Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Свети Димитрије

51 views

Published on

за ученике основних школа

Published in: Education
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Свети Димитрије

  1. 1. Родио се у граду Солуну. Био је једино дете својих родитеља. Његов отац је био војвода солунски, па кад он умре, цар постави Димитрија за војводу.
  2. 2. Цар Максимијан му нареди да гони и истреби хришћане у Солуну. Но, Димитрије не послуша цара него, јавно исповеди своју веру у Христа и поче своју проповеде.
  3. 3. Када то чу цар веома се наљути на Димитрија, па сврати у Солун да ствар испита. Позва, дакле, цар Димитрија војводу и поче да га испитује о вери. Димитрије јавно пред царем призна да је хришћанин. И још изобличи царево идолопоклонство. Бесни цар баци Димитрија у тамницу. Знајући шта га чека Димитрије своје имање раздели сиротињи, и оде у тамницу весео, што му предстојаше страдање за Христа Господа.
  4. 4. У тамници му се јави ангел божји и рече му да ће примити венац мучеништва. После неколико дана посла цар војнике у тамницу да убију Димитрија. Војници нађоше светитеља Божјег на молитви, и избодоше га копљима. Тело његово узеше хришћани тајно и сахранише часно. Из тела страдалца Христова потече миро, којим се многи болесници излечише. Ускоро над моштима би подигнута мала црква.
  5. 5. Приредила: вероучитељица, Славица Шушњаревић

×