Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
ВАЗОВИТЕ МУЗЕИ В БЪЛГАРИЯ: ЕДИН НЕИЗЧЕРПАЕМ СЮЖЕТ В ПРИМКАТА НА КАНОНА 
Вера Бонева 
Университет по библиотекознание 
и ин...
Иван Вазов в паметта на поколенията 
Улици, училища, библиотеки, читалища носят името „Иван Вазов“. Националният театър е...
Вазови топоси в Пловдив
Първи стъпки в музеефицирането на „патриарха на българската литература“ 
През 1920 г.сдружение „Сопот“ в София инициира в...
Вазовият музей в Сопот
Музеят на Иван Вазов в София в края на Втората световна война
Ипеклийската къща в Берковица, отворена за посетители като Музей на Иван Вазов през 1957 г.
Къща музей „Иван Вазов“ -Сопот
Вазовият музей в Берковица
Вазовият музей в София – едно почти неосезаемо присъствие в центъра на столицата
Вазовата музейна „инфраструктура“ 
Трите Вазови музея бележат три ключови точки на присъствието на магнетичния творец в б...
Още няколко проблематични пункта: 
Едноизмерност на посланията и предоверяване на музейни методи, присъщи на предходни ет...
Възсъздавайки Вазов, 
да не заглушаваме поетичния напев: 
О, знам, и в гроба пак ще да живея, ще млъкна, но в душите пак щ...
И да провокираме младите да се чувстват уютно във Вазовите светове…
вазовите музеи в българия
вазовите музеи в българия
вазовите музеи в българия
вазовите музеи в българия
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

вазовите музеи в българия

365 views

Published on

Вазовите музеи в България

Published in: Art & Photos
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

вазовите музеи в българия

 1. 1. ВАЗОВИТЕ МУЗЕИ В БЪЛГАРИЯ: ЕДИН НЕИЗЧЕРПАЕМ СЮЖЕТ В ПРИМКАТА НА КАНОНА Вера Бонева Университет по библиотекознание и информационни технологии -София
 2. 2. Иван Вазов в паметта на поколенията Улици, училища, библиотеки, читалища носят името „Иван Вазов“. Националният театър е определил за свой патрон драматурга и писателя Иван Вазов. Десетки паметници и паметни места, свързани с откроимото му личностно присъствие, са отлели в бронз и камък респекта на поколенията пред магическото му слово. Хиляди статии–академични и популярни, стотици книги– художествени и научни, десетки (пре)издания на текстовете му - възпроизвеждат и интерпретират световете на Вазовата словесност. Филми, радио-и телевизионни предавания, интернет публикации –това са само част от модерните комуникационни маркери на фактичната и имагинерна Вазовост, пропила устоите на представите ни за българските светове…
 3. 3. Вазови топоси в Пловдив
 4. 4. Първи стъпки в музеефицирането на „патриарха на българската литература“ През 1920 г.сдружение „Сопот“ в София инициира възстановяването на Вазовата къща в родния му град и издигането на паметник на поета в Сопот. Къщата музей в Сопот е възстановена през първата половина на 30-те години на ХХ век. Обектът е открит тържествено на 6 юли 1935 г. Решението за създаването на Музея в София е взето от Министерския съвет на Царство България още през октомври 1921 г. Вазовият дом в София е отнет от наследниците на поета в полза на държавата и е обявен за музей. Отворен е за посетители на 28 ноември 1926 г. През 1940 г. къщата в Берковица, в която е живял Вазов в периода 1879/1880 г., е обявена за народна старина. Мемориалният музей е създаден през 1950 г.и след реставрация е отворен за посетители през 1957 г.
 5. 5. Вазовият музей в Сопот
 6. 6. Музеят на Иван Вазов в София в края на Втората световна война
 7. 7. Ипеклийската къща в Берковица, отворена за посетители като Музей на Иван Вазов през 1957 г.
 8. 8. Къща музей „Иван Вазов“ -Сопот
 9. 9. Вазовият музей в Берковица
 10. 10. Вазовият музей в София – едно почти неосезаемо присъствие в центъра на столицата
 11. 11. Вазовата музейна „инфраструктура“ Трите Вазови музея бележат три ключови точки на присъствието на магнетичния творец в българското културно пространство –Сопот, Берковица, София. В съдържателен план фондовете и експозициите са представителниза личната и творческа биография на влиятелния българин. Съществуващата повторяемост на теми и сюжети е неизбежна. Музеите реализират успешна експозиционна, фондова, изследователска и популяризаторска дейност, която е белязана с отпечатъка на известна консервативност и инертност. Липсва национална културна мрежа между институциите, свързани с Иван Вазов –национални и регионални, образователни и музейни, граждански и държавни.
 12. 12. Още няколко проблематични пункта: Едноизмерност на посланията и предоверяване на музейни методи, присъщи на предходни етапи на музейната теория и практика. Доминация на каноничния наратив над провокациите към въображението на посетителя; статичност, еднозначие, декларативност на интерпретациите и сюжетите. Отсъствие на значителна част от Вазовите ипостаси –лично битие, приятелства, любови, разочарования, критични мнения за част от продуктите му, драматургът, публицистът… Много слаба е разпознаваемостта на фондовете –публикации на описи и текстове, каталози, дигитални копия. Слаба ангажираност на екипите на Вазовите музеи с другите топоси на паметта, свързана с поета –паметници и паметни места, музеи и музейни обекти, училища, библиотеки, читалища.
 13. 13. Възсъздавайки Вазов, да не заглушаваме поетичния напев: О, знам, и в гроба пак ще да живея, ще млъкна, но в душите пак ще пея. Животът любях, но не го окрадох. Българийо, аз всичко тебе дадох: душа, сърце, любов, зари небесни, от теб приети –върнах ти ги в песни. "Съзерцание"
 14. 14. И да провокираме младите да се чувстват уютно във Вазовите светове…

×