Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

VII 4 СРЦЕ ВОЈВОДИНЕ

167 views

Published on

Културноисторијски споменици и природне лепоте Војводине
7. разред, групни рад

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

VII 4 СРЦЕ ВОЈВОДИНЕ

 1. 1. Product A • Feature 1 • Feature 2 • Feature 3 Product B • Feature 1 • Feature 2 • Feature 3 Љубав у равници…
 2. 2. ОШ „Иса Бајић“ Кула ТУРИСТИЧКИ ВОДИЧ „Срце Војводине“
 3. 3. Добро дошли у Војводину «...Увек родни крај свој гледам к’о ливаду једну равну, као башту цвећа пуну и постељу мекотравну... ...Да сва деца буду сита - Војводина љуља жита...» (Војводина, Мира Алечковић)
 4. 4. Водимо вас кроз лепоте Панонског мора Мали град у срцу Бачке… КУЛА
 5. 5. Кула – име града Кула је једно од најстаријих средњовековних насеља Бачке. На простору данашњег насеља почетком XVI века, после Мохачке битке, постојало је мање земљано утврђење, кула, с турском војном посадом и са мањим бројем унаоколо насељених Срба и Буњеваца. Претпоставља се да је по овој земљаној кули цело насеље касније понело име.
 6. 6. Подруми У насељеним местима Кулске општине постоји дуга виноградарска и подрумарска традиција која сеже од периода крајем 18-ог века, када су први колонисти из Западне Европе населили ово место. О томе сведоче и грбови места који датирају из тог периода, а на себи носе грозд и обрисе подрума.
 7. 7. Исидор Бајић – певач равнице „У подножју Телечке, неколико десетина корака од Канала, у лето романтично и привлачно, у кући која завирује иза угла Великог шора у Кули, рођен је Исидор Бајић. Било је то 10. августа 1878. године, у оне спарне дане, када сем прашине и неодложних сеоских послова „од јутра до сутра“ нема ничег чиме би се у селу могло похвалити... 10. августа 1878. у великом шору било је теме за разговор. Владимир Бајић, чиновник и грађанин кулски добио је сина Исидора.“ Јован Виловац (из фељтона у листу „Дневник“) Данас име чувеног композитора носи наша школа и Музичка школа у Новом Саду.
 8. 8. Канал Дунав – Тиса - Дунав Творац овог канала је био инжењер Јожеф Киш, који је у остварењу овог великог подухвата наилазио на много неразумевања и велике тешкоће. Крајем 1797. године он је напустио градњу. Када је Ференцов канал 1802. свечано предат саобраћају од стране цара Франца Јосифа I, међу званицама није било најзаслужнијег за овај грандиозан подухват, инжењера Киша. Увређен и поносан на своје дело, инжењер Киш се повукао и последње године провео у самоћи на свом имању у Врбасу. После смрти испуњена му је последња жеља, сахрањен је на брежуљку Телечке висоравни изнад уставе на Великом бачком каналу у Врбасу.
 9. 9. Мали Стапар Мали Стапар се налази на 5 километара од центра села Сивца и на 10 километара низводно Великим бачким каналом од Сомбора. Порекло имена Мали Стапар највероватније произилази из чињенице да се на мање од 10 км, атарским путем, налази село Стапар. Насеље је настало наменски. Изграђено је 1802. године, након што је отворен канал који је носио име Фрање II Хазбуршког (Данашњи Велики бачки канал).
 10. 10. Замак у Руском Крстуру Замак у Руском Крстуру је зграда школе из 1913.године. Изградњу „Замка“ наложила је тадашња Аустроугарска, али на путу до Крстура планови градње су се измешали, па је у Крстур стигао план изградње зграде која је предвиђена за градњу негде у планинским крајевима, тако да ова зграда и данас одступа од аутентичне градње у окружењу.
 11. 11. ВЕТРОПАРК у Кули Први ветропарк у Србији изграђен је на периферији Куле, снаге 9,9 MW. Годишње производи 27 000 MWh зелене енергије, што је довољно за потребе близу 8.000 домаћинстава.
 12. 12. Војводина то су… САЛАШИ
 13. 13. САЛАШ 137 НА ЧЕНЕЈУ је јединствено место надомак Новог Сада. Уживаћете у домаћој храни и пићу уз аутентични амбијент салаша и локалну музику војвођанске равнице. Салаш 137 некада је припадао породици Жикић. Салаш је стар око 250 година.
 14. 14. САЛАШ КАПРИОЛО, недалеко од Бачке Тополе, пружа услове за одмор и рекреацију. Можете шетати око вештачког језера порибљеног егзотичним рибама, уживати у обиласку мини Зоо- врта, шетати кроз врт и одмарати у хладу стогодишњег дуда. У склопу салаша налази се и винарија ‘’Бринза’’. Вина која производе праве се од грожђа са Телечке висоравни. Салаш је стар преко 100 година, припадао је породици Бринза.
 15. 15. МАЈКИН САЛАШ налази се између насеља Палић и језера Тресетиште. Задржао је романтичан изглед с почетка 20. века и један је од ретких који је одолео променама савременог доба. Мајкин Салаш је освојио 1. место на изборима за најлепши салаш. Саграђен је 1890. године.
 16. 16. На САЛАШУ 84 све мирише на традицију. Салаш се греје старим каљевим пећима, кровови су ручно шивени трском, а у под и зидове ручно је уграђена цигла која је печена по специјалном калупу - као пре 200 година. Салаш 84 има историјску вредност јер се на само 70 метара налазила вила Милеве Марић Анштајн. Салаш је задржао своје име из времена од пре 300 година.
 17. 17. Војводина је бајка, а у бајци су… ДВОРЦИ
 18. 18. СТАРА ВИЛА РАДЕНКА СТАНКОВИЋА, кардиолога, министра просвете за време владавине краља Александра I и намесника краља Петра II, сазидана 1930. године, атрактивно је дело архитекте Драгише Брашована. Налази се у Чортановцима.
 19. 19. ФАНТАСТ - Бечеј Овај дворац сазидао је Богдан Дунђерски. Зидови и врата су једино што је остало аутентично, док су раскошни намештај, накит, теписи, кристални лустери и слике нестали током рата.
 20. 20. ВЛАДИЧАНСКИ ДВОР - Вршац Двор је изграђен између 1750. и 1757. године док је владика био Јован Георгијевић и једини је ове намене из периода барока. Изграђен је као репрезентативни спратни објекат за потребе банатских епископа након пресељења епархије из Карансебеша у Вршац.
 21. 21. ПАТРИЈАРШИЈСКИ ДВОР - Сремски Карловци Зграда двора је саграђена између 1892. и 1895. године по пројекту архитекте Владимира Николића, на месту где се некада налазио “Пашин конак”. “Пашин конак” је био прва резиденција поглавара српске цркве након пребацивања архиепископије из Пећи у Сремске Карловце. Митрополит Стефан Стратимировић је 1817. године основао фонд за прикупљање средстава за изградњу двора, а који је изграђен за време митрополита Георгија Бранковића. Дворску капелу је осликао Урош Предић.
 22. 22. ДВОРАЦ ДУНЂЕРСКИХ - Кулпин Ово је комплекс од два дворца, која су првобитно саграђена за породицу Стратимировић, који су били власници око 120 година. Једно кратко време, имање је од Стратимировића, откупио Матеј Семзо од Камјонике, али после пар година, имање је продао Лазару Дунђерском, који је, као и његов син Ђорђе, знатно допринео развоју и модернизацији пољопривреде у Кулпину.
 23. 23. Војводина, то су и… ТВРЂАВЕ
 24. 24. ТВРЂАВА Бач Бачка тврђава је средњовековна тврђава у Војводини. Средњовековно утврђење, најбоље очувано на подручју Војводине, подигнуто je на некадашњем острву између реке Мостонге и једног од њених рукаваца, у месту Бач.
 25. 25. Петроварадинска тврђава Петроварадинска тврђава, изузетно остварење градитељства XVIII века, представља једно од најсложенијих, највећих и најбоље очуваних артиљеријских бастионих утврђења овог дела Европе. Обухвата простор северних обронака Фрушке горе, на десној обали Дунава. Са највишом котом од 125 m надморске висине, заузима доминантан положај над југоисточним делом Панонске низије.
 26. 26. Тврђава Купиник Средњовековно утврђење Купиник налази се поред села Купиново у доњем Срему. Подигнуто је на мањем острву у мртваји Саве, на ободу данашњег специјалног резервата природе Обедска бара. У историјским изворима први пут се помиње крајем XIV века у повељама краља Жигмунда Луксембуршког из 1387. и 1388. године. Након тога учестало се појављује у изворима под именима: Кöлпен, Келпен, Кењлпен, Кењлпењн. Први нама познати српски великаш који у поседу има Купиник је Стефан Лазаревић.
 27. 27. Вршачка кула Тврђава датира из 15.века, а како се претпоставља, саградио ју је Ђурађ Смедеревац након пада Смедерева и целе Деспотовине 1439. Уздигнута је изнад града на заравни на Вршачком брегу на 399 метара надморске висине.
 28. 28. Војводина, то су светиње… МАНАСТИРИ
 29. 29. Манастир Баваниште Манастир Баваниште је манастир Српске православне цркве који се налази близу Панчева на путу за Ковин. Манастир је посвећен Рођењу Пресвете Богородице. По предању, манастир је основан на овим просторима крајем XVI века, а помињу га и у списима манастира Пећка патријаршија.
 30. 30. Манастир Шишатовац Манастир се налази на јужним падинама западног дела Фрушке горе, у близини истоименог насеља. Манастирска црква је посвећена празнику рођења Богородице. Оснивање манастира се приписује игуману манастира Жиче Теофану и избеглим жичким монасима који су цркву срушили 1520. године и на њеном месту саградили нови храм. Поуздани подаци о манастиру потичу из средине 16. века када су у манастир донесене мошти Св. Стефана Штиљановића, сремског деспота.
 31. 31. Манастир Старо Хопово -Ириг Манастир Старо Хопово је смештен у источном делу Фрушке горе на 2 км удаљености од манастира Ново Хопово. Манастир Старо Хопово основао је, према предању, Ђорђе Бранковић. Поуздана сведочанства о манастиру потичу из 1745/1746. године. На основу докумената из 1751. године види се да је до тог времена имао цркву, посвећену Светом Николи, са дрвеним зидовима.
 32. 32. Манастир Раваница-Врдник Манастир Раваница-Врдник са црквом, првобитно посвећеној Светом Јовану Крститељу, данас Вазнесењу, спомиње се у документима 1566/1569. године. После Велике сеобе, калуђери манастира Раваница из Србије преносе мошти кнеза Лазара у Сентандреју, одакле их 1697. доносе у Врдник. Данас се у врдничкој Раваници налази само комад моштију изложен у стакленој посуди уграђеној у кивот.
 33. 33. Манастир Крушедол Налази се на јужној страни Фрушке горе, у атару села Крушедол на путу између Ирига и села Марадика. Задужбина је сремских Бранковића. Изградио га је између 1509. и 1512. год. владика Максим (Ђорђе) Бранковић, син деспота Стефана Слепог и Ангелине, унук Ђурђа Бранковића Смедеревца. Манастирска црква посвећена је празнику Благовестима Пресвете Богородице. Надалеко је позната манастирска библиотека. С правом га називају српским Пантеоном с обзиром да су у њему сахрањене многе значајне личности: патријарх Арсеније III Чарнојевић, патријарх Арсеније IV Јовановић Шакабента, кнегиња Љубица, жена кнеза Милоша Обреновића, краљ Милан Обреновић и многи други.
 34. 34. Војводина, то су наши… ВИНОГРАДИ
 35. 35. ФРУШКА ГОРА Виногради су благодет Фрушке горе и једно од најзначајнијих виногорја у Србији. Први чокот је, према расположивим документима и предањима, још у 3. веку засадио римски цар Марко Аурелије Проб. Од тада Фрушком гором тече вино .
 36. 36. ВИНОГРАДИ – ВРШАЧКЕ ПЛАНИНЕ Осим Фрушке горе имамо и Вршачке планине, смештене у југоисточном делу војвођанског дела Баната. Планинске стране ових побрђа од давнина су погодно тло за гајење винове лозе, те су вина са ових простора по квалитету позната широм Европе.
 37. 37. ВИНАРИЈЕ ВИНАРИЈА ЗВОНКО БОГДАН је свој пут започела 2008. године. Налази се на Палићу у Суботици. Виногради обухватају укупну површину од 56 хектара. Винарија Звонко Богдан обрађује грожђе искључиво из својих винограда. Вина ове винарије су у кратком времену освојила бројне награде од Беча, преко Лондона, Сан Франциска до Токија.
 38. 38. Винарија Виник Стара швапска кућа у Вршцу, са великим подрумом у коме се некада производило вино, повратила је 2004. године своју првобитну намену, односно регистрована је породична винарија Виник. Најпознатији бренд који се производи у овој винарији је вино Вржоле. Винарија поседује најсавременије судове за чување вина, капацитета 60 000 литара.
 39. 39. Винарија Чока Налази се у Суботици. Порекло Винарије Чока потиче из породичног подрума Ледерер. Дуж гвоздене капије и дан-данас налази се испис "IN VINO VERITAS" односно “У ВИНУ ЈЕ ИСТИНА”, који је тих давних година постао део историје грба породице Ледерер. Имање је приватизовано 2000. године. Винарију Чока данас чини више од једног века развоја и откривања нових укуса и тајни вина.
 40. 40. Војводина, то су… ЛОВИШТА
 41. 41. Ловиште Делиблатска пешчара Ловиште се налази у Јужном Банату и окружено је са три реке: Дунав, Тамиш и Караш, па је погодно и за риболов. Од крупне дивљачи могу се ловити јелени, дивље свиње и срне, а од ситне дивље патке и дивље гуске.
 42. 42. Ловиште Карађорђево Карађорђево је удаљено 11,2 kм од Бачке Паланке и представља оазу одмора, лова и коњичког спорта. 1957. године отпочело је уређење комплекса који је данас познат под именом – Репрезентативни објекат „Карађорђево“.
 43. 43. Ловиште Суботичке шуме Ловиште се налази на самом северу Бачке, у аутентичном крајолику Суботичко-Хоргошке пешчаре. Главне врсте крупне дивљачи су муфлон и срна, док се од ситне дивљачи лови зец, а од пернате фазан и препелица.
 44. 44. Подунавско ловиште Плавна Главна врста крупне дивљачи је јелен и дивља свиња и пратећа врста срнећа дивљач. У отвореном делу ловишта могу се ловити зец и фазан, а у подунавском делу ловишта дивље патке и дивље гуске. Лов крупне дивљачи се организује са високе чеке, као и у Ристовачи.
 45. 45. Ловиште Камариште Ловиште “Камариште” налази се у непосредној близини реке Дунав у средишњем делу Бачке равнице. Главне врсте дивљачи су дивља свиња и срна. У склопу ловишта налази се и резерват – ограђени део намењен интензивном узгоју крупне дивљачи.
 46. 46. Војводина је лепота и… ЉУБАВ
 47. 47. Product A • Feature 1 • Feature 2 • Feature 3 Product B • Feature 1 • Feature 2 • Feature 3
 48. 48. Product A • Feature 1 • Feature 2 • Feature 3 Product B • Feature 1 • Feature 2 • Feature 3
 49. 49. Product A • Feature 1 • Feature 2 • Feature 3 Product B • Feature 1 • Feature 2 • Feature 3 Ту земља љуби небо…
 50. 50. Product A • Feature 1 • Feature 2 • Feature 3 Product B • Feature 1 • Feature 2 • Feature 3 Усталасано море...
 51. 51. Product A • Feature 1 • Feature 2 • Feature 3 Product B • Feature 1 • Feature 2 • Feature 3Стари Сланкамен…
 52. 52. Product A • Feature 1 • Feature 2 • Feature 3 Product B • Feature 1 • Feature 2 • Feature 3 Буђење Фрушке горе...
 53. 53. Product A • Feature 1 • Feature 2 • Feature 3 Product B • Feature 1 • Feature 2 • Feature 3 Бачко Подунавље...
 54. 54. Product A • Feature 1 • Feature 2 • Feature 3 Product B • Feature 1 • Feature 2 • Feature 3 Гости на каналу...
 55. 55. Product A • Feature 1 • Feature 2 • Feature 3 Product B • Feature 1 • Feature 2 • Feature 3 Бели и...
 56. 56. Product A • Feature 1 • Feature 2 • Feature 3 Product B • Feature 1 • Feature 2 • Feature 3 …жути локвањ...
 57. 57. Product A • Feature 1 • Feature 2 • Feature 3 Product B • Feature 1 • Feature 2 • Feature 3 Ковиљски рит...
 58. 58. Product A • Feature 1 • Feature 2 • Feature 3 Product B • Feature 1 • Feature 2 • Feature 3 Делиблато...
 59. 59. Product A • Feature 1 • Feature 2 • Feature 3 Product B • Feature 1 • Feature 2 • Feature 3 Сунце се поново рађа...
 60. 60. Product A • Feature 1 • Feature 2 • Feature 3 Product B • Feature 1 • Feature 2 • Feature 3 … путује пругом...
 61. 61. Product A • Feature 1 • Feature 2 • Feature 3 Product B • Feature 1 • Feature 2 • Feature 3 Сутон у шевару...
 62. 62. Product A • Feature 1 • Feature 2 • Feature 3 Product B • Feature 1 • Feature 2 • Feature 3 Љубав у равници…

×