Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Shtypja (Trysnia) e Ajrit
Nocioni mbi shtypjen e ajrit
• Ajri eshte materie, e cila mbush hapesiren
duke filluar prej sipe...
• Ajri me peshen e vet ben shtypje ne siperfaqen e
tokes. Nese si siperfaqe horizontale merret 1cm²,
ateher shtypja e ajri...
Ndryshimi I shtypjes se ajrit me rritjen e lartesise
• Shtypja ajrore ne drejtim horizontal ne
atmosfere te qete nuk ndrys...
• Sipas vlerave mesatare shum vjeqare shtypja
ajrore mbi Evrope ne siperfaqen detare eshte
1014 mb; ne lartesi prej 5km zb...
Ndryshimi I shtypjes se ajrit me rritjen e lartesise
Andamentet ditore dhe vjetore te shtypjes se
Ajrit
• Andamenti ditor I shtypjes se ajrit ka dy
maksimume dhe dy minimume g...
• Mandej perseri bie deri rreth ores 3-4, kur
perseri fillon te rritet.
• Prandaj shtypja ajrore gjat 24 oreve ka dy
maksi...
• Andament vjetor I shtypjes ajrore eshte ne varesi
te drejt me temperaturen e ajrit.
• Ky andament, perkunder andamentit ...
Ndarja e shtypjes se ajrit ne Toke
• Per te caktuar ndarjen e shtypjes se ajrit ne
toke ne hartat gjeografike perdoren izo...
Depresioni I ajrit ose Cikloni Anticikloni
• Ne rast se mbi ate zone shtypja ajrore eshte
me e madhe se normale, thuhet se mbi ate
zone gjendet anticikloni.
• Ne zon...
Shperndarja e shtypjes ajrore ne tokë
Paraqitja e shtypjes se ajrit me ane te izobareve
Shtypja(Trysnia) e Ajrit
• Valon Vishi
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Shtypja (trysnia) e ajrit valon vishi

21,311 views

Published on

Shtypja e ajrit

Published in: Education
 • Dating for everyone is here: ❶❶❶ http://bit.ly/2Qu6Caa ❶❶❶
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Follow the link, new dating source: ❶❶❶ http://bit.ly/2Qu6Caa ❶❶❶
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here

Shtypja (trysnia) e ajrit valon vishi

 1. 1. Shtypja (Trysnia) e Ajrit Nocioni mbi shtypjen e ajrit • Ajri eshte materie, e cila mbush hapesiren duke filluar prej siperfaqes tokesore e deri ne lartesi te medha, dhe qe ka peshen e vet. • Dendesia e ajrit te thate eshte 773 her me e vogel se dendesia e ujit. • Ne meteorologji per shprehjen e shtypjes se ajrit perdoren njesite Bar dhe Milibar, dhe ne kushte normale ne 1cm³ shtypja ajrore eshte 1013.25 mb, dhe ne 1m³ i ajrit ne kushte normale, peshon 1.29kg.
 2. 2. • Ajri me peshen e vet ben shtypje ne siperfaqen e tokes. Nese si siperfaqe horizontale merret 1cm², ateher shtypja e ajrit ne ate siperfaqe quhet shtypje atmosferike ose shtypje ajrore. • Shtypja ajrore ne lokale te mbyllura (jo hermetikisht) nuk ndryshon me shtypjen ne qiellin e kthjellet, prandaj ne shume raste instrumentet per matjen e shtypjes se ajrit vendosen brenda ne lokale. • Shtypja e ajrit caktohet sipas formules p= 𝐹 𝐴 • Ku F eshte komponenta normale e forces se peshes se ajrit, dhe A eshte siperfaqja qe ushtron shtypja e ajrit.
 3. 3. Ndryshimi I shtypjes se ajrit me rritjen e lartesise • Shtypja ajrore ne drejtim horizontal ne atmosfere te qete nuk ndryshon, por zvoglohet me rritjen e lartesise mbidetare. Kjo rrjedh per keto arsye. • Me rritjen e lartesise mbidetare shkurtohet shtylla ajrore, e cila ben shtypje vertikale te poshte. • Dendesia e ajrit zbret me rritjen e lartesise mbidetare, per arsye te gravitacionit tokesor.
 4. 4. • Sipas vlerave mesatare shum vjeqare shtypja ajrore mbi Evrope ne siperfaqen detare eshte 1014 mb; ne lartesi prej 5km zbret ne 538 mb, ne lartesi 10 km zbret ne 262 mb, ne 15 km 120 mb, dhe ne lartesi prej 20 km eshte 56 mb. • Nga kjo perfundohet se ne 5 km lartesi shtypja ajrore eshte dy her me e vogel se ne nivelin detar, ne 10 km lartesi kater her me e vogel, dhe keshtu me radhe. • Shtypja e ajrit bie me shpejt ne ajer te ftohte sesa ne ate te nxehte.
 5. 5. Ndryshimi I shtypjes se ajrit me rritjen e lartesise
 6. 6. Andamentet ditore dhe vjetore te shtypjes se Ajrit • Andamenti ditor I shtypjes se ajrit ka dy maksimume dhe dy minimume gjat 24 oreve, gje qe nuk eshte I njejt me elemente tjera meteorologjike qe kan vetem nje maksimum dhe nje minimum. • Gjat dites shtypja ajrore ndryshon ne kete menyre: • Prej mengjesit deri ne oren 9-10 shtypja ajrore rritet, e mandej bie deri rreth ores 15-16, pas kesaj shypja perseri rritet deri rreth ores 21-22
 7. 7. • Mandej perseri bie deri rreth ores 3-4, kur perseri fillon te rritet. • Prandaj shtypja ajrore gjat 24 oreve ka dy maksimume dhe dy minimume. • Kur shtypja ajrore gjat dites zbret, ateher rendom pritet ndryshimi I kohes, dmth vrenjtesi dhe te reshura, dhe me rastin e ngritjes se shtypjes ajrore rendom pritet stabilizimi I motit dmth paraqitja e motit te kthjellet dhe te qete.
 8. 8. • Andament vjetor I shtypjes ajrore eshte ne varesi te drejt me temperaturen e ajrit. • Ky andament, perkunder andamentit ditor ka oscilim me te vogel vjetor ne brezin ekuatorial dmth ne brezin me oscilime me te vogla vjetore te temperatures. • Duke u larguar nga ekuatori, kah polet rriten amplitudat vjetore te temperatures, dhe krahas me keto rriten edhe amplitudat vjetore te shtypjes ajrore.
 9. 9. Ndarja e shtypjes se ajrit ne Toke • Per te caktuar ndarjen e shtypjes se ajrit ne toke ne hartat gjeografike perdoren izobaret. • Izobaret jane vija te lakuara, te cilat ne harta gjeografike lidhin te gjitha vendet qe kane shtypje ajrore te njejte. • Nese shtypja ajrore mbi ndonje zone te siperfaqes tokesore eshte me e vogel se shtypja normale, themi se mbi ate zone gjendet depresioni I ajrit ose cikloni.
 10. 10. Depresioni I ajrit ose Cikloni Anticikloni
 11. 11. • Ne rast se mbi ate zone shtypja ajrore eshte me e madhe se normale, thuhet se mbi ate zone gjendet anticikloni. • Ne zona ekuatoriale kah jugu dhe veriu shtypja ajrore rritet dhe arrin maksimumin e vet ne zone 30-40° te gjeresise gjeografike. • Brezi ndermjet 60-70° te gjersise gjeografike quhet brezi subpolar mbi te cilen shtypja e ajrit gjat tere vitit eshte nen ate normale. • Duke shkuar nga polet shtypja e ajrit rritet perseri dhe keshtu ne pole shtypja e ajrit eshte mbi normale.
 12. 12. Shperndarja e shtypjes ajrore ne tokë
 13. 13. Paraqitja e shtypjes se ajrit me ane te izobareve
 14. 14. Shtypja(Trysnia) e Ajrit • Valon Vishi

×