CONTEXT HISTÒRIC
•Inici lligat als Escipions; els fundadors
•Durant República campament d’hivern i lloc d’abastiment
•Augu...
Al terme municipal de Tarragona hi ha troballes de colònia
ibèrica des del segle V a. C. Sembla que els ibers de Kesse
man...
Entre el 217 i el 197 aC, es va aixecar la primera muralla de pedra.
Des d'un punt de vista arquitectònic, consisteix en p...
Tarraco va disposar en època romana de dos aqüeductes que abastien
d'aigua la ciutat. El primer la recollia del riu Franco...
Les carceres estaven flanquejades per una torre. L'organitzador dels jocs
(editor spectaculorum), que tenia l'honor de don...
Sota Dioclecià, Tarraco va
seguir sent capital, però
d'una província molt més
petita.
En 476, després de la
caiguda de l'I...
La construcció de L'Aqüeducte de les Ferreres se situa al segle I dC. La
conducció recollia l'aigua a l'actual localitat d...
·
PEDRERA
· Construïda per a l’extracció de pedra calcària en l’època
romana per construir els edificis més importants.
· ...
VIL·LA DELS MUNTS
· Situada a Altafulla (10 km de Tarragona)
· Al s.I dC ja era habitada, però l’auge és al s.II dC
· Empl...
ARC DE BERÀ
•Data Emperador August vora l’any 13 aC.
•Situat a 20 km de Tarragona, prop Roda de Berà a
l’antiga Via August...
VIL·LA MAUSOLEU DE CENTCELLES
· Ubicada a l'actual terme municipal de Constantí, a 7
km de la ciutat de Tarragona.
· Monum...
LA TORRE DELS ESCIPIONS
· Situada ben a prop de la Via Augusta, a uns 6 km al nord de
Tarragona.
· Monument funerari turri...
FÒRUM PROVINCIAL
· Lloc on s'articulaven les diferents dependències i els serveis relacionats amb
el govern i l'administra...
RECINTE CULTE FÒRUM PROVINCIAL
·Temple romà dedicat a l'Emperador August, construit a l'any segle I dC.
· Frontal de 8 col...
EL CIRC
·Construït dins les muralles, al costat del fòrum, situat a la
terrassa inferior de la part alta de la ciutat.
· B...
LA NECRÒPOLIS PALEOCRISTIANA
· Conjunt funerari de l’època tardoromana, de mitjans del s.
III dC.
· Ubicat fora el nucli u...
LES MURALLES
· Creades després del desembarcament dels Escipions a
Empúries (218 aC)
2 fases:
-Primera: reforçada amb torr...
AMFITEATRE
•Construït al s.II durant el regnat de Trajà.
•Centre públic on s’hi celebraven lluites de gladiadors i d’anima...
TEATRE ROMÀ
•Construït a finals del s.I aC, en l’època de l’emperador August
•Per la seva construcció es va utilitzar el p...
FÒRUM COLÒNIA
•Es portaven a terme accions d’àmbit
administratiu, comercial, jurídic, polític i religiós.
•Conté: una plaç...
En una de les seves estances, conservada en
la seva totalitat, es pot contemplar el mosaic
de cúpula de temàtica cristiana...
A 6 km de Tarragona, es localitza una Vil·la romana que, nascuda
als ss. I-II com a explotació agrícola, ha esdevingut un ...
Tarraco
Tarraco
Tarraco
Tarraco
Tarraco
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Tarraco

339 views

Published on

Trabajo sobre tarraco muy complejo

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
339
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Tarraco

 1. 1. CONTEXT HISTÒRIC •Inici lligat als Escipions; els fundadors •Durant República campament d’hivern i lloc d’abastiment •August: Residència de l’Emperador per la seva salut dèbil i se li va dedicar estàtua •Finals s.II dC (Alt Imperi): Dificultats econòmiques per a la ciutat •Baix Imperi: Ocupada pels visigots amb captura pacífica sense destrucció
 2. 2. Al terme municipal de Tarragona hi ha troballes de colònia ibèrica des del segle V a. C. Sembla que els ibers de Kesse mantenien relacions comercials amb grecs i fenicis. El nom, gravat en monedes iberes del s. II a.C., s’ha d’identificar amb la Cissis que, segons Livi (XXI, 60), Cn. Corneli Escipió va atacar. Poc després Escipió va fer fugir Asdrúbal d’un lloc haud procul Tarracone. A Tarraco va deixar una petita guarnició i va tornar a Empúries. Els cessetans van emetre dracmes d'imitació emporitana amb llegenda Tarakonsalir al segle III aC. Després van encunyar amb la llegenda Kesse des de finals del segle III fins al I aC.
 3. 3. Entre el 217 i el 197 aC, es va aixecar la primera muralla de pedra. Des d'un punt de vista arquitectònic, consisteix en panys ciclopis reforçats amb torres als punts més vulnerables. L'altura dels murs perimetrals era de 6 metres i el gruix de 4,5 metres amb torres més altes.
 4. 4. Tarraco va disposar en època romana de dos aqüeductes que abastien d'aigua la ciutat. El primer la recollia del riu Francolí i el segon, procedent del riu Gaià, prenia el seu cabal a l'alçada de Pont d'Armentera. A més, aquest darrer aqüeducte es bifurcava abans d’arribar a la ciutat.
 5. 5. Les carceres estaven flanquejades per una torre. L'organitzador dels jocs (editor spectaculorum), que tenia l'honor de donar la sortida, gaudia d'un lloc reservat a la terrassa sobre les carceres, mentre que els magistrats que controlaven la cursa, el comportament correcte dels aurigues i l'ordre d'arribada, se'ls reservava una tribuna (tribunal iudicum).
 6. 6. Sota Dioclecià, Tarraco va seguir sent capital, però d'una província molt més petita. En 476, després de la caiguda de l'Imperi Romà, Tarraco va ser ocupada pels visigots i el rei Euric. No hi ha evidència de destrucció i pel que sembla la captura de la ciutat va ser relativament tranquil·la. Els musulmans l’ocuparen entre el 713-714.
 7. 7. La construcció de L'Aqüeducte de les Ferreres se situa al segle I dC. La conducció recollia l'aigua a l'actual localitat de Puigdelfí i la conduïa fins a Tàrraco. El pont de les Ferreres es va construir per tal de salvar una vall natural. Consisteix en dues filades d'arcades superposades construïdes amb carreus (opus quadratum). La inferior està composta per 11 arcs de 6,30 metres de llum i 5,70 d'alçada. La superior en presenta 25 de similars dimensions. L'alçada màxima de la construcció és de 27 metres i la longitud de 217 metres.
 8. 8. · PEDRERA · Construïda per a l’extracció de pedra calcària en l’època romana per construir els edificis més importants. · S’hi van extreure aproximadament 50 mil m3 de pedra, traslladades per la Via Augusta. · Llargada: 200m Amplada: 10 a 40m
 9. 9. VIL·LA DELS MUNTS · Situada a Altafulla (10 km de Tarragona) · Al s.I dC ja era habitada, però l’auge és al s.II dC · Emplaçada a una elevació amb inclinació al Mediterrani prop Via Augusta · Hi havia un conjunt de termes ricament decorades (mosaics) · Les restes demostren que es tractava d’un gran complex residencial
 10. 10. ARC DE BERÀ •Data Emperador August vora l’any 13 aC. •Situat a 20 km de Tarragona, prop Roda de Berà a l’antiga Via Augusta (N340) •Arc en honor del comte de Berà. •Cos central sobre un podi amb falses pilastres amb capitells corintis. •Única obertura en arc de mig punt culminat per arquitrau, cornisa i fris.
 11. 11. VIL·LA MAUSOLEU DE CENTCELLES · Ubicada a l'actual terme municipal de Constantí, a 7 km de la ciutat de Tarragona. · Monument romà més important dels Països Catalans i de la península ibèrica. · Ocupat per gran vil·la de l'alt imperi, refeta durant el s.IV d.c · Cúpula presenta un revestiment de mosaics amb escenes de cacera, representacions de l'Antic i Nou Testament, de les quatre estacions i de personatges entronitzats.
 12. 12. LA TORRE DELS ESCIPIONS · Situada ben a prop de la Via Augusta, a uns 6 km al nord de Tarragona. · Monument funerari turriforme. · Tres cossos superposats que decreixen en dimensions. · Elevada sobre un podi de base quadrada. · Façana; dues figures en relleu alt que representen Atis (divinitat oriental associada al culte funerari). ·Coberta, possiblement piramidal, ha desaparegut. · L'alçada actual del monument és de 9 metres. · Errònia identificació d'aquestes figures amb els germans Escipió. · Data la seva construcció en la primera meitat del s.I dC.
 13. 13. FÒRUM PROVINCIAL · Lloc on s'articulaven les diferents dependències i els serveis relacionats amb el govern i l'administració provincial. · 320 x 175 metres. Gràcies als murs visibles encara en nombrosos punts del recinte antic de la ciutat. · Torres del Pretori i de l'Audiència situades als extrems de la façana meridional, delimitaven el recinte. · Escales que connectaven a la part del Circ romà
 14. 14. RECINTE CULTE FÒRUM PROVINCIAL ·Temple romà dedicat a l'Emperador August, construit a l'any segle I dC. · Frontal de 8 columnes, altura de 37 metres. · Amplada del temple ocupa tota la nau central i part de les laterals de la catedral. · S'ubicava a la Part Alta de la ciutat de Tarragona. · Possiblement primer temple dedicat a August fora de Roma «In omnes provincias exemplum».
 15. 15. EL CIRC ·Construït dins les muralles, al costat del fòrum, situat a la terrassa inferior de la part alta de la ciutat. · Barrera arquitectònica ja que separava el fòrum provincial dels barris comercials o residencials. · Època flàvia, finals del segle I quan regnava l'emperador Domicià. · Al seu interior hi havia; l'arena, dividida per una spina. · Capacitat per 25.000 espectadors que s'acomodaven en una càvea de 12 files de seient. · Actiu durant 300 anys, fins s.V dC.
 16. 16. LA NECRÒPOLIS PALEOCRISTIANA · Conjunt funerari de l’època tardoromana, de mitjans del s. III dC. · Ubicat fora el nucli urbà, prop del riu Francolí. · És el cementiri paleocristià més important de la Mediterrània Occidental. ·Aquest va desaparèixer deixant lloc a una fàbrica de Tabacs a la meitat del s.XX.
 17. 17. LES MURALLES · Creades després del desembarcament dels Escipions a Empúries (218 aC) 2 fases: -Primera: reforçada amb torres , la de Minerva, la de Cabiscol i la de l’Arquebisbe - Segona: canvi de plantejament arquitectònic i estratègic. Té a veure amb les campanyes militars de Cató per reprimir les tribus indígenes. · Els llenços de les muralles i de les torres presenten la mateixa tècnica constructiva. .
 18. 18. AMFITEATRE •Construït al s.II durant el regnat de Trajà. •Centre públic on s’hi celebraven lluites de gladiadors i d’animals i naumàquies. •És part del conjunt arqueològic de Tàrraco, declarat el 2000 Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO i Bé Cultural d’Interès Nacional •Poques ciutats en tenien; Tarraco era important políticament. •3 parts: Amfiteatre (14.000 persones), basílica visigòtica i església romànica •Situat al sud-est, fora de muralles i vora el mar •Planta el·líptica de 130 m de llarg i 102 m d’ample. •Grades separades segons classes socials, corredors pel trànsit de gent. •Accés per dos extrems de la part més ampla i podi per a les persones importants •218: Ampliat i reconstruït. Usat per a espectacles fins s.IV.
 19. 19. TEATRE ROMÀ •Construït a finals del s.I aC, en l’època de l’emperador August •Per la seva construcció es va utilitzar el pendent natural de la muntanya. •Es conserva: la cavea, l’orchestra i l’scanea. Les 5 primeres files de grades i 3 escales. •A l’scanea hi trobem una plataforma elevada sobre un pòdium. •L’escenari (proscaenium) tenia una façana decorada a darrera anomenada frons scaneae. •En les troballes: diferents elements decoratius per a escultura i arquitectura amb un espai monumental annex •Espectadors distribuïts per ordre social •Ampliat i utilitzat fins s.II dC •Al s.III dC espai annex ocupat per edificis •1884: Descoberta de l’existència •1919: Excavacions de Puig i Cadafalch •Espai tancat per l’abandonament que presenta
 20. 20. FÒRUM COLÒNIA •Es portaven a terme accions d’àmbit administratiu, comercial, jurídic, polític i religiós. •Conté: una plaça porticada, unes tabernae i la cúria. •L’edifici central és una plaça rectangular amb un pòrtic de columnes al voltant. Al fons, les tabernae i al mig d’aquestes la cúria, el sostre d’aquesta era de fusta i el de les tabernae de pedra.
 21. 21. En una de les seves estances, conservada en la seva totalitat, es pot contemplar el mosaic de cúpula de temàtica cristiana més antic del món romà.
 22. 22. A 6 km de Tarragona, es localitza una Vil·la romana que, nascuda als ss. I-II com a explotació agrícola, ha esdevingut un monument clau de l'art paleocristià.

×