Successfully reported this slideshow.

Vanheneminen.fi - Omaehtoinen varautuminen hyvään vanhuusikään

0

Share

Loading in …3
×
1 of 19
1 of 19

Vanheneminen.fi - Omaehtoinen varautuminen hyvään vanhuusikään

0

Share

Download to read offline

Vanhuuteen varautuminen on ennakointia ja suunnittelua hyvän vanhuusiän mahdollistamiseksi. Se on normaali osa elämänkulun suunnittelua, aivan kuten opintojen tai työuran suunnittelu nuorempana.

Vanhustyön keskusliiton Vanheneminen.fi -hanke on julkaissut syksyllä 2019 vanhuuteen varautumisen tietopankin osoitteessa www.vanheneminen.fi.

Vanhuuteen varautuminen on ennakointia ja suunnittelua hyvän vanhuusiän mahdollistamiseksi. Se on normaali osa elämänkulun suunnittelua, aivan kuten opintojen tai työuran suunnittelu nuorempana.

Vanhustyön keskusliiton Vanheneminen.fi -hanke on julkaissut syksyllä 2019 vanhuuteen varautumisen tietopankin osoitteessa www.vanheneminen.fi.

More Related Content

Vanheneminen.fi - Omaehtoinen varautuminen hyvään vanhuusikään

 1. 1. Vanheneminen.fi Omaehtoinen varautuminen hyvään vanhuusikään
 2. 2. Mitä on vanhuuteen varautuminen? Miksi minun pitäisi kiinnostua siitä?
 3. 3. Hyvässä kunnossa ja toimintakykyisenä vanhuus voi kuulostaa kaukaiselta asialta, joka ei vielä kosketa sinua.
 4. 4. Hyvässä kunnossa ja toimintakykyisenä vanhuus voi kuulostaa kaukaiselta asialta, joka ei vielä kosketa sinua. Oman vanhuusiän ennakointi kannattaa kuitenkin aloittaa mahdollisimman varhain.
 5. 5. Vanhuuteen varautuminen on ennakointia ja suunnittelua hyvän vanhuusiän mahdollistamiseksi. Me kaikki vanhenemme.
 6. 6. Vanhuuteen varautuminen on ennakointia ja suunnittelua hyvän vanhuusiän mahdollistamiseksi. Me kaikki vanhenemme. Se on osa normaalia elämänkulun suunnittelua aivan kuten opiskelujen tai työuran suunnittelu nuorempana.
 7. 7. Moni ei kuitenkaan varaudu* – tai havahtuu vasta jäätyään eläkkeelle ”Ei koske minua” ”Siihen on vielä aikaa” ”En ole vielä niin vanha” ”Elämän yllätykset tulevat vaikka varautuu” ”Ei vielä ajankohtainen” *Poimintoja kyselytutkimuksestamme 2018
 8. 8. Moni ei kuitenkaan varaudu* – tai havahtuu vasta jäätyään eläkkeelle *Poimintoja kyselytutkimuksestamme 2018 13% Ei ole läheisiä, ja on ainakin vähän huolissaan siitä, että kokee tulevaisuudessa yksinäisyyttä. 20% On tehnyt tulo- ja menoarvion eläkevuosia varten. 39% Havahtui vanhuuteen varautumiseen gallupkyselyn johdosta. n. 50% On säästänyt rahaa vanhuutta varten ja kartoittanut varallisuuttaan. 12% On tehnyt edunvalvonta- valtuutuksen. 18% On tehnyt hoitotahdon.
 9. 9. Tiedon tarve on siis suuri, mutta mistä tietoa? Miten varaudun taloudellisesti eläkkeelle? Miten asumista pitäisi ennakoida? Mikä on edunvalvontavaltuutus? Miten varaudun erilaisiin elämänmuutoksiin?
 10. 10. Tiedon tarve on siis suuri, mutta mistä tietoa? Suomesta puuttui selkeä ja kattava tietopankki, josta löytyisi yhden luukun periaatteella kaikki tarvittava tieto vanhuuteen varautumisesta. Selvitimme, mitä tiedontarpeita kansalaisilla liittyy vanhuuteen varautumiseen ja rakensimme tähän tarpeeseen Vanheneminen.fi –sivuston.
 11. 11. Tiedon tarve on siis suuri, mutta mistä tietoa? Suomesta puuttui selkeä ja kattava tietopankki, josta löytyisi yhden luukun periaatteella kaikki tarvittava tieto vanhuuteen varautumisesta. Selvitimme, mitä tiedontarpeita kansalaisilla liittyy vanhuuteen varautumiseen ja rakensimme tähän tarpeeseen Vanheneminen.fi –sivuston. Sivustoa on ollut rakentamassa laaja joukko eri alojen ammattilaisia yhteistyössä.
 12. 12. Asiakirjoista huolehtiminen Asumisen ennakointi Mielekäs elämä Taloudellinen varautuminen Terveelliset elämäntavat Vanheneminen.fi –sivustolla on viisi keskeistä varautumisen osa-aluetta, joihin tarjoamme tietoa ja tukea:
 13. 13. Kukin osa-alue sisältää tietoartikkelien lisäksi myös kokemustarinoita, työvälineitä ja konkreettisia ohjeita. Asiakirjoista huolehtiminen Asumisen ennakointi Mielekäs elämä Taloudellinen varautuminen Terveelliset elämäntavat
 14. 14. Varautuminen kannattaa aina!
 15. 15. Vanheneminen.fi tarjoaa siis tietoa niin kansalaiselle kuin ammattilaisellekin. Mutta voinko saada tietoa muulla tavoin?
 16. 16. Koska jokainen omaksuu tietoa eri tavalla, kehitimme myös muunlaisia tapoja varautua vanhuuteen: Kirjekurssin avulla jokainen voi tilata tärkeimmät sisällöt uutiskirjeenä suoraan omaan sähköpostiinsa. vanheneminen.fi/sahkopostikurssi Ryhmämalli tarjoaa ryhmänohjaajalle materiaalit varautumisen käsittelyyn missä tahansa ryhmässä. Materiaaleihin kuuluvat valmiit diat ja opas, joka löytyy sekä sähköisenä että painettuna versiona. vanheneminen.fi/ryhmamalli
 17. 17. Koska jokainen omaksuu tietoa eri tavalla, kehitimme myös muunlaisia tapoja varautua vanhuuteen: Kirjekurssin avulla jokainen voi tilata tärkeimmät sisällöt uutiskirjeenä suoraan omaan sähköpostiinsa. vanheneminen.fi/sahkopostikurssi Ryhmämalli tarjoaa ryhmänohjaajalle materiaalit varautumisen käsittelyyn missä tahansa ryhmässä. Materiaaleihin kuuluvat valmiit diat ja opas, joka löytyy sekä sähköisenä että painettuna versiona. vanheneminen.fi/ryhmamalli Verkkosivustolta löytyy myös lukuisia ladattavia oppaita, joiden avulla voit syventyä juuri sinua kiinnostavaan aihealueeseen.
 18. 18. Vuonna 2018 toteutimme kyselyn, jonka tavoitteena oli selvittää kansalaisten varautumista sekä tiedontarpeita liittyen vanhuuteen varautumiseen. Kohderyhmä oli 50-vuotta täyttäneet suomalaiset (N=1004). Tiedote kyselyn tuloksista Tiedonkeruu tukee kehittämistyötä Kyselytutkimus Laadulliset tutkimukset Vuonna 2020 hankkeemme toteuttaa kaksi laadullista tutkimusta: toinen on osa väitöskirjaa ja toinen on YAMK opinnäytetyö. Tutkimukset antavat meille syvällisempää tietoa yli 50- vuotiaiden vanhuuteen varautumisesta ja siihen liittyvistä kokemuksista. Analytiikka Kehitämme ja päivitämme verkkosivustoa säännöllisesti ja pyrimme parantamaan tiedon saavutettavuutta. Seuraamme käyttäjäanalytiikkaa, keräämme palautetta ja seuraamme aktiivisesti aiheesta käytävää keskustelua.
 19. 19. Seuraa meitä myös twitterissä: @vanheneminen #varauduvanhuuteen Tutustu vanhuuteen varautumisen tietopankkiin osoitteessa Vanheneminen.fi!

×