute de ingineri silvici. Acest lucru înseamnă că pădurea nu mai are nevoie de îngrijiri (prașile, completări) pentru a crește, urmând însă să fie monitorizată pentru încă 10 ani. Evenimentul de inaugurare a pădurii a avut loc sâmbătă în comuna Dragoș-Vodă din Județul Călărași, în apropierea kilometrului 86 de pe Autostrada Soarelui, chiar lângă noua pădure. Au fost prezenți reprezentanți ai autorităților publice centrale, locale și regionale, care au participat la tăierea panglicii inaugurale și au luat parte la dezvelirea panoului de pe Auto- strada Soarelui care indică existența pădurii. De la eveniment nu au lipsit membrii comunității locale, mass-media și voluntarii ce au contribuit la plantarea și îngrijirea pădurii. Programul zilei a cuprins festivitatea de inau- gurare a pădurii unde au fost implicați și copiii din comuna Dragoș-Vodă, care au susținut recit- aluri de dans tradițional și modern, conferința de presă și interviuri, urmate de activități infor- mative și interactive pentru invitați (ateliere educaționale pe teme de mediu — pictură pe sacoșe de bumbac, pe pietre, activități sportive, muzeul pădurii, laughter yoga etc.). Toți cei prezenți s-au putut delecta și cu un prânz câmpenesc autentic. împaduriri
 15. 15. 15 sport CROSUL PĂDURII 2014 Duminică, 30 martie 2014, în Parcul Tineretu- lui, a avut loc cea de-a 6-a ediţie a Crosului Pădurii. Am trecut la ora de vară sub sloganul „Trezeşte-te în alergare!”. Astfel, ediţia 2014 a Crosului Pădurii a încurajat participarea alergătorilor în pijamale şi şi-a propus să răspundă la întrebarea: când se aleargă mai bine, dimineaţa sau seara? 1.000 de alergători inimoși au susţinut Pădurea copiilor, iar în urma evenimentului s-au strâns fonduri pentru plantarea și îngrijirea a 14.000 de puieți. 600 de alergători amatori și profesionişti și 400 de copii au participat la cele 3 curse consacrate: Mini-maratonul de 10 km, Cursa de 3 km şi Cursele Copiilor (500 m sau 1km). 14 alergători şi-au asumat şi rolul de fundraiser pentru cauza noastră si au strâns în total donații de peste 6.000 de lei. Noua ediție a Crosului a fost animată de trei prieteni vechi și foarte dragi ai Pădurii copiilor: Oana Badea, care a şi câştigat locul 2 la cursa de 10 km pentru categoria sa de vârstă, Andrei Gligor, proaspăt reîntors de la Maratonul din Sahara şi triplul Ironman, Andrei Roşu. În lunile premergătoare evenimentului, cei trei atleți au avut rolul de căpitani şi au fost însărcinați cu pregătirea fizică și psihologică, atât a partici- panților începători, dar și a celor ce și-au dorit îmbunătățirea performanțelor sau participarea la antrenamente pentru curse viitoare mai lungi. Adevărați multitask-eri, Oana și cei doi Andrei au fost și ambasadorii Crosului Pădurii, alături de Veverix, mascota evenimentului, atât în campaniile online, radio și TV, cât și la orele speciale de educație fizică desfășurate în 3 școli generale din București, cu scopul de a promova sportul și viața sănătoasă în rândul celor mici și al tinerilor. Ne-am bucurat foarte mult să vedem că o mare parte dintre concurenţi au descoperit un nou echipament confortabil de alergare și au dat curs invitaţiei de a veni îmbrăcați în pijama, inspirați fiind de campania noastră. Am răspuns și la întrebarea presantă: „Când se aleargă cel mai bine, dimineața sau seara?”. Timpii medii de la Mini-maratonul din 2014 au fost comparați cu cei de la ediția de seară din 2013, iar concluzia a fost că cel mai bine se aleargă atunci când îi prieşte fiecăruia dintre noi, dar timpii mai buni se scot seara!
 16. 16. 16 PETROM BUCHAREST INTERNATIONAL HALF MARATHON 2014 Petrom Bucharest International Half Marathon 2014 a avut loc în weekendul 17 - 18 mai 2014, în Piața Constituției din București. Organizat de Asociația Bucharest Running Club, în parteneriat cu Federația Română de Atletism și Primăria Municipiului București, evenimentul a avut printre cauzele caritabile susținute și ViitorPlus, cu fonduri destinate proiectului Pădurea copiilor. În 2014, Pădurea copiilor a fost susținută într-un mod inedit: mascota Veverix s-a antrenat serios după cursa de 3 km de la Crosul Pădurii powered by Dolce Sport și s-a înscris la cea mai dificilă cursă, cea de 21 km. A trecut cu succes linia de sosire, fiind ulterior asaltat de alergători și copii deopotrivă pentru poze și felicitări. Voluntarii Pădurea copiilor au făcut cheering și atmosferă pentru alergătorii de la cursele de semi- maraton, maraton și ștafetă, încurajându-i pe aceștia de pe margine cu pancarte, vuvuzele, aplauze și multe strigăte de încurajare. ViitorPlus la Semimaratonului București în cifre: 21 de alergători ai cauzei, 3 ștafete, 3 fundraiseri care au strâns 550 lei pentru împădurirea sudul țării, 11 donatori, 20 de voluntari (cheering și creat pancarte), 2 apariții media pentru Veverix (la Realitatea TV și filmulețul oficial post-eveniment). sport
 17. 17. 17 sport TRANSMARATON 2014 Ce este mai frumos decât să revezi locuri, oameni care îți sunt dragi și să cunoști oameni care cred în aceleași lucruri ca tine? În 2014, ne-am întors pe Transfăgărășan pentru ediţia a 3-a a Transmaratonului, care a avut loc pe 20 septembrie 2014. Transmaraton 2014 a avut loc într-o singură zi și a cuprins trei curse: Ultramaraton (64 km), Maraton (42km) și Semimaraton (21 km). De data aceasta, traseul de ultramaraton s-a schimbat, alergătorii trebu- ind să parcurgă distanța Bâlea-Cascadă — Cabana Capra de trei ori (3x21km). 36 de alergători au ales să participe la una din cele trei curse pentru Pădurea opiilor. Pădurea copiilor a avut din nou un alergător pe podium la proba de ultramara- ton, Florin Stanciu, vechi prieten al proiectului, trecând linia de finish pe locul 3. Alina Bilan și Ligia Mihaela Moga au câștigat locul 1, respectiv locul 3, la proba de maraton, categoria femi- nină. Florina Mihai a terminat cursa de semi- maraton pe locul 3, câștigând un trofeu la categoria feminin +35 de ani, iar Mihai Cristea a primit premiu pentru locul 3-bis la semimara- ton, categoria masculin +35 de ani. Încă o ediție unde curajoșii alergători Pădurea copiilor au urcat pe podium la toate cele trei curse. Anul acesta am avut și timp de petrecere, sărbătorind rezultatele foarte bune și o nouă ediție excelentă pe o vreme foarte neprieteno- asă în seara zilei de 20 septembrie. Sportivii, organizatorii și voluntarii au stat la un pahar de vorbă, au schimbat impresii, au făcut poze și au promis să se revadă, evident, și la alte competiții până la Transmaraton 2015. Campania de strângere de fonduri pentru plantarea a 10.000 de puieți s-a derulat în perioada iunie-octombrie 2014. Peste 570 de persoane au ajutat la strângerea a 33.000 de lei, adică 6.600 de puieți, a căror plantare și îngrijire va începe în primăvara 2015.
 18. 18. 18 1.000 KM BALKAN CHARITY CHALLENGE 1.000 km Balkan Charity Challenge este un ultra duatlon caritabil care presupune un traseu de 1.000 km pe direcţia Bucureşti-So- fia şi retur. Evenimentul are loc pe un traseu ce combină porţiunile de plat de-a lungul Dunării cu porţiuni montane, traversând munţii Balcani. Distanţa totală este de 1.050 km, dintre care 440 km în Romania şi 610 km în Bulgaria, având în total 3.350 m diferenţă pozitivă de nivel. Evenimentul este unul caritabil, fiecare concurent putând să îşi aleagă o cauză pe care să o susţină. Andrei Gligor, Dorin Ghiran, Aristide Necula și Ilie Roșu au alergat și pedalat 1.000 km, între București și Sofia și retur, în perioada 1-11 noiembrie, și au strâns 880 euro pentru Pădurea copiilor. Jurnalul de cursă al lui Andrei a putut fi si mai poate fi citit pe www.andreigligor.ro. sport
 19. 19. 19 PĂDUREA COPIILOR ARE CASĂ NOUĂ SITE-UL WWW.PADUREACOPIILOR.RO „Pădurea copiilor” face ce face dar mai și visează. O mare dorință, un vis frumos pe care ni l-am împlinit în 2014 a fost „construirea casei” Pădurii copiilor. Astfel, după multă muncă, creativitate și culoare, a luat naștere site-ul oficial Pădurea copiilor — www.padureacopiilor.ro. Data de lansare, 1 decembrie, a fost una solemnă și specială, echipa de proiect alegând această zi datorită misiunii foarte importante pentru țara noastră pe care Pădurea copiilor o are, și anume să împădurească sudul României, zona cea mai sensibilă la schimbările climatice și cea mai expusă pericolului deșertificării. Pe www.padureacopiilor.ro, vizitatorii iubitori de păduri pot găsi informații despre istoricul, misiunea, viziunea proiectului, despre pădurile înființate în cei 8 ani de existență, pot consulta paginile educative și pot afla cum se pot implica în creșterea Pădurii copiilor, atât prin campaniile de plantare, cât și prin facilitățile pentru companii și formularul de 2%. Inaugurarea site-ului a coincis cu lansarea „la apă” a campaniei „Dune de pădure” - o serie interactivă și educativă de benzi desenate creată cu scopul de a aduce povestea Pădurii copiilor mai aproape de sufletul oamenilor într-un mod cât mai creativ și mai simpatic. „Dune de pădure” spune povestea unui alergător, Andrei, mânat de dorinţa de a împiedica deşertificarea sudului ţării. Povestea ilustrată este declanşată când Andrei, protagonistul poveştii, este vizitat în vis de două personaje misterioase: Raml (Deşertul) şi Stejara (Pădurea) de la care află despre o problemă gravă: deşertificarea. Astfel, Andrei se hotărăşte să ia startul la Marathon des Sables, cea mai grea cursă de anduranţă de pe pământ (250 km în deşertul Sahara) şi își propune ca, pe parcursul sau la finalul ei, să găsească comoara care va ajuta la realizarea de păduri în sudul României. ViitorPlus a postat săptămânal câte 2 episoade din serie începând cu luna noiembrie 2014, seria de 20 de episoade (inclusând un teaser) finalizându-se la sfârșitul lui ianuarie 2015. Campania a pornit din dorința de a promova participarea lui Andrei Gligor la Marathon des Sables în sprijinul cauzei Pădurea copiilor. Andrei va zbura în Maroc în aprilie 2015 pentru Marathon des Sables, o competiție de alergare de 7 zile (6 etape) în Sahara Marocană, unde cei care se încumetă să ia startul au de străbătut 250 km, la o temperatură între 40 și 50 grade Celsius. Concurenții trebuie să își care într-un rucsac toate cele necesare supraviețuirii timp de o săptămână: haine, sac de dormit, echipament de concurs, mâncare, kit de supraviețuire. Dificultatea traseului, condițiile de climă și de concurs fac ca Marathon des Sables să fie considerată ca fiind una dintre cele mai dure curse de anduranță din lume. sport
 20. 20. 20 sport CAMPANIA Campania „Dune de pădure” este o serie inter- activă de benzi desenate ce spune povestea unui alergător, Andrei, mânat de dorinţa de a împiedica deşertificarea sudului ţării. Povestea ilustrată este declanşată când Andrei, protago- nistul poveştii, este vizitat în vis de două perso- naje misterioase: Raml (Deşertul) şi Stejara (Pădurea) de la care află despre o problemă gravă: deşertificarea. Astfel, Andrei se hotărăşte să ia startul la Marathon des Sables, cea mai grea cursă de anduranţă de pe pământ (250 km în deşertul Sahara) şi își propune ca, pe parcur- sul sau la finalul ei, să găsească comoara care va ajuta la realizarea de păduri în sudul României. ViitorPlus a postat săptămânal câte 2 episoade din serie începând cu luna noiembrie 2014, seria de 20 de episoade (inclusând un teaser) finalizându-se la sfârșitul lui ianuarie 2015. Campania a pornit din dorința de a promova participarea lui Andrei Gligor la Marathon des Sables în sprijinul cauzei Pădurea copiilor. Andrei va zbura în Maroc în aprilie 2015 pentru Marathon des Sables, o competiție de alergare de 7 zile (6 etape) în Sahara Marocană, unde cei care se încumetă să ia startul au de străbă- tut 250 km, la o temperatură între 40 și 50 grade Celsius. Concurenții trebuie să își care într-un rucsac toate cele necesare supraviețuirii timp de o săptămână: haine, sac de dormit, echipament de concurs, mâncare, kit de supra- viețuire. Dificultatea traseului, condițiile de climă și de concurs fac ca Marathon des Sables să fie considerată ca fiind una dintre cele mai grele curse de anduranță din lume.
 21. 21. 21 antreprenoriat social Recicleta este un proiect inovator, de economie socială, derulat în zona de nord a Bucureștiului, care oferă un serviciu de colectare a unor cantități mici de hârtie, de până la 150 kg, generate de birouri mici sau comunități (scări de bloc). În ultimul an, Recicleta a colectat deșeuri de hârtie pentru reciclare de la 50 de scări de bloc din zona Obor a capitalei și de la aproximativ 200 de firme. Transportul deșeurilor de hârtie se face fără emisii poluante, cu cargo-triciclete, iar acestea sunt conduse de persoane din grupuri sociale vulnerabile cărora le oferim un loc de muncă stabil, legal. Proiectul Recicleta, început în toamna anului 2009, a primit de-a lungul timpului aprecieri atât în plan local, național, cât și din afara granițelor țării. Dacă în 2013 a câștigat marele premiu, la secțiunea de mediu, Social Innovation Tournament organizat de European Investment Bank Intitute, în 2014 Recicleta s-a numărat printre finaliștii din Amsterdam ai PYMWYMIC Impact days (Put Your Money Where Your Meaning Is Community). În plan național, în 2014, a fost prima dată când un proiect ViitorPlus a inspirat o autoritate locală să dezvolte un proiect care să îmbine grija pentru mediu cu cea pentru oameni. Am oferit consultanță Primăriei Alba-Iulia, pentru ca aceasta să poată adopta transportul cu cargo-triciclete și folosirea lor de către persoane cu probleme sociale, cu scopul de a colecta deșeuri reciclabile. În 2014, Recicleta a obținut sprijin de la DB Schenker și Metro Systems România pentru derularea activităților din proiect. de pădure salvat de la tăiere. 1 hectar În 2014 În 5 ani de proiect de hârtie reciclată 260 tone 10 persoanegrupuri sociale vulnerabile 29.000 kg deșeuri reciclabile Alex Antonian, a împlinit 5 ani de când conduce o cargotricicletă și are un job stabil cu care poate să-și întrețină cei 5 copii. RECICLETA
 22. 22. 22 antreprenoriat social „Atelierul de pânză” a luat naștere în 2009 din dorința de a arăta românilor că există o alternativă prietenoasă cu mediul pentru a înlocui punga de plastic — sacoșa din pânză naturală, din bumbac natural 100%, netratat, neînălbit. Am creat sacoșe prietene atât cu mediul, cât și cu oamenii, pentru că oferă locuri de muncă și unor persoanelor cu nevoi speciale. De asemenea, proiectul contribuie la economia locală, nu doar prin locurile de muncă pe care le-a creat, ci și prin achiziționarea țesăturii din bumbac de la o fabrică din România. Ca urmare a rezultatelor pozitive înregistrate de proiect, în 2011 „Atelierul de pânză” a devenit întreprindere socială (S.R.L. deținut în proporție de 95% de ViitorPlus — asociația pentru dezvoltare durabilă și este unitate protejată autorizată) ce își desfășoară activitatea economică pentru a putea susține misiunea de mediu și pe cea socială: oferirea unei alternative ecologice la punga de plastic și oferirea de locuri de muncă persoanelor cu nevoi speciale.
 23. 23. 23 antreprenoriat social Pentru că în Atelier lucrează și persoane cu dizabilități, în anul 2012 a fost obținută autorizația de a funcționa ca unitate protejată. Conform Legii 448/2006, firmele cu mai mult de 50 de angajați care nu au angajat persoane cu nevoi speciale sunt obligate să plătească lunar valoarea a 50% din salariul minim brut înmulțit cu numărul de locuri pe care nu au angajat persoane cu handicap sau să cumpere produse și servicii ale unităților protejate echivalente cu suma respectivă. Deoarece „Atelierul de pânză” are statut de unitate protejată, orice companie cu mai mult de 50 de angajați poate achiziționa sacoșe fără nici un cost suplimentar, din fondul de handicap pe care compania îl plătește lunar la stat. În acest fel, compania beneficiază de un produs și susține în mod direct munca persoanelor cu dizabilități. În anul 2014, „Atelierul de pânză” a asigurat 6 locuri de muncă persoanelor cu nevoi speciale. Începând cu octombrie 2014, în urma parteneriatului stabilit cu asociația Romano-Butiq în proiectul „Pakivalo Butiq”, „Atelierul de pânză” a inițiat un nou proiect de dezvoltare a unei linii de producție pentru tricouri, finanțată prin intermediul POSDRU — axa 6.1 — Dezvoltarea economiei sociale, în cadrul căreia vor fi create 3 noi locuri de muncă pentru persoane defavorizate (familii cu mai mult de 2 copii), proiectul urmând a fi finalizat în octombrie 2015. În 2014, Atelierul de pânză a fost recunoscut de către EY România în cadrul programului internaţional Entrepreneur Of The Year™, cea mai amplă şi mai prestigioasă competiție din lume adresată antreprenorilor, Atelierul de pânză este unul dintre studiile de caz prezentate la secțiunea Antreprenoriat social.
 24. 24. de activitate 5 ani de produse din pânză de produse din pânză 88.000 19.000 5%din deșeuri textile reutilizabile Anul 2014 7 angajați persoane vulnerabile dintre care 24 antreprenoriat social
 25. 25. 25 evenimente EVENIMENTE Street Delivery Și în 2014 ViitorPlus s-a alăturat inițivelor de a promova un comportament civic responsabil, una dintre aceste inițiative fiind recuperarea spațiului public pentru pietoni în cadrul deja binecunoscutului eveniment „Street Delivery”, derulat în perioada 13-15 iunie 2014 pe strada pictor Arthur Verona din București. Asociația a participat cu două proiecte, „Atelierul de pânză” și „Recicleta”, ambele binecunoscute publicului bucureștean. Voluntarii asociației au organizat ateliere de pictură pe pânză, împreună cu colegii din „Atelier”, și au promovat valorile dezvoltării durabile în cadrul acestora, îndemnând în același timp la creativitate tinerii participanți. Pe parcursul celor 3 zile de eveniment, peste 100 de persoane, în principal copii și tineri, au beneficiat de atelierele de creație organizate de ViitorPlus și au putut discuta cu beneficiarele directe ale Atelierului de pânză, doamnele cu nevoi speciale care lucrează de la domiciliu, care le-au împărtășit impresii despre munca lor de zi cu zi.
 26. 26. 26 evenimente Electric Castle Pe perioada celor patru zile ale festivalului, colegii noștri au promovat valorile asociației ViitorPlus în rândul celor peste 79.000 de participanți, povestind despre proiectele noastre de dezvoltare durabilă și oferind celor interesați posibilitatea să achiziționeze produsele din pânză realizate în Atelierul de pânză. AdFel Festival – IQ Ads Alte evenimente: Desfășurat în perioada 18-24 august 2014, în incinta “Club Fabrica” din București, AdFel a fost un nou prilej de a ne reîntâlni cu cei care iubesc proiectele antreprenoriale Viitor- Plus, care și-au demonstrat măiestria în cadrul atelierelor de pictură organizate și au putut achiziționa produsele noastre realizate din deșeuri textile reciclate. “Ziua verde” la Școala Germană București — educație pentru mediu, proiecte partici- pante: Recicleta și Atelierul de pânză. Târguri de Crăciun organizate de companii și organizații (Unicredit Țiriac, Unicredit Leas- ing, Camera Notarilor București, UNICEF, Danone etc)
 27. 27. 27 ECHIPA În fiecare an ViitorPlus iși datorează rezultatele unei specii aparte de oameni care se dedică trup și suflet pentru crearea unui viitor durabil. Acești oameni se numesc voluntari :) În 2014, ViitorPlus a implicat în activitățile sale peste 400 de voluntari, cumulând în total un numar de peste 6.000 de ore de voluntariat. Voluntarii au participat la activități de plantare, pregătire a evenimentelor de plantare și a evenimentelor de strângere de fonduri, participare evenimente de promovare a produselor întreprinderilor sociale, la ateliere educaționale destinate copiilor și adulților, dar și activități interne, în care au asistat angajații ViitorPlus, învățând să devină noua generație de promotori ai dezvoltării durabile. Teia GAVRILESCU Președinte ViitorPlus Teodora PĂLĂRIE Vicepreședinte ViitorPlus Mircea ILIE Vicepreședinte ViitorPlus echipa
 28. 28. 28 echipaechipa Consiliu Director Divizia Împăduri și Sport Echipa Arii Transversale Divizia Educație și Antreprenoriat Dir. gen Teia Gavrilescu Dir. gen Teodora Pălărie (FAST - Forests and Sport Troubleshooting) Manager HR Ștefania Sahangiu Responsabil comunicare Gabriela Țicu Responsabil tehnic păduri Nicolae Trăistaru Responsabil voluntari Adina Gorneanu Responsabil comunicare Ioana Scăeșteanu Asistent HR Florina Tucan Asisitent contabilitate și logistică Radu Constantin Manager IT Manager Financiar Jean-Louis Biasini Teia Gavrilescu Manager Regenesys Gabriela Iordan Coordonator zonal Claudia Bărburaș Manager Cluburile Ecoprovocare Lucia Cojocaru Manager Intreprinderi Socioale Doris Stroiescu Coordonator logistic Recicleta Ștefan Gavrilescu Coordonator logistic Atelierul de pânză Alexandru Drăgan Maistru croitor Atelierul de pânză Rodica Irod 2 Recicliști 8 Croitorese Mircea Ilie Teia Gavrilescu Teodora Pălărie Andreea Pandelescu - Manager proiect Atelierul de pânză (ian.-apr.) Cristina Simionescu - Manager Recicleta (ian.-apr.) Victor Marusic - Asistent Atelierul de pânză (ian.-feb.) Petre Gheorghe - Asistent logistic Pădurea copiilor (ian.-apr.) Gabriela Iordan - Manager HR și Coordonator Regenesys (ian.-mai) Raluca Borozan - Asistent comunicare ViitorPlus (ian.-feb.), Manager marketing și comunicare ViitorPlus (mar.-iun.) Cristina Osiescu - Manager marketing și comunicare (iul.-aug.) Au făcut parte din echipa ViitorPlus:
 29. 29. 29 PARTENERI parteneri Parteneri strategici ONG: Parteneri organizaționali: Partener Călărași ECOmunitatea ta!
 30. 30. 30 parteneri Parteneri Ecoprovocarea și Cluburile Ecoprovocarea: Parteneri Școli Verzi: Parteneri Recicleta: Top 5 clienți Recicleta:
 31. 31. 31 parteneri Top 5 donatori Pădurea copiilor: Xavier Menguy Alexandru Popescu Mihai Popa Top 5 evenimente fundraising pentru Pădurea copiilor: Top 6 clienți Atelierul de pânză: Parteneri Atelierul de pânză: Top 5 parteneri Pădurea copiilor: Echipa Clienții
 32. 32. SITUAȚII FINANCIARE 32 financiar Situație consolidată pentru Asociația ViitorPlus și Atelierul de pânză SRL Situație venituri 1.627.318 lei 2014: Situație cheltuieli 1.472.106 lei 18% 2% 2% 3% 23% 21% 8% 23% 26% 4% 1% 13% 9% 26% 19% 2% Atelierul de pânză Ecoprovocarea Regenesys Generale (2 la sută, dobânzi, granturi) Educaționale Ecomunitatea ta! Recicleta Pădurea copiilor Atelierul de pânză Administrative Ecoprovocarea Pădurea copiilor Ecomunitatea ta! Educaționale Recicleta Regenesys 2013: 1.485.655 lei venituri 1.484.599 lei cheltuieli
 33. 33. IMPLICĂ-TE 33 ViitorPlus nu ar exista fără susţinătorii săi: voluntari, parteneri, donatori, sponsori. Aceștia sunt aliaţii noştri cei mai fideli în demersul de a implementa proiecte pentru o dezvoltare durabilă. Fii alături de noi şi ajută-ne să creştem! Redirecţionează 2% din impozitul pe venit pentru ViitorPlus. Completează formularul 200 sau 230 şi ajută-ne să ne creştem rezultatele şi să investim într-un viitor sustenabil. Cumpără produse de la „Atelierul de pânză” - unitate protejată. Pentru că în atelier lucrează şi persoane cu dizabilităţi, în anul 2012 a fost obţinută autorizaţia de a funcţiona ca unitate protejată. Orice companie cu mai mult de 50 de angajaţi poate achiziţiona sacoşe fără nici un cost suplimentar, din fondul de handicap pe care compania îl plăteşte lunar la stat. În acest fel, banii nu mai ajung la stat, compania beneficiază de un produs şi susţine în mod direct munca persoanelor cu handicap. Ajută „Recicleta” să colecteze deșeurile de hârtie și să asigure un loc de muncă persoanelor defavorizate — fiecare donație, indiferent de sumă, contează. Susține și donează pentru „Pădurea copiilor”! Transformă 5 lei donați lunar în plantarea unui puiet, îngrijirea lui timp de 6 ani și monitorizarea lui timp de alți 10. Da, atât de puțin pentru ca urmașii noștri să beneficieze de un mediu sănătos și peste zeci și sute de ani. Înscrie-te ca voluntar și dă o mână de ajutor la activitățile de zi cu zi ale proiectului sau departamentului care te atrage cel mai mult. Te poți implica și de la distanță (traduceri, research, promovare online). Inițiază propria campanie de fundraising pentru unul dintre proiectele noastre, așa cum au făcut alergătorii de la Transmaraton sau Crosul Pădurii. Nu există nicio limită la creativitate! Dă vestea mai departe! Susține-ne pe site-urile de socializare, pe blogul personal, vorbește-le cunoscuților despre noi. Abonează-te la newsletter și fii la curent cu tot ce facem! Cum te poți implica la nivel individual? implica-te
 34. 34. 34 Prin direcţionarea a 20% din impozitul pe profit către proiectele ViitorPlus! Codul fiscal permite firmelor să direcţioneze 20% din impozitul pe profit către un ONG. Modalitatea de redirecţionare este foarte simplă: compania îşi calculează suma aferentă celor 20% din impozitul pe profit, apoi încheie cu contract de sponsorizare cu asociaţia noastră. Prin noi propuneri de parteneriat, pentru susținerea și dezvoltarea organizației, în special prin sponsorizarea cheltuielilor administrative (salariile angajaților care deservesc toate proiectele, chiria și plata utilităților pentru sediul ViitorPlus, facturile de telefon și internet etc.) Prin sponsorizări pentru unul dintre proiectele ViitorPlus sau pentru întreaga organizație. Prin sponsorizări în natură (pentru facilitarea desfășurării lucrului în sediu ViitorPlus — computere și laptopuri mai performante, imprimante multi-funcționale pentru materiale promoționale, server pentru mail și site-urile ViitorPlus, mașini, pentru logistică și ușurarea transportului etc.) Prin implicarea propriilor angajați în acțiuni de voluntariat (în funcție de preferințe, aceștia ne pot susține la plantările pentru Pădurea copiilor, la construcția de colectoare solare pentru obiective sociale, la evenimente sportive, participarea de workshop-uri sau ateliere — ex. sesiunile de pictură pe sacoșe cu „Atelierul de Pânză”, prin susținerea de training-uri pentru angajații și voluntarii ViitorPlus). Prin promovarea programelor și proiectelor ViitorPlus în rândul angajaților și colegilor din companie, cât și mai departe, în rândul prietenilor, familiei etc. Sponsorizări Cum se poate implica o companie? implica-te
 35. 35. DATE DE CONTACT: ViitorPlus – asociația pentru dezvoltare durabilă Telefon: 021 210 20 31 Email: viitorplus@viitorplus.ro Punct de lucru: Str. Sarmizegetusa nr. 4, sector 3, Bucureşti Divizia de Educaţie şi Antreprenoriat Social Cont Lei: RO68INGB 0000 9999 0238 0164, ING - Sucursala Ștefan cel Mare - Polonă Cont Euro: RO44INGB0000999904632742, ING - Sucursala Ștefan cel Mare - Polonă Divizia de Păduri şi Sport Cont Lei: RO61RNCB0085043951700001, BCR - Sucursala World Trade Center TIPĂRIT PE HÂRTIE RECICLATĂ Au participat la realizarea Raporului: Gabriela Țicu Gabriela Datcu Ioana Scăeșteanu Teia Gavrilescu Teodora Pălărie
 36. 36. www.viitorplus.ro

×