Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Свети Андреј на Кипру

47 views

Published on

за ученике основних школа

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Свети Андреј на Кипру

 1. 1. На обали реке Јордана, упита Јована Крститеља ученик Андреј: “Учитељу, ко је овај човек који учи таквом мудрошћу?“ А Јованов други ученик, по имену Јован додаде „Како само добро говори!“ Јован Крститељ окрете се ка њима и рече им: „Ово је Јагње Божије. Морате га следити!“
 2. 2. Андреј и Јован, оставише свога учитеља и отрчаше да послушају Исуса. Ипак, они су оклевали да му приђу и представе се. Исус, који примети њихову веру, приђе им и упита их: „Шта тражите?“, „Тражимо тебе, учитељу!“, одговори Андреј.
 3. 3. „Следите ме“, рече Исус , Андреју и Јовану, а њихова лица се озарише. Био је то први сусрет Апостола Андреја и Јована Јеванђелисте са Господом. У част тог догађаја, Андреј доби назив „првозвани“, јер је био први којег је Исус позвао да му буде ученик. Шта више, он постаде Апостол ,јер је одмах позвао свог брата Петра да следи пут Исусов и постане Христов ученик.
 4. 4. Слушајући Исусово учење из дана у дан и сведочећи безбројна чуда Христова, Андреј посвети себе Учитељу, пративши га на сваком кораку . Након Педесетнице, када Исусови ученици примише Светог Духа, они почеше своју апостолску мисију идући у разна места и ширећи људима учења Господња.
 5. 5. На једном од многобројних путовања, Свети Андреј посетио је острво Кипар. Прошао је читаву Карпасију, учећи људе речима Господњим. Са вером у Бога ишао је све даље ка истоку, надајући се да ће пронаћи брод, који ће га одвести до следећег места да настави свету мисију.
 6. 6. Напокон, брод се појави. Долазио је из Саламине идући даље ка северо- истоку. Свети Андреј беше задовољан и поче махати рукама као знак да жели на брод. Капетан, правичан човек, сажали се и посла чамац са два морнара да га покупе. Ушавши на брод, Свети Андреј захвали се капетану и брод настави своје дуго путовање. Ускоро стигоше до „Кледеје“, групу малих, песковитих острва која се налазе на источном крјау...
 7. 7. На тим острвима би светионик, који је својим светлима упозоравао морске путнике да остану далеко од смртоносних стена. И, баш на том месту, море се умири и једра беживотно почеше да висе са јарбола.
 8. 8. Како осташе без воде, Свети Андреј рече капетану брода да на острву постоји поток. Капетан посла неколико морнара са чамацем , да напуне бурад. Морнари су тражили дуго, али не нађоше поток и вратише се празних руку.
 9. 9. Капетан љуто рече Андреју да иде са морнарима, и још додаде: „Ако си ме преварио, бацићу те у море, да се ајкуле тобом нахране!”. И тако, Андреј започе ходати уз обалу заједно са морнарима у потрази за потоком.
 10. 10. Потом Свети Андреј, паде на колена и поче са молити Богу да му помогне. И гле, чуда! Из стења, ниоткуд потече вода, чиста и пенушава. Пресрећни, морнари напунише бурад и укрцаше их на чамац.
 11. 11. А капетан брода имао је слепог сина, који би на броду. Он је изгубио вид неколико година раније и од тада, његов отац га је водио на сва дуга путовања,у нади да ће наћи лек за свога сина. А када се Свети Андреј врати на брод, узе мало свеже воде у шаке и испра дететово лице.
 12. 12. „Оче, ја видим! Оче, вид ми се вратио!“, викао је дечак, скочивши у загрљај затеченом капетану. Отац и син падоше пред Апостолове ноге и почеше да му се захваљују за највреднији поклон који добише!
 13. 13. Светац их поче благосиљати и учити о Исусу Христу. Сви на броду били су очевици чуда великог и по речи Свеца постадоше Хришћани. У међувремену, ветар се поврати и напуни једра, па наставише пут.
 14. 14. Путовао је Свети Андреј у многа места, учећи о Господу. Многим чудима у име Христово, многе људе изведе на пут Исусов. У Патри, старешина града који је био паганин, нареди да се Свети Андреј ухапси и разапне, тако да његова дела престану. Али Апостол затражи да буде разапет са главом на доле, јер је сматрао да није достојан да умре на исти начин као вољени Учитељ.
 15. 15. Када је капетан сазнао за смрт Светог Андреја, беше потрешен и када га је пут довео до места где су се упознали, он сагради капелу изнад потока. Тамо, он постави и икону Светог Андреја и сазида капелу. Морепловци који су долазили на то место, знајући предање, клечали су пред иконом и молили су се Свецу, остављајући дарове.
 16. 16. На месту те мале капеле, данас се налази прелепа црква и манастир сазидани, у част Светог Андреја. И сваке године, чекају свети дан да буду слободни, тако да могу поново дочекати вернике и велелепно славити сваког 13. децембра (30. новембра), светковину – чудотворца Апостола Андреја Првозваног.
 17. 17. приредила вероучитељица, Славица Шушњаревић

×