Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Библија или Свето Писмо

47 views

Published on

Тања Иванчевић, вероучитељица

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Библија или Свето Писмо

 1. 1. БИБЛИЈА ИЛИ СВЕТО ПИСМО
 2. 2. Најпопуларнија и највише продавана књига на свету. ◦Преведена је на преко 1200 језика и штампана много пута. ◦Налази се готово свуда: у црквама, библиотекама, у домовима, хотелима. ◦Писање Библије трајало је дуго, око 1500 година пре Христа и 100 година после Христа, дакле, око 1600 година.
 3. 3. Библија је једна књига али се састоји од више књига. ◦ Ове књиге су написали различити људи у различито време. Четрдесет људи писало је делове Библије. Сви они су знали за Бога и трудили су се да га следе.
 4. 4. У почетку је Библија била писана само на јеврејском језику, језику израиљског народа. Касније је преведена на грчки.
 5. 5. С колена на колено ◦ Пре писања књига људи су памтили Божије речи и преносили их једни другима и својим потомцима. ◦ Када су људи почели са записивањем Библије, користили су материјал за писање који им је тада био досупан. Божија порука је писана на папирусу или пергаменту помоћу пера од трске или птице које се умакало у мастило.
 6. 6. СВИТАК ◦ је трака од папируса 5-40 cm намотана на два дрвена штапа - по један на сваком крају. Писало се у уским стубцима. Свици су настали у Египту око 3000 п.н.е и од њих су их касније преузели и други народи. Користили су се до 4.в.н.е.
 7. 7. ПЕРГАМЕНТ У граду (у данашњој Турској), произведен је материјал погодан за писање и добио је назив пергамент. Био је трајнији и постојанији на влагу од папируса. Све до данас, сматра се једним од најбољих материјала за писање пером и тинтом. ◦Пергамент се правио од танких кожа најчешће младих животиња: коза, оваца, телади, магараца, па и змија.
 8. 8. ◦Пергаменти су сечени да буду исте величине, састављани су по два међусобно у листове, а потом спајани кожним врпцама и повезивани у свеске. Облик дотадашњих рукописа се изменио, свитке су замениле прве књиге.
 9. 9. Текст је исписиван најчешће у две колоне на страници, без прекида и без одвајања речи, због уштеде места и времена. Преписивање текста обављали су преписивачи - . Они су били образовани људи који су цењени у свим цивилизацијама.
 10. 10. Уметничко украшавање текста обављали су .
 11. 11. ПАПИР ◦ Папир је прво почео да се употребљава у Кини у 2. веку, а Kинези су га правили од коре дудовог дрвета или бамбуса. ◦ У Европу су га донели Арапи у 8. веку. Европљани су папир правили од старих крпа од памука и лана. То је допринело да израда књиге буде јефтинија. Али, преписивање књига је и даље био веома спор и скуп посао. ◦ Дуго векова већина књига биле су Библије, проповеди и верски списи који су се преписивали у манастирима.
 12. 12. ПРВА ШТАМПАРСКА МАШИНА ◦ Немац, Јохан Гутенберг измислио је штампарску машину, односно, конструисао је штампарску пресу којом се могло штампати са обе стране. ◦ Ова штампарска машина имала је покретна слова. ◦ Прва штампарија отворена је у Мајнцу. ◦ Прва штампана књига у Европи била је Библија.
 13. 13. ПРВА ШТАМПАНА КЊИГА ЋИРИЛИЦОМ ◦ У Црној Гори, у манастиру на Цетињу, отворена је прва штампарија у којој се штампало ћириличним словима. ◦ Прва штампана књига је била Октоих и користи се у цркви на богослужењу.
 14. 14. БИБЛИОТЕКА ◦ Реч библија у преводу са грчког значи књиге. ◦ Сама реч biblion (књига) настала је према имену феничког града Библоса, одакле су стари Грци набављали листове папируса, по којима су онда писали и савијали их у књиге – библосе. ◦ Реч библиотека је сложена од две речи: biblion – књига и theke – ковчег, преградак, ормар. Могло би се превести дословно: ормар за књиге, или, у слободнијем преводу, место за чување књига.
 15. 15. НАЈЛЕПШЕ БИБЛИОТЕКЕ СВЕТА
 16. 16. НАРОДНА БИБЛИОТЕКА СРБИЈЕ НЕКАД И САД

×